RPG Zomer: Paper Mario: The Thousand Year Door

WesleyB (Wesley Akkerman)

Een goede veertig uur kun je in Paper Mario 2: The Thousand Year Door voor Nintendo’s GameCube kwijt. Veertig uren die je voor een lange tijd bij zullen blijven staan – zo goed is deze game. Een beter vervolg is haast niet voor te stellen.

Van de eerste Metroid tot aan de laatste Fire Emblem, iedereen heeft wel eens een game gespeeld van ontwikkelaar Intelligent Systems. Deze gamemakers staan bekend om hun tactische games als Advance Wars en het eerdergenoemde Fire Emblem, maar heeft ondertussen furore gemaakt met de Paper Mario-serie. Iedereen die het eerste deel op Nintendo 64, of later op Wii U via Virtual Console, gespeeld heeft, snapt precies waarom. Humor én goede gameplay; een unieke combinatie.

Een combinatie die een prima basis biedt voor een vervolg en dat vervolg kregen we in de vorm van The Thousand Year Door. Een turn based rpg met actie-elementen, een strak geregisseerd verhaal met ruimte voor exploratie, gedenkwaardige personages en een buigzaam hoofdpersonage dat we zien als nooit tevoren. Er is bijna niets mis met Paper Mario 2; je kunt aan alle aspecten merken dat Intelligent System helemaal los is gegaan met het design van het spel. Hashtag liefde.

Bijna niets mis, bijna. De enige legitieme kritek op Paper Mario: The Thousand Year Door is dat het misschien net iets te veel lijkt op z’n voorganger qua gameplay en dat je te maken krijgt met ontzettend veel regels aan tekst. Maar die twee nadelen hebben zo ook hun voordelen: de basis van de gameplay is immers prima en de (weinige) toevoegingen daarop voelen als logisch aan. En de regels tekst geven de platte personages zo veel diepte, dat je hen niet snel zal gaan vergeten.

Tof is ook hoe het verhaal afwijkt van de traditionele formule. Ja, Princess Peach is wederom ontvoerd, maar Bowser zit daar niet achter. Sterker nog: na verloop van tijd kom je erachter dat ook hij slachtoffer is van de nieuwe vijand: de X-nauts. Nog toffer is het wanneer je met zowel Peach als Bowser complete levels kunt gaan verkennen, wat enkel zorgt voor nog meer gevarieerde gameplay en meer plezier. En het mooiste is: niets voelt als overbodig en alles past perfect in het verhaal.

Met Paper Mario: The Thousand Year Door laten Intelligent Systems en Nintendo zien waar beide bedrijven voor staan: plezier, oog voor detail en toffe gameplay. Mario reist langs een hoop verschillende locaties, ontmoet veel memorabele, speelbare personages (zoals Vivian) en neemt je mee op een onvergetelijk avontuur dat uitkwam in de hoogtijdagen van de Nintendo GameCube. Heb je deze game nog niet, maar je bezit wel een GameCube, dan weet je wat je te doen staat.