Historische albums: Boston - Don't Look Back (1978)

dekatophetspek

Voor het historische album van de week gaan we vandaag 35 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 2 augustus 1978 dat Don't Look Back, het tweede album van de symfonische rockband Boston, voor het eerst in de platenwinkels te vinden was. Het was op dat moment ook alweer twee jaar geleden dat het epische debuutalbum van de band verscheen, waarvan wereldwijd maar liefst 17 miljoen exemplaren over de toonbank gingen en daarmee had de groep de lat behoorlijk hoog gelegd voor de opvolger.

Boston - Don't Look Back

Don't look back.
A new day is breakin'.
It's been too long since I felt this way.
I don't mind where I get taken.
The road is callin'.
Today is the day.
('Don't Look Back')

Voor het ontstaan van de band moeten we terug naar het jaar 1969. Het was namelijk in dat jaar dat gitarist Barry Boudreau, zanger Brad Delp, Drummer Jim Masdea en toetsenist Tom Scholz samen in de band Mother's Milk speelden. De band was geen lang leven beschoren, maar de bandleden jamden regelmatig in de thuisstudio van Scholz en hoopten dat er een doorstart zou volgen. De naam van de band werd verandert in Boston, tapes met opnames kwamen bij de juiste platenbonzen terecht en zo kreeg de band halverwege de jaren zeventig een contract bij Epic Records. De elpee Boston was een immens succes geworden en zodoende waren de verwachtingen dan ook hooggespannen voor de eventuele opvolger.

Boston - Don't Look Back BACK

Just let me hear it from your lips.
It's the last thing that I'll ask you to say.
Don't wanna hear it from strangers.
If it's over let me have it straight.
('Used To Bad News')

Don't Look Back markeerde het beginpunt van een langdurige ruzie tussen de band en hun label Epic Records. Tom Scholz was niet te spreken over de houding van de platenbazen en zou later in meerdere interviews toegeven dat het album absoluut nog niet af was toen ze gedwongen werden om met een nieuw album te verschijnen. Het zou na Don't Look Back zo'n acht jaar duren voordat de derde elpee Third Stage zou verschijnen. Boston was toen al een tijdje bij het label weg maar de rechtzaken zouden nog jaren doorgaan, waarbij Boston uiteindelijk als lachende winnaar uit de bus zou komen.

Boston - Don't Look Back A

Kant A:
1 Don't Look Back 6:00     
2 The Journey 1:41     
3 It's Easy 4:26     
4 A Man I'll Never Be 6:40     

Boston - Don't Look Back B

Kant B:
1 Feelin' Satisfied 4:14     
2 Party 4:05     
3 Used To Bad News 2:54     
4 Don't Be Afraid 3:42

Don't Look Back zou oorspronkelijk verschijnen onder de titel The Arrival, maar nadat ABBA datzelfde jaar al een album met die titel had uitgebracht besloot Boston om voor een andere titel te kiezen. Binnen een maand na het verschijnen waren er al 4 miljoen exemplaren van de elpee verkocht. 'Don't Look Back' verscheen ook op single en was daarmee de meest succesvolle hit van de groep. Waar de groep voor haar debuutalbum nog naar een grote studio ging werd het tweede album bijna volledig opgenomen in Tom Scholz's Hideaway Studio. Toen in 1983 de compact disc haar intrede deed werd ook Don't Look Back op een glimmend schijfje uitgebracht. Door al het gesteggel tussen Boston en haar voormalige platenmaatschappij werd het album echter alweer snel uit de roulatie gehaald en zou het tot 1986 duren voordat het album weer in de cd-shops te vinden was.

If I said what's on my mind.
You'd turn and walk away.
Disappearing way back in your dreams.
It's so hard to be unkind.
So easy just to say.
That everything is just the way it seems.
('A Man I'll Never Be')

Boston - Don't Look Back tape

In 2006 verschenen zowel de eerste als tweede elpee van Boston in door Tom Scholz geremasterde versies op cd. Scholz had gehoord dat men bij Sony de albums zou gaan remasteren en stak daar snel een stokje voor. De door Sony geremasterde albums waren een korte tijd te koop in Canada alvorens deze weer uit de handel werden gehaald. Deze Canadese persingen zijn vooral erg gewild vanwege de bonustrack, een live-opname van een verder nooit uitgebracht nummer getiteld 'Shattered Images', opgenomen bij een concert in Philadelphia in 1976.