'Rechtszaak Jezus moet over'

Ja mensen, niet alleen in nieuwsland is het komkommertijd. Ook in de rechtswereld zit men kennelijk verlegen om werk. Een Keniaanse advocaat heeft daarom maar besloten om naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te stappen. Zijn doel? De veroordeling van Jezus Christus terugdraaien.

Advocaat Dola Indidis daagt een eclectische groep voor de rechter. Onder meer gouverneur Pontius Pilatus, hogepriester Kajafas, koning Herodes, keizer Tiberius, de Italiaanse republiek en de staat Israël zullen zich moeten verantwoorden voor de 'selectieve en kwaadwillende vervolging' van Jezus van Nazareth.

Indidis wil dat het ICJ oordeelt dat de uitspraak van de rechtzaak en de strafmaat ongeldig zijn. "Ik heb de zaak aangespannen omdat het mijn taak is om de waardigheid van Jezus te verdedigen en ik ben naar het ICJ gestapt om rechtvaardigheid te vragen voor de Nazarener", zegt Indidis.

De rooms-katholieke Indidis stapte al eerder naar het Keniaanse Hooggerechtshof met dezelfde aanklacht, maar kreeg nul op het rekest. Een belangrijke reden om de zaak af te keuren was dat de aangeklaagden al bijna twee millennia dood zijn. Tenzij God hen ook tot leven wekt, zit een eerlijke rechtszaak er dus niet in.

De kans is vrijwel nihil dat de zaak bij het ICJ wel behandeld wordt, zegt een woordvoerder: "Het ICJ beslecht onenigheid tussen staten. Het is niet eens in theorie mogelijk dat we de zaak bekijken."

Indidis blijft evenwel hoopvol. Hij verwijst naar de zaak van Jeanne d'Arc. Die zou volgens hem hetzelfde zijn als die van Jezus: "De rechter die haar veroordeelde zei dat hij geen jurisdictie had, maar onder druk veroordeelde hij haar toch tot de doodstraf." Jeanne d'Arc werd vijfentwintig jaar na haar executie alsnog vrijgesproken.

Overigens zullen andere rooms-katholieken het niet eens zijn met Indidis' poging. Volgens de christelijke mythologie waren Jezus' lijdensweg en kruisdood essentiëel om de erfzonde weg te halen. Die had zijn vader op de mensheid gelegd, nadat een vrouw op aanmoediging van een pratende slang een verboden appel had gegeten.