Bonden: politie komt afspraken niet na

De politievakbonden zijn boos over de manier waarop de Nationale Politie een personele reorganisatie doorvoert. De vakbonden zijn daarom weggelopen van een overleg met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over deze reorganisatie, meldt de vakbond ACP vrijdag.

Volgens de bonden krijgen de regionale politiechefs te veel vrijheid om van landelijke afspraken met de bonden af te wijken. Op de centraal gemaakte afspraken zit decentraal 'geen enkele regie, samenhang of coördinatie'. Zo worden in aanloop naar de personele reorganisatie waarbij tienduizenden politiemedewerkers een functie krijgen in de Nationale Politie 'gauw nog even allerlei mensen op bepaalde posten benoemd', klagen de bonden.

Ook wordt duur extern personeel ingehuurd voor vrijgevallen functies en wordt de doorstroming naar hogere schalen geblokkeerd. "Al deze zaken benadelen de positie van huidige medewerkers tijdens de komende reorganisatie." De bonden hebben daarom het overleg gestaakt. Het heeft geen zin om aan te schuiven als de gemaakte afspraken telkens worden 'geschoffeerd'.

De bonden keren pas terug aan de overlegtafel als er serieuze garanties komen over het nakomen van de afgesproken spelregels.