Rutte voelt niets voor discussie over rol koning

Premier Mark Rutte (VVD) vindt niet dat de abdicatie van koningin Beatrix het aangewezen moment is om de plaats van de koning in het staatsbestel nog eens onder de loep te nemen. De afgelopen jaren werd door meerdere politieke partijen geopperd de koning niet langer voorzitter van de Raad van State te laten zijn en ook de rol van het staatshoofd als lid van de regering was onderwerp van discussie.

"Dit is een debat dat al langer speelt, maar ik heb geen aanwijzingen dat een nieuwe discussie in het kader van de abdicatie en inhuldiging aanstaande is", zei Rutte dinsdag. "Maar daar gaat de Tweede Kamer natuurlijk over", voegde hij daar aan toe.

Rutte noemde het voorzitterschap van de Raad van State een functie 'waar de nieuwe koning heel veel kan leren'. De plek heeft bovendien 'belangrijke historische en symbolische waarde'. Dat de koning lid is van de regering zorgt er volgens Rutte voor dat 'de constitutionele monarchie ook echt verankerd is in het staatsbestel'.

Eerdere voorstellen over eventuele aanpassingen over de rol van de monarch in het staatsbestel leidden de afgelopen jaren nooit tot een Kamermeerderheid. Wel besloot de Kamer vorig jaar om koningin Beatrix geen rol meer te geven bij het formatieproces.