Al-Qaida zorgt voor verscherpt reisadvies

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft vrijdag zijn reisadvies aangescherpt vanwege een terreurbedreiging uit de hoek van Al-Qaida. Het ministerie waarschuwt Amerikanen die waar ook ter wereld op reis zijn extra waakzaamheid te betrachten. De waarschuwing geldt voor de hele maand augustus.

Met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de kans op een terreurdaad groot, aldus het ministerie. Een aanslag zou op of vanuit het Arabische schiereiland kunnen worden gepleegd. Al-Qaida en aan de terreurorganisatie gelieerde groeperingen 'blijven terreuraanslagen plannen in de regio en daarbuiten'. Als mogelijke doelwitten werden openbaar vervoersystemen en plekken die veelvuldig door toeristen worden aangedaan genoemd.

Donderdag kondigden de Verenigde Staten aan hun ambassades en consulaten in de islamitische wereld zondag - of zelfs langer - te sluiten vanwege een Al-Qaidadreiging.

Vorig jaar gold er een waarschuwing voor Amerikaanse diplomatieke missies over mogelijk geweld in verband met de verjaring van de terreuraanslagen op Amerikaanse bodem op 11 september 2001. In het Libische Benghazi vonden de Amerikaanse ambassadeur en drie ambassademedewerkers de dood bij een bestorming.