Betogers India eisen doodstraf voor verkrachters

Tientallen betogers hebben zich dinsdag bij het gebouw van het Indiase parlement in New Delhi verzameld. Ze eisen de doodstraf voor de zes mannen die ervan beschuldigd worden vorige maand een jonge vrouw in een bus verkracht te hebben. Ze zetten een ophanging in scène en scandeerden leuzen als 'Geef ons gerechtigheid, hang de verkrachters op!'.

Het Indiase hooggerechtshof wees eveneens dinsdag een verzoek af om het proces te voeren in een rechtbank buiten New Delhi. Het verzoek was ingediend door een advocaat die vreesde dat de mannen geen eerlijk proces zouden krijgen als gevolg van de beladen atmosfeer in New Delhi. Het verzoek werd afgewezen, omdat de advocaat niet langer een van de verdachten verdedigt.

De nabestaanden van het slachtoffer verklaarden dinsdag dat ze in beroep gaan tegen een uitspraak van de kinderrechter dat een van de verdachten berecht zal worden onder het jeugdrecht, omdat hij minderjarig was toen de verkrachting plaatshad. De uitspraak van de kinderrechter houdt in dat de jongeman maximaal drie jaar naar een heropvoedingsinstituut kan worden gestuurd. Als hij als volwassene zou worden berecht, zou hij de doodstraf kunnen krijgen.

De vader van het slachtoffer eist dat bij de betrokkene een bottest wordt uitgevoerd om te bepalen of hij echt minderjarig was ten tijde van de verkrachting.

Ondertussen wordt in een speciale rechtbank het proces tegen de zes verdachten voortgezet. Het is niet duidelijk hoe de rechtszaak verloopt, omdat de rechters bepaald hebben dat de zaak achter gesloten deuren moet worden gevoerd en de betrokkenen een spreekverbod opgelegd hebben gekregen.