FOK!filmtip van de dag: Pallieter (1976)

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!



Die mi morghen wecken zal dat salder wesen die nachtigal die nachtigale soete.
Ick wille dan gaen in genen dal die suvere bloemen groeten….

Nee beste mensen, dekatophetspek heeft zich niet tegoed gedaan aan teveel kattenkruid, dit is een zinsnede uit het prachtige verhaal Pallieter van Felix Timmermans. Pallieter is de hoofdfiguur uit de gelijknamige roman uit 1916 van de Vlaamse auteur, die in 1976 werd verfilmd door Roland Verhavert, met Eddie Brugman als Pallieter, Sylvia de Leur als Charlotte, en Jacqueline Rommerts als Marieke. Pallieter is een levensgenieter, een man die "de dag plukt".

Timmermans schreef het verhaal van Pallieter aan het begin van de vorige eeuw, na een zware geestelijke crisis. Met de roman wilde de Vlaamse auteur zijn vreugde vanwege een vernieuwd levensinzicht uitdrukken. Timmermans' vernieuwde levensinzicht sloot namelijk aan op het idee van een ongeschonden blauwdruk, de schrijver was er van overtuigd dat in elke mens een ongeschonden mens schuilging, die echter bedolven raakt onder opvoedkundige regeltjes, religieuze dreigingen en andere vervuiling van de zelfdenkende geest. Ben je dus op zoek naar een flitsende actiefilm, dan kan je deze beter overslaan. Kun je echter een wat langzamer op gang komende film wel waarderen, dan is Pallieter zeker de moeite waard. Vanavond om 00.00 uur te zien bij onze zuiderburen van de reclamevrije zender Eén.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!