Alles voor de club!

Je moet er wat voor over hebben om aan de top te komen. Een supportershart gaat sneller kloppen bij elke actie, elke gelegenheid om je te bewijzen. Bij het zien van jouw clubkleuren word je gek, wild een niet te stoppen projectiel. Om in de hoogste regionen te verkeren, om bij de crème de la crème te horen, moet je alles opofferen. Een clubman die alles voor zijn club over heeft moet niet onderschat worden. Zo ook Ed T. niet. Alles voor de club!

Ed T. is al jarenlang, decennialang lid van zijn club. Hij gaat voor ze door het vuur, door dik en dun, in voor- en tegenspoed, in lichte en in donkere dagen. Zijn homeboys hoeven hem maar te bellen en Ed staat er. Zo is Ed en zo blijft Ed, tot aan zijn dood. Onlangs heeft Ed dan ook de hoogst mogelijke eer behaald. Voor zijn jarenlange inzet voor de club heeft hij de hoogst mogelijke onderscheiding gekregen. Jonge honden kijken naar hem op, oudgedienden behandelen hem met respect, Ed is een echte clubman. Al zijn inzet, bloed zweet en tranen, opstootjes, rellen en geruzie, het is het waard geweest. Hieronder het levensverhaal van Ed T.: “Alles voor de club!”

Ed had het vroeger niet gemakkelijk. Opgegroeid in een huis waar de financiële middelen beperkt waren. Elke stuiver moest omgedraaid worden. Ed groeide op als een eenzame jongen, zijn enige liefde die hij kreeg was van zijn club. Het saamhorigheidsgevoel van zijn club was alles voor hem. Op 9-jarige leeftijd werd hij officieel lid van zijn club. In het weekend wanneer de grote jongens het veld betraden stond Ed T. vooraan te juichen. Anderen vonden zijn enthousiasme misschien wat raar, maar Ed kon het niet schelen. Alles voor de club!

Op 11-jarige leeftijd hoorde Ed al bij de harde kern van zijn club. Ongekend was het, om op die leeftijd al met de grote jongens mee te gaan. Ed keek naar ze op, de leiders waren het voorbeeld dat hij nooit heeft gehad. Ed ging elk weekend met ze mee. Samen uit, samen thuis. Zijn moeder vond het allemaal wel oké, hierdoor had ze niet veel omkijken naar hem. Die weekendtrips breidden zich na verloop van tijd uit, ook ’s avonds was Ed al op jonge leeftijd in het clubhuis te vinden. Vrienden buiten de club had hij niet. Ed had alleen zijn homeboys, zijn clubmaten. Alles voor de club!

Tien jaar later kwam dan ook de vraag of hij zelf niet een paar jeugdleden zou willen drillen. De jeugd klaarstomen om alles op te offeren voor de club. Ed had hier wel oren naar. Het was voor hem een hele eer, eindelijk de waardering die hij al die tijd had gezocht. Thuis kwam hij al lang niet meer, de club was zijn thuis. Het contact met zijn moeder verwaterde; er waren immers andere dingen belangrijker. Clubzaken, zijn moeder begreep dat niet. Ze had hem nooit begrepen. Ed was niet zoals leeftijdsgenoten bezig met uitgaan, achter de vrouwen aan of naar de bioscoop. Ed had alleen zijn club nodig, verder helemaal niemand. Alles voor de club!

’s Ochtends staat Ed, inmiddels de dertig gepasseerd en door de wol geverfd, al vroeg langs de kant van het veld. Hij heeft zich voor zijn club bewezen. Als veteraan van zijn club wordt hij met respect behandeld. Ed T. die zijn clubliefde niet onder stoelen of banken stak, staat inmiddels aan het hoofd van zijn groep. Hij wordt bewonderd, overal waar Ed komt is het: “Ja meneer de vaandrig, nee meneer de vaandrig”. Als Ed langs loopt dan buig je je hoofd. Ed dwingt respect af. Maar Ed wil meer, doorstoten naar de top. Alles voor de club!

Deze week was het eindelijk zo ver. Ed T. heeft voor zijn jarenlange inzet het hoogste onderscheidingsteken gekregen. Ed zal voor altijd in de geschiedenisboeken vermeld worden van zijn club. Ed heeft alles opgeofferd. Niets kon hem bekoren, behalve dan zijn club. De club bepaalde zijn leven, een partner paste door niet bij. Ed was getrouwd met de club, niemand komt daar tussen. Alles voor de club!

Anderen vonden Ed T. maar zielig, altijd maar knokken voor de club. “Als dat je enige liefde is wat stelt je leven dan voor?” Toen ik het verhaal van Ed T. hoorde vond ik hem in eerste instantie een ontzettend triest hoopje mens. Na beter nagedacht te hebben kwam ik er in tweede instantie achter dat Ed een passie heeft. Ed heeft een ongelooflijke liefde en ambitie voor zijn club. Een dergelijke trouw kom je zelden tegen. Zijn standvastigheid is bewonderenswaardig. Je kan zeggen wat je wil maar Ed, de boskangeroe, staat nu met foto in de krant. Dat heeft de Brabantse Mowgli toch mooi bereikt met boomknuffelaarij en het herontdekken van de Nederlandse jungle! Wees paraat, padvinders hoezee!

---

BERGEIJK - Eindhovenaar Ed Traast heeft voor zijn jarenlange inzet het hoogste scoutingsonderscheidingsteken gekregen.

Hij was actief in vele onderdelen en functies, de laatste kleine 30 jaar in Bergeijk. Scouting bepaalde uw leven. Paste daar een partner in?

"Ik keek wel naar meisjes, maar meer ook niet. Ik had simpelweg geen tijd om een relatie te beginnen. De scouting slokte alle aandacht op. Ik ben maar vrijgezel gebleven."

Bron: Eindhovens Dagblad 21-01-12 http://www.ed.nl/regio/eindhoven/scouting-als-eerste-en-enige-liefde-1.3618743