UCI heft onafhankelijke commissie op

De door de UCI opgerichte onafhankelijke commissie houdt al enkele dagen na de eerste hoorzitting op te bestaan. De internationale wielerunie kwam tot dat besluit vanwege onvoldoende medewerking van het WADA en Usada. Wel wordt, zoals eerder aangekondigd, samen met het mondiale- en Amerikaanse antidopingagentschap een waarheidscommissie in het leven geroepen.

De UCI richtte de onafhankelijke commissie op om de eigen rol in het schandaal rondom dopingzondaar Lance Armstrong te onderzoeken. De antidopingorganisaties trokken echter de onafhankelijkheid van de commissie in twijfel. Ook het ontbreken van een amnestieregeling voor renners die hun fouten op willen biechten, werd als een groot obstakel gezien.

"Afgelopen weekeinde heb ik met WADA-chef John Fahey gesproken", lichtte UCI-voorzitter Pat McQuaid zijn keuze toe. "Hij bevestigde zijn gebrek aan vertrouwen in de onafhankelijke commissie, maar heeft wel zijn volledige medewerking aan de waarheidscommissie toegezegd."

De waarheidscommissie moet het dopinggebruik uit het verleden boven tafel krijgen. Ook worden de in het Usada-rapport geuite beschuldigingen onderzocht. De lancering van de commissie vindt later dit jaar plaats.