Hit and Run

"From the guys who watched The Hangover." Dat prijkt bovenaan de DVD-hoes van Hit & Run. Dat suggereert een hoop meligheid en flauwekul. Toch is Hit & Run, hoewel de film absoluut niet serieus te noemen is, geen melig grappenfestijn in de stijl van de voornoemde film. Wat is het dan wel?

hit and run
hit and run

Hit & Run draait om het jonge stel Charlie Bronson (Dex Shephard, die ook tekende voor het script en gedeeltelijk de regie) en Annie Bean (Kristen Bell, Veronica Mars en Forgetting Sarah Marshall). Annie krijgt een baan aangeboden in Los Angeles, maar dat vormt een probleem voor Charlie. Hij zit namelijk in het Witness Protection Program nadat hij in Los Angeles getuigd heeft tegen zijn voormalig beste vriend en handlanger Alex (Bradley Cooper, The A-team en Silver Linings Playbook). Charlie wil zijn vriendin de kans gunnen om aan haar carrière te werken en besluit samen met haar terug te gaan naar Los Angeles, ondanks de gevaren. Helaas weet Annie's ex-vriend en fulltime lutser Gil (Michael Rosenbaum, Smallville) Charlie's ware identiteit te achterhalen en laat Alex weten waar hij hem kan vinden.

Road Trip!

Wat volgt is een aardige misdaadcomedy, waarin Charlie en Annie proberen op tijd in Los Angeles te komen voor haar sollicitatiegesprek, maar er door allerlei obstakels nog erg veel moeite mee hebben. Dat klinkt als een redelijk standaard plot en dat is het ook wel een beetje. Voor de tweede film die Shephard schreef (eerder leverde hij het nogal matige Brother's Justice af), heeft hij niet veel moeite gestoken in het vinden van een origineel uitgangspunt voor het verhaal. In plaats daarvan heeft hij meer moeite gestoken in de personages en observaties over verschillende aspecten van het leven. Dat pakt redelijk uit. Shephard is niet in staat dialogen neer te pennen van het niveau van bijvoorbeeld Quentin Tarantino of Kevin Smith, maar hij komt een aardig eind. Voornaamste probleem is dat het allemaal een beetje gezocht lijkt; het komt niet allemaal even oprecht over.

Shephard nam ook de regie voor zijn rekening, samen met David Palmer. De twee leveren een energieke film af, maar met name aan de achtervolgingen is af te zien dat deze film niet heel veel heeft mogen kosten. Eigenlijk gebeurt er, behalve piepende banden en een hoop gedrift, niet zoveel in de actiescènes.

car chase

Het acteerwerk is dan wel weer prima. Met name Bradley Cooper komt goed uit de verf als ietwat geschifte crimineel. Hij weet zowel de grappige als de gewelddadige kant van zijn personage goed neer te zetten. Ook Kristen Bell is weer erg charmant en zij heeft een goede chemie met Shephard, met wie ze in het dagelijks leven ook een koppel vormt. Eigenlijk valt vooral hoofdrolspeler Shephard negatief op. Zijn spel is nogal monotoon, al past dat ook wel bij zijn personage. De rest van de bijrollen zijn goed bezet. Zelfs Tom Arnold, als U.S. marshall die continu problemen heeft met zijn auto, is niet irritant. Al met al is goed te zien dat de film met veel plezier gemaakt is. Dat heeft de film dan wel weer gemeen met The Hangover.

Voor de extra's hoef je de DVD niet te kopen, want die staan er niet op. Hit & Run zelf is echter vermakelijk genoeg om te kijken op bier- en pizzadag.