Leger schiet op demonstranten in Sri Lanka

anoniem_22072019025900

Het leger in Sri Lanka heeft donderdagavond demonstranten beschoten die schoon drinkwater eisten. Daarbij is een dode gevallen en zijn vijftien mensen gewond geraakt.

Meer dan vierduizend mensen namen deel aan de demonstratie, die werd gehouden in het iets buiten de hoofdstad Colombo gelegen Weliweriya. Inwoners van die plaats eisen al ruim een maand dat een fabriek wordt gesloten. Het drinkwater in vijftien dorpen zou zijn vervuild door uit de fabriek weggelekte chemicaliën.

Volgens een van de demonstranten zette de politie aanvankelijk traangas in, maar begonnen militairen toen er ongeregeldheden uitbraken te schieten, onder andere op demonstranten die wegrenden. Volgens het leger werd er slechts in de lucht geschoten om de demonstranten te verjagen, maar op televisiebeelden is te zien dat soldaten op rennende demonstranten schieten. Ook is te zien dat demonstranten stenen naar de militairen gooien.

Een fotograaf van de krant Ada (Vandaag) moest in het ziekenhuis worden opgenomen na door soldaten te zijn geslagen. Ook andere journalisten zouden door soldaten in elkaar zijn geslagen en van enkele fotografen werd de camera vernield.

Legerwoordvoerder Ruwan Wanigasooriya zei vrijdag zonder nadere toelichting dat 'mensen met andere agenda's' achter het protest zaten en de demonstranten van vuurwapens en brandbommen hadden voorzien. Mensenrechtenactivisten zeggen dat protesten tegen de regering sinds ruim vier jaar geleden de Tamil-rebellen in het noorden van het land werden verslagen nauwelijks meer worden getolereerd. Sinds 2011 hebben leger en politie nog twee keer op demonstranten geschoten. Beide keren viel daarbij een dode.