Beijing weer in dikke smog gehuld

De smog boven Beijing is dinsdag zo dik, dat luchtvaartmaatschappijen sommige vluchten naar of van de Chinese hoofdstad hebben geschrapt en het stadsbestuur de inwoners aanraadt zo veel mogelijk binnenshuis te blijven. De Amerikaanse ambassade gaf metingen aan die 'buiten de index' vielen.

Het stadsbestuur sprak van 'ernstige' luchtvervuiling. Omdat er weinig wind is, zal de smog waarschijnlijk niet snel verdwijnen.

In sommige delen van het oosten van China was het zicht minder dan honderd meter, meldde het staatspersbureau Xinhua. Air China schrapte veertien binnenlandse vluchten van of naar Beijing en het vliegveld van de oostelijke stad Qingdao ging zelfs helemaal dicht. Deze week is juist een periode aangebroken waarin tientallen miljoenen Chinezen op reis gaan om het Chinese Nieuwjaar te vieren, dat op 10 februari begint.

Het is de tweede keer binnen twee weken dat Beijing met buitengewoon zware luchtvervuiling te maken heeft. De bekende Chinese projectontwikkelaar Pan Shiyi, die er al enige tijd op aandringt dat steden gedetailleerdere informatie over de vervuiling openbaar maken, riep dinsdag op tot wettelijke maatregelen. Hij kondigde aan zijn positie als lid van het Nationale Volkscongres te zullen gebruiken om wetgeving voor te stellen. Hij kreeg op Chinese internetfora bijna unaniem bijval.