Showbizzvolk walgt van Russische homohaat

Bekend Nederland heeft geen goed woord over voor de homohaat in Rusland. "Wat daar gebeurt is vreselijk, het is met geen pen te beschrijven", zegt Carlo Boszhard voor de camera van Novum Nieuws. "Het is walgelijk", vindt Paul Turner.

Op internet duiken geregeld foto's en filmpjes van mishandelde Russische homo's op. De jongens worden via social media verleid tot het maken van een afspraakje, waarna ze worden vernederd en soms mishandeld. "Het is alsof je over een film leest, een fictief script", vindt Turner, die zijn bekendheid dankt aan The Voice of Holland. "Ik snap het niet."

De zanger is van mening dat Nederland niet veel kan doen aan de Russische homohaat. "Het is heel lastig. Het is een ander land, waar andere regels en wetten gelden." Rusland nam onlangs een wet aan die het maken van 'propaganda' voor homoseksualiteit verbiedt. "Het beste wat we kunnen doen is erover praten", vindt Turner. "We moeten het nieuws dat het gebeurt verspreiden en op die manier bewustzijn creëren."

Carlo Boszhard is minder afwachtend. Hij staat zaterdag met zijn vriend tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam op een boot tegen homogeweld. "In tijden van crisis en problemen zoeken mensen altijd wel ergens een zondebok", meent de presentator. "Of iets waar ze zich op kunnen afreageren."

Hoewel Boszhard van mening is dat homo's 'gewoon moeten kunnen zijn wie ze zijn', wil hij niet uitdagen. "Daarom hebben we gewoon kleren aan op de boot, we gaan niet in string. Ik wil ook niet provoceren, dat heeft geen zin."

Niet alleen homoseksuele BN'ers maken zich druk over homohaat, ook Marijke Helwegen is ongerust. "Het is wereldwijd een soort hype op dit moment om homo's te discrimineren", stelt de koningin van de plastische chirurgie vast. "Ik vind de homobeweging echt achteruitgaan. Mensen zien van andere landen hoe men daar reageert en nemen dat van elkaar over. Mensen die niet erg slim zijn, reageren zich af op minderheidsgroepen."

Ook Denise van Rijswijk, die als lid van de Vengaboys veel homoseksuele fans heeft, voelt de homohaat. "We waren laatst voor een optreden in Tsjechië en mijn collega's gingen naar een gay pride. Op een gegeven moment stonden ze in het verkeerde vak, tussen die neonazi's. Die schreeuwden allerlei leuzen, voor het eerst voelden mijn collega's die haat. Dat was echt een heel eng moment voor hen."