Opgaven Citotoets uitgelekt

Opgaven van de Citotoets van dit jaar zijn te koop aangeboden op veilingsite Marktplaats. Het instituut voor toetsontwikkeling beraadt zich op maatregelen, maar weet nog niet of de toets wordt teruggehaald, schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

De krant kreeg een tip van een gebruiker van Marktplaats. Hij had vorig jaar oefenopgaven gekocht voor een familielid en werd dit jaar door dezelfde verkoper benaderd met de vraag of hij interesse had in de opgaven van de Citotoets van dit jaar. De vragen voor alle drie de dagen van de toets waren te koop voor 450 euro.

De gebruiker vroeg om enkele opgaven als bewijs. Die kreeg hij, waarop hij ze doorstuurde naar de krant. Die legde de opgaven voor aan het Cito, waar de echtheid werd bevestigd. Op een foto van het omslag van de toets zijn nietjes te zien, wat erop wijst dat de verkoper een fysiek exemplaar in handen heeft gekregen.

Het lek kan volgens het Cito op een school zitten, maar ook op een drukkerij. Op Marktplaats zouden vaker toetsen te koop worden aangeboden, maar tot op heden zou het altijd om oplichters zijn gegaan. "Dit is de eerste keer dat de echte Citotoets op deze manier wordt aangeboden."

De koepelorganisatie voor het primair onderwijs, de PO-raad, reageert in de krant geschokt. Een woordvoerder zegt dat het Cito de zaak tot op de bodem moet uitzoeken. Het ministerie van Onderwijs zegt de zaak op de voet te volgen. "Over de betrouwbaarheid van zo'n belangrijke toets mag natuurlijk geen enkele twijfel bestaan."

De vragen die de krant inzag, komen uit het opgavenboekje van dag 1. Het gaat om de test van het niveau basis, de eindtoets voor scholieren die waarschijnlijk een schooladvies voor vmbo-theoretische leerweg, havo of vwo krijgen. Dat geldt voor zo'n driekwart van de 165.000 leerlingen die vanaf volgende week de Citotoets maken. De rest maakt een toets op een lager niveau. Het is de eerste keer dat de toets op twee niveaus wordt aangeboden.