Kranten lovend over Beatrix

Alle Nederlandse kranten schrijven dinsdag lovend over koningin Beatrix, die maandag haar aftreden aankondigde. Zij wijzen erop dat de monarchie door haar modernisering als een huis staat en dat ze een goed moment heeft gekozen om de macht over te dragen aan prins Willem-Alexander.

De Telegraaf heeft over de hele voorpagina een foto van Beatrix afgedrukt met de tekst 'Dank U wel, Majesteit'. De krant noemt haar 'de perfecte koningin'. Ze had volgens de krant een afstandelijkere stijl dan haar voorganger Juliana, maar op deze manier zou ze het koningschap minder kwetsbaar hebben gemaakt voor affaires die de kop opsteken.

De Volkskrant heeft op de voorpagina 34 foto's van de koningin geplaatst die de periode van haar inhuldiging tot dit jaar bestrijken. Beatrix groeide volgens de krant uit tot een moeder des vaderlands, 'een verbindende factor in een samenleving die op andere fronten aan samenhang verliest'. Ze zou er 'wonderwel' in geslaagd zijn de monarchie die bij haar aantreden ter discussie stond weer stevige grond onder de voeten te geven.

Prins Willem-Alexander zal volgens de krant moeten wennen aan de 'ingewikkelde positie' van constitutioneel monarch. "Daarbij kan hij blijven leunen op de ervaring van zijn moeder."

Beatrix heeft de afgelopen tien jaar vele dieptepunten meegemaakt, maar heeft gekozen voor een vaarwel op een hoogtepunt, schrijft het AD. "Willem-Alexander komt in een gespreid bedje en zo zal zijn moeder het hebben gewild."

De koningin heeft volgens Trouw een perfect moment gekozen voor haar aftreden. De krant zoomt in op redenen voor het aftreden die de koningin niet heeft genoemd. Zo wijst de krant erop dat de politiek in rustig vaarwater terecht is gekomen. De politieke turbulentie van de afgelopen jaren zou haar ervan hebben weerhouden af te treden. Ook zou mee kunnen spelen dat de koningin nu al tien jaar langer werkt dan andere Nederlanders. Het lonkende perspectief van kleinkinderen die op bezoek komen op Kasteel Drakensteyn zou ook een rol kunnen spelen. Het Financieele Dagblad kopt dat Beatrix een monarchie achterlaat die 'staat als een huis'. Ze doet volgens de krant afstand van de troon op een moment dat de monarchie in Nederland onomstreden is.

Verschillende kranten omschrijven haar koningschap als rationeel en zakelijk. Dat betekende volgens Het Financieele Dagblad niet dat ze kil is, ze bewees het tegendeel door er te zijn na de vliegramp in de Amsterdamse Bijlmermeer in 1992 en na de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Ook wijst de krant op de toespraak die ze kort na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn hield.


Kranten lovend over Beatrix (Foto: Novum)