Brandbrief Breda over Fyra

Breda heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) een brandbrief geschreven over de problemen met de Fyra. Het gemeentebestuur is bezorgd over de ontwikkelingen rond de hogesnelheidstrein en vraagt de bewindsvrouw de positie van Breda en Noord-Brabant niet uit het oog te verliezen.

De gemeente is erg teleurgesteld dat de Fyra-treinen uit de dienstregeling zijn gehaald en niet helemaal te spreken over het voorgestelde alternatief, een intercitytrein tussen Den Haag en Brussel. "Deze verbinding levert voor reizigers geenszins het reistijdvoordeel op dat beoogd wordt met een verbinding over de hogesnelheidslijn", aldus het college.

Het college vraagt de staatssecretaris daarom bij het zoeken van een definitieve oplossing Breda en de provincie niet te vergeten. De gemeente heeft forse investeringen gedaan in onder meer de aansluiting van Breda op de infrastructuur van de hogesnelheidslijn. "Om in maatschappelijk oogpunt voldoende rendement te halen uit al deze investeringen, zal de hsl-infrastructuur optimaal moeten worden gebruikt." Goede en snelle internationale verbindingen zijn een essentiële voorwaarde voor de verdere economische ontwikkeling van de regio, aldus burgemeester en wethouders.

De Fyra staat stil omdat de trein niet bestand bleek tegen het winterweer. De NS, het Belgische NMBS en de spoorbeheerders uit Nederland en België presenteren eind deze week een definitief plan om op korte termijn met een vervangende trein te kunnen gaan rijden, zoals Mansveld heeft geëist.