FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 januari 2013

Drie kandidaten voor organisatie WTA Championships

Drie steden zijn nog in de race voor het organiseren van de WTA Championships in 2014. Dat heeft de vrouwentennisbond dinsdag bekendgemaakt. De keuze wordt gemaakt tussen het Mexicaanse Monterry, Tianjin in China en Singapore. Het eindejaarstoernooi wordt dit jaar voor de derde en laatste keer in Istanbul gehouden.

Eind oktober was al een shortlist bekendgemaakt. Naast de drie steden die nu nog kandidaat zijn stond daar ook de Russische stad Kazan op. Die shortlist was samengesteld nadat 43 steden interesse hadden getoond om het evenement te organiseren.

Dit jaar wordt de gaststad van 2014 bekendgemaakt. Die stad krijgt dan direct een primeur. Naast de beste achte enkelspeelsters wordt er dan ook, net als bij de ATP World Tour Finals bij de mannen, door de beste acht dubbelteams gestreden om de prestigieuze titel.

PvdA draait over statiegeld

De PvdA gaat zich niet verzetten tegen het afschaffen van statiegeld op plastic flessen. Kamerlid Manon Fokke (PvdA) zei dinsdag dat haar fractie nog steeds voor het behoud van statiegeld is. "Maar continuïteit van bestuur is ook heel belangrijk", voegde zij daaraan toe. Het vorige kabinet besloot om statiegeld af te schaffen.

"We zijn niet blij en we zijn niet trots op het besluit", zei Fokke. "Maar het is gelopen zoals het is gelopen. De overheid moet ook betrouwbaar zijn." Ze beloofde de afschaffing 'zeer kritisch te gaan volgen'.

Het PvdA-Kamerlid werd fel onder vuur genomen door onder meer de SP en GroenLinks. "In de politiek moet je soms ook je rug rechthouden en ergens voor staan", beet SP-Kamerlid Henk van Gerven Fokke toe. Volgens hem buigt de PvdA voor de verpakkingsindustrie.

"Ik ben diep teleurgesteld in de draai van de PvdA", zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Het vorige kabinet van VVD, CDA en gedoogpartij PVV wilde van het statiegeld op petflessen af. De PvdA was daartegen. De kwestie werd voorgelegd aan de gemeenten, die instemden met het plan. Volgens Van Tongeren was de keuze die aan gemeenten werd voorgelegd niet duidelijk, maar Fokke bestrijdt dit.

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) liet in november de Tweede Kamer al weten dat zij vasthoudt aan het plan van haar voorganger Joop Atsma (CDA). Hij sloot een overeenkomst met het bedrijfsleven om zwerfafval terug te dringen. In 2014 gaat een proef van start. Als die succesvol blijkt kan het statiegeld in 2015 worden afgeschaft.

Nederlanders geven Beatrix rapportcijfer 8,2

Koningin Beatrix krijgt van Nederlanders het rapportcijfer 8,2 voor de manier waarop ze het koningschap heeft ingevuld. Dat blijkt uit een onderzoek van het programma Eenvandaag onder elfduizend mensen. De ondervraagden vinden de vorstin ook aardig en betrokken. Ook prijzen ze haar deskundigheid en zien ze in haar een echte familievrouw.

Driekwart van de ondervraagden vindt dat Willem-Alexander klaar is voor het koningschap. Het vertrouwen in de kroonprins is gestegen van zestig procent in 2010 naar 71 procent.

Het vertrouwen in zijn echtgenote Máxima is met 81 procent nog hoger. Dit ondanks dat een koningin van Nederland volgens bijna zestig procent alleen de Nederlandse nationaliteit zou mogen hebben. Máxima heeft ook een Argentijns paspoort. Van de ondervraagden vindt 66 procent het een goede zaak dat de familie van Máxima niet bij de inhuldiging aanwezig zal zijn.

De meeste ondervraagden (93 procent) denken verder dat Willem-Alexander als koning dezelfde stijl zal hebben als zijn moeder. Veertig procent denkt dat hij de teugels wat zal laten vieren. Een meerderheid van 55 procent is voorstander van een koning die naast ceremoniële functies ook politieke invloed heeft, iets wat de kroonprins zelf ook ambieert.


Nederlanders geven Beatrix rapportcijfer 8,2 (Foto: Novum)

Executie vrouw in VS uitgesteld

De executie van een vrouw in Texas is dinsdag vijf uur voor de voltrekking van het doodvonnis afgeblazen. Een rechter had besloten de executie uit te stellen tot 3 april. De aanklagers in de zaak maakten geen bezwaar.

Kimberly McCarthy (51) zou de eerste vrouw sinds 2010 zijn die in de Verenigde Staten terecht wordt gesteld. Ze werd veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op een buurvrouw in 1997.

De advocaten van McCarthy verzochten enkele uren voor zij een dodelijke injectie toegediend zou krijgen om uitstel. Ze voerden aan dat de jury die haar schuldig bevond mogelijk op raciale gronden tot zijn oordeel was gekomen. McCarthy is zwart, de jury bestond uit elf blanken en één zwarte.

[Coppa] Lazio ten koste van Juve naar finale

Lazio Roma heeft de finale van de Coppa Italia bereikt. De Romeinen wonnen dinsdag met 2-1 van het favoriete Juventus. In het eerste halvefinaleduel in Turijn waren de beide ploegen nog in evenwicht gebleven: 1-1.

De tegenstander van Lazio wordt pas in april bekend. Dan spelen AS Roma en Internazionale hun return. Roma won het eerste duel met 2-1. Juventus was in het Stadio Olimpico in Rome vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Desondanks was het de thuisclub die acht minuten na rust op voorsprong kwam. Alvaro Gonzalez was daarvoor verantwoordelijk.

In de eerste van zes minuten blessuretijd bracht Arturo Vidal Juventus toch weer langszij. De ploeg uit Turijn dacht een verlenging binnen te hebben, maar kwam bedrogen uit. Twee minuten na de gelijkmaker werkte Sergio Floccari uit een hoekschop de bal binnen. Juventus kreeg uit de eerstvolgende aanval nog een dot van een kans op de 2-2, maar Claudio Marchisio schoot van dichtbij naast.

Alles voor de club!

Je moet er wat voor over hebben om aan de top te komen. Een supportershart gaat sneller kloppen bij elke actie, elke gelegenheid om je te bewijzen. Bij het zien van jouw clubkleuren wordt je gek, wild een niet te stoppen projectiel. Om in de hoogste regionen te verkeren, om bij de crème de la crème te horen, moet je alles opofferen. Een clubman die alles voor zijn club over heeft moet niet onderschat worden. Zo ook Ed T. niet. Alles voor de club!

'Lilo liegt'

Lindsay Lohan zit mogelijk nog dieper in de problemen omdat ze heeft gelogen tegen de rechter. De actrice moet woensdag in een rechtbank in Los Angeles verschijnen, maar zegt te ziek te zijn om over te komen vliegen uit New York. Foto's waarop ze winkelend te zien is lijken dat echter te ontkrachten.

Lohans nieuwe advocaat heeft documenten ingediend bij de rechtbank waarin staat dat de actrice kampt met een infectie aan de luchtwegen. Tussen de papieren zat een brief van haar dokter, die Lohan zaterdag onderzocht. Op dezelfde dag kon ze echter wel lange tijd winkelen, schrijft entertainmentsite TMZ op basis van foto's. Ze zou zelfs hebben gerookt, ondanks de infectie aan haar luchtwegen.

De actrice heeft momenteel drie aanklachten aan haar broek hangen. Ze zou hebben gelogen tegen de politie over een auto-ongeluk waar ze bij betrokken was, terwijl ze nog in een proeftijd zit vanwege juwelendiefstal. Als blijkt dat Lohan ook liegt over haar ziekte kan de rechter een arrestatiebevel tegen haar uitvaardigen.

Het wordt woensdag sowieso een interessante dag voor Lohan. Haar nieuwe advocaat Mark Heller is niet gemachtigd om ook in Californië te werken, waardoor de actrice daar zonder pleitbezorger zit.

[Premier League] QPR houdt City op gelijkspel

Queens Park Rangers heeft dinsdag een belangrijk punt gepakt in de Premier League. De tegen degradatie strijdende Londense formatie pakte thuis een punt tegen Manchester City. Op Loftus Road scoorden beide ploegen niet: 0-0. City staat nu vier punten achter op koploper Manchester United, maar die ploeg speelt woensdag.

QPR's concurrent Aston Villa ging in eigen huis onderuit tegen Newcastle United. De nummer laatst verloor met 2-1. Papiss Cissé en Yohan Cabaye zetten de bezoekers op een 2-0 voorsprong, maar Christian Benteke deed aan het begin van de tweede helft iets terug. De Belg scoorde vanaf de penaltystip.

Ook bij Sunderland - Swansea City viel geen doelpunt: 0-0. Stoke City en Wigan Athletic scoorden wel, maar speelden toch gelijk: 2-2. Ryan Shawcross en Peter Crouch zorgden voor een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg, maar Wigan kwam terug door treffers van James McArthur en Franco di Santo.

'Terugkeer Sulejmani naar Heerenveen in de maak'

Of het daadwerkelijk gaat gebeuren is een tweede, maar Miralem Sulejmani zou voor een terugkeer staan naar sc Heerenveen. Bij de Friese ploeg maakte de Servische aanvaller in het seizoen 2007/08 zoveel indruk, dat Ajax ruim zestien miljoen euro voor hem neertelde.

Het ziet er naar uit dat Heerenveen deze transferperiode afscheid moet nemen van Filip Djuricic. Ter vervanging zou Heerenveen willen proberen om Sulejmani los te weken bij Ajax. Ook Jens Toornstra van ADO Den Haag is in beeld.

Sulejmani ontbrak gisteren bij de selectie van Jong Ajax, waar hij normaal gesproken bij hoort te zijn. De Servisch international zou daarnaast al gespot zijn in Heerenveen. Mocht hij daawerkelijk terugkeren naar Heerenveen, dan betekent dit een weerzien met Marco van Basten. De trainer van de Friezen was 4,5 jaar geleden verantwoordelijk voor de transfer van Sulejmani naar Ajax.

Sulejmani kan bij Ajax niet meer op speeltijd rekenen in de A-selectie van trainer Frank de Boer. De oefenmeester geeft de voorkeur aan talenten als Viktor Fischer en Jody Lukoki. Daarnaast loopt het contract van de Servische aanvaller na dit seizoen af. Eerder sloeg hij een verlaagde aanbieding van de Amsterdammers af.

Warmterecord voor 29 januari

Nog nooit was het zo warm op 29 januari als dinsdag. Dat meldde Weeronline.nl dinsdagavond. Iets na 19.00 uur 's avonds werd het oude record van 11,8 graden in De Bilt, dat dateert uit 2002, geslecht. De metingen begonnen in 1901.

Rond die tijd was het namelijk 11,9 graden en de verwachting is dat de temperatuur in de avond nog verder zal stijgen, omdat er hele zachte lucht het land binnenstroomt. "Het is extreem zacht voor de tijd van het jaar en ruim 20 graden warmer dan een week geleden", aldus een woordvoerder.

De warmste januaridag ooit was 13 januari 1993. Toen werd het 15,1 graden. Dat record zou woensdag wellicht in zicht kunnen komen.

Obama blij met steun voor 'generaal pardon'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de samenwerking tussen Democraten en Republikeinen bij de hervorming van de immigratiewetgeving geprezen. Er is een 'oprecht verlangen' het vastgeroeste systeem na bijna twee decennia aan te pakken, zei hij in Las Vegas. Obama hoopt steun te verwerven voor zijn plan zo'n elf miljoen illegale immigranten uitzicht te bieden op een verblijfsvergunning. Daarnaast wil hij de grensbeveiliging aanscherpen.

"De verschillen vervagen (...) een brede consensus steekt de kop op", zei Obama. "De tijd is gekomen voor gezond verstand en uitgebreide immigratiehervormingen." Het bestaande systeem 'vertoont al veel te lang gebreken'.

In de presidentsverkiezingen in november kreeg Obama meer dan zeventig procent van de stemmen van het Spaanstalige deel van de Amerikaanse bevolking, de hispanics. Na de nederlaag van Mitt Romney zagen de Republikeinen in dat ze hun reputatie onder de hispanics moesten opvijzelen. Immigratie is hierdoor het opmerkelijke thema geworden waarbij de politieke rivalen elkaar weten te vinden.

Invoering van nieuwe wetgeving is echter nog ver weg. Het Huis van Afgevaardigden wordt gedomineerd door de Republikeinen en deze Congresleden zien weinig heil in de progressieve voorstellen. Met name de Republikeinse achterban bevindt zich nog niet op het standpunt van de doorgewinterde politici en zijn fel tegen iedere regeling die lijkt op een 'generaal pardon' voor illegale immigranten.

Republikeins senator en voormalig presidentskandidaat John McCain drong er bij zijn partijgenoten op aan in te zien dat steun voor de migratiewetgeving de Republikeinen in toekomstige verkiezingen geen windeieren hoeft te leggen. "De Republikeinse Partij verliest de steun van de hispanics. En we beseffen dat er veel kwesties zijn waarover we hetzelfde denken als de hispanics."

[KNVB beker] Uitslag FC Den Bosch - AZ

Vanavond werd de eerste kwartfinale in het KNVB-bekertoernooi afgewerkt. FC Den Bosch ontving in eigen huis AZ. De Alkmaarders wisten eenvoudig met 0-5 te winnen van Den Bosch, dat de wedstrijd met negen man eindigde. Het duel werd ontsierd door oerwoudgeluiden richting AZ-spits Jozy Altidore.

De bekerwedstrijd tussen Den Bosch en AZ werd ontsierd door ernstige misdragingen van een deel van de supportersgroep van FC Den Bosch. Zij vonden het nodig om AZ-spits Altidore bij elk balcontact te voorzien van oerwoudgeluiden. Even na rust werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd door arbiter Wiedemeijer nadat de grensrechter werd bekogeld met ijsballen.

Op dat moment stond AZ al met 4-0 voor en was Den Bosch al twee spelers kwijt met een rode kaart. De Bock en Brock kregen rood na een zware tackle. Elm, Maher, Gudmundsson en Altidore waren de doelpuntenmakers namens AZ. Na een afkoelperiode van ongeveer tien minuten werd de wedstrijd hervat en het was Maher die de 5-0 op het scorebord bracht. De Alkmaarders plaatsen zich daardoor als eerste ploeg voor de halve finale van het bekertoernooi.

Karakteristieken:

FC Den Bosch

0 - 5

AZ*

     5' Elm
 23' Gudmundsson 
35' Maher
39' Altidore (pen.)
60' Maher
Gele kaart: Johansson (AZ)
Rode kaart: De Bock (FC Den Bosch/38) Brock (FC Den Bosch/51)
Stadion: De Vliert, Den Bosch
Toeschouwers: -
Arbiter: Wiedemeijer
Bijz: duel in de 54e minuut een tijdje stilgelegd vanwege spreekkoren en ijsballen richting grensrechter
Opstelling:   Opstelling:
Appels
Rutten
De Bock
Buitenhuis
Brock
Vlug
Van Brakel
Van den Broek
Wolters (Zaimi/78)
Van Weert (Boldewijn/64)
Seuntjens (Van Dinter/53)
  Esteban
Marcellis (Johansson/54)
Reijnen (Lam/46)
Viergever
Gorter
Elm (Overtoom/54)
Henriksen
Maher
Beerens
Altidore
Gudmundsson

Geile foto's Schwarzenegger en Madonna opgedoken

Pikante foto's van Arnold Schwarzenegger en Madonna zijn aangetroffen tussen de persoonlijke bezittingen van Penthouse-oprichter Bob Guccione. Een man kocht enkele kluizen die van de in 2010 overleden Guccione waren en trof daarin de opzienbarende kiekjes aan.

Jeremy Frommer is nu in het bezit van onder meer ongepubliceerde naaktfoto's van Madonna en model en actrice Lauren Hutton, schrijft de Amerikaanse krant New York Post. Ook vond hij brieven van een vrouw die beweerde de geliefde van Fidel Castro te zijn. Het pronkstuk is toch wel een foto van een jonge Arnold Schwarzenegger, waarop hij naar verluidt een seksuele handeling verricht.

Frommer heeft inmiddels meer spullen van Guccione weten te bemachtigen. Hij hoopt een tentoonsteling van de stukken van de grond krijgen.

Dopingschandaal in Amerikaanse sportwereld

Diverse Amerikaanse honkballers zijn in verband gebracht met doping. De Amerikaanse krant Miami New Times meldt dat onder anderen Alex Rodriguez van New York Yankees en Melky Cabrera van San Francisco Giants klanten waren van een antiverouderingskliniek, die eigenlijk vooral handelde in groeihormonen, testosteron en anabole steroïden. Ook de Amerikaanse tennisser Wayne Odesnik zou klant zijn geweest.

Vooral de naam van Rodriguez is saillant. De grootverdiener van de Yankees gaf in 2009 toe dat hij van 2001 tot en met 2003 steroïden gebruikte tijdens zijn tijd bij Texas Rangers. Hij claimde toen sindsdien geen doping meer te hebben gebruikt. A-Rod ontkent de aantijgingen, maar de Miami New Times stelt voldoende bewijs te hebben.

[Upd] Den Bosch - AZ ontsierd door oerwoudgeluiden

Het bekerduel tussen FC Den Bosch en AZ verloopt op dit moment niet al te vriendelijk. Een aanhang van de thuisclub vond het nodig om in de eerste helft oerwoudgeluiden te maken richting AZ-spits Jozy Altidore.

De Brabantste stadionspeaker riep het publiek tot tweemaal toe om de spreekkoren te staken. Uitgerekend deze bekerronde was door de KNVB aangestipt als de ronde van het respect.

Arbiter Reinold Wiedemeijer had in het eerste bedrijf een aantal keren contact met zijn vierde man, maar toch werd de rust van de wedstrijd bereikt. Het was Altidore zelf die erop aandrong door te spelen.

Update 21.17 uur

De bekerwedstrijd tussen FC Den Bosch en AZ is na een klein uur spelen toch gestaakt. De grensrechter werd namelijk bekogeld met een ijsbal en dit was voor arbiter Wiedemeijer de druppel om iedereen naar binnen te sturen.

Update 21.23 uur

De wedstrijd is inmiddels weer hervat. Wat een avond in het teken van respect moet worden, is uitgelopen op een deceptie.

[Upd] Munsterman geeft uitleg over transfer Fer

De transfer van Leroy Fer van FC Twente naar Everton is nog niet in kannen en kruiken. De onderhandelingen tussen de twee clubs verloopt stroef. "Everton heeft aanvullende eisen gesteld over de wijze van betalen. Daar gaan we niet mee akkoord", liet voorzitter Joop Munsterman weten.

"Het zit muurvast", voegde hij hier aan toe. Door deze situatie zijn ook de besprekingen met de beoogde versterkingen Filip Djuricic (sc Heerenveen) en Claudemir (FC Kopenhagen) voorlopig stopgezet. "Daar hebben we geen geld voor als Fer niet doorgaat", aldus Munsterman.

De Tukkers zouden zo'n tien miljoen euro aan Fer verdienen.

Update 21.13 uur

Voorzitter Joop Munsterman heeft namens FC Twente tekst en uitleg gegeven over de gang van zaken rondom de transfer van Leroy Fer naar Everton. "Everton meldde gisteren op de eigen website een akkoord met FC Twente over de transfer van Leroy Fer en startte vandaag de onderhandelingen doodleuk opnieuw", liet hij weten.

"In de loop van de dag kwamen ze met allerlei aanvullende voorwaarden over de betalingstermijnen en ook de transfersom. Daar beginnen we niet aan. Dan maar niet", aldus Munsterman. Zolang Fer niet weg is, kan FC Twente ook niet onderhandelen met alternatieven als Filip Djuricic en Claudemir.

De maandag opgestarte onderhandelingen met de clubs van de twee, respectievelijk sc Heerenveen en FC Kopenhagen, verlopen sowieso stroef. "Ik ben er niet optimistisch over", liet Munsterman weten.

KNVB plaatst ADO in categorie 1

ADO Den Haag zit nog altijd in financieel zwaar weer. De Haagse eredivisionist is door de KNVB ingedeeld in categorie 1 en daarmee effectief onder curatele gesteld van de voetbalbond. Dat maakte de club dinsdag bekend. ADO moet nu een plan van aanpak schrijven om de problemen het hoofd te bieden.

De afgelopen jaren ging het resultaat van ADO met sprongen omhoog. Werd in het seizoen 2007-2008 nog acht miljoen euro verlies geleden, vorig seizoen was er een kleine winst van 55 duizend euro. Voor de licentiecommissie weegt het negatieve eigen vermogen van de hofstedelingen echter zwaar mee.

Om dit seizoen weer winst te kunnen maken heeft ADO transferinkomsten nodig, maakte de club al eerder bekend. Door de economische crisis vallen de sponsorinkomsten en toeschouwersaantallen dit seizoen namelijk tegen.

Mac-versie SimCity uitgesteld

De Mac-versie van het strategiespel SimCity is uitgesteld naar 'lente 2013'. Dat maakte uitgever Electronic Arts dinsdag bekend. De game zou oorspronkelijk tegelijk met de pc-versie op 7 maart verschijnen.

Het nieuwe deel in de al twee decennia lopende reeks onderscheidt zich van zijn voorgangers door de introductie van verschillende online functies. Spelers onderhouden hun eigen steden, maar worden beïnvloed door andere virtuele steden. Zo kan de uitstoot van schadelijke stoffen in een stad zorgen voor problemen bij de buren.

SimCity is vanaf 7 maart verkrijgbaar via de online gamedienst Origin. Daarnaast komt het spel in de winkel te liggen. Electronic Arts heeft nog geen editie voor verzamelaars onthuld.

Meisje in VS in kooi gevonden

Een vrouw en haar vriend zijn in de Verenigde Staten gearresteerd nadat de politie een gehandicapt meisje in een houten kooi had aangetroffen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het 8-jarige meisje was opgesloten terwijl de rest van het gezin naar de film was. De 33-jarige vrouw en haar 37-jarige vriend werden vrijdag gearresteerd en zitten nog steeds vast. De vrouw is aangeklaagd voor kindermishandeling. De man wordt verweten dat hij niets deed om het meisje te beschermen.

Emanuelson op huurbasis naar Fulham

Urby Emanuelson zal de rest van het seizoen in de Engelse Premier League te bewonderen zijn. De Nederlanders wordt door Fulham de tweede seizoenshelft gehuurd van AC Milan. Bij de Italiaanse ploeg moest Emanuelson het vooral van invalbeurten hebben.

AC Milan heeft dit zojuist bevestigd via hun Twitter-account. De Italiaanse ploeg vermeldde er ook bij dat er geen optie tot koop is voor Fulham. De Milanezen versterkten zich eerder vandaag met Mario Balotelli. Hij kwam voor 20 miljoen euro over van Manchester City.

Bij Fulham krijgt Emanuelson te maken met Martin Jol als trainer. Beiden werkten eerder samen bij Ajax.

Tientallen doden gevonden in Aleppo

Op de oever van een rivier in de Syrische stad Aleppo zijn dinsdag zeker 65 lichamen gevonden, sommige met de handen op de rug gebonden. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bekendgemaakt.

Volgens het Observatorium werden de lijken gevonden in het betwiste district Al-Bustan Al-Qasr. Alle doden waren mannen. Het is niet duidelijk door wie of wanneer de mannen zijn omgebracht. Ook hun identiteit is nog een raadsel.


Tientallen doden gevonden in Aleppo (Foto: Novum)

BP betaalt 3,3 miljard voor Deepwaterramp

Een rechter in San Francisco heeft de schikking goedgekeurd van het oliebedrijf BP voor de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in 2010. BP verklaart zich (mede)schuldig aan de milieuramp en betaalt de VS omgerekend ruim 3,3 miljard euro schadevergoeding.

De explosie op het platform in de Golf van Mexico kostte 11 medewerkers het leven en veroorzaakte de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. Door de schuldbekentenis blijft het bedrijf verder gevrijwaard van strafvervolging.

Wetsvoorstel homohuwelijk in Frans parlement

De Franse regering heeft het wetsvoorstel dat het homohuwelijk moet legaliseren en dat in Frankrijk voor veel verdeeldheid heeft gezorgd ter tafel gebracht in de Assemblée Nationale. Minister van justitie Christiane Taubira zei dat het wetsvoorstel voor gelijkheid staat.

President François Hollande zei vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne het huwelijk voor iedereen open te willen stellen. Honderdduizenden Fransen, aangevoerd door de religieuze gemeenschap, zijn de afgelopen weken de straat opgegaan om tegen het homohuwelijk te demonstreren.

Het parlement bespreekt de wet over twee weken.

Italianen eisen gebeente componist Salieri op

Diverse inwoners van de Italiaanse provinciestad Legnago willen dat het gebeente van zijn bekendste zoon, componist Antonio Salieri, terugkeert uit Wenen om in hun stad ter aarde te worden besteld. De inwoners worden gedreven door plaatselijke trots, liet organisator Franco Bozzolin dinsdag weten.

Salieri vertrok in 1766 als tiener uit Legnago, ten zuiden van Verona, om zijn muzikale ambities in Wenen na te jagen. Tot zijn dood in 1825 bracht hij veruit de meeste tijd in de Oostenrijkse hoofdstad door. Hij was een van de favoriete componisten aan het Habsburgse hof en is wellicht het bekendst als de belangrijkste rivaal van Mozart.

In Legnago is nu een initiatief gestart om de overblijfselen van Salieri op te graven op de grootste en belangrijkste begraafplaats van Wenen, de Zentralfriedhof, laatste rustplaats van andere illustere musici als Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms en Franz Schubert.

De stichting die het Salieri Theater in Legnago steunt heeft zich nog niet over het initiatief uitgelaten. Theaterdirecteur Federico Pupo merkte wel fijntjes op dat Salieri zijn successen voornamelijk in Wenen proefde. "Daarom denk ik dat het juist is dat hij blijft in de stad die hij zelf koos en die hem zo veel goeds bracht."

Arafat-rivaal 'Abu Musa' overleden

De Palestijnse rebellencommandant Said Musa Maragha, beter bekend onder zijn alias Abu Musa, is in Damascus op 86-jarige leeftijd aan kanker overleden. Abu Musa verzette zich in het verleden tegen de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat en richtte zijn eigen Palestijnse beweging op.

Als Jordaniër van Palestijnse afkomst deserteerde Abu Musa in 1970 uit het Jordaanse leger. De krijgsmacht ging de strijd aan met Palestijnse strijders die vanuit Jordanië Israël aanvielen. In 1971 werden zij verdreven uit Jordanië. Velen, onder wie Abu Musa, vluchtten naar Libanon.

In Libanon sloot de latere commandant zich aan bij de Fatah-beweging, die onder leiding stond van de charismatische Arafat. Fatah was destijds uit op de vernietiging van de staat Israël om op de ruïnes een Palestijnse staat op te richten.

Abu Musa klom vlug op in de gelederen en werd in 1976 benoemd tot chef militaire operaties in Zuid-Libanon. Daarnaast was hij actief in de Libanese burgeroorlog, die in 1990 ten einde kwam.

In 1982 kwam Abu Musa in opstand tegen Arafat. Israël was het zuiden van Libanon binnengevallen en bombardeerde de hoofdstad Beiroet. Arafat en veel Palestijnse strijders sloegen op de vlucht en richtten een nieuwe basis op in Tunesië. Andere strijders trokken naar Algerije en Jemen. Abu Musa eiste dat Arafat zijn commandanten ter verantwoording riep voor de vlucht. Hij was er tegen gekant Beiroet te verlaten, omdat hij zo dicht mogelijk bij de grens met Israël wilde blijven.

Een jaar nadien richtte hij een rivaliserende beweging, die hij Fatah al-Intifada noemde. De groep genoot de steun van het regime in Syrië, dat de machtspositie van Arafat wilde verzwakken.

Uiteindelijk trok Abu Musa naar Damascus, waar hij zich aansloot bij de Palestijnse Nationale Alliantie, een groep die weigerde in onderhandelingen te treden met Israël. De groep slaagde er echter niet in veel steun te verwerven onder de Palestijnse bevolking.

Na het vredesakkoord tussen Arafats PLO en Israël in 1993, de Oslo-akkoorden, verdween Abu Musa langzaam maar zeker uit beeld.

Verwaarloosde paarden weggehaald op Texel

Bij een paardenhouder op Texel zijn dinsdag 33 paarden weggehaald. De dieren waren ernstig vervuild en verwaarloosd, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Inspecteurs van de NVWA troffen de paarden aan bij een hercontrole. De dieren waren ernstig ondervoed en tot hun buik besmeurd met mest. Ze hadden geen droge ligplaats en stonden in een veel te krappe stal. Een paard had bovendien een wond en een ander een ernstige ontsteking.

Bij de paardenhouder waren al eerder tekortkomingen geconstateerd. Hij is afspraken die toen gemaakt werden over een betere verzorging van de dieren niet nagekomen. Tegen de man wordt een proces-verbaal. De paarden zijn overgebracht naar een opvangadres.

Geroofd respectbord Buitenboys snel teruggebracht

De Almeerse voetbalclub sc Buitenboys is dinsdagmiddag korte tijd beroofd geweest van een groot reclamebord dat werd bedrukt naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De daders brachten het bord terug toen op Twitter fel werd gereageerd op de diefstal, meldt de club.

Op het bord staat de tekst Zonder Respect Geen Voetbal, een term die door de KNVB werd bedacht na het incident bij de club. Buitenboys reageerde op Twitter verbolgen over de diefstal en loofde direct een beloning van honderd euro uit voor de tip die naar de dader zou leiden.

Hoewel het bord inmiddels terug is, doet Buitenboys evengoed aangifte. "Iedereen moet met zijn handen van onze spullen afblijven", stelt de club.

De 41-jarige Nieuwenhuizen kwam begin vorige maand om het leven nadat hij na een wedstrijd ernstig was mishandeld. Daarna ontstond een maatschappelijke discussie over geweld op en rond het voetbalveld. De KNVB lanceerde vervolgens de campagne Zonder Respect Geen Voetbal. Voor de mishandeling zitten nog altijd zes jongens van 15, 16 en 17 jaar en een 50-jarige man vast.

P. Henrique van Trabzonspor naar Sporting

Paulo Henrique maakt de overstap van Trabzonspor naar Sporting CP. De oud-speler van sc Heerenveen komt op huurbasis over van de Turkse club. Volgens L'Équipe tekent Henrique woensdag een contract bij Sporting.

De Portugezen bedongen een optie in de overeenkomst af waarmee de club hem aan het einde van het seizoen definitief zou kunnen overnemen van Trabzonspor. Het avontuur van Henrique in Turkije liep uit op een deceptie. De Braziliaan tekende in 2011 bij de club uit Trabzon en was sindsdien slechts vier keer trefzeker in 42 competitieduels.

De 23-jarige Henrique maakte zes seizoenen geleden zijn debuut op het hoogste niveau bij Atlético Mineiro. Daarna vervolgde hij zijn carrière bij Heerenveen. Na drie seizoenen in Friesland vertrok hij naar Palmeiras. Via Westerlo belandde hij uiteindelijk bij Trabzonspor.

Onduidelijkheid rondom kwetsuur Toivonen

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer PSV weer over Ola Toivonen kan beschikken. De Zweedse aanvaller herstelt nog altijd van een slepende hamstringblessure, maar doet wel weer mee aan trainingen.

Advocaat weet ook nog niet precies hoe het herstel van Toivonen verder gaat. "Het kan nog drie weken duren, maar ook nog maanden", liet de oefenmeester aan De Telegraaf weten. De verwachting is in elk geval wel dat de Zweed de komende weken nog niet wedstrijdfit zal zijn.

Toivonen staat al sinds oktober vorig jaar buitenspel. Toen scheurde de voetballer zijn hamstringpezen af en onderging daarvoor ook een operatie. Sindsdien is hij herstellende, maar een einde is dus nog niet in zicht.

[AC] Titelverdediger Zambia uitgeschakeld

Vanavond viel de beslissing in Groep C van de African Cup of Nations. Titelverdediger Zambia is het niet gelukt om deze groep te overleven. Nigeria en Burkina Faso plaatsten zich voor de kwartfinales. Hieronder de uitslagen en eindstand.

Burkina Faso - Zambia 0-0
Beide landen konden niet overtuigen in hun onderlinge duel. Bij Zambia zat Utrecht-speler Jacob Mulenga de gehele partij op de bank. Ondanks het matige niveau was het een spannend duel, maar beide landen konden niet tot scoren te komen. Daardoor vliegt titelverdediger Zambia uit het toernooi en plaatst Burkina Faso zich enigszins verrassend als groepswinnaar voor de kwartfinales.

Ethiopië - Nigeria 0-2
Nigeria heeft de volgende ronde gehaald ten koste van een 0-2 overwinning op Ethiopië, dat laatste in de groep eindigde. Bij de Nigerianen stond ADO-verdediger Kenneth Omeruo in de basis en begon voormalig VVV-aanvaller Ahmed Musa op de bank. In de eerste helft kregen beide landen kansen op de openingstreffer, maar het doelpunt viel niet.

Tien minuten voor het einde kreeg Nigeria een strafschop na een overtreding op Alula Girma. Chelsa-aanvaller Victor Moses maakte geen fout en zette Nigeria op voorsprong. Niet veel later kregen de Nigerianen opnieuw een strafschop. Ethiopië-doelman Sesay Bancha werd van het veld gestuurd en Moses benutte opnieuw de penalty.

Eindstand

# land Gespeeld Winst Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Burkina Faso* 3 1 2 0 5 5-1
2 Nigeria* 3 1 2 0 5 4-2
3 Zambia 3 0 3 0 3 2-2
4 Ethiopië 3 0 1 2 1 1-7

* naar kwartfinales

Koekiemonster verdachte in koekdiefstal Duitsland

In Duitsland wordt naarstig gezocht naar een gestolen gouden koek van zo'n twintig kilo. De hoofdverdachte: Koekiemonster.

De rechthoekige vergulde lekkernij pronkte tot voor kort op de gevel van een Duitse koekenbakker in Hannover. Hoe de gouden versnapering, die meer dan honderd jaar oud is, werd ontvreemd is onduidelijk. Getuigen hebben de politie verteld eerder deze maand twee mannen met een ladder in de buurt te hebben gezien. De bakker heeft een beloning van duizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de terugkeer van het gouden baksel.

Volgens de politie heeft een lokale krant dinsdag een foto binnengekregen waarop iemand in een pak dat lijkt op dat van Koekiemonster een gouden koek toont.

De foto werd vergezeld van een soort losgeldbrief. De dieven eisen dat er koekjes worden bezorgd op de kinderafdeling van een lokaal ziekenhuis. De politie weet niet zeker of op de foto ook echt de ontvreemde gouden koek staat.

FOK!sport foto onderschrift zondag 27 januari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de vierde ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Dus ik zeg tegen die meid: "En zo kwam ik in U-terecht."

De opgave van zondag 27 januari
 
Wat heeft AZ-trainer Gertjan Verbeek te vertellen tegen de kinderen? (Foto: Pro Shots) 

Van den Berg verruilt Zwolle voor Heerenveen

Joey van den Berg maakt per direct de overstap van PEC Zwolle naar sc Heerenveen. Bij de Friese ploeg tekent de verdediger een contract tot de zomer van 2016. Dit bevestigde PEC Zwolle via hun clubsite.

Gerard Nijkamp, technisch directeur van de Zwollenaren, vindt het jammer dat Van den Berg vertrekt. "Joey is de afgelopen seizoenen uitgegroeid tot een dragende speler. Het afgelopen seizoen speelde hij een grote rol in het behalen van het kampioenschap. Hij heeft het in Zwolle geweldig gedaan", liet hij weten.

Van den Berg kwam namens Zwolle tot 73 optredens, waarin hij vijftien keer het net wist te vinden. Het contract van de 26-jarige speler liep aan het eind van dit seizoen af. Zaterdag speelde hij zijn laatste wedstrijd, uitgerekend tegen zijn nieuwe werkgever sc Heerenveen (1-1 gelijkspel). In het verleden speelde hij ook al voor de Friese ploeg. Via Omniworld en Go Ahead Eagles kwam hij bij Zwolle terecht.

Boonen hoopt op rentree in Oman

Tom Boonen is weer in training na zijn elleboogoperatie. De Belgische wielrenner van Omega Pharma-Quickstep is op dit moment op trainingskamp op Mallorca.

Boonen werd eerder deze maand geopereerd aan de elleboog, waar hij bij een val een gevaarlijke bacteriële infectie opliep. De eerste koers waar Boonen weer aan hoopt deel te nemen is de Ronde van Oman. Deze meerdaagse wielerwedstrijd in Azië staat van 11 tot en met 16 februari op de agenda.

"Die ronde zal een belangrijke stap zijn om weer wat conditie op te bouwen voor de klassiekers", aldus Boonen, die vorig jaar onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix op zijn naam schreef.

John en Holwijn weg bij ploeg Davids

Barnet FC, de ploeg uit de Engelse vierde divisie waar Edgar Davids speler/trainer is, heeft afscheid genomen van twee Nederlanders. Zowel Collins John als Melvin Holwijn verlaten per direct de club.

Volgens Barnet is het contract met beide voetballers met wederzijds goedkeuren verbroken. John kwam door verschillende blessures slechts tot twee optredens. De geboren Liberiaan brak door bij FC Twente en hem werd een grote toekomst voorspeld. Hij vertrok naar Fulham en groeide daar zelfs door tot international.

Vervolgens ging het snel bergafwaarts bij john. Via onder meer N.E.C. en clubs in Azerbeidzjan, Iran en Cyprus kwam hij bij het Barnet van Davids terecht. Ook daar hield hij het dus niet lang vol.

WADA en UCI ruziën verder

De strijd tussen wereldantidopingbureau WADA en internationale wielrenunie UCI in de nasleep van de affaire rond Lance Armstrong heeft zich dinsdag opnieuw verscherpt. WADA-voorzitter John Fahey zegde zijn medewerking aan een samen met de UCI op te richten waarheids- en verzoeningscommissie af.

"WADA heeft heeft het in het verleden niet gedaan en zal ook in de toekomst geen samenwerking met de UCI aangaan zolang deze zijn eenzijdige en arrogante houding handhaaft", meldde Fahey een dag nadat de UCI liet weten de commissie-Otton, die de rol van de bond in de zaak-Armstrong zou onderzoeken, ophief.

Onderzoek naar zelfmoord scholiere

Het college van bestuur van scholengemeenschap AOC Terra in Meppel heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die de zelfmoord van de 15-jarige Fleur Bloemen gaat onderzoeken. Het meisje sprong vorige maand voor het oog van medescholieren voor de trein omdat ze zou zijn gepest.

De school wil uitzoeken of er voor haar dood signalen zijn geweest over pesten, of daar destijds iets aan is gedaan en of de school anders had moeten of kunnen handelen. De commissie wordt geleid door hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen René Veenstra, meldt de school dinsdag.

Hoelang het onderzoek gaat duren is niet duidelijk. "Uiteraard willen we graag zo snel mogelijk duidelijkheid, maar zorgvuldigheid staat bovenaan. Wij vinden dat snelheid niet ten koste mag gaan van die zorgvuldigheid", stelt het college in een verklaring. De ouders van Fleur zijn op de hoogte gebracht van het onderzoek.

Ribery: "Teveel druk op Karim en mij"

Franck Ribery hoopt dat het de Franse nationale ploeg snel beter vergaat. De aanvaller denkt te weten waarom het zo lastig spelen is.

De speler van Bayern München werd door RMC om zijn mening over concurrenten Samir Nasri en Hatem ben Arfa gevraagd. "Nasri is als een broer van me", stelt hij. "Met Ben Arfa heb ik iets minder. Maar het staat vast dat hij goed kan voetballen."

De uitschakeling met Frankrijk op het WK 2010 sloeg er hard in bij Ribery. "Het voelde raar. Er ligt veel druk op Karim Benzema en mij. Daar praten we onderling vaak over. Er zijn elf spelers, maar iedereen kijkt telkens naar Karim en mij."

De topspeler is blij dat hij besloten heeft bij Bayern München te blijven. Drie jaar geleden kon ik naar alle topclubs ter wereld: Manchester United, Chelsea, Real Madrid... Ik ben blij dat ik uiteindelijk heb gekozen voor een langer verblijf hier. Ik zou mijn carrière hier willen afsluiten."

Offer je lichaam op op 1 mei

Op 1 mei komt Soul Sacrifice van Comcept, de studio van Keiji Inafune, uit, zowel in de winkels als in de PlayStation Store. De game bevat verschillende pre-orderbonussen, zoals twee kostuums en drie magiekrachten. Deze zijn Spirits' Flamepike, Spirits' Blightstone en Spirits' Fulgurwood.

Een andere bonus is de toevoeging van Japanse voice-overs. Deze zal je ook apart kunnen kopen in de PlayStation Store.

Soul Sacrifice kan je spelen op PlayStation Vita.

Soul Sacrifice

Rogge is Willem-Alexander erg dankbaar

Jacques Rogge bedankt prins Willem-Alexander voor zijn verdiensten voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat zegt de voorzitter van het IOC dinsdag tegenover het ANP.

Rogge hoopt dat Willem-Alexander ook als koning dichtbij het IOC betrokken blijft. "Want Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is van enorme waarde geweest voor de wereld van sport en het IOC sinds hij in 1998 lid is geworden", aldus de preses uit België.

FOK!film op het IFFR: The Perks of Being at a Film Festival

Het vertoeven op een filmfestival is totaal niet te vergelijken met het brengen van een regulier bezoek aan een willekeurige bioscoop. Een filmfestival heeft iets speciaals, omdat het zich richt op andere zaken dan de gemiddelde Pathé bij jou om de hoek: niet het tevredenstellen van het publiek staat centraal, maar de film zelf. En dat brengt enkele voordelen met zich mee.

Befbeurt wordt man bijna fataal

Een man uit Sao Jose do Rio Preto klaagt zijn vrouw aan wegens poging tot moord. Volgens de 43-jarige Braziliaan heeft de vrouw vergif in haar vagijn gestopt. Vervolgens wilde zij hem verleiden haar oraal te verwennen.

Volgens de politie heeft de vrouw een gifitige substantie tussen haar benen gesmeerd en haar man gevraagd haar te beffen. De beste man vond echter dat er een vreemde geur uit de zure sloot kwam. "Dit zaakje stinkt", aldus de man, en hij weigerde haar te bevredigen.

De wantrouwende kerel besloot het secreet mee naar een ziekenhuis te nemen. Hier hebben artsen bij tests inderdaad een giftige substantie in de poes aangetroffen.

Epic Mickey-ontwikkelaar sluit haar deuren

Nadat eerder vandaag het gerucht al op de site geplaatst werd, heeft Disney zonet bevestigd dat Epic Mickey-ontwikkelaar Junction Point sluit. Disney heeft tevens een officiële uitspraak gedaan:

"It was with much sadness that we informed our teams today of changes to our Games organization, which include the closure of Junction Point Studios. These changes are part of our ongoing effort to address the fast-evolving gaming platforms and marketplace and to align resources against our key priorities. We're extremely grateful to Warren Spector and the Junction Point team for their creative contributions to Disney with Disney Epic Mickey and Disney Epic Mickey 2."

epic mickey 2

Volgende game Rebellion op 14 februari

Op YouTube verscheen afgelopen nacht een teaser voor de volgende game van ontwikkelaar Rebellion, onder meer bekend van Sniper Elite. Aan het einde van de video stond zelfs een releasedatum: 14 februari.

Rebellion heeft echter nog niet bekendgemaakt wat de game eigenlijk inhoudt. Op internet werd al druk gespeculeerd, en intussen heeft de ontwikkelaar aan Eurogamer bevestigd dat het gaat om een nieuwe titel in de Sniper Elite-franchise. Wat denken jullie dat de game zal inhouden?

Politiechef Kiev veroordeeld om moord journalist

Een voormalige Oekraïense politiegeneraal is dinsdag veroordeeld voor de moord op een onderzoeksjournalist in 2000. Oleksij Poekatsj werd levenslang opgelegd.

De rechtbank achtte bewezen dat Poekatsj - het voormalige hoofd van de surveillancedienst van het ministerie van binnenlandse zaken - Gongadze heeft gewurgd en veroordeelde hem tot levenslang. Drie andere agenten werden eerder al veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord.

Gongadze, die corruptie in de hoogste regeringskringen aan het licht bracht, werd in september 2000 ontvoerd. Zijn onthoofde lichaam werd maanden later in een bos in de buurt van Kiev gevonden.

Toenmalig president Leonid Koetsjma werd beticht van betrokkenheid bij de moord. Op geheime opnames die in zijn kantoor werden gemaakt zou te horen zijn hoe hij opdracht gaf tot de moord. Een rechtbank in Kiev seponeerde de zaak tegen Koetsjma vorig jaar omdat justitie fouten zou hebben gemaakt.


Politiechef Kiev veroordeeld om moord journalist (Foto: Novum)

Afrojack doet het met Jennifer Lopez

Afrojack werkt samen met Jennifer Lopez. De Nederlandse dj en de Amerikaanse zangeres zijn de studio ingedoken, blijkt uit een tweet die Afrojack dinsdag verstuurde.

"In de studio met J.Lo", schreef de dj, met daarbij een foto waarop hij is te zien met de diva. Niet veel later twitterde Afrojack dat hij ook samenwerkt met Wiz Khalifa. Hij plaatste eveneens een foto van zichzelf met de Amerikaanse rapper.

Het management van Afrojack, die eigenlijk Nick van de Wall heet, was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor details over de samenwerkingen.

Monumenten in SimCity-trailer

EA heeft een nieuwe trailer voor SimCity vrijgegeven, waarin de exra's te zien zijn die we in de Deluxe Edition mogen verwachten. Het gaat om drie 'city sets' die enkel via de eerder genoemde bundel verkrijgbaar zijn.

De Deluxe Edition bevat 'city sets' van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, waarin telkens enkele voorwerpen zitten die typisch zijn voor het land in kwestie. De details over de extra's van SimCity Deluxe Edition, die vanaf 8 maart exclusief op Origin beschikbaar is, kan je in de trailer bekijken:

Israël heeft maling aan Mensenrechtenraad

Israël is dinsdag niet komen opdagen op een zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève, waarop de mensenrechtensituatie in het land besproken wordt. Eens in de vier jaar houdt de Raad op deze wijze de mensenrechtensituatie van alle 192 leden van de Algemene Vergadering tegen het licht: de zogeheten Universal Periodic Review.

Niet eerder is een land zonder opgaaf van reden weggebleven van de zitting. Haïti liet eens verstek gaan, maar niet nadat een reden was gegeven. "We bevinden ons hiermee op nieuw terrein", zei woordvoerder van de Raad Rolande Gomez.

Immer onbevooroordeelde Amerikaanse diplomaten zeiden eerder al eens dat de Mensenrechtenraad te veel aandacht besteedt aan Israël. Ieder VN-lid is echter verplicht om aan het onderzoek van de Raad mee te werken. Vorig jaar liet Israël vanwege een internationaal onderzoek naar Israëlische nederzettingen weten niet meer mee te willen werken.

Onderzoek naar slapende piloot

Transavia heeft een onderzoek ingesteld naar een piloot die in september tijdens een vlucht naar het Griekse Kreta in slaap was gevallen. De vliegmaatschappij bekijkt wat er precies is gebeurd en of er maatregelen nodig zijn, zegt een woordvoerder dinsdag.

De zegsvrouw kan nog niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek en kan ook niet zeggen hoelang het nog duurt. Het onderzoek werd direct ingesteld na het incident, weet de woordvoerder. Transavia meldde het voorval ook aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het bestempelde als een ernstig incident. De raad wacht op de uitkomsten van het onderzoeksrapport van Transavia.

Uit een kwartaalverslag van de raad blijkt dat de piloot in slaap viel toen de gezagvoerder na tweeënhalf uur vliegen naar het toilet ging. Toen hij later terug wilde keren in de cockpit, kwam er geen reactie.

De gezagvoerder schakelde vervolgens de hulp van het cabinepersoneel in. Toen het hem uiteindelijk lukte om binnen te komen, trof hij de piloot slapend aan. Voor zover bekend zijn de reizigers niet in gevaar geweest. Het vliegtuig werd bestuurd door de automatische piloot.


Onderzoek naar slapende Transavia-piloot (Foto: Novum)

FC Twente niet concreet voor Wijnaldum

FC Twente wil de opbrengst van Leroy Fer, tien miljoen euro, investeren in Filip Djuricic en Claudemir. De vermeende interesse in Georginio Wijnaldum is niet concreet. Wijnaldum (PSV) en Lerin Duarte (Heracles Almelo) werden dinsdag op de website van het AD genoemd als alternatieven voor Djuricic en Claudemir.

"Wij weten nog van niks", zei zaakwaarnemer Humphrey Nijman tegen Goal.com. "Daarom heeft het verder ook geen zin om hier op in te gaan. Ik weet niet hoe het AD aan dit verhaal komt." Wijnaldum tekende in juli 2011 een vierjarig contract bij PSV. De 22-jarige Wijnaldum was twee jaar geleden als Feyenoorder al in beeld bij de Tukkers.

Toen koos de Rotterdammer voor een vierjarig contract bij PSV. In Eindhoven maakte hij vorig seizoen negen doelpunten in 32 competitiewedstrijden. Dit seizoen staat de teller op negen goals in twintig duels. Afgelopen zaterdag maakte hij tegen Heracles Almelo (1-5) twee doelpunten.

Het AD noemde ook Adam Maher als kandidaat voor Twente. De vraagprijs van AZ voor de negentienjarige middenvelder lijkt echter te hoog. Maher wil graag naar PSV, de club van Wijnaldum, maar de Eindhovenaren willen vooralsnog ook niet voldoen aan de gevraagde transfersom van naar verluidt meer dan tien miljoen euro.

Luis Pedro op weg naar Bulgarije

Luis Pedro staat op het punt te vertrekken bij Heracles Almelo. De eredivisionist laat dinsdag weten overeenstemming met het Bulgaarse Botev Plovdiv te hebben bereikt. De huidige nummer vijf van de Bulgaarse competitie wil de 22-jarige aanvaller per direct over nemen.

De tweevoudig Bulgaars landskampioen, waar ook oud-Feyenoorder Civard Sprockel onder contract staat, onderhandelt dinsdag met Pedro. "We verwachten dat Luis er zelf ook uit komt en dan verkast hij per direct naar Bulgarije", aldus Heracles directeur Nico-Jan Hoogma.

Pedro, die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep en in 2008 voor de Rotterdammers zijn profdebuut maakte, verruilde in de zomer van 2011 Go Ahead Eagles voor Heracles. In Almelo kwam de in Angola geboren speler tot dertig competitiewedstrijden, waarin hij twee keer doel trof.

Reclasseringstoezicht Sytze van der V. onmogelijk

De reclassering kan wederom geen goed toezicht houden op Sytze van der V. De zaak is daarom voor de tweede keer teruggegeven aan het Openbaar Ministerie, laat een woordvoerder dinsdag weten. Justitie in Den Bosch moet nu bepalen wat er gaat gebeuren. Mogelijk eist het OM dat Van der V. een deel van zijn resterende voorwaardelijke celstraf uitzit.

Van der V. kwam in september 2009 vrij nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Hij leidt een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven hem na zijn vrijlating een gebiedsverbod oplegde.

In het najaar van 2011 lukte het de reclassering ook al niet om het verplichte toezicht dat de pedoseksueel was opgelegd uit te voeren, omdat hij weigerde zijn adres door te geven. Het gerechtshof in Den Bosch stuurde Van der V. daarop terug naar de cel, om drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf die hij kreeg opgelegd uit te zitten.

Brandbrief Breda over Fyra

Breda heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) een brandbrief geschreven over de problemen met de Fyra. Het gemeentebestuur is bezorgd over de ontwikkelingen rond de hogesnelheidstrein en vraagt de bewindsvrouw de positie van Breda en Noord-Brabant niet uit het oog te verliezen.

De gemeente is erg teleurgesteld dat de Fyra-treinen uit de dienstregeling zijn gehaald en niet helemaal te spreken over het voorgestelde alternatief, een intercitytrein tussen Den Haag en Brussel. "Deze verbinding levert voor reizigers geenszins het reistijdvoordeel op dat beoogd wordt met een verbinding over de hogesnelheidslijn", aldus het college.

Het college vraagt de staatssecretaris daarom bij het zoeken van een definitieve oplossing Breda en de provincie niet te vergeten. De gemeente heeft forse investeringen gedaan in onder meer de aansluiting van Breda op de infrastructuur van de hogesnelheidslijn. "Om in maatschappelijk oogpunt voldoende rendement te halen uit al deze investeringen, zal de hsl-infrastructuur optimaal moeten worden gebruikt." Goede en snelle internationale verbindingen zijn een essentiële voorwaarde voor de verdere economische ontwikkeling van de regio, aldus burgemeester en wethouders.

De Fyra staat stil omdat de trein niet bestand bleek tegen het winterweer. De NS, het Belgische NMBS en de spoorbeheerders uit Nederland en België presenteren eind deze week een definitief plan om op korte termijn met een vervangende trein te kunnen gaan rijden, zoals Mansveld heeft geëist.

Broers niet vervolgd voor schietpartij boksgala

Twee broers uit Veghel die werden aangehouden voor betrokkenheid bij de fatale schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart in november, worden niet vervolgd. Ook de zaak tegen de 31-jarige man die bij de schietpartij gewond raakte, is geseponeerd. Dat laat een woordvoerder van het OM in Den Bosch dinsdag weten.

Bij de schietpartij in de Brabantse plaats kwam een 37-jarige man uit Veghel om het leven. Zijn 31-jarige broer raakte gewond, maar werd ook aangehouden als verdachte. Justitie gaat ervan uit dat de vermoedelijke schutter, de 32-jarige Siamak S., alleen heeft gehandeld.

De broers werden verdacht van openlijke geweldpleging, maar volgens justitie is er geen bewijs dat zij zich hieraan hebben schuldig gemaakt. Aanleiding voor de schietpartij op het kickboksgala zou een vete zijn tussen een groep Marokkanen en een groep Turken. Volgens de politie ging aan het schietincident een ruzie vooraf.

'Kinderpardon te streng geformuleerd'

Honderden kinderen van wie werd gedacht dat ze in aanmerking kwamen voor het kinderpardon, vallen toch buiten de boot. De criteria zijn 'buitengewoon scherp' geformuleerd. Dat stellen Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children in een brief aan de Tweede Kamer.

De voorwaarden die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil stellen, maken het bijna onmogelijk voor jongeren van 18, 19 en 20 om een verblijfsvergunning te krijgen. Kinderen die zijn geboren toen de ouders al waren uitgeprocedeerd, vallen niet onder de regeling. Voor kinderen die zijn geboren nadat hun ouders waren uitgeprocedeerd, wordt het ingewikkeld om in aanmerking te komen.

Het kinderpardon staat in het regeerakkoord. Het vloeit voort uit een initiatiefwetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie en moet een oplossing bieden voor kinderen zoals de Angolese Mauro, die al lang in Nederland zijn maar toch zouden moeten vertrekken. Teeven kwam vorige maand met een uitgewerkt voorstel.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zegt 'grote zorgen' te hebben over het uitgewerkte voorstel. De Tweede Kamer zou woensdag debatteren over het voorstel, maar dat debat is uitgesteld. De Kamer wil eerst meer duidelijkheid krijgen.

'Conflict tussen radiologen VieCuri speelde langer'

Het conflict op de afdeling radiologie in het Limburgse ziekenhuis VieCuri heeft veel langer geduurd dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt vakblad Medisch Contact dinsdag op basis van eigen onderzoek. Al in 2007 zouden problemen zijn ontstaan.

Het ziekenhuis, met vestigingen in Venlo en Venray, stelde in december twee radiologen op non-actief. Volgens een verklaring van het ziekenhuis gebeurde dat vanwege een gebrek aan vertrouwen, samenwerking en communicatie. Door de slechte werkverhoudingen en botsende karakters werd informatie over patiënten moeizaam aan elkaar overgedragen.

Viecuri had de maatschap van het ziekenhuis in september over het disfunctioneren van de radiologen geïnformeerd, waarna een onderzoek werd ingesteld. Volgens Medisch Contact suggereert de genoemde tijdsperiode een tijdig en effectief ingrijpen maar kent het conflict een langere geschiedenis. Dat zou ook bekend zijn bij de raad van bestuur van het VieCuri.

De situatie op de afdeling zou in 2007 al zo ernstig zijn dat bemiddeling noodzakelijk was. Na een mislukte poging volgde daarna 'een aaneenschakeling van begeleidingstrajecten', weet Medisch Contact.

In interne stukken die in handen zijn van het blad staat verder dat in het najaar van 2010 de interne samenwerking zo problematisch was, 'dat het denkbaar is dat de directe patiëntenzorg niet meer naar behoren kan worden geleverd'. Ook was er onvoldoende vertrouwen om de continuïteit en de kwaliteit van de werkzaamheden te garanderen. Desondanks duurde het nog tot vorige maand tot daadwerkelijk werd ingegrepen.

Het VieCuri was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bakker trakteert op koninginnevlaai

De Eindhovense banketbakker Houwen's Vlaai heeft op ludieke wijze gereageerd op de abdicatie van koningin Beatrix. Klanten konden dinsdagochtend voor 75 cent een oranjevlaai kopen bij de zaak die aan de achterzijde van het Eindhovense station gevestigd is.

De actie zorgde voor topdrukte in de voor de gelegenheid versierde zaak. De 750 beschikbare vlaaien vlogen als warme broodjes over de toonbank. "Het zijn verschillende soorten, zoals abrikozenvlaai, rijstenvlaai, puddingkruimel en appelvlaai. Allemaal voor 75 cent per stuk, de leeftijd van onze vorstin," aldus Jess van de Krommert van Houwen's Vlaai.

Het idee ontstond naar aanleiding van de aankondiging van de Koningin dat zij op 30 april afstand doet van de troon. "Het is een bijzonder moment," meldt Van de Krommert aan Omroep Brabant. "En dat moeten we vieren." Vlaaienbaas Jac Houwen levert daarom bij diverse buurtgenoten zoals zorginstellingen speciale vlaaien af waarvan de doos is versierd met afbeeldingen van koningin Beatrix.

Roelvink maakt 'volkslied' voor Willem-Alexander

Dries Roelvink is druk bezig met een nummer voor Willem-Alexander. "Het is geen feestnummer, zoals ik die normaal maak", verzekert Dries aan Novum Nieuws. "Het is een pakkend nummer, in de sfeer van het volkslied."

Roelvink zit momenteel in Oostenrijk, maar vliegt woensdag terug om verder te werken aan zijn 'volkslied'. "We gaan donderdag de studio in met een aantal leden van het Metropole Orkest", vertelt Dries over het 'pakkende' nummer dat door Bram Koning is geschreven. "Het is vooral meeslepend met een mooie tekst."

Dries is niet de eerste met een nummer naar aanleiding van de troonswissel. Johan Vlemmix kwam maandag, op de dag dat koningin Beatrix aankondigde afstand te doen van de troon, al met zijn Sta op voor Koning Willem 4. Roelvink verwacht niet veel concurrentie van de Oranjefanaat. "Begrijp me niet verkeerd, het is een fantastische mediapersoonlijkheid, maar ik vind het geen zanger."

Een en ander betekent echter niet dat Roelvink helemaal geen muzikale strijd rondom de inhuldiging van koning Willem-Alexander verwacht. "René Froger zou zeker een zware concurrent zijn", legt hij uit. "Zeker dankzij zijn contacten met het koningshuis."

Roelvink kijkt net als vele andere bekende Nederlanders met vertrouwen naar de toekomst van de monarchie. "Het is de juiste tijd", zegt Dries over het aftreden van Beatrix en het aantreden van Willem-Alexander en zijn vrouw. "En Máxima is natuurlijk een schot in de roos. Hoe zij zich heeft neergezet is onvoorstelbaar."


Roelvink maakt 'volkslied' voor Willem-Alexander (Foto: Novum)

Balotelli verlaat City voor Milan

Aan een lange transfersoap is dinsdag een einde gekomen. Mario Balotelli verlaat Manchester City en gaat bij AC Milan spelen. De Italiaanse aanvaller zat bij City op een dood spoor, maar AC Milan voelde wel wat voor een transfer van Balotelli.

Het grote struikelblok was echter het salaris van 5,5 miljoen euro per jaar. Milan wilde daar niet mee akkoord gaan, aangezien de Italianen op de kleintjes moeten letten. Balotelli is nu akkoord gegaan met een verlaging van zijn salaris, waardoor alle partijen nu een overeenstemming hebben, weet Goal.com. Milan betaalt de komende vijf jaar in totaal een bedrag van twintig miljoen euro voor Balotelli, die in San Siro vier miljoen euro per jaar gaat verdienen.

Hiermee is een einde gekomen aan een lange transfersoap. Doordat Balotelli maar moeilijk door een deur kon met manager Roberto Mancini was het wachten op een vertrek. De aanvaller is zelf al van kinds af aan supporter van AC Milan, waardoor die club het meest aan de spits werd gelinkt.

Gesink geschokt van dopingbekentenis Niermann

Robert Gesink zegt geschrokken te zijn van de recentelijke dopingbekentenissen van Grischa Niermann. De Duitser liet eerder deze week weten in de periode 2000-2003 kortstondig EPO te hebben gebruikt.

''Dat ook Grischa aan de doping zat, schetst voor mij alleen nog maar een duidelijker beeld van hoe het wielrennen er een jaar of tien terug voor stond'', zo reageerde Gesink tegenover het ANP. Niermann was in het verleden knecht voor onder andere Boogerd, Leipheimer en Menchov.

De Achterhoeker is blij dat de tijden veranderd zijn. "Ik besef steeds meer dat ik heel dankbaar mag zijn dat ik in die tijd nog niet op de fiets zat'', aldus Gesink. ''Grischa is een goede vriend van me, hij belde me er zelf over op. Misschien raar, maar ik heb Grischa er nooit persoonlijk naar gevraagd. Ik kende geen beter voor zijn sport levende, gepassioneerde knecht. Deze bekentenis tekent hem daarom ook als mens. Hij had ook gewoon zijn mond dicht kunnen houden'', zo besluit De Condor van Varsseveld.

'Beyoncé moet betalen voor Super Bowl-optreden'

Beyoncé krijgt niet betaald voor haar optreden tijdens de Super Bowl. De zangeres bekostigt een groot gedeelte van haar show in de pauze van de kampioenswedstrijd in het American football zelfs uit eigen zak, schrijft de Britse krant Daily Mail.

Footballbond NFL draait alleen op voor de productiekosten, zo'n zeshonderdduizend dollar. Alle bijkomende kosten om het optreden van zondag meer glans te geven moet de artiest zelf betalen. "Er is geen honorarium voor de artiest", bevestigt een NFL-woordvoerder. Beyoncé zou daarom 'honderdduizenden dollars' moeten bijleggen.

Dat is echter een kleine investering vergeleken met wat alle aandacht haar oplevert. "Het is voor haar van veel grotere waarde dat ze miljoenen albums verkoopt en dat haar hits omhoogschieten op de iTunes-hitlijst, dan de uitgave van enkele honderdduizenden dollars om het optreden te bekostigen", legt Marc Ganis van sportconsultant Sportscorp uit.

Beyoncé kan dankzij het optreden dus miljoenen op haar bankrekening bijschrijven. Bovendien tekende de zangeres eerder al een overeenkomst met Pepsi, dat de Super Bowl-pauzeshow sponsort, ter waarde van vijftig miljoen dollar.

Ramkraak bij museum in Utrecht

Twee overvallers hebben dinsdagmiddag een grote slag geslagen in museum Catharijneconvent te Utrecht. Volgens de politie ging het om een ramkraak.

De twee dieven sloegen toe in het museum aan de Lange Nieuwstraat. Ze sloegen een vitrine in en gingen er vervolgens met de buit op een scooter vandoor. Wat er precies is meegenomen, is nog onduidelijk.

De overvallers droegen bivakmutsen en zijn weggereden in de richting van de Nieuwegracht. De politie is nog naar hen op zoek. Via Burgernet is omwonenden om hulp gevraagd. Catharijneconvent is een museum voor religieuze kunst.

Meer onderzoek in spionagezaak

De zaak tegen een consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die terechtstaat voor het doorspelen van staatsgeheimen aan de Russische inlichtingendienst is aangehouden. De advocaten van de verdachte hadden om meer onderzoek gevraagd. De rechtbank in Den Haag willigde die wens dinsdag in.

De 61-jarige Raymond P. wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen, witwassen en het aannemen van steekpenningen. Hij speelde de informatie door aan twee echtelieden in Duitsland, die haar op hun beurt weer lekten aan de Russen. In ruil voor zijn diensten kreeg P. maandelijks geld. Het echtpaar zit sinds oktober vast.

De zaak zou dinsdag aanvankelijk inhoudelijk worden behandeld. Het is nog onduidelijk wanneer dat nu wel gebeurt. De zaak is voor in ieder geval drie maanden aangehouden.

Bertens alsnog in hoofdtoernooi Parijs

Kiki Bertens mag toch deelnemen aan het WTA-toernooi van Parijs. De Wateringse strandde maandag weliswaar in de laatste ronde van de kwalificaties, maar door een blessure van Lucie Hradecka wordt ze als lucky loser alsnog opgenomen in het hoofdschema.

Tamira Paszek uit Oostenrijk is woensdag in de eerste ronde haar tegenstandster. Bertens kon eerder deze maand op minder 'medewerking' van Hradecka rekenen. Bij haar debuut op de Australian Open werd ze in twee sets verslagen door de Tsjechische.


Bertens alsnog in hoofdtoernooi Parijs (Foto: Novum)

'Mogelijk dronebasis VS in Noord-Afrika'

De Verenigde Staten overwegen een basis voor onbemande vliegtuigen op te richten in het noordwesten van Afrika. Dat heeft een bron bij het Amerikaanse leger gezegd.

Volgens de bron hebben de VS maandag een overeenkomst getekend met Niger om de activiteiten van het Amerikaanse leger daar uit te breiden. Niger zou dan ook de meest waarschijnlijke locatie zijn voor de nieuwe dronebasis, aldus de bron, die anonimiteit bedong omdat er nog geen besluit is genomen.

Het Amerikaanse leger is al in Niger aanwezig voor een trainingsmissie. Met een dronebasis in het land zouden de VS beter in staat zijn om Frankrijk en Mali te helpen bij hun strijd tegen de islamitische extremisten die in Mali actief zijn.

Wietplantage ontdekt onder kinderdagverblijf

Onder een kinderdagverblijf in het Limburgse Geleen heeft de politie dinsdagochtend een wietplantage ontdekt. De plantage zat in de kelder. Ook in de kelder onder een woning bij het kinderdagverblijf zat een wietplantage, meldt de politie.

De ontdekkingen werden gedaan aan de Napoleonsbaan. Op het moment van het onderzoek waren ongeveer vijftien kinderen en vier volwassenen in het kinderdagverblijf. De ouders zijn op de hoogte gebracht over de ontdekking. Het kinderdagverblijf heeft ze gevraagd hun kroost op te halen. Volgens de politie is er geen directe verbinding tussen de kelder en het kinderdagverblijf erboven.

De GGD bekijkt momenteel of de veiligheid en gezondheid van de kinderen die woensdag moeten worden opgevangen nog gegarandeerd kan worden. Ook wordt gekeken of een sanctie gaat worden opgelegd.

Honderden koningsbomen geplant om troonswisseling

In iedere Nederlandse gemeente moet een koningslinde worden geplant ter gelegenheid van de troonswisseling. Om de bomen moet een uniek sierhekwerk komen. Dat meldt initiatiefnemer Stichting Nationale Boomfeestdag dinsdag.

Sinds het ontstaan van het koningshuis in Nederland is het volgens de organisatie traditie bij iedere abdicatie een koningslinde te planten ter ere van de nieuwe vorst, meestal met een sierhek eromheen. In tal van gemeenten staan volgens de stichting oude koningslindes die herinneren aan het begin van het koningschap van Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Boomkwekerij Ebben, de hoofdsponsor van de boomfeestdag, heeft koningsbomen geteeld die gereserveerd zijn voor elke gemeente in Nederland. Beeldend kunstenaar Margot Berkman heeft van de initiatiefnemers de opdracht gekregen het sierhek te realiseren. Het prototype van het hek zou inmiddels gepresenteerd zijn op Paleis Noordeinde, waar het 'met veel enthousiasme' is ontvangen.

Bij het planten van de bomen na de troonswisseling op 30 april wil de organisatie bewoners en kinderen in alle 408 gemeenten betrekken. Op scholen moet met een 'educatief programma' aandacht worden besteed aan het evenement.

De stichting houdt de actie samen met de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst. Moederorganisatie van de boomfeestdag is overigens Staatsbosbeheer.

Drie keer levenslang in liquidatieproces

In het Amsterdamse liquidatieproces Passage heeft de rechtbank dinsdag aan drie verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Een verdachte kreeg de maximale tijdelijke straf, 30 jaar cel.

Het levenslang is voor de verdachten Mohamed R., Jesse R. en Siegfried S. Jesse R. is volgens de rechtbank betrokken bij zes moorden en een aantal pogingen daartoe. De rechtbank zegt dat hij van jongs af aan naar een carrière in de criminaliteit streefde. Siegfried S. is bestempeld als een 'huurmoordenaar in de ware zin van het woord'. Hij heeft al vele veroordelingen op zijn naam staan. Mohamed R. 'heeft zijn leven gewijd aan het plegen van zware strafbare feiten'.

Tegen Fred Ros was ook levenslang geëist, maar de rechtbank legde hem 30 jaar op. Er is 'geen enkel vertrouwen dat hij zich ontwikkelt tot een nette burger', zei de rechtbank over hem. Ook tegen Ali A. en Dino Soerel had justitie levenslang geëist, maar zij zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties en kregen voor ondergeschikte feiten respectievelijk 1,5 jaar en 6 maanden opgelegd.

Drie keer levenslang in liquidatieproces
Drie keer levenslang in liquidatieproces (Foto: ANP)

Ouders Tristan van der V. wijzen op privacy

De ouders van Tristan van der V. hebben het Openbaar Ministerie verzocht het psychiatrische rapport over hun zoon niet te delen met anderen vanwege hun privacy. Dat heeft de advocaat van justitie dinsdag gezegd tijdens een kort geding van de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

De slachtoffers willen het rapport inzien omdat zij denken dat ze dat nodig hebben voor een letselschadeprocedure. Ze willen zo aantonen dat Van der V. nooit een wapenvergunning vanwege zijn geestelijke gesteldheid had mogen krijgen. Hij schoot in april 2011 in het winkelcentrum Ridderhof zes mensen en zichzelf dood.

In december kondigden de slachtoffers aan de staat te dagvaarden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beloofde daarop in een hoorzitting in de Tweede Kamer de gevraagde stukken te verstrekken. Een kort geding was volgens hem onnodig.

Volgens de advocaten van de slachtoffers zijn er wel rapporten verstrekt, maar is nog niet alle informatie binnen waar zij om hebben gevraagd. Zij zetten daarop hun kort geding door.

De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.

Fuentes werkte ook met voetballers en tennissers

Dopingarts Eufemiano Fuentes heeft, zoals al eerder werd aangenomen, niet alleen met wielrenners gewerkt. "In 2006 werkte ik met mensen uit diverse takken van sport. Voetballers, atleten, wielrenners, boksers en tennissers. Ik hielp ze fitter te worden", verklaarde de hoofdverdachte tijdens de rechtszaak in het dopingschandaal Operacion Puerto. Om welke sporters het gaat, komt mogelijk nooit aan het licht.

Antidopingorganisatie WADA krijgt van de Spaanse justitie geen toestemming om de computer van Fuentes als bewijs te gebruiken. De privacy van de dokter zou daarmee te veel worden geschonden, bepaalde de onderzoeksrechter. Bij een inval in de praktijk van Fuentes werden in 2006 tientallen bloedzakken gevonden. Deze waren voorzien van codenamen om de sporters te beschermen.

Wielrenners als Jan Ullrich en Ivan Basso werden ontmaskerd en kregen een schorsing. Ook Thomas Dekker behoorde tot de klantenkring van de voormalige gynaecoloog. Het proces duurt vermoedelijk tot half maart. Fuentes heeft het geluk dat Spanje in 2006 nog geen antidopingwetgeving had. Wel kan hij worden gestraft voor het in gevaar brengen van de gezondheid van zijn klanten.

Drie containers met coke onderschept in Rotterdam

De douane heeft de afgelopen dagen in Rotterdam drie partijen cocaïne in koelcontainers gevonden. Het gaat in totaal om 177 kilo die in koelcontainers was verstopt. Er zijn drie mannen aangehouden, laat het Openbaar Ministerie weten. De drugs, met een waarde van ongeveer 5,5 miljoen euro, zijn vernietigd. Het onderzoek is in volle gang.

De eerste vangst dateert van zaterdagmiddag, toen de douane 34 pakketten met in totaal 37 kilo cocaïne ontdekte in de motor van een koelcontainer met bananen. De container was via Panama uit Colombia gekomen.

Op het haventerrein signaleerden bewakingsmedewerkers die avond drie mannen, die vervolgens werden aangehouden. Ze zijn afkomstig uit Nederland, België en Albanië en zijn 22, 35 en 36 jaar.

Op hetzelfde terrein werd maandagmiddag opnieuw cocaïne ontdekt. Met hulp van een mobiel scanapparaat van de douane werden in een container met bananen twee sporttassen met nog eens 29 kilo coke gevonden.

Maandagavond werd 111 kilo gevonden in drie sporttassen in een vriescontainer met bevroren mosselvlees uit Chili. De tassen werden ontdekt toen de container werd afgeleverd bij een bedrijf in Rotterdam.


Drie containers met coke onderschept in Rotterdam (Foto: Novum)

[AC] Aanvoerder Mali wil bonussen betalen

Seydou Keita wil voorkomen dat financiële problemen een goede prestatie van zijn land op de Afrika Cup dwarsbomen. De aanvoerder van Mali, oud-middenvelder van FC Barcelona, heeft daarom aangeboden de spelersbonussen uit eigen zak te betalen. De regering van het door oorlog geteisterde land besloot eerder de hoogte van de premies te reduceren.

Keita wil dat iedereen zich volledig kan focussen op de sportieve prestaties. "Om met de wedstrijden te zorgen voor vreugde in mijn land is onbetaalbaar. Geld speelt op zulke momenten geen rol," zegt de 33-jarige speler, die afgelopen zomer Barcelona verruilde voor het Chinese Dalian Aerbin.

Mali bereikte maandag na een 1-1 gelijkspel tegen de Democratische Republiek Congo de kwartfinale van de Afrika Cup. Daarin is zaterdag gastland Zuid-Afrika de tegenstander. De Adelaars, die in de vorige editie van de Afrika Cup de derde plaats pakten, wonnen het toernooi nog nooit.

Rutte voelt niets voor discussie over rol koning

Premier Mark Rutte (VVD) vindt niet dat de abdicatie van koningin Beatrix het aangewezen moment is om de plaats van de koning in het staatsbestel nog eens onder de loep te nemen. De afgelopen jaren werd door meerdere politieke partijen geopperd de koning niet langer voorzitter van de Raad van State te laten zijn en ook de rol van het staatshoofd als lid van de regering was onderwerp van discussie.

"Dit is een debat dat al langer speelt, maar ik heb geen aanwijzingen dat een nieuwe discussie in het kader van de abdicatie en inhuldiging aanstaande is", zei Rutte dinsdag. "Maar daar gaat de Tweede Kamer natuurlijk over", voegde hij daar aan toe.

Rutte noemde het voorzitterschap van de Raad van State een functie 'waar de nieuwe koning heel veel kan leren'. De plek heeft bovendien 'belangrijke historische en symbolische waarde'. Dat de koning lid is van de regering zorgt er volgens Rutte voor dat 'de constitutionele monarchie ook echt verankerd is in het staatsbestel'.

Eerdere voorstellen over eventuele aanpassingen over de rol van de monarch in het staatsbestel leidden de afgelopen jaren nooit tot een Kamermeerderheid. Wel besloot de Kamer vorig jaar om koningin Beatrix geen rol meer te geven bij het formatieproces.

Moordverdachten kregen mogelijk een lift

De twee mannen die verdacht worden van het doden van een 43-jarige man uit Soest kregen na hun daad vermoedelijk een lift. De politie is op zoek naar de automobilist die de twee heeft opgepikt in Hilversum. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht worden dinsdagavond beelden uitgezonden.

Het slachtoffer werd op 13 januari gevonden in een sloot langs de Embranchementsweg in Den Dolder. Hij bleek een avond eerder te zijn doodgeschoten. De twee verdachten, een 66-jarige man uit Soest en een 41-jarige man uit Amersfoort, werden een dag later aangehouden.

In het onderzoek naar de moord kwam al snel een groene Opel Vectra naar voren. Vermoedelijk hebben de daders een route tussen Soest, Amersfoort, Den Dolder en Hilversum afgelegd waarna ze de auto achterlieten op de Van Linschotenlaan in Hilversum. Daar werden de twee mogelijk opgepikt door de nog onbekende automobilist.

Winnaars Black Ops II-DLC

De eerste DLC voor Call of Duty: Black Ops II, genaamd Revolution, komt vandaag uit voor Xbox 360. FOK!games heeft vijf codes te vergeven voor deze DLC. Een zesde gelukkige winnaar mag een digitale seizoenspas in ontvangst nemen.

Wat moest je hiervoor doen? Antwoord geven op deze vraag: wie speelt de 'Replacer' in de trailer van Call of Duty: Black Ops II - Revolution? De acteur onder andere uit Prison Break, Peter Stormare, speelde deze rol in deze Black Ops II-reclame.

De gelukkige DLC-winnaars zijn:

- tallguyray
- xminator
- WuTanG
- jillbo
- blizzardo

De seizoensgebonden winnaar is Nick-GizMo gworden.

Allen gefeliciteerd, een pm is onderweg met de code, zodat je vandaag nog aan de gang kan met de nieuwe mappen of als zombie kunt spelen!

Heerenveen wil Djuricic niet verkopen

Nu Leroy Fer op het punt staat om naar Everton te verkassen is er weinig creativiteit nodig om een Twents bod op Filip Djuricic te zien aankomen. De Servische middenvelder van sc Heerenveen wordt al maanden in verband gebracht met een transfer naar Enschede en lijkt in financieel opzicht een haalbare kaart voor FC Twente, dat de clubkas met het vertrek van Fer aanzienlijk gespekt ziet worden.

Heerenveen is evenwel niet van plan om haar groeibriljant voor een schijntje van de hand te doen. Bij monde van voorzitter Robert Veenstra stelt de club dat een langer verblijf van Djuricic de voorkeur geniet. "Wij kunnen het ons niet permitteren om nu een van onze beste spelers even weg te doen", vertelt Veenstra in gesprek met Voetbal International.

Toch behoort een transfer tot de mogelijkheden, geeft de preses toe. "Alles heeft een bepaalde prijs. Als er nou een absurd bedrag wordt geboden, gaan we er zeker over nadenken."

Wilders haalt uit naar Asscher

PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Wilders zei Asscher verantwoordelijk te houden voor asociaal beleid.

Wilders mengde zich in een debat over de gesprekken over een sociaal akkoord tussen kabinet, vakbonden en werkgevers. "Mijn broek zakt bijna af als ik deze minister hoor praten over een sociaal akkoord", zei Wilders. "Hij is juist verantwoordelijk voor het meest asociale beleid dat Nederland ooit heeft gekend, met name ten aanzien van ouderen." Hij riep Asscher op te stoppen met 'babbelen over zogenaamd sociaal beleid' en in plaats daarvan de pensioenkortingen ongedaan te maken.

"Het lijkt me verstandig als de heer Wilders een broekriem aanschaft", repliceerde Asscher. "De mensen in het land verwachten van de regering dat we de overheidsfinanciën op orde brengen en zorgen dat Nederland weer kan groeien. Het gaat erom dat we afspraken maken die goed zijn voor het land."

Cameron hielp Singer met tijdreizen

James Cameron heeft zijn collega Bryan Singer tijdreizen leren snappen. Singer, die X-Men en X2 regisseerde, is bezig met de voorbereidingen van X-Men: Days of Future Past, waarin de supermutanten door de tijd reizen. "Je moet je eigen regels bedenken en je daaraan houden", zegt Singer tegen het Britse filmblad Empire. "Daarom werken Back to the Future en The Terminator ook zo goed."

"Ik heb twee uur met James gesproken over tijdreizen, de snaartheorie en het multiversum, en ik snap het nu", zegt de 47-jarige Singer over zijn ontmoeting met de 58-jarige Cameron. In zijn nieuwe X-Men-film hebben enkele personages bovennatuurlijke krachten die tijdreizen mogelijk maken.

Welke personages Singer bedoelt, wil hij niet zeggen. Wel benadrukt hij dat de film heel dicht bij de verhaallijn van de stripreeks Days of Future Past zal blijven. "Net als bij elke verfilming moet je keuzes maken, je kunt niet alles overnemen. Maar ik denk dat de fans blij zullen zijn dat enkele van de spannendste elementen uit de strip ook de film hebben gehaald."

In X-Men: Days of Future Past komen alle verhaallijnen van de vorige X-Men-films en de spin-offs, zoals X-Men Origins: Wolverine, bij elkaar. De film verschijnt volgend jaar juli in de Nederlandse bioscoop.


James Cameron hielp Bryan Singer met tijdreizen (Foto: Novum)

WADA mag niet in computer Fuentes kijken

Het mondiale antidopingbureau WADA krijgt geen bewijsmateriaal uit het Spaanse dopingproces rond arts Eufemiano Fuentes. Rechter Julia Patricia Santamaria wees dinsdag een verzoek van WADA af om in de persoonlijke computer van de verdachte arts te kijken.

Het proces over het omvangrijke dopingschandaal dat bekend is geworden onder de naam Operación Puerto is maandag begonnen bij de rechtbank in Madrid. Vijf verdachten staan terecht, van wie Fuentes de belangrijkste is. Hij wordt beschouwd als de spil van een netwerk dat tientallen wielrenners van bloeddoping voorzag. 

WADA had graag de gegevens uit de computer van Fuentes gekregen, om er zo achter te komen welke renners tot zijn klantenkring behoorden. Op die manier kan de antidopinginstantie alsnog strafzaken tegen renners beginnen. Santamaria vindt echter de bescherming van privacy belangrijker.

WADA mag niet in computer Fuentes kijken
WADA mag niet in computer Fuentes kijken (Foto: ANP)

Giamatti hoopt op Amazing Spiderman 2

Paul Giamatti hoopt een rol te kunnen bemachtigen in Amazing Spider-Man 2. De acteur onderhandelt voor de rol van slechterik The Rhino, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Andrew Garfield, Emma Stone, Martin Sheen en Sally Field waren vorig jaar te zien in Amazing Spider-Man en zijn ook verbonden aan de vervolgfilm.

De 45-jarige Giamatti heeft al tien films in de pijplijn. De acteur, bekend van de komedie Sideways, uitte jaren geleden in een talkshow al zijn liefde voor de oersterke The Rhino. "Hij zou rent altijd heel snel op iets af en knalt er dan keihard tegenaan", zei een enthousiaste Giamatti destijds. "Ik denk dat ik de best mogelijke Rhino zou zijn."

De Britse actrice Felicity Jones is ook in gesprek voor een rol in de film. Welke rol de 29-jarige Hysteria-actrice zou krijgen, is nog niet bekend. Het was al bekend dat Jamie Foxx Electro gaat spelen, Shailene Woodley te zien is als Mary Jane en Dane DeHaans als Harry Osborn.

Amazing Spider-Man 2 moet in mei 2014 uitkomen.


Paul Giamatti slechterik in Amazing Spiderman 2 (Foto: Novum)

Betogers India eisen doodstraf voor verkrachters

Tientallen betogers hebben zich dinsdag bij het gebouw van het Indiase parlement in New Delhi verzameld. Ze eisen de doodstraf voor de zes mannen die ervan beschuldigd worden vorige maand een jonge vrouw in een bus verkracht te hebben. Ze zetten een ophanging in scène en scandeerden leuzen als 'Geef ons gerechtigheid, hang de verkrachters op!'.

Het Indiase hooggerechtshof wees eveneens dinsdag een verzoek af om het proces te voeren in een rechtbank buiten New Delhi. Het verzoek was ingediend door een advocaat die vreesde dat de mannen geen eerlijk proces zouden krijgen als gevolg van de beladen atmosfeer in New Delhi. Het verzoek werd afgewezen, omdat de advocaat niet langer een van de verdachten verdedigt.

De nabestaanden van het slachtoffer verklaarden dinsdag dat ze in beroep gaan tegen een uitspraak van de kinderrechter dat een van de verdachten berecht zal worden onder het jeugdrecht, omdat hij minderjarig was toen de verkrachting plaatshad. De uitspraak van de kinderrechter houdt in dat de jongeman maximaal drie jaar naar een heropvoedingsinstituut kan worden gestuurd. Als hij als volwassene zou worden berecht, zou hij de doodstraf kunnen krijgen.

De vader van het slachtoffer eist dat bij de betrokkene een bottest wordt uitgevoerd om te bepalen of hij echt minderjarig was ten tijde van de verkrachting.

Ondertussen wordt in een speciale rechtbank het proces tegen de zes verdachten voortgezet. Het is niet duidelijk hoe de rechtszaak verloopt, omdat de rechters bepaald hebben dat de zaak achter gesloten deuren moet worden gevoerd en de betrokkenen een spreekverbod opgelegd hebben gekregen.

Clubloze Beckham traint mee bij Arsenal

David Beckham houdt zijn conditie de komende tijd op peil bij Arsenal. Trainer Arsène Wenger heeft positief geantwoord op een verzoek van de 115-voudig Engels international, liet hij dinsdag weten op een persconferentie. De Fransman benadrukte dat een contract voor Beckham bij Arsenal niet aan de orde is.

De 37-jarige Beckham vertrok eind vorig jaar bij Los Angeles Galaxy en sindsdien wordt volop gespeculeerd over zijn toekomst. Voormalig Engels bondscoach Sven-Göran Eriksson gaf onlangs toe een poging te zullen wagen om de voormalig sterspeler van Manchester United en Real Madrid naar zijn club Al Nassr in de Verenigde Arabische Emiraten te halen.


Clubloze Beckham traint mee bij Arsenal (Foto: Novum)

Kidman & Watts zoeken samenwerking

Nicole Kidman en Naomi Watts zijn hard op zoek naar een film waarin ze samen kunnen spelen. De laatste keer dat de Australische vriendinnen samen in een film te zien waren was in het drama Flirting uit 1991. "We zoeken al een hele tijd", zegt Kidman tegen entertainmentzender E! 

"We zijn allebei nogal kieskeurig", gaat de roodharige actrice verder. "Het moet de juiste film zijn." Kidman vervolgde haar woorden met een verzoek. "Wil iemand alsjeblieft aan ons denken?"

Watts en Kidman zijn al jaren vriendinnen. Ze zijn binnenkort allebei te zien in koninklijke rollen. Kidman werkt aan de opnamen van Grace of Monaco, waarin ze de Amerikaanse filmster Grace Kelly speelt, de latere prinses van Monaco. Watts is later dit jaar te zien als Lady Diana Spencer in het drama Diana.


Kidman en Watts zoeken samenwerking (Foto: Novum)

Hathaway niet bang voor werkloosheid

Anne Hathaway heeft geen acteerklus in het vooruitzicht. De Amerikaanse actrice maakt zich echter weinig zorgen over haar werkloze bestaan. "We zijn aan het nestelen, een beetje met de hond spelen en aan het chillen", zegt de actrice die is genomineerd voor een Oscar tegen entertainmentprogramma Access Hollywood. "Het is heerlijk."

"Het is zo grappig om tijdens een hoogtepunt in je carrière te zijn, maar tegelijkertijd geen werk te hebben", gaat Hathaway verder. "Dat is het leven van een acteur." De actrice is genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol in de musicalverfilming Les Misérables. Ze won afgelopen zondag een SAG-Award voor die rol.

De 30-jarige Hathaway trouwde vorig jaar met acteur Adam Shulman. De Hollywoodster is van plan vooral veel diners te organiseren voor vrienden en te niksen.


Anne Hathaway niet bang voor werkloosheid (Foto: Novum)

'Duits leger overspannen'

Niet alleen de Nederlandse defensie heeft te lijden gehad onder bezuinigingen en zware buitenlandse missies. Het Duitse leger is 'overbelast en zeer onzeker' en de grenzen van de inzetbaarheid van de militairen is bereikt, schrijft legerombudsman Hellmut Königshaus in zijn jaarverslag.

Volgens hem is de belasting door operationele inzet zo hoog, dat in veel gevallen het breekpunt is overschreden. Duitse militairen zijn onder meer actief in Afghanistan. Ook de stress door onzekerheid over hun baan en vestigingsplaats vanwege bezuinigingen vergt veel van de militairen. Een verbetering van de stemming is volgens Königshaus niet in zicht.

De ombudsman doet verslag van schendingen van de rechten van militairen en de algehele staat van het leger. Hij rapporteert daarover aan de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

'Duits leger overspannen'
'Duits leger overspannen' (Foto: ANP)

Korte films in de prijzen op IFFR

Drie korte films zijn maandagavond tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) bekroond met een Canon Tiger Award. Twee van de winnende producties zijn van Nederlandse makelij.

De Rotterdamse filmmaker en kunstenaar Erik van Lieshout werd door de vakjury onderscheiden met een Canon Tiger Award voor zijn korte film Janus. De in Amsterdam woonachtige filmmaker en kunstenaar Zachary Formwalt viel in de prijzen met zijn werk Unsupported Transit. The Tiger's Mind van de Britse kunstenares Beatrice Gibson werd eveneens bekroond.

De korte film Though I Know the River Is Dry van de Egyptische filmmaker Omar Robert Hamilton is maandagavond door de Rotterdamse jury genomineerd voor een European Film Award, die eind dit jaar wordt uitgereikt.

De 42e editie van het Rotterdamse filmfestival ging woensdag van start. Op het programma staan in totaal 255 speelfilms en 334 korte en middellange producties uit 60 landen.

Vrijdag worden de Hivos Tiger Awards voor beste speelfilms uitgereikt. Onder de genomineerden zijn twee Nederlandse kanshebbers: De wederopstanding van een klootzak van Guido van Driel en Silent Ones van Ricky Rijneke.

Korte films in de prijzen op IFFR
Korte films in de prijzen op IFFR (Foto: ANP)

Vrijspraak voor ontucht met buurmeisjes

Een 49-jarige man uit Almkerk is dinsdag vrijgesproken van het plegen van ontucht met twee buurmeisjes. De rechtbank in Breda vindt de verklaringen van de slachtoffers alleen niet genoeg om de man te kunnen veroordelen, ook al acht een deskundige ze betrouwbaar.

Tegen de Brabander was een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke cel geëist. De rechtbank stelt echter niet te kunnen vaststellen of ontkrachten dat sprake is geweest van ontucht.

De beide meisjes deden in 2011 aangifte tegen de buurman. De man zou de twee onzedelijk hebben betast. De buurman ontkent dit te hebben gedaan, hij heeft naar eigen zeggen alleen met een van de meisjes gestoeid.

Naast de meisjes heeft ook onder anderen hun moeder een verklaring afgelegd. Die zou echter gebaseerd zijn op informatie van de meisjes zelf. De deskundige noemde de verklaring van een andere getuige onbetrouwbaar.

Syrische rebellen bevrijden gevangenen

Rebellen in Syrië hebben dinsdag een gebouw van de inlichtingendienst in het noorden van het land bestormd en zeker elf mensen die daar gevangen zaten bevrijd. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld.

Volgens het Observatorium hadden de afgelopen vijf dagen zware gevechten plaats bij het complex in de stad Deir el-Zour. Na een intens offensief maandagnacht wisten de rebellen dinsdagochtend door te dringen tot het gebouw.

Naar verluidt werden oppositieleden vastgehouden in het gebouw, maar het is onduidelijk of de rebellen strijders of activisten hebben bevrijd. Het Syrische leger heeft een aantal luchtaanvallen op het complex uitgevoerd in een poging de rebellen te verdrijven.

'Lindsay legt zich neer bij vertrek advocaat'

Lindsay Lohan heeft zich erbij neergelegd dat ze niet langer op advocate Shawn Holley kan rekenen. Volgens entertainmentwebsite TMZ heeft Lohan getekend voor Holleys ontslag. De advocate stond de actrice jarenlang bij.

Het vertrek van Holley kan Lohan wederom in grote problemen brengen. Haar nieuwe advocaat is niet gemachtigd om ook in Californië te werken, waardoor de actrice daar zonder pleitbezorger zit. Woensdag moet Lindsay zich weer melden in de rechtbank.

Lohan ontsloeg Holley eerder deze maand, maar al snel kwam ze op dat besluit terug. Smeekbedes van de actrice aan het adres van de advocate, die ondanks haar 'ontslag' nog wist te voorkomen dat een arrestatiebevel tegen Lindsay werd uitgevaardigd, waren tevergeefs.

Lindsay komt sinds 2007, toen ze onder invloed achter het stuur zat, geregeld in aanraking met justitie. De actrice heeft erg veel moeite met het naleven van de voorwaarden van haar proeftijd. Momenteel heeft Lohan drie aanklachten aan haar broek hangen. Ze was betrokken bij een auto-ongeluk en zou daarover hebben gelogen bij de politie. Ook zit ze nog in een proeftijd vanwege juwelendiefstal.

Android verstevigt positie op smartphonemarkt

Van de zevenhonderd miljoen smartphones die vorig jaar werden verkocht, had ruim twee op de drie een Android-besturingssysteem. Een jaar eerder was dat nog niet de helft. Het totaal aantal verkochte smartphones steeg met 43 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Strategy Analytics.

Het totaal aantal verkochte Android-telefoons verdubbelde vorig jaar naar 479 miljoen exemplaren. Apple zag de verkopen vorig jaar met 29 procent stijgen naar bijna 136 miljoen telefoons. De maker van de iPhone hield zijn marktaandeel vrijwel stabiel met 19,4 procent vorig jaar, tegenover negentien procent een jaar eerder.

Het groeiende marktaandeel van Android is vrijwel geheel ten koste gegaan van de kleinere aanbieders op de markt, zoals Symbian en Bada. De kleinere spelers zagen hun totale marktaandeel kelderen van 32 procent in 2011, naar 12 procent vorig jaar. Zij verkochten vorig jaar 85 miljoen telefoons, ruim 46 procent minder dan een jaar eerder.

Opgaven Citotoets uitgelekt

Opgaven van de Citotoets van dit jaar zijn te koop aangeboden op veilingsite Marktplaats. Het instituut voor toetsontwikkeling beraadt zich op maatregelen, maar weet nog niet of de toets wordt teruggehaald, schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

De krant kreeg een tip van een gebruiker van Marktplaats. Hij had vorig jaar oefenopgaven gekocht voor een familielid en werd dit jaar door dezelfde verkoper benaderd met de vraag of hij interesse had in de opgaven van de Citotoets van dit jaar. De vragen voor alle drie de dagen van de toets waren te koop voor 450 euro.

De gebruiker vroeg om enkele opgaven als bewijs. Die kreeg hij, waarop hij ze doorstuurde naar de krant. Die legde de opgaven voor aan het Cito, waar de echtheid werd bevestigd. Op een foto van het omslag van de toets zijn nietjes te zien, wat erop wijst dat de verkoper een fysiek exemplaar in handen heeft gekregen.

Het lek kan volgens het Cito op een school zitten, maar ook op een drukkerij. Op Marktplaats zouden vaker toetsen te koop worden aangeboden, maar tot op heden zou het altijd om oplichters zijn gegaan. "Dit is de eerste keer dat de echte Citotoets op deze manier wordt aangeboden."

De koepelorganisatie voor het primair onderwijs, de PO-raad, reageert in de krant geschokt. Een woordvoerder zegt dat het Cito de zaak tot op de bodem moet uitzoeken. Het ministerie van Onderwijs zegt de zaak op de voet te volgen. "Over de betrouwbaarheid van zo'n belangrijke toets mag natuurlijk geen enkele twijfel bestaan."

De vragen die de krant inzag, komen uit het opgavenboekje van dag 1. Het gaat om de test van het niveau basis, de eindtoets voor scholieren die waarschijnlijk een schooladvies voor vmbo-theoretische leerweg, havo of vwo krijgen. Dat geldt voor zo'n driekwart van de 165.000 leerlingen die vanaf volgende week de Citotoets maken. De rest maakt een toets op een lager niveau. Het is de eerste keer dat de toets op twee niveaus wordt aangeboden.

'Nog geen Schaken tegen PSV'

Ruben Schaken is nog niet van de partij als Feyenoord het opneemt tegen PSV in de kwartfinale van de KNVB Beker. Dat meldt RTV Rijnmond dinsdag. Volgens de regionale omroep heeft de 30-jarige Schaken nog te veel last van de liesblessure die hem afgelopen zondag tegen FC Twente ook al aan de kant hield. Schaken kampt al enige tijd met deze kwetsuur.

Aanvankelijk leek Schaken razendsnel te genezen van zijn liesblessure, nadat hij zich in de winterstop liet opereren aan zijn liezen. Na het duel met Ajax van vorige week kreeg de rechtsbuiten echter een tegenslag te verwerken, waardoor hij toch buiten spel staat.

In tegenstelling tot Schaken zijn Sekou Cissé en John Goossens wel weer fit genoeg om te spelen. Het tweetal kwam maandagavond met de beloften van Feyenoord/Excelsior in actie tegen Jong RKC Waalwijk. Die wedstrijd ging met 4-1 verloren, maar Goossens wist wel het net te vinden.

Verdachten Eindhoven mogelijk dinsdag uitgeleverd

De raadkamer van de rechtbank in Turnhout behandelt volgende week dinsdag het Nederlandse verzoek om uitlevering van de vijf verdachten in de Eindhovense mishandelingszaak. Dat heeft het openbaar ministerie in Turnhout dinsdag bekendgemaakt.

Een woordvoerder van het parket benadrukt dat het nog niet duidelijk is of de vijf dinsdag meteen uitgeleverd kunnen worden. Mogelijk doet de rechter later uitspraak. Bovendien kunnen de verdachten nog in beroep waardoor ze niet meteen aan de Eindhovense politie mogen worden overgedragen.

De vijf worden verdacht van het mishandelen van een 22-jarige man uit Oirschot op 4 januari. Hij werd tegen de grond geslagen en in zijn gezicht geschopt. Beelden van het incident zorgden vorige week voor een golf van verontwaardiging.

De verdachten in de leeftijd van 17 tot 19 jaar meldden zich donderdag bij de Belgische politie. Een dag later werden ze onder voorwaarden weer op vrije voeten gesteld. Zo mogen ze onder meer het land niet verlaten. Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel riep de ouders van de jongens zondag op hen te overreden vrijwillig naar Nederland te gaan.

In de zaak zitten nog twee tieners vast, jongens van 15 en 17 jaar uit Turnhout en omgeving. Zij meldden zich vorige week dinsdag bij de politie in Eindhoven met een 16-jarige jongen uit Oud-Turnhout. De derde jongen werd maandag op vrije voeten gesteld omdat hij niet actief meedeed met de mishandeling. Hij is nog wel verdachte.

Maandag eerste landelijke test met NL-Alert

Het waarschuwings- en alarmeringssysteem NL-Alert wordt maandag voor het eerst in heel Nederland getest. Het is de eerste van drie tests, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. Later dit jaar, in mei en november, worden nog twee controleberichten verstuurd.

Bij een NL-Alert ontvangen mensen bij bijvoorbeeld een ramp automatisch informatie op hun mobiele telefoon. Zo weet iedereen direct wat er aan de hand is en wat zij het beste kunnen doen.

Door het systeem te testen kunnen mensen nagaan of zij hun telefoon goed hebben ingesteld om een NL-Alert te ontvangen. In de test is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. Op dit moment werkt NL-Alert op meer dan de helft van de mobiele telefoons, ruim elf miljoen toestellen.

NL-Alert werd in november gelanceerd. Sindsdien is het twee keer ingezet bij grote branden in Tolbert en Meppel.

Angry Birds-studio wordt uitgever

Rovio, de gamestudio achter het succesvolle Angry Birds, gaat voortaan ook spellen van andere ontwikkelaars uitgeven. Dat maakte het Finse bedrijf dinsdag bekend. Het eerste spel dat Rovio gaat uitgeven, heet Tiny Thief. Deze game verschijnt op mobiele platformen als smartphones en tablets.

De eerste Angry Bird-game werd drie jaar geleden uitgegeven voor de iPhone. Sinds die tijd zijn verschillende spellen in de reeks meer dan een miljard keer gedownload voor verschillende spelcomputers, smartphones en tablets.

Rovio heeft de ambitie om Angry Birds dezelfde status te geven als Mickey Mouse van Disney. Knuffels, shirts en tassen van de vogels vinden gretig aftrek. Dit najaar schitteren de vogels in hun eigen animatieserie en ook staat er een film voor 2016 gepland.


Angry Birds-studio wordt uitgever

Steijn steunt Wormgoor over rode prent

Vito Wormgoor kan maar moeilijk leven met zijn veldverwijzing tegen Roda JC. De centrale verdediger van ADO Den Haag krijgt bijval van zijn clubleiding. Wormgoor beroerde de bal met zijn hand, op het moment dat het leer onderweg was naar het Haagse doel.

Hij deed dit op onreglementaire wijze, zo oordeelde de arbiter van dienst. Omdat de verdediger met zijn actie een zeker doelpunt voorkwam, volgde een rode kaart. Trainer Maurice Steijn begrijpt de verbazing bij zijn pupil over de rode prent. "Waar moet hij anders zijn handen houden", vraag hij zich hardop af in gesprek met Omroep West. "Hij had zijn armen naast zijn lichaam. De bal ging naar de hand, niet andersom."

Eerder verklaarde Wormgoor tegenover hetzelfde medium dat er geen sprake was van opzet. "Het was totaal niet mijn intentie om de bal met mijn arm te raken. Ik houd mijn arm expres stijf naast mijn lichaam en hij schiet tegen mijn hand aan. Daar kan ik weinig aan doen. Als ik hem niet raak is het een doelpunt. Alleen vind ik rood wel heel erg overdreven. Het is pure pech."

Koningin Beatrix en Prins Pils

Ineens was het nieuws: koningin Beatrix treedt af. Precies volgens de officiële draaiboeken werd om vijf uur ’s middags aan de media bekendgemaakt dat haar toespraak om zeven uur ’s avonds uitgezonden mocht worden. Dat kon alleen maar betekenen dat ze haar aftreden bekend zou maken. En het was zo. De spanning liep op bij de nieuwsredacties, royaltiedeskundigen werden erbij gehaald, iedereen die niets kon zeggen, maar enigszins aan het onderwerp gerelateerd was, kwam opdraven.

Kempi blijft voorlopig vastzitten

Kempi blijft voorlopig achter de tralies. De zaak tegen de rapper, die werd geboren als Jerrely Slijger, werd dinsdag voor onbepaalde tijd aangehouden. Kempi wordt verdacht van het prostitueren van meerdere meisjes.

De advocaat van Kempi had om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis gevraagd, maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen, laat een woordvoerder weten aan Novum Nieuws. De 26-jarige Kempi werd eind oktober aangehouden in de gevangenis van Dordrecht. Hij zat daar een straf van twee maanden uit wegens huiselijk geweld.

In de prostitutiezaak zou Kempi meerdere meisjes hebben geprostitueerd die destijds nog geen 18 waren.

Vuilnis stapelt zich op bij luchthaven Madrid

Lege flessen, blikjes en ander vuilnis stapelt zich op bij de luchthaven van Madrid. Schoonmakers van de luchthaven hebben dinsdag voor de vijfde dag op rij het werk neergelegd uit protest tegen plannen om te snijden in het personeelsbestand.

De staking treft vooral de terminals 1, 2 en 3. Terminal 4, de belangrijkste terminal, werd eerst ook niet schoongemaakt, maar na een dag werd de werkonderbreking daar beëindigd. De staking leidt tot een enorme rotzooi, omdat de luchthaven maar weinig vuilnisbakken heeft waar de reizigers hun rommel in kwijt kunnen.

Tweede aanhouding voor supermarktbrand Den Haag

De politie heeft maandag een 71-jarige Hagenaar aangehouden voor betrokkenheid bij een brand in een supermarkt vorige maand. Dat meldt de politie dinsdag. Eerder werd al een 43-jarige man uit Den Haag opgepakt. Hij zit nog altijd vast.

De fikse brand ontstond na een explosie in de nacht van 19 december in een winkelpand aan de Dreef in Den Haag en richtte veel schade aan. Achttien woningen in de omgeving werden ontruimd. De bewoners werden tijdelijk ergens anders ondergebracht. Er vielen geen gewonden.

Fortuna Sittard op rand van faillissement

Fortuna Sittard weet nog niet of het seizoen kan worden afgemaakt. De club moet binnen twee weken een bedrag van zeshonderdduizend euro verzameld hebben. Dagblad De Limburger meldt dinsdag dat de club uit de Jupiler League binnen twee weken een bedrag van zes ton moet verzamelen om te blijven voortbestaan als profclub.

In december was viel het dubbeltje al op zijn kant, maar werd een failissement ternauwernood afgewend. Er is inmiddels wel een plan om het bovengenoemde bedrag bij elkaar te krijgen. Op het dak van het Fortuna-stadion moeten grote zonnepanelen geplaatst worden.

Deze panelen moet de club energie leveren aan haar supporters, sponsors en bewoners van de gemeente Sittard-Geleen. Door de extra inkomsten hoopt Fortuna een betalingsregeling te treffen met de schuldeisers. Of dit plan haalbaar is zal binnen twee weken duidelijk zijn. "Om in voetbaltermen te praten: de bal wordt over de keeper gelobd, maar voordat de bal over de doellijn rolt, kan de scheidsrechter de wedstrijd nog affluiten", aldus directeur Martin Masset.

Borneodwergolifanten Maleisië mogelijk vergiftigd

De afgelopen drie weken zijn in een bos in Maleisië tien met uitsterven bedreigde Borneodwergolifanten dood aangetroffen. Boswachters denken dat de dieren zijn vergiftigd.

De karkassen van de olifanten werden gevonden in het natuurpark Gunung Rara in deelstaat Sabah op het eiland Borneo. In één geval wisten boswachters een drie maanden oud kalf te redden dat zijn dode moeder probeerde te wekken. Het lijkt erop dat de dieren door vergiftiging zijn omgekomen, maar het is niet duidelijk of het gaat om een opzettelijke vergifitging. Er zijn geen aanwijzigingen dat de dieren zijn gedood door stropers vanwege hun slagtanden, aldus het ministerie van milieuzaken Masidi Manjun.

"Dit is een trieste dag voor de miliebescherming en voor Sabah. De dood van deze majestueuze en ernstig bedreigde Borneodwergolifanten is een groot verlies voor het land", aldus Masidi. "Als deze dieren daadwerkelijk met kwade opzet zijn vergiftigd, dan zal ik er persoonlijk voor zorgen dat de daders worden berecht en voor hun misdaad zullen boeten."

Uit autopsie is gebleken dat de dieren zijn gestorven door ernstige bloedingen en zweren in het maagdarmkanaal. Geen van de dieren had schotwonden. "We hebben het sterke vermoeden dat het een of andere acute vergiftiging is door iets dat ze hebben gegeten, maar we wachten nog op de uitslagen van het laboratorium", aldus Sen Nathan, dierenarts van het ministerie van milieuzaken.

Volgens het Wereldnatuurfonds zijn er nog zo'n vijftienhonderd Borneodwergolifanten. Ze leven voornamelijk in Sabah en zijn iets kleiner dan Aziatische olifanten. Kenmerken zijn hun baby-achtige uiterlijk, hun grote oren en de lange staart. De afgelopen jaren is het aantal Borneodwergolifanten gelijk gebleven. Dat is deels te danken aan maatregelen die zijn getroffen om hun habitat te beschermen.

'Guardiola krijgt bijna 280 miljoen om te shoppen'

Pep Guardiola, vanaf volgend seizoen trainer van Bayern München, krijgt van de Duitse club een rijkgevulde bankpas mee om de transfermarkt op te gaan. Het Franse L'Équipe weet te melden dat de Spaanse coach de beschikking krijgt over liefst 278 miljoen euro.

Luis Suárez en Radamel Falcao zijn spelers die bovenaan het verlanglijstje van Guardiola prijken. Het Engelse Independent weet daarnaast te melden dat Suárez de voorkeur geniet van de Spaanse trainer. De Uruguyaan moet volgens zijn huidige club Liverpool een bedrag van 47 miljoen euro opbrengen. Daarnaast zijn The Reds niet te spreken over de negatieve publiciteit rondom Suárez.

Falcao heeft in zjin verbintenis een clausule dat hij voor zestig miljoen euro Atlético Madrid kan verlaten. In de zomermaanden moet blijken wat Guardiola van plan is met het grote bedrag.

Inval bij recyclingbedrijf om fraude

De milieupolitie heeft dinsdag een inval gedaan bij recyclingbedrijf Peute in Dordrecht. Het bedrijf wordt verdacht van miljoenenfraude en illegale afvaltransporten binnen Europa en naar Azië, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

Justitie heeft beslag gelegd op bedrijfspanden, vorkheftrucks, een papierpers en luxe auto's. Een groothandel in afval- en recyclegoederen in Rotterdam is ook doorzocht.

Vorig jaar en in 2011 zou het bedrijf enkele miljoenen euro's hebben verdiend door papier- en plasticafval dat was verontreinigd met huishoudelijk afval vanuit Europese landen naar Nederland te halen en weer naar landen als China, Maleisië en Taiwan te verschepen als niet-verontreinigd herbruikbaar afval.

De invoer en uitvoer van het afval was voor het bedrijf winstgevend omdat herbruikbaar afval kan worden verkocht, terwijl voor een mengsel met niet-herbruikbaar afval juist geld moet worden neergelegd. De autoriteiten werden daarbij om de tuin geleid doordat de begeleidende documenten werden vervalst.

Export van huishoudelijk afval naar Azië is verboden omdat er geen zicht is op de manier waarop het afval daar wordt verwerkt. De kans is volgens justitie groot dat mens en milieu bij de verwerking in gevaar komen. Herbruikbaar afval mag wel naar Azië worden verscheept.

Star Wars-films voorlopig niet in 3D

De 3D-uitgaven van twee van de drie Star Wars-prequels zijn voor onbekende tijd uitgesteld. Lucasfilm geeft aan zich te willen concentreren op de nieuwe film Star Wars: Episode VII. Tegelijkertijd maakte Lucasfilm maandagavond ook officieel bekend dat Lost-bedenker J.J. Abrams die nieuwe film gaat regisseren.

Lucasfilm zou Episode II - Attack of the Clones en Episode III- Revenge of the Sith eigenlijk in het najaar uitbrengen. Star Wars Episode I - The Phantom Menace kwam vorig jaar al in 3D uit. De film bracht 22 miljoen dollar op in het eerste weekend dat de film in de VS te zien was. De originele prequels werden uitbracht tussen 1999 en 2005.

Het bedrijf van Star Wars-bedenker George Lucas werd vorig jaar voor vier miljard dollar verkocht aan Disney, waarna drie nieuwe Star Wars-films werden aangekondigd. Dat Abrams de regie voor de zevende Star Wars-film zal voeren werd vorige week al duidelijk. De regisseur verklaarde zaterdag zijn nieuwe baan 'onwerkelijk' te vinden.

Star Wars - Episode VII moet volgend jaar uitkomen. Wanneer de twee prequels in 3D verschijnen is nog onbekend.

Veel scheefhuurders in Haagse nieuwbouwwijken

Het aandeel huurders in Den Haag dat te veel verdient voor een corporatiewoning is veel groter in Vinex-wijken dan in oude wijken van de stad. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

In de nieuwbouwwijken wordt bijna de helft van de corporatiewoningen bewoond door scheefwoners, huishoudens met een inkomen hoger dan 33.000 euro. In de oude stadswijken is dat slechts vijftien procent. Gemiddeld wordt in Nederland een kwart van de corporatiewoningen bewoond door scheefwoners.

Het hoogste percentage scheefwoners in de hofstad is te vinden in de Vinex-wijk Leidschenveen, met 59 procent van de corporatiewoningen. In de buurt De Lanen in deze wijk is dat zelfs 72 procent.

Soerel waarschijnlijk vrijuit

De verklaringen van kroongetuige Peter la S. mogen in het liquidatieproces Passage niet worden gebruikt tegen Dino Soerel. De reden hiervoor is dat het Openbaar Ministerie belangrijke informatie een tijd lang uit het dossier heeft weggelaten. Daarbij gaat het om uitlatingen van La S. over de rol van Willem Holleeder als opdrachtgever van liquidaties.

Daar heeft Soerel schade door geleden, zo heeft de rechtbank bepaald. Tegen Soerel is een levenslange gevangenisstraf geëist. De kans is groot dat hij nu vrijuit gaat.

In het najaar van 2011 bleek dat Peter la S. verklaringen had afgelegd over Holleeder, een gewezen vriend van Soerel. Holleeder zou opdracht hebben gegeven voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). La S. vond het te gevaarlijk om die verklaringen in het dossier te laten opnemen en bedong dat ze geheim zouden blijven.

Het OM had die afspraak niet mogen maken, vindt de rechtbank, onder meer omdat in de zaak-Soerel de waarheidsvinding ermee op het spel is gezet. Zijn rol is mogelijk veel kleiner dan het OM deed voorkomen. Het weglaten van de Holleederverklaringen heeft geen invloed op de zaken van de andere verdachten.

Soerel waarschijnlijk vrijuit
Soerel waarschijnlijk vrijuit (Foto: ANP)

'Rijksrecherche doorzoekt woning Piet van Pol'

De rijksrecherche doorzoekt dinsdagochtend de woning van projectontwikkelaar Piet van Pol, die wordt verdacht van het omkopen van de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey (VVD). Dat melden Limburgse media en NRC Handelsblad dinsdag. Een woordvoerder van het Landelijk Parket zegt pas later dinsdag iets te kunnen zeggen.

De doorzoeking begon even voor 09.00 uur. Ook de kantoren van het bedrijf van Van Pol in Roermond worden doorzocht.

Ruim een jaar geleden werd een onderzoek gestart naar de integriteit van Van Rey. Een onderzoekscommissie concludeerde in maart vorig jaar dat hij jarenlang de schijn van belangenverstrengeling wekte vanwege vriendschappelijke activiteiten met Van Pol. In twee gevallen was volgens de commissie ook echt sprake van belangenverstrengeling, maar Van Rey mocht van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Van Rey ruimde in oktober alsnog het veld. Hij wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde. De zaak kwam aan het licht doordat de telefoon van Van Rey werd afgeluisterd in verband met een onderzoek naar corruptie dat al tegen hem liep.

Van Rey en Van Pol spelen ook een rol in een grote reclamezuil die voor staatssecretaris van Financiën Frans Weekers in Limburg werd geplaatst. Hoewel Weekers, de hoogste Limburger op de VVD-lijst, eerst ontkende, moest hij later toegeven dat Van Rey dit had betaald. Ook Van Pol had financieel bijgedragen.

VVD blij met vondelingenluik

De VVD vindt het een goede zaak dat er een vondelingenluik in Dordrecht komt. Wel heeft de partij vragen over de juridische haken en ogen die eraan zitten, meldt het NCRV-programma Altijd Wat, dat dinsdagavond een uitzending aan vondelingenluiken wijdt.

Het vondelingenluik in Dordrecht is een initiatief van schrijfster en voormalig leidinggevende bij de kinderbescherming Barbara Muller. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat baby's in Nederland ergens veilig en anoniem kunnen worden achtergelaten. Omdat het te vondeling leggen van een kind strafbaar is, zou het luik als uitlokking van een strafbaar feit kunnen worden gezien.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zegt volgens het programma het een sympathiek idee te vinden en er welwillend tegenover te staan. Ze wijst erop dat soms kinderen worden gedood of te vondeling worden gelegd op een plaats waar ze weinig overlevingskans hebben. "Als we dat kunnen voorkomen met een vondelingenluik moeten we heel goed naar dit initiatief kijken."

Of het juridisch kan weet Van der Burg niet. Daarom gaat ze daar Kamervragen over stellen. "Gelukkig zijn er voorbeelden in andere landen, zodat het kabinet ook daarnaar kan kijken." Een voorbeeld is Duitsland, waar in ruim tien jaar tijd driehonderd baby's in vondelingenluiken zijn gevonden.

De Raad voor de Kinderbescherming is tegen vondelingenluiken omdat het kind zo niet kan achterhalen waar het vandaan komt. Regeringspartij PvdA is volgens Altijd Wat om dezelfde reden tegen.

Brinkman: bouwgrond moet goedkoper

Gemeenten moeten de prijs van hun bouwgrond verlagen om zo de bouwsector te stimuleren. "Dat kan wel tien procent goedkoper", stelt de voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland Elco Brinkman dinsdag in een interview aan nu.nl. Daardoor zakt volgens hem ook de prijs van nieuwbouwwoningen.

Brinkman stelt dat de verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent een permanente impuls heeft gegeven aan de woningmarkt. "Als gemeenten hun grondprijzen verlagen, kan dat eenzelfde effect opleveren", stelt hij. "Gemeenten krijgen toch niet meer de prijs die ze voor de kavels wilden halen." Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren al fors moeten afschrijven op hun bouwgronden, omdat de prijzen van de grond zijn gedaald.

Een nieuwbouwwoning die nu tweehonderdduizend euro kost, kan volgens Brinkman door een dergelijke maatregel achtduizend euro goedkoper worden.

Grondprijzen zijn volgens de voorman van de branchevereniging een steeds belangrijker deel van de bouwkosten gaan uitmaken. "De cao-lonen en materiaalkosten zijn in de afgelopen jaren met vijftig procent gestegen, maar de grondprijzen met 250 procent. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de totale prijs van een huizenkoper. Dat is niet proportioneel", stelt Brinkman tegen nu.nl.

Räikkönen hoopt op langer F1-avontuur

Kimi Räikkönen heeft tijdens de presentatie van zijn nieuwe bolide, de Lotus E21, gehint naar een langer verblijf in de Formule 1. Het huidige contract van de Fin loopt eind 2013 af, maar hij hoopt nog langer in de Formule 1 te blijven.

"Ik denk op dit moment nog niet verder dan het komende seizoen, maar ik weet zeker dat we voor het eind van het jaar erover zullen praten", liet de voormalig wereldkampioen weten. "Ik heb genoten van mijn comeback in de Formule 1 en er is geen reden om aan te nemen dat dat in 2013 anders zal zijn. Ik weet dat er grote veranderingen zullen zijn aan de auto's en reglementen voor 2014, dus wie zegt dat het dan niet spannend zal zijn?"

Ook in de komende periode denkt Räikkönen een serieuze kanshebber te zijn voor de wereldtitel. "Uit de samenwerking blijkt boven alles dat het racers zijn. Je kan in hun geschiedenis zien dat ze kampioenschappen hebben gewonnen. Vorig jaar heb ik niets gezien waardoor ik dacht dat het behalen van een toekomstig kampioenschap een onmogelijke opgave zou zijn."

"Maar de competitie is natuurlijk ijzersterk en iedereen wil winnen. Het is het team eerder gelukt om iedereen te verslaan, en er is geen reden aan te nemen dat dat niet nog een keer zal lukken", besloot de Fin.

Doden bij vliegtuigcrash Kazachstan

In Kazachstan is een vliegtuig neergestort. De twintig inzittenden zijn vermoedelijk allen omgekomen, meldt de Kazachse luchtvaartmaatschappij SCAT.

Het toestel was afkomstig uit de noordelijke plaats Koksjetau en stortte neer in de omgeving van Alma Ata. Over de toedracht is nog niets bekend.

Het is het tweede grote vliegtuigongeluk in de voormalige Sovjetrepubliek binnen een maand. In december kwamen 27 mensen om toen een legervliegtuig neerstortte in de buurt van de zuidelijke stad Sjymkent.

Legerchef waarschuwt voor ineenstorten Egypte

De commandant van het Egyptische leger heeft dinsdag gewaarschuwd dat de huidige onrust in het land kan leiden tot 'ineenstorting van de staat'.

Legerchef Abdel-Fattah el-Sissi, die tevens minister van defensie is, sprak de waarschuwing uit in een toespraak voor militaire cadetten. Zijn uitlatingen werden ook op de officiële Facebook-pagina van de strijdkrachten geplaatst.

Het land lijkt steeds verder af te glijden naar wanorde en wetteloosheid. Pogingen van president Mohammed Morsi om het politieke geweld door het afkondigen van de noodtoestand in te dammen lijken weinig uit te halen. Sinds de huidige onrust afgelopen donderdag begon zijn al zestig doden gevallen.

"Het voortduren van het conflict tussen de verschillende politieke krachten en hun geschillen over hoe het land bestuurd moet worden, kunnen tot de ineenstorting van de staat leiden en toekomstige generaties bedreigen", zei El-Sissi.

'Eriksen kan tweemaal zoveel verdienen bij Ajax'

Ajax doet er alles aan om Christian Eriksen te verleiden tot een contractverlenging bij de Amsterdamse ploeg. De regerend landskampioen wil van de jonge Deen de topverdiener van de selectie maken.

Volgens het Deense Sporten zou de Eriksen een salarisverdubbeling aangeboden hebben gekregen van Ajax. Daardoor zou hij 1,3 tot 1,4 miljoen euro op jaarbasis kunnen verdienen. Op dit moment verdient Miralem Sulejmani weliswaar meer, maar hij vertrekt in ieder geval aan het eind van het seizoen bij de Amsterdammers.

Edwin van der Sar ging in een reactie niet in op het aanbod aan Eriksen. "We zijn in gesprek met de mensen van Eriksen en het is de bedoeling dat we snel weer samen komen. Ik geloof dat we Christian kunnen overtuigen dat het goed voor hem is om nog een paar jaar bij Ajax te blijven", liet hij weten.

Agent gewond bij arrestatie meisje

Een agent is maandagavond in het Gelderse Zetten gewond geraakt bij de arrestatie van een 16-jarig meisje en haar 18-jarige vriendin. Het 16-jarige meisje was weggelopen uit een inrichting en moest worden aangehouden, meldt de politie dinsdag.

Agenten zagen het tweetal rond 21.00 uur lopen op de Mammoetstraat en besloten ze te controleren. Daarbij bleek dat het 16-jarige meisje was weggelopen. Toen de agenten haar wilden aanhouden, begon ze zich te verzetten. De andere tiener, een 18-jarig meisje uit Helmond, hielp haar. De 16-jarige wist zich uiteindelijk los te rukken.

Na een korte achtervolging ontstond opnieuw een schermutseling, waarbij een van de agenten viel. De agent raakte hierbij gewond aan een been. Beide tieners zagen daardoor weer kans te ontkomen. Collega's van de agenten wisten ze even later toch aan te houden. De twee zijn vastgezet.

HIL-organisatie maakt prijzengeld winnaars bekend

De organisatie van de Hockey India League heeft maandagmiddag het prijzengeld voor het winnende team van de HIL bekendgemaakt. De ploeg die als nummer één eindigt, wint niet alleen een bokaal, maar ook een bedrag van zo'n 350 duizend euro. De runner-up ontvangt de helft van het bedrag. Nummer drie ontvangt honderdduizend euro.

Niet alleen krijgen de beste teams een som geld, ook worden er individuele prijzen weggegeven aan spelers. De beste speler van het toernooi kan een kleine 35 duizend euro op zijn bankrekening bijschrijven en ontvangt een beker. De meest belovende HIL-speler ontvangt zo'n 27 duizend euro en een bokaal. De ploeg met het meest aantal doelpunten aan het einde van het toernooi, strijkt nog zo'n veertien duizend euro op en een beker.

Juventus mengt zich in strijd om Balotelli

Mario Balotelli lijkt deze week de overstap te maken naar de Italiaanse Serie A. Zijn huidige werkgever Manchester City zou al besprekingen hebben gevoerd met AC Milan én Juventus over een mogelijke transfer van de spits.

De interesse van Milan was al een tijdje bekend, maar nu heeft ook Juventus zich in de strijd om de handtekening van Balotelli gemengd. De interesse van Juve kan opmerkelijk genoemd worden, aangezien de club eerder deze week ook al spits Nicolas Anelka verwelkomde. Daarnaast komt aanvaller Fernando Llorente in de zomer over van Athletic Bilbao.

De afkoopsom bedraagt vooralsnog een obstakel voor beide clubs. Volgens de BBC wil City minimaal 24 miljoen euro zien voor de spits, die in Manchester diverse malen in opspraak raakte. Eerder deze maand leek het zelfs al tot een breuk te komen toen Balotelli en City-coach Roberto Mancini met elkaar op de vuist gingen. Een dag later werd de Italiaanse spits toch weer in genade genomen.

Sinds 2010 staat Balotelli onder contract bij The Citizens. Daarvoor speelde hij in eigen land voor Lumezzane en Internazionale.

Eredivisie vult ijshockeyselectie voor OKT

De selectie van Nederlands ijshockeyteam voor het komende olympisch kwalificatietoernooi bestaat uit spelers die allemaal in de Nederlandse competitie spelen. De ploeg van de bondscoaches Barry Smith en Chris Eimers telt 23 internationals.

Het OKT is van 7 tot en met 10 februari in de Duitse plaats Bietigheim-Bissingen. Gastland en tevens topfavoriet Duitsland, Oostenrijk en Italië zijn de tegenstanders. De winnaar van het toernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

Manager Norwich bevestigt interesse in Van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel wordt al enkele dagen in verband gebracht met Norwich City, maar nu heeft ook manager Chris Hughton zich uitgesproken in de zaak. Hughton gaat tegenover Engelse media in op de vermeende interesse in de spits.

"De rapporten zijn me bekend en er is zeker belangstelling van ons. Het is echter nog niet duidelijk hoe ver die belangstelling gaat en of er een bod is uitgebracht." De manager van The Canaries blijft dus nog wat geheimzinnig over Van Wolfswinkel, die door Louis van Gaal is opgenomen in de voorselectie voor het oefenduel met Italië op 6 februari. "Maar er is zeker interesse", benadrukt de trainer.

Van Wolfswinkel staat nog onder contract bij Sporting Clube de Portugal, maar door financiële problemen zou de club niet onwelwillend tegenover een vertrek van de aanvaller staan. De 24-jarige spits scoorde dit seizoen zes keer in zestien competitiewedstrijden.

Wenger: "Barça wil Villa niet verkopen"

Slecht nieuws voor Arsenal. Target David Villa mag niet vertrekken bij FC Barcelona, ondanks dat hij niet zeker is van een basisplaats. Goal.com wist maandag al exclusief te melden dat Arsenal achter de Spaanse spits aan zit, maar manager Arsène Wenger heeft dinsdag slecht nieuws te melden op een persconferentie.

"Barcelona wil Villa niet verkopen, daarin zijn ze heel duidelijk geweest." The Gunners zijn al enige tijd op zoek naar een aanvaller, nu Gervinho met Ivoorkust actief is op de Afrika Cup en nieuwkomer Olivier Giroud niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Villa was voor Arsenal een interessante optie om de club in de winter te versterken. Toen Wenger gevraagd werd of er ruimte was om te onderhandelen zei de Fransman duidelijk "Nee".

Wenger liet zich verder nog uit over mogelijke versterkingen. "Het belangrijkste is dat spelers die komen daadwerkelijk versterkingen zijn. Anders doe je niets. We hebben op zich genoeg goede spitsen." Ook een verblijf van de meetrainende David Beckham werd uitgesloten door Wenger. "Hij belde me om te mogen trainen. Puur om in vorm te blijven, er is geen speculatie om hem te contracteren."

AC Milan wil El Shaarawy langer binden

AC Milan wil Stephen El Shaarawy belonen voor zijn goede prestaties dit seizoen. De 20-jarige voetballer kan zijn contract tot en met de zomer van 2018 verlengen.

El Shaarawy scoorde dit seizoen al 18 keer voor de ploeg waarvoor ook Urby Emanuelson en Nigel de Jong uitkomen. Napoli wilde vorig jaar 30 miljoen euro voor de succesvolle speler betalen. AC Milan weigerde echter aan een vertrek van El Shaarawy mee te werken.

Jubileumzege voor golfer Woods

Golfer Tiger Woods heeft zijn 75e toernooizege geboekt op de Amerikaanse proftour PGA. Hij won maandag (plaatselijke tijd) het Farmers Insurance Open in Torrey Pines nabij San Diego met vier slagen voorsprong op zijn naaste belagers. Zijn Amerikaanse landgenoten Brandt Snedeker en Josh Teater deelden de tweede plaats. Woods ontving voor zijn zege een slordige 1 miljoen dollar.

De golfmiljardair won al voor de zevende keer in Torrey Pines. Hij deed het deze keer met overmacht, hoewel de slotronde vrij moeizaam ging. Woods noteerde op de laatste holes twee bogeys en een double bogey, maar zijn voorsprong op de concurrentie was groot genoeg om die tegenslagen op te vangen.

[KNVB beker] Kwartfinales beker in teken respect

De kwartfinales van de KNVB-beker staan deze week in het teken van sportiviteit en respect. De KNVB heeft speciale aanvoerdersbanden en mouwbadges naar de clubs gestuurd die de spelers zullen dragen. Ook wordt op reclameborden langs het veld extra aandacht voor het onderwerp gevraagd.

De discussie over respect in en om het voetbalveld laaide recent op na de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. "Sportiviteit en respect zijn dé kernwaarden in het voetbal. Dat komt op allerlei manieren terug en als KNVB besteden we veel tijd en energie aan het onderwerp", onderstreept manager competitiezaken Gijs de Jong.

FC Den Bosch en AZ bijten dinsdagavond in de kwartfinales van de beker het spits af. Woensdag staan PEC Zwolle - Heracles Almelo en PSV - Feyenoord op het programma. De laatste halvefinalist komt donderdag voort uit het duel tussen Vitesse en Ajax.

CD: Avant La Lettre - In My Time

"I'll sing my song alone, in the comfort of my home" zingt Laurens Radstake in het nummer 'Barricades' van de nieuwe plaat van Avant La Lettre. Toch zal hij eraan moeten wennen om vaker in zalen op een podium gevraagd te worden en de veilige thuishaven vaarwel te zeggen. Avant La Lettre levert in twee jaar tijd twee platen af. Door een goed ontvangen debuut zit de band in de lift en zet de stijgende lijn met dit album, In My Time, voort. Na het debuut is de samenstelling van de Amsterdamse band wat veranderd en blijven zanger/gitarist Laurens Radstake, drummer Titus Zeldenrust en toetsenist/gitarist en producer Martin Beuker over uit het as van de eerdere bezetting. Het kwartet sloeg hiermee ook een nieuwe weg in en kwam via deze route met een interessante indiepopplaat van eigen bodem op de proppen.

[NBA] Utah lijdt grootste thuisnederlaag ooit

Utah Jazz heeft maandagavond in de NBA de grootste thuisnederlaag uit de clubhistorie geleden. In Salt Lake City was Houston Rockets met maar liefst 125-80 te sterk. Daarmee werd de nederlaag met 33 punten verschil die op 18 november 1980 tegen Milwaukee werd geleden ruim overtroffen.

Het pak slaag voor Utah kwam als een volslagen verrassing. De ploeg had juist zes thuiswedstrijden op rij gewonnen en vertoeft in de Western Conference keurig in de middenmoot. Tegen Houston ging echter alles mis wat er mis kon gaan. Halverwege bedroeg de achterstand al 21 punten en daarna werd het alleen maar erger.

James Harden werd topscorer bij Houston met 25 punten. Bij Utah kwam Randy Foye met het schamele aantal van twaalf punten nog het best uit de verf.

Overige uitslagen NBA maandag
Denver Nuggets - Indiana Pacers 102-101
Philadelphia 76ers - Memphis Grizzlies 100-103
Washington Wizards - Sacramento Kings 94-96
Chicago Bulls - Charlotte Bobcats 93-85
Toronto Raptors - Golden State Warriors 102-114
Brooklyn Nets - Orlando Magic 97-77


Utah lijdt grootste thuisnederlaag ooit in NBA (Foto: Novum)

Crytek opent studio met Vigil-medewerkers

Crytek heeft een nieuwe studio geopend in Austin, Texas, met een aantal medewerkers van Vigil Games. De studio is de allereerste studio van Crytek die in de Verenigde Staten ligt. David Adams, mede-oprichter van Vigil Games, is aan het hoofd van de studio gezet.

De studio bevat daarnaast 35 ervaren ontwikkelaars, waarbij een aantal Vigil-werknemers aanwezig zijn. Volgens Crytek kan dit een nieuwe start zijn voor een aantal werknemers van Vigil Games. De werknemers krijgen nu gelukkig weer een baan en kunnen daarnaast meehelpen met het maken van een naam in de Verenigde Staten voor Crytek. De studio gaat zich richten op grote games en online games.

Junction Point moet mogelijk dicht

Junction Point, de ontwikkelstudio achter Epic Mickey, zou mogelijk binnenkort haar deuren moeten sluiten. Eerder waren al vele geruchten over mogelijke ontslagen en het sluiten van de studio. Epic Mickey 2: The Power Of Two, de laatste game van Junction Point werd aardig ontvangen maar matig verkocht.

Eerder werden werknemers na het voltooien van Epic Mickey 2: The Power Of Two voor twee maanden op vakantie gestuurd omdat er simpelweg niks meer te doen was. Junction Point bestaat sinds 2005 en werd in 2007 overgekocht door Disney Interactive. Sinds 2012 heeft de studio gewerkt aan twee Epic Mickey-games.

'GTA in de toekomst is mogelijk'

Dan Houser, vice-president van Rockstar Games heeft aangegeven dat Rockstar geen problemen heeft om een Grand Theft Auto-game te maken in de toekomst. Wel moet het zo zijn dat Rockstar dan ook daadwerkelijk de sfeer en het verhaal zo goed kunnen brengen dat het ook echt wat toevoegt.

Eerder kwam Rockstar Games met Red Dead Redemption, wat zich afspeelt in de laatste jaren van het Wilde Westen. Destijds was Rockstar Games klaar voor het maken van een western omdat ze ook echt de indruk kregen dat ze iets nieuws en speciaals mochten doen. 

“We have no interest in going into science fiction for the sake of flying cars and laser guns. The best science fiction stories are those that speak about the human condition. So while this idea is very tempting and, by definition, anything’s possible in a videogame, we lack the essential thing for the moment: a good reason”, aldus Houser. Op dit moment ziet Dan Houser een game in de toekomst in ieder geval nog niet echt zitten. De toekomst voor Rockstar Games is voorlopig Grand Theft Auto V, die in een van de aankomende maanden moet verschijnen.

Final Fantasy toont nieuwe gezichten

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn is al enige tijd in ontwikkeling en er zijn al een hoop verschillende indrukken voorbij gekomen. Dit keer kunnen we een aantal nieuwe afbeeldingen bekijken van de rassen in de wereld Hydaelyn. 

In de originele versie van Final Fantasy XIV wordt niet elk ras ondersteund met beide seksen. De nieuwe versie heeft wel de keuze uit man of vrouw, dit geldt overigens voor alle rassen. Meer informatie is hier te vinden.
 

FF XIV

Hyru Female

FF XIV Male

Gedetailleerde kaart Noord-Korea gepubliceerd

Google heeft gedetailleerde kaarten van het gesloten communistische bolwerk Noord-Korea gepubliceerd. Het Aziatische land was lange tijd een van de grote grijze gebieden van Google Maps. Onder meer de hoofdstad Pyongyang is voor een deel vrij precies in kaart gebracht.

De kaart is gemaakt door gebruikers van Google Map Maker. Ze konden daar zelf elementen toevoegen als straatnamen en bezienswaardigheden. Google schrijft op zijn blog dat de wereld nu meer kan zien van Noord-Korea, maar dat de kaart niet perfect is.

Gedetailleerde kaart Noord-Korea gepubliceerd
Gedetailleerde kaart Noord-Korea gepubliceerd (Foto: ANP)

Barbie gaat nog een keer trouwen

Barbie wil haar man opnieuw het jawoord geven. "Michael en ik gaan opnieuw trouwen", vertelt de realityster, die maandag tweehonderd uur werkstraf tegen zich hoorde eisen wegens twee mishandelingen, aan het AD.

Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, wil op 1 april opnieuw trouwen. "Precies een jaar later. Gewoon omdat het leuk is. En nu met alcohol. Dat kon toen niet vanwege mijn zwangerschap", legt ze uit. De 23-jarige Barbie is niet van plan er een groot feest van te maken. "We pakken het wel kleiner aan hoor. In mijn bar in Den Haag waarschijnlijk."

Op haar mogelijke taakstraf, wegens mishandelingen uit 2011 in Oostenrijk en Den Haag, reageert de blondine kalm. "Ik zie het allemaal wel. Desnoods moet ik straks maar papier prikken of pannen wassen."

BioWare hint naar Mass Effect 3-DLC

BioWare heeft twee screenshots vrijgegeven van mogelijke nieuwe DLC voor Mass Effect 3. Casey Hudson, executive producer en Mike Gamble, producer, hebben beiden een screenshot vrijgegeven via Twitter. Beide screenshots zijn vervolgens door vele BioWare-medewerkers geretweet.

Tot op heden is er voor de singleplayer en multiplayer al aardig wat content vrijgegeven. Omega, de laatste grote DLC, kwam uit in november. Mass Effect 3 is beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc. Alle voorgaande DLC is tot op heden niet uitgebracht voor Wii U.

Sony geeft aparte teaser vrij

Sony heeft een korte teasertrailer vrijgegeven waarin we een vrouw zien lopen. Een ding is duidelijk, de trailer telt af naar aankomende vrijdag. De teaser heeft als titel Game Day 2013 meegekregen, wat doet denken aan de Superbowl die zondag plaatsvindt.

Elk jaar zijn er tijdens de Superbowl veel trailers te zien van nieuwe producten, films, maar ook van games. Gezien de trailer doet denken aan God of War en dan specifiek de vrouw van Kratos, lijkt het erop dat we mogelijk een van deze dagen een trailer krijgen van God of War: Ascension.

Ex-dictator Guatemala moet terechtstaan

Oud-dictator José Efrain Rios Montt, die de leiding had over een van de bloedigste periodes uit de burgeroorlog in Guatemala, moet terechtstaan op de beschuldiging dat hij opdracht heeft gegeven tot het verdrijven, martelen of vermoorden van duizenden Maya-indianen. Dat heeft een rechter in het Midden-Amerikaanse land maandag bepaald.

Mensenrechtenadvocaten spreken van een belangrijke overwinning voor de slachtoffers en nabestaanden. Rios Montt is de eerste ex-president die door een rechtbank in Latijns-Amerika is aangeklaagd wegens genocide. Hoewel hij al eerder door internationale onderzoekers in verband is gebracht met oorlogsmisdaden, heeft Rios Montt na zijn presidentschap nog vijftien jaar kunnen dienen als parlementslid, waardoor hij immuniteit genoot en niet kon worden vervolgd. Maar sinds hij vorig jaar bij verkiezingen zijn zetel verloor staat hij onder huisarrest.

De generaal kwam in 1982 aan de macht na een staatsgreep. Rechter Miguel Angel Galvez bepaalde dat Rios Montt vervolgd kan worden voor volkenmoord en misdaden tegen de menselijkheid in verband met de dood van 1771 indianen in de jaren 1982 en 1983. Deze beslissing kan als een precedent dienen voor de zaken van tientallen militairen van lagere rang die beschuldigd worden van gruweldaden, menen advocaten van nabestaanden.

De man die vorig jaar de presidentsverkiezingen in Guatemala won, Otto Perez Molina, wil de strijd aanbinden met drugskartels die in grote delen van het land de dienst uitmaken. Hij streeft daarom naar opheffing van een Amerikaans embargo op militaire hulp aan zijn land. Het Amerikaanse Congres heeft daaraan voorwaarden verbonden, zoals hervorming van de rechtspraak in Guatemala en een einde aan de straffeloosheid.

Duizenden Australiërs geëvacueerd om storm

Duizenden Australiërs hebben noodgedwongen hun huizen verlaten vanwege overstromingen die het gevolg zijn van de tropische storm Oswald. Vier mensen zijn tot nog toe door het natuurgeweld om het leven gekomen.

Het stadje Bundaberg in de staat Queensland is een van de hardst getroffen plaatsen. Vanwege overstromingen moesten daar 7.500 mensen worden geëvacueerd. Ongeveer duizend mensen werden met helikopters uit benarde posities bevrijd, meldden de hulpdiensten.

Twee jaar geleden werd het gebied ook al geteisterd door een tropische storm. Toen vielen er 35 doden. Terwijl het oosten de overstromingen het hoofd probeert te bieden, heeft het zuiden van het land nog altijd te maken met bosbranden.

'Jongeren kwetsbaar op de werkvloer'

Jongeren zijn vaker slachtoffer van ongevallen op de werkvloer dan oudere werknemers. Jaarlijks worden gemiddeld 19.000 jongeren van 15 tot 24 jaar behandeld bij de spoedeisende hulp als gevolg van een ongeluk op het werk en gemiddeld overlijden er jaarlijks 8 jongeren na een arbeidsongeval. Dat meldt VeiligheidNL dinsdag.

Volgens de veiligheidsorganisatie maakt gebrek aan ervaring en jeugdige onbezonnenheid jonge werknemers kwetsbaar. De organisatie is dinsdag de campagne 'Werkbuddies' gestart om het aantal ongevallen terug te dringen. Tijdens de campagne worden oudere, ervaren werknemers één op één gekoppeld aan jongeren met als doel kennis en ervaring te delen.

Kranten lovend over Beatrix

Alle Nederlandse kranten schrijven dinsdag lovend over koningin Beatrix, die maandag haar aftreden aankondigde. Zij wijzen erop dat de monarchie door haar modernisering als een huis staat en dat ze een goed moment heeft gekozen om de macht over te dragen aan prins Willem-Alexander.

De Telegraaf heeft over de hele voorpagina een foto van Beatrix afgedrukt met de tekst 'Dank U wel, Majesteit'. De krant noemt haar 'de perfecte koningin'. Ze had volgens de krant een afstandelijkere stijl dan haar voorganger Juliana, maar op deze manier zou ze het koningschap minder kwetsbaar hebben gemaakt voor affaires die de kop opsteken.

De Volkskrant heeft op de voorpagina 34 foto's van de koningin geplaatst die de periode van haar inhuldiging tot dit jaar bestrijken. Beatrix groeide volgens de krant uit tot een moeder des vaderlands, 'een verbindende factor in een samenleving die op andere fronten aan samenhang verliest'. Ze zou er 'wonderwel' in geslaagd zijn de monarchie die bij haar aantreden ter discussie stond weer stevige grond onder de voeten te geven.

Prins Willem-Alexander zal volgens de krant moeten wennen aan de 'ingewikkelde positie' van constitutioneel monarch. "Daarbij kan hij blijven leunen op de ervaring van zijn moeder."

Beatrix heeft de afgelopen tien jaar vele dieptepunten meegemaakt, maar heeft gekozen voor een vaarwel op een hoogtepunt, schrijft het AD. "Willem-Alexander komt in een gespreid bedje en zo zal zijn moeder het hebben gewild."

De koningin heeft volgens Trouw een perfect moment gekozen voor haar aftreden. De krant zoomt in op redenen voor het aftreden die de koningin niet heeft genoemd. Zo wijst de krant erop dat de politiek in rustig vaarwater terecht is gekomen. De politieke turbulentie van de afgelopen jaren zou haar ervan hebben weerhouden af te treden. Ook zou mee kunnen spelen dat de koningin nu al tien jaar langer werkt dan andere Nederlanders. Het lonkende perspectief van kleinkinderen die op bezoek komen op Kasteel Drakensteyn zou ook een rol kunnen spelen. Het Financieele Dagblad kopt dat Beatrix een monarchie achterlaat die 'staat als een huis'. Ze doet volgens de krant afstand van de troon op een moment dat de monarchie in Nederland onomstreden is.

Verschillende kranten omschrijven haar koningschap als rationeel en zakelijk. Dat betekende volgens Het Financieele Dagblad niet dat ze kil is, ze bewees het tegendeel door er te zijn na de vliegramp in de Amsterdamse Bijlmermeer in 1992 en na de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Ook wijst de krant op de toespraak die ze kort na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn hield.


Kranten lovend over Beatrix (Foto: Novum)

Bijna acht miljoen zien toespraak Beatrix

De toespraak waarin koningin Beatrix maandag haar aftreden bekendmaakte is door bijna acht miljoen mensen bekeken. De publieke zender trokken tussen 19.00 en 19.07 uur 5,6 miljoen kijkers, de uitzending van RTL werd door 1,8 miljoen kijkers gevolgd, meldt de NOS.

Een uitzending die SBS 6 aan de toespraak wijdde trok nog eens 372 duizend kijkers, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het totaal zou daarmee uitkomen op bijna 7,8 miljoen kijkers. Een woordvoerder van de SKO kon hier nog niets over zeggen. "We zijn de cijfers nog naast elkaar aan het zetten."

De extra uitzendingen waarin werd ingegaan op de toespraak werden ook goed bekeken. Zo trok de extra uitzending die om 17.00 uur begon op Nederland 1 gemiddeld bijna 1,8 miljoen kijkers. Het journaal van 20.00 uur trok 2,4 miljoen kijkers.

Beijing weer in dikke smog gehuld

De smog boven Beijing is dinsdag zo dik, dat luchtvaartmaatschappijen sommige vluchten naar of van de Chinese hoofdstad hebben geschrapt en het stadsbestuur de inwoners aanraadt zo veel mogelijk binnenshuis te blijven. De Amerikaanse ambassade gaf metingen aan die 'buiten de index' vielen.

Het stadsbestuur sprak van 'ernstige' luchtvervuiling. Omdat er weinig wind is, zal de smog waarschijnlijk niet snel verdwijnen.

In sommige delen van het oosten van China was het zicht minder dan honderd meter, meldde het staatspersbureau Xinhua. Air China schrapte veertien binnenlandse vluchten van of naar Beijing en het vliegveld van de oostelijke stad Qingdao ging zelfs helemaal dicht. Deze week is juist een periode aangebroken waarin tientallen miljoenen Chinezen op reis gaan om het Chinese Nieuwjaar te vieren, dat op 10 februari begint.

Het is de tweede keer binnen twee weken dat Beijing met buitengewoon zware luchtvervuiling te maken heeft. De bekende Chinese projectontwikkelaar Pan Shiyi, die er al enige tijd op aandringt dat steden gedetailleerdere informatie over de vervuiling openbaar maken, riep dinsdag op tot wettelijke maatregelen. Hij kondigde aan zijn positie als lid van het Nationale Volkscongres te zullen gebruiken om wetgeving voor te stellen. Hij kreeg op Chinese internetfora bijna unaniem bijval.

Besmettelijke tuberculose in ziekenhuis Den Bosch

Bij een patiënt van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is vorige week open longtuberculose vastgesteld. Het gaat om een patiënt die sinds 11 januari in het ziekenhuis lag, meldt het ziekenhuis dinsdag.

De patiënt wordt geïsoleerd verpleegd sinds vorige week dinsdag bleek dat hij de ziekte bij zich droeg. Hij krijgt ook een medicijnenkuur. De GGD onderzoekt of de mensen met wie hij veel contact heeft gehad ook besmet zijn geraakt.

Het gaat om familie en vrienden. Zij moeten een röntgenfoto van de longen laten maken. Ook krijgen ze een prik in de onderarm. Dat moet na drie tot vijf dagen duidelijkheid geven.

Omdat tuberculose veel tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en zichtbaar te worden, worden de verplegers en de patiënten met wie hij op de afdeling lag pas in maart onderzocht. Als meer mensen besmet zijn, worden ook mensen met wie hij minder contact had onderzocht.

De resultaten van het onderzoek worden in april verwacht. Tuberculose is een infectieziekte en is alleen overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander deze inademt. De kans is dan tien procent dat deze persoon de ziekte ontwikkelt. Tuberculose is tegenwoordig goed te behandelen.

Philips doet audio en video van de hand

Philips verkoopt zijn activiteiten in audio, video, multimedia en accessoires aan het Japanse Funai. Die gaat onder de merknaam van Philips door met het maken van deze producten. Dat maakte het elektronicaconcern dinsdag bekend bij de vierdekwartaalcijfers.

Funai betaalt Philips een bedrag van 150 miljoen euro plus een onbekend bedrag aan licentiekosten voor de merknaam. In eerste instantie loopt de overeenkomst voor 5,5 jaar, met een optie van nog eens vijf jaar. De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond. Op die datum maakt Philips ook bekend hoeveel winst er mee wordt gemaakt.

Funai werkt al samen met Philips, onder meer voor televisies in Noord-Amerika. Philips wil zich na de transactie gaan concentreren op producten voor de gezondsheidszorg en persoonlijke verzorging.


Philips doet audio en video van de hand (Foto: Novum)

Uitspraak in langlopend liquidatieproces Passage

De rechtbank in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in het langlopende liquidatieproces Passage. In het proces, dat op 9 februari 2009 van start ging, staan elf verdachten terecht voor zeven liquidaties en vijf moordpogingen in de Amsterdamse onderwereld. Tegen zes verdachten eiste het Openbaar Ministerie in mei levenslang.

Als het aan justitie ligt gaan de criminelen Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. levenslang de cel in voor hun rol bij de moorden en moordpogingen.

Tegen de overige verdachten zijn lagere straffen geëist. Verdachte Sjaak B., die wordt gezien als de wapenleverancier, moet als het aan het OM ligt vijftien jaar zitten. Tegen de inmiddels 60-jarige Pinny S. is twaalf jaar cel geëist voor het uitlokken van de moord op haar ex, sportschoolhouder Tonnie van Maurik. Nanpaul de B. zou betrokken zijn geweest bij het uitvoeren van die moord, waarvoor acht jaar is geëist. Voor Freek S., die ook bij deze liquidatie betrokken zou zijn geweest, is te weinig bewijs, daarom heeft het OM om vrijspraak gevraagd.

In het proces staat de rol van kroongetuige Peter la S. centraal. Een groot deel van de zaak is gebaseerd op verklaringen van La S. Het OM besloot in 2007 een overeenkomst met 'Vieze Peter' te sluiten. In ruil voor zijn verklaringen tegen de andere verdachten is hem strafvermindering en een getuigenbeschermingsprogramma beloofd.

De samenwerking tussen La S. en justitie verliep stroef, maar toch blijft het OM vertrouwen houden in zijn verklaringen. Tegen de kroongetuige, die wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Kees Houtman, is acht in plaats van zestien jaar geëist. Hij werd afgelopen zomer vrijgelaten en krijgt ook dinsdag te horen hoe zijn straf uitpakt. De vraag is of de rechtbank meegaat in het door het OM gestelde vertrouwen in de verklaringen van de kroongetuige.

Jesse R. is een van de hoofdverdachten tegen wie justitie een levenslange celstraf eiste. Hij wordt verdacht van het medeplegen van alle zeven liquidaties, onder meer die op kroegbaas Thomas van der Bijl en vastgoedhandelaar Kees Houtman, beide in 2006. Het OM noemde de lijst door R. gepleegde moorden 'indrukwekkend en schokkend'.

Verdachte Dino S. wordt door justitie gezien als de baas van de criminele organisatie waartoe de verdachten behoorden. Het OM verdenkt hem ervan opdrachtgever te zijn van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Ook tegen hem is levenslang geëist. Of de rechtbank die eis overneemt is onduidelijk aangezien de rechtbank zijn voorarrest in deze zaak in april ophief. S. bleef echter in de cel wegens een eerdere veroordeling in een drugszaak.

S. is niet de enige van wie de hechtenis in deze zaak is geschorst. Sjaak B., Nanpaul de B., Pinny S. en Freek S. wachten de uitspraak in vrijheid af. Meest opvallend is echter verdachte Ali A. Hij zat drie jaar en acht maanden in voorarrest, maar werd in 2010 voorlopig vrijgelaten, terwijl ook tegen hem levenslang is geëist voor zijn betrokkenheid bij vijf liquidaties of pogingen daartoe.

Grote ontbrekende in het grote proces is crimineel Willem Holleeder. Hij wordt door meerdere getuigen genoemd als hoofd van de criminele organisatie, samen met Dino S. Justitie besloot hem niet mee te nemen in het proces omdat het inmiddels te ver was gevorderd, maar liet weten Holleeder in het vizier te houden en niet uit te sluiten hem weer op te pakken. De verklaringen van La S. blijken ook over hem te gaan.

De laatste zittingsdag van het megaproces gaat dinsdag om 10.00 uur van start in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West. Het voorlezen van het vonnis duurt tot ver in de middag.

Belgische koning Albert belt met Beatrix

De Belgische koning Albert gaat Beatrix bellen om zijn sympathie te betuigen. Ook wil hij haar opvolger, prins Willem-Alexander, geluk wensen. Dat heeft een woordvoerder van het koninklijk paleis laten weten aan het Belgische persbureau Belga.

Het gaat niet om een officiële reactie van het paleis, maar een vriendschappelijk gebaar 'gezien de goede verstandhouding tussen beide vorstenhuizen'. Koningin Beatrix kondigde maandagavond haar aftreden aan. Op Koninginnedag wordt Willem-Alexander ingehuldigd als koning en Máxima als koningin.

Moeder Whitney twijfelde altijd aan Bobby Brown

De moeder van Whitney Houston had vanaf het begin haar twijfels over Bobby Brown. Ze denkt dat het leven van de zangeres er heel anders had uitgezien als Whitney en Bobby niet zo lang bij elkaar waren gebleven. De twee waren zo'n vijftien jaar getrouwd.

"Het was dan makkelijker voor haar geweest om af te kicken en nuchter te blijven", stelt Whitney's moeder Cissy in haar boek Remembering Whitney, dat dinsdag is verschenen. "In plaats daarvan was ze met een man die, net als zij, alleen maar wilde feesten. Ik had het idee dat ze van hem nooit de hulp kreeg die ze nodig had."

De 79-jarige Cissy heeft geen contact met Brown, die een dochter kreeg met Whitney. Ze gelooft dat de zangeres, die op 11 februari dood werd gevonden in het bad van haar hotelkamer, beter af was geweest zonder hem. "Hoe zou jij het vinden als hij iets met jouw dochter te maken zou hebben?"

Het duurde jaren voor Cissy in de gaten had dat haar dochter een serieus drugsprobleem had. Toen ze in 2005 een bezoek bracht aan de zangeres werden haar ogen geopend en schakelde ze hulp in. "Ze was verschrikkelijk boos op me en schold me uit. Maar uiteindelijk ebde de woede weg. Ze realiseerde zich dat ik het had gedaan om haar te beschermen. Later vertelde ze aan mensen dat ik haar leven had gered."

Sigthórsson na rentree: "Dit is erg prettig"

Kolbeinn Sigthórsson heeft maandag, na een schouderblessure, zijn rentree bij Jong Ajax gemaakt. De IJslandse spits deed één helft mee in het met 1-0 gewonnen duel tegen Jong PSV. Lucas Andersen scoorde de enige treffer van de partij.

"Dit is erg prettig", liet Sigthórsson weten op de clubsite van Ajax. "Het ging heel goed. Alleen de eindpass had beter gemoeten. Dan had ik meer kansen gehad. Maar ja, die jonkies, hè. Haha. De afspraak was één helft. Maar ik had wel zestig minuten willen voetballen. Ik voel me helemaal fit."

De spits kan niet wachten op zijn comeback in de A-selectie van trainer Frank de Boer. "Ik hoop komend weekend terug te keren. En dan minimaal op de bank. Maar het liefst zit ik er donderdag al bij, tegen Vitesse. Ik ben er klaar voor", aldus Sigthórsson.

'PSV wuift Milan-bod op Strootman weg'

Kevin Strootman blijft waarschijnlijk nog tot de zomer bij PSV. AC Milan probeerde twee weken geleden tevergeefs om de middenvelder weg te lokken uit Eindhoven. Volgens Voetbal International was Milan-directeur Adriano Galliani in Eindhoven om met PSV te onderhandelen over een transfer van Strootman.

De Brabanders namen het bod van de Italiaanse grootmacht echter niet serieus, meldt het voetbalweekblad. Volgens het medium is ook een Engelse topclub geïnteresseerd in de diensten van Strootman. Vlak voor de winterstop zou spelersmakelaar Rob Jansen naar Noord-Brabant zijn afgereisd om de interesse van een nog onbekende club uit de Premier League kenbaar te maken.

De belangstelling keert in de zomer vermoedelijk terug. Strootman en zijn manager Chiel Dekker wachten rustig af. "Het gaat er mij om dat, als het tot een vertrek komt, er een deal gemaakt kan worden waar alle partijen tevreden over zijn. Als Rob Jansen daarin iets kan betekenen is dat prima, maar het is geen feit dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren."

FC Utrecht bereidt zich voor op leegloop

FC Utrecht heeft al namen in het achterhoofd wanneer in de komende maanden enkele vaste krachten zouden vertrekken. De club houdt rekening met het vertrek van Dave Bulthuis, Nana Asare, Tommy Oar en Jacob Mulenga. Alle vier worden zij gelinkt met grotere clubs. Anouar Kali liet al weten aan het einde van het seizoen sowieso te vertrekken uit Utrecht.

"Er lopen mensen om onze spelers heen, maar wij doen alleen zaken als er een officieel bod komt en die zijn er niet of nauwelijks geweest. Als ze er geweest zijn, hebben we ze direct afgewezen", aldus algemeen directeur Wilko van Schaik tegen Voetbal International.

Eredivisie-waardig
"Wij zijn inmiddels achter de schermen in overleg met de trainers alweer bezig met het komende seizoen. Alles is in kaart gebracht. We weten wat we willen, wat we moeten en wat we kúnnen doen als er iets gebeurt", legt Van Schaik uit. "Voor Edwin de Kruyff is dit als manager spelerszaken een drukke maand, maar de maanden die komen zullen dat blijven voor hem en zijn team. Maar er is veel vertrouwen in de breedte van deze groep, want achter de eerste elf zitten veel Eredivisie-waardige spelers."

Utrecht raakt niet meer in paniek als er een leegloop dreigt. "Nu, komende zomer of in de transferperiode daarna. Zelfs niet als er drie of vier spelers, wat eventueel kan, in één keer zouden vertrekken. We zijn op alles voorbereid. Ook dat is de winst van dit seizoen en dat geeft rust", aldus Van Schaik.

400.000 euro voor Labylle
Utrecht bekijkt de mogelijkheid om Leroy Labylle deze maand al aan de spelersgroep toe te voegen. De club zou 400.000 euro moeten betalen om de 21-jarige Belg bij MVV los te weken. Als het deze winter niet lukt, doet Utrecht in de zomer een nieuwe poging bij de Maastrichtenaren.

FOK! wat een weer...Regen en wind

Goedemorgen! De winter laten we voorlopig weer even achter ons en de overgang van koud naar zacht weer is naar mijn weten zonder grote problemen verlopen. Zaterdag viel er nog sneeuw, maar zondagmiddag liep de temperatuur heel snel op en begon de sneeuw in rap tempo te smelten. Gisteren was het met de stevige wind prima weer voor een stevige wandeling op het strand.

Vandaag schijnt alleen in het noorden nog even de zon, maar in de rest van het land is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Aan de temperatuur ligt het vandaag niet, want met 8 tot 11 graden is het erg zacht voor deze tijd van het jaar. De zuidwestenwind is vrij krachtig vandaag, maar neemt later op de dag weer toe tot hard en misschien wel even stormachtig langs de kust. Daarom moet het verkeer vanavond ook rekening houden met zware windstoten. Als de regenzone is weggetrokken volgen er later op de avond nog een aantal buien waarbij onweer mogelijk is. Kortom: na de winter volgt er nu weer even de herfst.

Ook de rest van de week blijft het erg wisselvallig en zacht. Pas tegen het weekend zullen de temperaturen weer iets gaan zakken, maar de schaatsen kunnen voorlopig nog wel in de kast blijven.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Emmerich Vorige week maakte qltel deze fraaie foto van een winters landschap in de omgeving van Emmerich.



UCI heft onafhankelijke commissie op

De door de UCI opgerichte onafhankelijke commissie houdt al enkele dagen na de eerste hoorzitting op te bestaan. De internationale wielerunie kwam tot dat besluit vanwege onvoldoende medewerking van het WADA en Usada. Wel wordt, zoals eerder aangekondigd, samen met het mondiale- en Amerikaanse antidopingagentschap een waarheidscommissie in het leven geroepen.

De UCI richtte de onafhankelijke commissie op om de eigen rol in het schandaal rondom dopingzondaar Lance Armstrong te onderzoeken. De antidopingorganisaties trokken echter de onafhankelijkheid van de commissie in twijfel. Ook het ontbreken van een amnestieregeling voor renners die hun fouten op willen biechten, werd als een groot obstakel gezien.

"Afgelopen weekeinde heb ik met WADA-chef John Fahey gesproken", lichtte UCI-voorzitter Pat McQuaid zijn keuze toe. "Hij bevestigde zijn gebrek aan vertrouwen in de onafhankelijke commissie, maar heeft wel zijn volledige medewerking aan de waarheidscommissie toegezegd."

De waarheidscommissie moet het dopinggebruik uit het verleden boven tafel krijgen. Ook worden de in het Usada-rapport geuite beschuldigingen onderzocht. De lancering van de commissie vindt later dit jaar plaats.

[Primera Division] Sevilla thuis ruim langs Granada

Sevilla heeft voor de tweede keer dit kalenderjaar een competitiewedstrijd gewonnen. De Andalusiërs waren thuis met 3-0 te sterk voor Granada. Geoffrey Kondogbia, Alvaro Negredo en Gary Medel maakten de goals voor de nummer elf van de Primera Division. Granada blijft op de zeventiende plaats net boven de degradatiestreep.

Hedwiges Maduro mocht bij Sevilla een kwartiertje meespelen. Hij kwam in de 77e minuut voor doelpuntenmaker Negredo in het veld.

Doping hier, doping daar

Binnen nu en een jaar trekken alle grote sponsoren zich terug uit de wielrennerij wegens dezelfde Rabo-argumenten, is daarmee het grote geld ook verdwenen en kunnen de liefhebbers weer heel hard fietsen op bruinbrood met kaas. Want wat zijn we er toch allemaal ingetuind hè, bedrogen door die spuitsporters, onder leiding van Armstrong en zijn leger dat afhankelijk was van cortisonen en bloedzakken. Terwijl de scenes zich ontvouwen en de filmrechten op dit Godfather-achtig en tragisch epos vast al zijn verkocht (Charlie Sheen als Armstrong!), vraag ik me af waar er géén doping zou worden gebruikt.

Beatrix treedt af

Vanavond heeft Koningin Beatrix haar aftreden bekendgemaakt. Dit doet ze op 30 april, na 33 jaar als Koningin der Nederlanden. Prins  Willem-Alexander van Oranje zal de troonopvolger zijn. In dit artikel houden we je continu op de hoogte van de wijzigingen.

Aftreden Beatrix

De afgelopen jaren is er al veel gespeculeerd. Een aantal jaar geleden was er grote paniek toen het Koninklijk Huis zendtijd ingekocht zou hebben. Achteraf bleek het om een uitzending van NOS rondom een staatsbezoek te gaan.

Beatrix geeft aan al enige jaren bezig te zijn met de overweging om af te treden. 

Update 19.09 uur: Reactie premier Rutte
Premier Rutte reageerde meteen na de toespraak op het aangekondigde aftreden:

Rutte spreekt respect en bewondering uit voor de koningin en de manier waarop ze zich met en voor de Nederlandse samenleving heeft ingezet. Ze was zichtbaar betrokken en met een enorme energie. De toespraak roept warme gevoelens op, ook bij kabinet. We nemen afscheid van een koningin die in het hart van de samenleving aanwezig was. Ze was er altijd, ook op op de moeilijke ogenblikken, zoals bijvoorbeeld bij de Bijlmerramp in 1992, De vuurwerkramp in Enschede in 2000 en de verschrikkelijke aanslag in Apeldoorn in 2009. Haar woorden na deze aanslag staan voor altijd in ons geheugen gegrift.


Toespraak Beatrix


Update 19.26 uur:
Na het aftreden van Beatrix zal Máxima Zorreguieta Koningin der Nederlanden worden. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. De familie van Máxima zal niet bij de inhuldiging aanwezig zijn.

Update 19.41 uur:
Beatrix wees er in haar toespraak op dat ze over enkele dagen 75 wordt en dat het koninkrijk dit jaar tweehonderd jaar bestaat. "Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen vormen de aanleiding uit mijn ambt terug te treden", zei Beatrix. Ze zei terugtreden al enige jaren te overwegen.

Update 19.44 uur:
De vorstin zei niet terug te treden omdat haar taak haar te zwaar valt, maar omdat het tijd is voor een nieuwe generatie. Haar zoon Willem-Alexander en zijn vrouw de toekomstige koningin Máxima zijn volgens haar 'ten volle' op hun taak voorbereid. Zij gaan hun eigen invulling geven aan het koningschap, aldus de koningin.

Beatrix heeft haar taak met veel voldoening uitgevoerd, zei ze. Het was inspirerend zich betrokken te voelen bij mensen, ook in het Caribische deel van het koninkrijk

De vorstin neemt nog geen afscheid van de Nederlanders, en wil er nog velen ontmoeten. Ze zei verder diep dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat ze heeft gekregen.

Update 20.00 uur:
In politiek Den Haag wordt van links tot rechts met warme woorden gereageerd op de aangekondigde abdicatie van koningin Beatrix. De fractieleiders roemen de wijze waarop het staatshoofd invulling heeft gegeven aan haar functies.

PVV-leider Geert Wilders dankt Beatrix voor 33 jaar 'trouwe dienst aan het Nederlandse volk'. Zij is een groot voorbeeld voor velen, laat Wilders weten. "Ondanks het feit dat diep leed haar op persoonlijk vlak niet werd bespaard, heeft hare majesteit te allen tijde ons vaderland vol plichtsbesef gediend", reageert hij.

Wilders bekritiseerde de afgelopen jaren veelvuldig de kersttoespraken voor Beatrix. Ook pleitte hij voor een 'ceremonieel koningsschap'.

Ook het CDA is Beatrix 'bijzonder dankbaar' voor de inzet de afgelopen 33 jaar. "De koningin heeft haar ambt op voorbeeldige wijze uitgeoefend", reageert Sybrand van Haersma Buma. Hij noemt haar 'inspirerend, kundig en altijd betrokken bij het welzijn van alle Nederlanders'. "Wij zullen haar allemaal in haar functie missen."

D66-leider Alexander Pechtold noemt Beatrix in een reactie op de aankondiging van haar abdicatie een 'betrokken koningin' en een 'hardwerkend en professioneel staatshoofd'. "Voor zeer veel Nederlanders is koningin Beatrix een belangrijk symbool van eendracht, altijd zeer betrokken bij het wel en wee van haar bevolking."

Pechtold heeft haar leren kennen als een hardwerkend en professioneel staatshoofd dat de belangen van Nederland ook over de grenzen 'uitstekend' dient. Sinds dit jaar heeft het staatshoofd onder meer op initiatief van D66 geen rol meer tijdens de formatie. Volgens Pechtold heeft Beatrix op een 'waardige manier' invulling gegeven aan deze 'recente veranderingen'.

SP-leider Emile Roemer vindt dat Beatrix op een 'professionele wijze invulling heeft gegeven aan haar moeilijke taak', stelt hij. "Daarbij heeft zij altijd een grote betrokkenheid getoond met mensen, dat heeft haar geliefd gemaakt." Hij vindt dat zij de geest van de tijd goed heeft aangevoeld. "Ik denk dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld om het koningshuis meer bij de tijd te brengen. Dat is een grote verdienste."

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) heeft 'groot respect' waarop Beatrix aan het koningsschap invulling geeft. Hij prijst de nauwe betrokkenheid van het staatshoofd bij het land en haar inwoners. "Als koningin voor iedereen, bewogen met wat kwetsbaar is, succes en talend vierde en terecht aandacht vroeg voor wat ons in de samenleving bindt", laat hij weten. "Ook zagen we haar bij droevige gelegenheden als een moeder des vaderlands dichtbij mensen staan."

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft ‘veel waardering voor wijze waarop koningin haar rol invulde’. Hij zegt zich te verheugen op een nieuwe generatie op de troon.

Update 20.05 uur:
Koningin Beatrix stopt op het hoogtepunt van haar populariteit. De vorstin is bijna net zo geliefd als haar schoondochter Máxima, die al jaren het populairste lid van het Koninklijk Huis is. Dat blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag, dat de afgelopen week is gehouden. Over een troonsafstand was op het moment dat het onderzoek werd gehouden nog niets bekend.

Van de 29 duizend ondervraagden vindt 26 procent Beaxtrix het populairste lid van het Koninklijk Huis. Vijf jaar geleden was dat nog twaalf procent. Prinses Máxima staat met 26,6 procent nog altijd nipt op de eerste plek.

Van de ondervraagden verwachtte zestien procent dat de koningin dit jaar plaats zou maken voor haar zoon. Twee derde ziet het koningschap van Willem-Alexander met vertrouwen tegemoet. Het vertrouwen in de kroonprins is nog wel flink lager dan dat in Beatrix (79 procent) en Máxima (73 procent). 62 procent vindt dat Willem-Alexander en Máxima klaar zijn voor de troon.

Update 20.12 uur:
Koningshuisfan Johan Vlemmix heeft er vrede mee dat Beatrix afstand neemt van de troon. Vlemmix heeft alle vertrouwen in de aanstaande Koning Willem-Alexander. "Ik moet zeggen dat ik er helemaal stil van ben", zegt hij na de mededeling van Beatrix tegen Novum Nieuws. De Oranjefan had het gevoel 'dat ze het met plezier ging vertellen'. "Zo mooi dat ze dit Willem-Alexander en Máxima gunt en om het nu ook eens wat rustiger aan te gaan doen. Ik had niet gevoel dat het een triest moment was."

"Hij is er helemaal klaar voor samen met Máxima", vervolgt Vlemmix. Hij springt direct in op het nieuws met het nieuwe Wilhelmus, Sta op voor Koning Willem 4, dat hij heeft opgenomen met zijn producent Kees Tel. Premier Mark Rutte maakte overigens bekend dat de nieuwe vorst de naam koning Willem-Alexander gaat dragen.

Update 21.00 uur:
Amsterdam gaat een 'onvergetelijke dag' maken van 30 april. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan in een schriftelijke reactie. Op wat er dan aan festiviteiten wordt georganiseerd, wilde een woordvoerder van Van der Laan nog niet vooruitlopen.

Op 30 april treedt koningin Beatrix terug en worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima ingehuldigd in de hoofdstad. De gemeente laat maandag weten dat Amsterdam en de Amsterdammers er op 30 april met alle Nederlanders een onvergetelijke dag van maken. In 1980 ontstonden rellen bij de inhuldiging van Beatrix, die toen de troon overnam van haar moeder Juliana.

De ondertekening van de Akte van Abdicatie door de koningin vindt plaats in het Koninklijk Paleis op de Dam. Vervolgens vindt de inhuldiging van koning Willem-Alexander en zijn vrouw plaats in de naastgelegen Nieuwe Kerk.

Burgemeester Van der Laan sluit zich aan bij de bewondering en dank die minister-president Mark Rutte heeft uitgesproken voor koningin Beatrix. "Zij is een koningin met hart voor alle Nederlanders en oog voor een ieder in nood. Het is een eer om als hoofdstad een bijdrage te mogen leveren aan haar afscheid en om de nieuwe koning en koningin te mogen verwelkomen."

Koninginnedag heet voortaan Koningsdag en wordt gehouden op 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander. De eerste editie wordt vindt echter een dag eerder plaats, omdat 27 april 2014 op een zondag valt. Koningsdag wordt dan gevierd in Amstelveen en De Rijp.

Update 21.18 uur:
De Britse krant Daily Mail heeft de aangekondigde troonsafstand van koningin Beatrix maandagavond met een knipoog gebracht. "Koningin treedt af voor haar zoon van middelbare leeftijd. Sorry, Charles, niet die koningin, maar die in Nederland", schrijft de krant.

Prins Charles (64) is al vrijwel zijn hele leven troonopvolger in het Verenigde Koninkrijk. Zijn moeder, koningin Elizabeth, trad aan toen hij 3 was en zit nog steeds op de troon.

Persbureau Reuters heeft vooral oog voor de aanstaande koning Willem-Alexander, 'prins Pils' die tegenwoordig watermanager is. "Van bier naar water", schrijft Reuters. Dat voegt eraan toe dat een watermanager van pas kan komen in een land waarvan een derde deel onder de zeespiegel ligt. 

Update 23.30 uur:
PostNL komt met een speciale postzegel ter ere van de troonswisseling. Op de zegel komen de afbeeldingen van zowel Beatrix als Willem-Alexander, laat een woordvoerder van het postbedrijf maandagavond weten. De zegel moet over een paar weken al verkrijgbaar zijn.

Na de troonswisseling komt er een tussenzegel, waar alleen de nieuwe koning op is te zien. Enkele maanden daarna volgt een definitieve postzegel met de beeltenis van Willem-Alexander. PostNL is met het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst in overleg over hoe de zegel eruit komt te zien. Er is al een ontwerp.

Het is nog niet duidelijk of er speciale munten worden geslagen voor de troonswisseling, zoals dat gebeurde bij het aftreden van koningin Juliana. Ook is het nog niet bekend wanneer er nieuwe euromunten komen. Wel biedt de Koninklijke Nederlandse Munt twee abdicatiesets aan.

Update 03.00 uur:
De aangekondigde troonsafstand door koningin Beatrix betekent een afscheid van een 'buitengewoon geliefde koningin'. Dat zei premier van Aruba Mike Eman maandagavond in een reactie op de abdicatie. Volgens Eman was Beatrix altijd 'diep betrokken' bij de Arubaanse gemeenschap. Hij bedankt haar voor haar 'buitengewone toewijding'.

"De liefde die Hare Majesteit koestert voor ons land en zijn mensen werd wederom op hartelijke wijze duidelijk tijdens haar meest recente bezoek aan Aruba in november 2011", reageert Eman in een verklaring. "Wij zijn haar daar zeer dankbaar voor." De Arubanen zullen Beatrix' wijsheid en diepe verbondenheid met de mensen missen, aldus de premier.

De Arubanen zien het koningschap van Willem-Alexander met 'oprecht vertrouwen' tegemoet. "De prins zal ongetwijfeld een waardig troonopvolger zijn, die op een unieke en eigentijdse wijze verder inhoud zal geven aan de eenheid binnen het koninkrijk der Nederlanden, waarvan het Koninklijk Huis het levend symbool is."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.