Nederlanders geven Beatrix rapportcijfer 8,2

Koningin Beatrix krijgt van Nederlanders het rapportcijfer 8,2 voor de manier waarop ze het koningschap heeft ingevuld. Dat blijkt uit een onderzoek van het programma Eenvandaag onder elfduizend mensen. De ondervraagden vinden de vorstin ook aardig en betrokken. Ook prijzen ze haar deskundigheid en zien ze in haar een echte familievrouw.

Driekwart van de ondervraagden vindt dat Willem-Alexander klaar is voor het koningschap. Het vertrouwen in de kroonprins is gestegen van zestig procent in 2010 naar 71 procent.

Het vertrouwen in zijn echtgenote Máxima is met 81 procent nog hoger. Dit ondanks dat een koningin van Nederland volgens bijna zestig procent alleen de Nederlandse nationaliteit zou mogen hebben. Máxima heeft ook een Argentijns paspoort. Van de ondervraagden vindt 66 procent het een goede zaak dat de familie van Máxima niet bij de inhuldiging aanwezig zal zijn.

De meeste ondervraagden (93 procent) denken verder dat Willem-Alexander als koning dezelfde stijl zal hebben als zijn moeder. Veertig procent denkt dat hij de teugels wat zal laten vieren. Een meerderheid van 55 procent is voorstander van een koning die naast ceremoniële functies ook politieke invloed heeft, iets wat de kroonprins zelf ook ambieert.


Nederlanders geven Beatrix rapportcijfer 8,2 (Foto: Novum)