'Rijksrecherche doorzoekt woning Piet van Pol'

De rijksrecherche doorzoekt dinsdagochtend de woning van projectontwikkelaar Piet van Pol, die wordt verdacht van het omkopen van de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey (VVD). Dat melden Limburgse media en NRC Handelsblad dinsdag. Een woordvoerder van het Landelijk Parket zegt pas later dinsdag iets te kunnen zeggen.

De doorzoeking begon even voor 09.00 uur. Ook de kantoren van het bedrijf van Van Pol in Roermond worden doorzocht.

Ruim een jaar geleden werd een onderzoek gestart naar de integriteit van Van Rey. Een onderzoekscommissie concludeerde in maart vorig jaar dat hij jarenlang de schijn van belangenverstrengeling wekte vanwege vriendschappelijke activiteiten met Van Pol. In twee gevallen was volgens de commissie ook echt sprake van belangenverstrengeling, maar Van Rey mocht van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Van Rey ruimde in oktober alsnog het veld. Hij wordt verdacht van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde. De zaak kwam aan het licht doordat de telefoon van Van Rey werd afgeluisterd in verband met een onderzoek naar corruptie dat al tegen hem liep.

Van Rey en Van Pol spelen ook een rol in een grote reclamezuil die voor staatssecretaris van Financiën Frans Weekers in Limburg werd geplaatst. Hoewel Weekers, de hoogste Limburger op de VVD-lijst, eerst ontkende, moest hij later toegeven dat Van Rey dit had betaald. Ook Van Pol had financieel bijgedragen.