FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 november 2011

Drent gaat agenten met bijl te lijf in Beilen

Een verwarde Drent is zaterdagmiddag in Beilen agenten te lijf gegaan met een bijl. Een agent werd geraakt en moest zich aan een hoofdwond laten behandelen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De man uit Peize liep rond 14.30 uur met een bijl in zijn hand op de N381 bij Beilen. Toen agenten de man aanspraken werden ze door hem aangevallen. Uiteindelijk lukte het de agenten de 61-jarige man te overmeesteren.

Op het bureau in Assen vertelde de man vervolgens dat hij in zijn woning aan het Zetveld de gaskranen had opengedraaid. Hierop werd de omgeving van de woning afgezet en werden negen omliggende woningen ontruimd.

In de woning bleken de gaskranen inderdaad opengedraaid. Ook stonden enkele kaarsen aan. Na het dichtdraaien van de gaskranen, het doven van de kaarsen en het ventileren konden de buurtbewoners rond 18.00 uur weer terug naar hun woning.

De man zit vast op verdenking van poging tot doodslag op een agent en het in gevaar brengen van mensen door het openzetten van de gaskraan.

[WTF] Tsonga treft Federer in finale in Londen

Jo-Wilfried Tsonga staat zondag in de finale van de ATP World Tour Masters tegenover Roger Federer. De 26-jarige Fransman was in twee sets Tomas Berdych de baas: 6-3 en 7-5. Tsonga en Federer troffen elkaar dit seizoen zeven keer. De mondiale nummer zes won op Wimbledon en in Montreal.

Tsonga profiteerde tegen Berdych (7) vooral van zijn service. Op zijn opslag verspeelde hij slechts vijftien punten tegen de Tsjech. Federer rekende eerder op zaterdag al af met David Ferrer.


Tsonga treft Federer in finale in Londen (Foto: Novum)

[Premier League] Arsenal thuis niet langs Fulham

Arsenal heeft in de Premier League punten gemorst tegen Fulham. In het Emirates-stadion eindigde de Londense derby in 1-1. Thomas Vermaelen vertolkte een hoofdrol. De Belg gleed na een uur de bal in eigen doel, maar nam ook de gelijkmaker voor zijn rekening met een kopbal. Robin van Persie kwam voor het eerst in zes competitieduels niet tot scoren.

Arsenal staat na dertien duels zesde met 23 punten. Het Fulham van trainer Martin Jol bezet de vijftiende stek met twaalf punten.


Arsenal thuis niet langs Fulham (Foto: Novum)

Uitslag PSV - FC Groningen

Om 20.45 uur begon in  Eindhoven het duel tussen PSV en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag en de karakteristieken van dit duel.

PSV

6 - 1

FC Groningen

 14' Strootman
 30' Mertens
 36' labyad
 47' Wijnaldum
 55' Matavz
 72' Toivonen
   48' Pedersen 
 
 Gele kaart: Marcelo, (PSV), Keiftenbeld, (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.200
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Willems (Derijck/70)
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad (Lens/65)
Matavz (Vennegoor/82)
Mertens
  v.Loo
Hiariej
Ivens
v.Dijk
Burnet
Bacuna (Jones/70)
Kieftenbeld (Holla/46)
Andersson
Sparv
Tadic
Texeira (Pedersen/46)


FC Groningen keeper Brian van Loo ziet het even niet meer zitten. (Foto: Pro Shots)

Telefonica als eerste in Kaapstad in Ocean Race

Team Telefonica heeft de eerste etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. Het Spaanse jacht arriveerde zaterdag na ruim 6.500 zeemijl als eerste in Kaapstad. De Telefonica blijft de Nieuw-Zeelandse deelnemer Camper en de Groupama uit Frankrijk ruim voor.

De Telefonica koos voor een meer zuidelijke koers dan de overige deelnemers. Die strategie pakte goed uit. De achterstand van nummer twee Camper bedraagt ruim tweehonderd zeemijl.

De drie overige boten vielen uit. De Sanya en de Abu Dhabi liepen kort na vertrek uit Alicante averij op en moesten de strijd staken. De Puma ging lang aan de leiding, maar moest maandag na een mastbreuk opgeven.

Nys sterkste in Koksijde

Sven Nys heeft vanmiddag in Koksijde de voor eigen publiek de Wereldbekerwedstrijd veldrijden gewonnen. De Belg versloeg in een sprint zijn landgenoten Kevin Pauwels en Bart Aernouts.

Pauwels was na afloop boos omdat hij vond dat Nys hem hinderde in de sprint. Ploegleider Mario de Clercq besloot daarom een protest in te dienen, maar deze werd afgewezen. Nys zelf vond dat hij niks fout had gedaan. "Ik heb reglementair de deur voor hem dicht gedaan. Hij zat ook niet naast mij toen ik dat deed. Ik heb op deze manier niet mijn concurrent in gevaar gebracht”. Pauwels, die wel de leiding in het wereldbekerklassement behield, zag dat anders: "Als ik was doorgegaan, was ik tegen de grond gegaan.”

Beste Nederlander in Koksijde, waar in januari ook de wereldkampioenschappen plaatsvinden, was Thijs van Amerongen met een elfde plaats. Bij de beloften was Nederland een stuk succesvoller, de eerste vijf plaatsten werden bezet door Nederlanders.  Gert-Jan Bosman won voor Stan Godrie en Micki van Empel. Daarachter volgden nog wereldkampioen Lars van der Haar en Mike Teunissen. Mathieu van der Poel was de beste bij de junioren.

Ongeval op fietspad Muiden eist twee levens

Een aanrijding tussen een brommer en een invalidewagen in het Noord-Hollandse Muiden heeft zaterdag twee levens geëist. Het gaat om de bestuurder van de brommer en zijn passagier. De bestuurder van de invalidewagen raakte zwaargewond.

Het ongeval gebeurde rond 17.00 uur op het fietspad langs de Maxisweg. Door nog onbekende oorzaak reden de twee voertuigen tegen elkaar op. Door de botsing belandde de vrouw die achterop de brommer zat op de rijbaan, waar ze vervolgens werd overreden door een auto.

De drie slachtoffers werden zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar de brommerrijder en zijn passagier overleden. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Vettel verbetert record Mansell

Sebasian Vettel reed in het Braziliaanse Interlagos voor vijftiende keer dit seizoen naar de pole-position, dit betekende een verbetering van record van Nigel Mansell.

De Engelsman in kwam in 1992 tot veertien pole-positions. Hij deed dit destijds in zestien races. Vettel kwam vandaag tot zijn vijftiende pole in het negentiende en laatste raceweekend van het seizoen.


Vettel op weg naar zijn zestiende pole van het seizoen (Foto: Pro Shots)

Uitslagen Eredivisie (26/11/2011)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

Roda JC

3 - 1

Heracles Almelo

 66' Junker
 68' Junker
 77' Malki
   76' Overtoom (pen) 
 
 Gele kaart: Ramzi, Wielaert, Biemans, (Roda JC), Vejinovic, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.846
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Wielaert
Biemans
Hempte
De Beule
Vormer
Donald
Ramzi (Sutchuin Djoum/90)
Junker (Lebedynski/90 2)
Malki (Pluim/87)
  Pasveer
Te Wierik
Rienstra
v.d.Linden
Vejinovic
Quansah
Overtoom
Duarte (Bruns/79)
Armenteros
Plet
Everton (Pedro/67)


Heracles Almelo speler Samuel Armenteros (L) in duel met Roda JC Kerkrade speler Ruud Vormer. (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

1 - 2

De Graafschap

17' Uchebo
   74' Poepon 
 86' Rose 
 
Gele kaart: Fleuren, (VVV-Venlo), v.d Pavert, Meijer, (De Graafschap)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
De Vogt
Mei
De Regt
Yoshida
Fleuren
Linssen
Meeuwis
Molhoek (Cullen/86)
Musa
Uchebo (Nwofor/65)
Wildschut
  De Winter
Evers (Jansen/46)
Wormgoor
Meijer
v.d.Pavert
De Leeuw
Rose
Breinburg (Fränkel/66)
Kujala
Sreckovic
Poepon


VVV Venlo speler Ahmed Musa (l) met De Graafschap speler Gregor Breinburg (r). (Foto: Pro Shots)

Ziekenhuizen kampen met veel ongedierte

Nederlandse ziekenhuizen hebben veel last van ongedierte; zoveel dat de afgelopen maanden verschillende operatiekamers zijn gesloten na overlast van vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder alle ziekenhuizen, die zaterdag openbaar werd.

Slechts 20 ziekenhuizen geven openheid van zaken. Al deze 20 ziekenhuizen hebben in meer of mindere mate last van ongedierte, aldus RTL. Het gaat om muizen en ratten in de kelder, kakkerlakken in de keuken en vliegen in de operatiekamers. Volgens RTL blijkt dat in de afgelopen drie jaar zeven keer vliegen werden aangetroffen in operatiekamers. Die moesten worden gesloten om de vliegen te bestrijden en de operatiekamers te ontsmetten.

Nico Vonk, directeur van het Kenniscentrum Dierplagen, vindt dat er meer moet worden gedaan aan preventie. "Het beleid er nog steeds op gericht dat men in actie komt als er al overlast is. Wij hebben liever dat ze maatregelen nemen voordat er sprake is van een probleem."

Interlagos overweegt verplaatsing pitcomplex

De organisatie van de Grand Prix van Brazilië overweegt om het pitcomplex op Interlagos te verplaatsen. Voor het circuit dat officieel Autódromo José Carlos Pace heet liggen er plannen klaar om nieuwe pitboxen en een nieuwe paddock te bouwen langs het rechte stuk dat nu nog achterop het circuit ligt.

Volgend jaar gaat het circuit in Sao Paulo ook al op de schop. Dan wordt er een tribune gesloopt om bij het opkomen van het lange rechte stuk voor start/finish een uitloopstrook te creëeren. Op die plaats zijn de laatste jaren meerdere dodelijke ongelukken gebeurd omdat een coureur die de vangrail raakte weer de baan op stuiterde.

Het voor het seizoen 2013 verplaatsen van de pits is in eerste instantie niet bedoeld om de veiligheid te vergroten. Als reden wordt opgegeven dat de faciliteiten verbeterd moeten worden. Hiervoor zijn nieuwe en grotere pitboxen nodig, nieuwe kantoren voor de teams, een nieuw mediacentrum en een nieuwe paddock.

Uitslag NAC Breda - sc Heerenveen

Vanavond om 18:45 uur begon de tweede wedstrijd in de veertiende speelronde van de Eredivisie. NAC Breda en sc Heerenveen stonden in het Rat Verlegh-stadion tegenover elkaar. Hieronder vind je de uitslag.

NAC Breda

2 - 2

sc Heerenveen

 41' Lurling
45+1' Zomer (e.d.)
   31' Djuricic
 61' Janmaat
 
 Gele kaart: Luijckx (NAC Breda), Zomer, Janmaat, Kums (sc Heerenveen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
ten Rouwelaar
Janse
Botteghin
Luijckx
Gorter
Bonevacia (Buijs/86)
Gilissen
Schilder
Lurling
Schalk (Kolk/ 67)
Bayram (Jozefzoon/46)
  Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Djuricic (Sibon/86)
Elm
Kums
van La Parra
Dost
Narsingh

Padt: "Stekelenburg is mijn grote voorbeeld"

Sergio Padt gold bij Ajax als een groot keeperstalent, maar zijn debuut in Ajax 1 bleef uit. Padt probeert nu de top te bereiken via AA Gent.

De 21-jarige doelman bleef door de concurrentie van Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer verstoken van wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. Padt werd daarom verhuurd aan Go Ahead Eagles, waarna hij afgelopen zomer naar het Belgisch AA Gent verkast. De goalie van Jong Oranje denkt zondag zijn debuut te maken omdat collega Frank Boeckx geblesseerd is geraakt.

Padt kan tegen het Racing Genk van trainer Mario Been zijn debuut maken voor De Buffalo's. De doelman is klaar voor zijn debuut, nadat hij arriveerde met een conditionele achterstand. "Bij Jong Oranje zeiden ze dat ik enorm aan explosiviteit heb gewonnen. Je wilt spelen, maar niet op die manier. Zo snel kan het dus gaan, al hoorde ik nog niks, en de trainer beslist", verklaart Padt.

Het hoofdstuk Ajax heeft de keeper afgesloten. "Ik kon bijtekenen, maar wist dat ik nooit een kans zou krijgen. Velen zeggen dat ik op Edwin van der Sar en Stekelenburg lijk. Vooral Maarten Stekelenburg is mijn grote voorbeeld", zei Padt tegen Het Nieuwsblad. "Als ballenjongen stond ik altijd achter zijn doel, vanaf mijn zestiende mocht ik zelfs met hem meetrainen", besluit de goalie.

Marsverkenner Curiosity in VS gelanceerd

Het ruimteverkenner Curiosity is onderweg naar Mars. De Amerikaanse luchtvaartorganisatie NASA lanceerde de grootste Marslander ooit zaterdag voor het oog van dertienduizend met het Marsvirus bevangen toeschouwers. De Curiosity gaat op de rode planeet op zoek naar sporen van leven. Als de reis volgens plan verloopt komt de verkenner over achtenhalve maand op Mars aan.

Het onderzoeksschip weegt een ton, heeft het formaat van een flinke middenklasser en zit tjokvol geavanceerde technologie. Met een groot aantal wetenschappelijke meetinstrumenten aan boord is het een waar miniatuurlaboratorium.

NASA hoopt dat de ruim 180 miljoen euro dure missie uitsluitsel biedt of er ooit leven was op de kale, dorre, onherbergzame planeet - en of dat ooit weer mogelijk zou zijn.


Marsverkenner Curiosity in VS gelanceerd (Foto: Novum)

Man geeft ex tattoo van drol

Een tattoo-artiest heeft zijn ex-vriendin, die vreemd was gegaan, op een ludieke manier teruggepakt. Hij had haar een grote tattoo op haar rug cadeau gedaan, van een drol.

Toen de man erachter kwam dat zijn vriendin vreemdging, heeft hij niks tegen haar gezegd. Hij pakte haar terug toen ze vroeg om een grote tattoo op haar rug te zetten. Ze wilde eigenlijk een tattoo van de film Narnia, maar daarvoor in de plaats kreeg ze een tattoo van een grote drol op haar rug.

De tattoo-artiest is inmiddels al aangeklaagd door zijn ex. Ze eist een ton schadevergoeding.

This thread is worthless without pics.

Rebellen FARC doden gijzelaars

De ultralinkse Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft zeker vier mensen vermoord die zij jaren geleden had ontvoerd. Dat heeft de minister van Defensie van Colombia Juan Carlos Pinzón zaterdag gezegd.

Volgens Colombiaanse media zijn de slachtoffers drie politieagenten en een militair.

Het was de bloedigste daad van de FARC sinds de dood van leider Alfonso Cano. Hij werd op 4 november gedood door Colombiaanse militairen.

[Bundesliga] Dortmund aan kop na winst in Revierderby

Borussia Dortmund is voor minimaal een dag koploper in de Bundesliga. De landskampioen won de Revierderby tegen Schalke 04 met 2-0 en passeert daarmee Borussia Mönchengladbach, dat zich vrijdagavond voor het eerst sinds 26 jaar weer eens aan kop van de Duitse competitie nestelde.

Bayern München, dat vorige week thuis van Dortmund verloor, kan morgen de koppositie weer voor zich opeisen. De ploeg moet dan op bezoek bij Mainz minimaal een punt pakken.

Dortmund kwam in een uitverkocht Signal Iduna Park na een kwartier spelen op voorsprong. De Pool Robert Lewandowski kopte raak op aangeven van Marcel Schmelzer. Na een uur spelen maakte Felipe Santana er 2-0 van. Klaas-Jan Huntelaar, dit seizoen al goed voor twaalf treffers, kwam nauwelijks in het stuk voor.

FC Augsburg wist voor het eerst sinds het debuut in de Bundesliga een thuiswedstrijd te winnen. VfL Wolfsburg werd door de ploeg van trainer Jos Luhukay met 2-0 verslagen. Bij Augsburg, dat voorlopig wel laatste blijft, stonden Paul Verhaegh en Lorenzo Davids in de basis.


Dortmund aan kop na winst in Revierderby (Foto: Novum)

[Premier League] Newcastle pakt punt op Old Trafford

Manchester United is er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen Newcastle te winnen. De landskampioen kwam via Javier Hernandez nog wel op voorsprong, maar een dubieuze strafschop van Demba Ba bracht de bezoekers langszij: 1-1. Koploper Manchester City kan morgen bij winst op Liverpool verder weglopen bij de stadsgenoot.

Newcastle had het punt op Old Trafford voor een groot deel te danken aan doelman Tim Krul. De Nederlander had spectaculaire reddingen in huis op inzetten van Ryan Giggs, Nemanja Vidic en Patrice Evra. Door een rode kaart voor Jonas Gutierrez speelden de Magpies de laatste tien minuten met tien man.

Manchester City kan zondag een gat slaan van zeven punten. Tottenham Hotspur staat derde, maar heeft ook minder verliespunten dan United. Zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart wonnen de Spurs zaterdag met 3-1 bij West Bromwich Albion. Chelsea, dat met 3-0 won van Wolverhampton Wanderers, staat net achter Newcastle vijfde.

Wigan Athletic deed de laatste plaats in de Premier League over aan Blackburn Rovers. Met Ronnie Stam in de basis werd met 2-1 gewonnen bij Sunderland. Franco di Santo maakte diep in blessuretijd het winnende doelpunt. Norwich City won thuis met 2-1 van Queens Park Rangers.


Newcastle pakt punt op Old Trafford (Foto: Novum)

Boor Noord/Zuidlijn bereikt Vijzelgracht

Een van de boormachines die in Amsterdam de tunnelbuis voor de Noord/Zuidlijn aanleggen, heeft zaterdag het toekomstige station aan de Vijzelgracht bereikt. Molly, zoals de machine heet, kwam om 11.10 uur bij het station aan, meldt de gemeente.

Molly startte op 19 mei met de graafwerkzaamheden vanaf het Scheldeplein en bereikte in juli het station bij de Ceintuurbaan. Vanaf daar legde de boor het traject van 545 meter af naar de Vijzelgracht. De afgelopen week vorderde Molly ongeveer zestien meter per dag.

Molly wordt ongeveer vier maanden 'geparkeerd' voor de wand van station Vijzelgracht. Als het station verder klaar is wordt de wand doorboord. Boormachine Victoria staat ondertussen in de schacht onder het Scheldeplein klaar om volgende maand te starten met boren in de oostelijke tunnelbuis, richting station Ceintuurbaan.


Boor Noord/Zuidlijn bereikt Vijzelgracht (Foto: Novum)

Ministerie ontraadt reizen naar delen Mali

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar bepaalde gebieden in Mali. Dat staat op de website van het departement. Vrijdag werd in de stad Timbuktu een Nederlander samen met twee andere toeristen ontvoerd.

Volgens het departement is het noorden van Mali onveilig. Naast de dreiging door terroristische groeperingen zijn daar bendes actief die zich bezighouden met zware criminaliteit waaronder mensensmokkel. Recentelijk zijn buitenlanders daar het doelwit geweest van berovingen en ontvoeringen.

Naar de grensstreek met Mauritanië worden alle reizen ontraden. Het ministerie raad verder alle niet-noodzakelijke reizen naar de regio Mopti af. Voor het grensgebied rond Kayes wordt geadviseerd extra waakzaam te zijn.

De ontvoering van de toeristen vrijdag vond plaats in het restaurant van een hotel in de stad in het noorden van Mali. Bij de ontvoering werd een vierde toerist, een Duitser, gedood.

[F1] Uitslag kwalificatie Brazilië

Sebastian Vettel heeft een nieuw record neergezet in de Formule 1. De Duitse coureur van Red Bull vertrekt bij de Grand Prix van Brazilië voor de vijftiende keer dit seizoen van poleposition. Hij passeert daarmee de Brit Nigel Mansell die in 1992 veertien keer vanaf de eerste plaats mocht vertrekken.

Vettel, die al lang en breed verzekerd is van de wereldtitel, kwam twee weken geleden in Abu Dhabi op gelijke hoogte met Mansell. Zaterdag ging hij tijdens de kwalificaties in São Paulo rond in 1.11,918 minuten. Teamgenoot Mark Webber klokte de tweede tijd, voor McLaren-rijder Jenson Button.

De teamgenoot van de Brit, Lewis Hamilton mag van de vierde plaats vertrekken, voor de Ferrai van Fernando Alonso die de laatste race van het seizoen vanaf de vijfde plaats mag vertrekken.


Record voor Vettel met vijftiende pole (Foto: Novum)

Uitslag

Pos. Rijder Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:13.664 1:12.446 1:11.918 17
2 Mark Webber Red Bull 1:13.467 1:12.658 1:12.099 16
3 Jenson Button McLaren 1:13.281 1:12.820 1:12.283 18
4 Lewis Hamilton McLaren 1:13.361 1:12.811 1:12.480 22
5 Fernando Alonso Ferrari 1:13.969 1:12.870 1:12.591 22
6 Nico Rosberg Mercedes 1:14.083 1:12.569 1:13.050 21
7 Felipe Massa Ferrari 1:14.269 1:13.291 1:13.068 18
8 Adrian Sutil Force India 1:13.480 1:13.261 1:13.298 23
9 Bruno Senna Lotus Renault 1:14.453 1:13.300 1:13.761 29
10 Michael Schumacher Mercedes 1:13.694 1:13.571 geen tijd 18
11 Paul di Resta Force India 1:13.733 1:13.584   17
12 Rubens Barrichello Williams 1:14.117 1:13.801   17
13 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:14.225 1:13.804   18
14 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:14.500 1:13.919   22
15 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:13.859 1:14.053   16
16 Kamui Kobayashi Sauber 1:14.571 1:14.129   18
17 Sergio Perez Sauber 1:14.430 1:14.182   21
18 Pastor Maldonado Williams 1:14.625     11
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:15.068     11
20 Jarno Trulli Team Lotus 1:15.358     14
21 Vitantonio Liuzzi HRT 1:16.631     8
22 Daniel Ricciardo HRT 1:16.890     9
23 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:17.019     10
24 Timo Glock Virgin 1:17.060     10

Lucy Pinder te pikant voor Engelsen

Hoe mooi de AXE-reclames met Lucy Pinder ook moge zijn, in Engeland zijn ze niet meer op de buis te zien. Het preutse land heeft de spotjes namelijk verboden.

De bekende stoeipoes is in de commercials in 'provocerende poses' te zien. Zo likt de brunette aan een lolly en haar met slagroom besmeurde vinger. Ook doet ze een 'Miss Wet T-shirt' tijdens het autowassen en tongt ze met een blondine. Uiteindelijk verschijnen de volgende teksten in beeld: 'Wat zorgt ervoor dat jij voortijdig transpireert?', 'Verlies jij controle door deze vrouw?' en 'Speel met Lucy'.

De Britse reclamewaakhond ASA vindt de spotjes provocerend en vrouwonvriendelijk en heeft ze daarom van de buis laten halen. Onzin, zo vindt moederbedrijf Unilever. "De advertenties zijn speels, sexy en humoristisch ingezet en zijn niet bedoeld om aanstoot te geven", reageert het Nederlands-Britse bedrijf.

Alle AXE-reclames met Ludy Pinder zijn hier te vinden.


'Veroorzaakt meer dan een 'stiff upperlip'
Meer filmpjes zien? Check de weblog

Topmannen Spaanse bank verdacht van fraude

De Spaanse spaarbank Caixa Penedès heeft zijn bestuursvoorzitter en algemeen directeur ontslagen. Het openbaar ministerie van noordoostelijk Catalonië verdenkt het tweetal van het wegsluizen van twintig miljoen euro naar geheime pensioenrekeningen. Twee voormalige directeuren staan onder een zelfde verdenking.

Volgens de verklaring die Caixa Penedès zaterdag heeft uitgebracht heeft de raad van bestuur voorzitter Ricard Pagès en directeur Manuel Troyano gevraagd hun biezen te pakken, en hebben ze daaraan gehoor gegeven.

Het bankenconglomeraat waarvan de spaarbank deel uitmaakt, Banco Mare Nostrum, ontving onlangs 916 miljoen euro staatssteun.

Centrumrechtse premier wint in Nieuw-Zeeland

Premier John Key heeft zaterdag de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland overtuigend gewonnen. Maar zijn centrumrechtse Nationale Partij lijkt, nu bijna alle stemmen zijn geteld, net naast de absolute meerderheid te grijpen.

De Nationale Partij won twee extra parlementszetels en vaardigt straks zestig van de 121 volksvertegenwoordigers af. Key's voornaamste uitdager, de sociaaldemocraat Phil Goff, wist 27 procent van de stemmen te vergaren. Goffs Labourpartij verliest met die uitslag negen van de huidige 43 zetels in het parlement.

''Vanavond hebben Nieuw-Zeelanders gekozen voor een betere toekomst. En die betere toekomst komt er'', beloofde Key in zijn overwinningsrede. De voormalige valutahandelaar is onder Nieuw-Zeelanders erg geliefd. Met zijn warme en toegankelijke optreden na de aardbeving die het land in februari trof oogstte hij veel lof.

De twee rivalen pleitten sinds de kredietwaardigheid van het land afgelopen jaar onder druk kwam te staan beiden voor een sluitende begroting. Maar ze wilden dat doel op heel verschillende manieren bereiken. Key wil de schatkist aanvullen door het staatsbelang in vier energiebedrijven en luchtvaartmaatschappij Air New Zealand te verkopen. Goff verkoos een beleggingsbelasting en een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67.

De sociaaldemocratische oppositieleider treedt na de zware nederlaag van zaterdag naar verwachting af. Twee kleine partijen wisten juist winst te boeken. De anti-immigratiepartij Nieuw-Zeeland Eerst komt van niets op acht zetels, de Groenen krijgen er mogelijk twaalf. Premier Key klopt vermoedelijk bij een van de kleine partijen aan om een regeringscoalitie te vormen.

[WTF] Federer ten koste van Ferrer naar finale

Roger Federer heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de ATP World Tour Finals. De vijfvoudig winnaar was in de O2 Arena in Londen in de halve eindstrijd met 7-5, 6-3 te sterk voor de Spanjaard David Ferrer (5). Zondag in de finale is Jo-Wilfried Tsonga (6) of Tomas Berdych (7) de tegenstander van de Zwitser.

Ferrer kon Federer tot 5-5 in de eerste set bijbenen, maar leverde daarna zijn opslag in. De titelverdediger serveerde zich naar setwinst en nam in de tweede set direct een break voorsprong. Ferrer, de nummer vijf van de wereld en verliezend finalist van 2007, wist zich daarna niet meer terug te knokken.

Door het bereiken van de finale stijgt Federer op de nieuwe wereldranglijst van de vierde naar de derde plaats. Dat gaat ten koste van Andy Murray, die al na een wedstrijd met een blessure het toernooi verliet.


Federer ten koste van Ferrer naar finale (Foto: Novum)

Zoetwatervissen (slot)

"Hey," ik viste een krant uit de stapel en gooide een tientje de kiosk binnen, "kijk hier eens." Ik liet Cobi de krant zien. We liepen verder en lazen om de beurt een stuk van het artikel. Het ging over Menno, al werd hij niet bij naam genoemd. In een interview zei hij dat zijn zus geen zelfmoord gepleegd had zoals in de kranten stond, maar dat ze vermoord was.
"We zijn nieuws," reageerde Cobi droogjes.

Ben Saunders kampt met stemproblemen

Ben Saunders heeft zaterdag een bezoekje aan de huisartsenpost moeten brengen. De zanger heeft al dagen last van zijn keel, deelt hij via Twitter mede.

Saunders dacht zelf aan een griepje, maar bezocht voor de zekerheid een arts. "Ben een beetje ziek. Verkouden, griep en schor", twitterde Ben zaterdagmiddag. Niet veel later toog hij naar een huisartsenpost. "Ik weet niet wat het is, maar heb al anderhalve week last van mijn keel en ben schor."

Ook de artsen zijn niet honderd procent zeker wat de zanger mankeert, blijkt uit zijn tweets. "Ze denken slijmvliesontsteking of acute verkoudheid. Beter het zekere dan het onzekere dus aan de antibiotica."

Saunders, die in januari het eerste seizoen van The Voice of Holland won, sloot vorige week zijn clubtournee af in Paradiso. De 28-jarige zanger trok vanaf eind oktober door het land en deed onder meer Den Haag, Tilburg en Groningen aan.

'Ferguson denkt opnieuw aan Sneijder'

Oranje-international Wesley Sneijder staat volgens Engelse media wederom in de belangstelling van Manchester United.

Sir Alex Ferguson zou Sneijder in de winterstop willen aantrekken, mede vanwege blessures van enkele middenvelders bij United. De spelmaker van Inter zou de ideale vervanger zijn van de Braziliaan Anderson, die tot februari volgend jaar uitgeschakeld is met een forse knieblessure.

United zat afgelopen zomer al achter Sneijder aan, maar de flirt van The Mancunians liep op niets uit. Ferguson zag de 22-jarige Tom Cleverley zich uitstekend ontwikkelen in de voorbereiding, maar na drie wedstrijden in augustus deed Ferguson nog slechts twee keer een beroep op hem.

United zit op dit moment dun in de middenvelders aangezien naast Anderson ook Darren Fletcher en Ashley Young geblesseerd zijn. Ferguson hoopt daarom in januari Sneijder naar Manchester te halen. De oud-speler van Real Madrid moet de Engelse topclub zo'n dertig miljoen euro kosten.

Mancini: "Wij winnen CL dit seizoen niet"

Manchester City is volgens manager Roberto Mancini niet in staat om dit seizoen de Champions League te winnen.

City debuteert in de Champions League en had hoge verwachtingen van het miljoenenbal, maar de steenrijke Engelse club staat op de rand uitschakeling na de nederlaag bij Napoli. The Citizens staan derde en moeten hopen dat de Italianen punten verspelen bij Villarreal in het laatste duel.

Coach Mancini is daarom ook realistisch. "Ik denk niet dat we een team hebben om dit seizoen de Champions League te winnen. Real Madrid, Bayern München, Barcelona en Internazionale hebben veel meer ervaring. We hopen er wel in te kunnen blijven", aldus Mancini tegen Engelse media.

"Als Villarreal een punt pakt tegen Napoli en wij winnen van Bayern, dan is er niets aan de hand", besluit de Italiaanse manager. Bayern is met dertien punten al geplaatst voor de tweede ronde in de Champions League. Napoli en City moeten knokken om de tweede plek achter de Duitsers.

'DWDD en P&W verliezen urgentie'

Jon van Eerd vindt dat de VARA-talkshows De Wereld Draait Door (DWDD) en Pauw & Witteman (P&W) hun urgentie verloren hebben. De acteur kijkt minder naar de programma's dan vroeger, vertelt hij in een interview met de VARAgids.

Van Eerd raadt de makers aan om meer te variëren: "Er was een tijd dat ik DWDD móest zien, dat heb ik niet meer. En dat geldt ook voor P&W. Ik vind de redacties weinig inventief. Bart Chabot hoeft maar een scheet te laten en hij zit weer aan tafel. Een beetje variatie zou welkom zijn."

Zijn partner Ton Fiere, directeur van laboratoriumtheater M-Lab, is het daarmee eens: "Ik word eerlijk gezegd wel een beetje moe van de steeds terugkerende gasten in DWDD. De ene keer is Marc-Marie er tafelheer en een week later is-ie weer te gast. En met Halina Reijn en Jack de Vries heb ik het nou ook wel gehad hoor."


'De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman verliezen urgentie'

Woord van het jaar: weigerambtenaar

Weigerambtenaar is het woord van het jaar 2011 geworden. De 1400 bezoekers van het congres van het Genootschap Onze Taal verkozen het woord zaterdagmiddag boven andere kanshebbers als plaszak of wordfeud.

Dat heeft een zegsvrouw van het Genootschap bekendgemaakt. Taalliefhebbers konden de afgelopen 2 weken via de website van Onze Taal suggesties aandragen voor het belangrijkste, kenmerkendste of grappigste woord dat symbool staat voor het afgelopen jaar.

Rihanna bereikt mijlpaal op Twitter

Rihanna heeft zaterdag een mijlpaal bereikt op Twitter. De zangeres behoort tot het selecte groepje Twitter-gebruikers dat meer dan tien miljoen volgers heeft.

"Tien miljoen vrienden op Twitter", jubelde Rihanna zaterdagmiddag. "En de navy wordt alleen maar sterker", ging de zangeres - die haar fans haar navy noemt - verder. "Het is een en al liefde hier, geen haat, geen vooroordelen en af en toe openhartig. Welkom."

Rihanna heeft nog lang niet de meeste volgers op Twitter. Die eer is voor Lady Gaga, die ruim zestien miljoen followers heeft. Ook Justin Bieber, Katy Perry, Britney Spears, Barack Obama en Shakira zijn op Twitter populairder dan Rihanna.

Van den Brand wint veldrit Koksijde

Daphny van den Brand heeft in het Belgische Koksijde de derde veldrit om de wereldbeker van dit seizoen gewonnen. Van den Brand kwam solo over de finish.

Achter Van den Brand eindigde Marianne Vos, die haar eerste veldrit van het seizoen reed, als tweede. In de slotfase van de wedstrijd bleek het tempo van Van den Brand voor haar te hoog. Achter de twee Nederlanders eindigde de Amerikaanse Katie Compton als derde. Door haar zege neemt Van den Brand ook de leiding in de Wereldbeker over van de Tsjechische Katerina Nash.

Dick Jol wil KNVB helpen

Voormalig topscheidsrechters Dick Jol en Mario van der Ende zijn niet gelukkig met wijze waarop het huidige arbitragekorps tegenwoordig fluit. Met name het hoge aantal rode kaarten verrast het tweetal. Na dertien speelronden zijn er al 35 spelers het veld uitgestuurd, dat zijn vijftien rode kaarten meer in vergelijking met vorig seizoen.

"Enerzijds denk ik dat het hoge aantal rode kaarten te maken heeft met de afnemende kwaliteit in de Eredivisie", zei Van der Ende. Het ego van de arbitrage speelt volgens hem een rol.

Ook ziet de oud-topscheidsrechter minder technisch begaafde spelers, waardoor er vaker spelers zijn die aan de noodrem moeten trekken. "Verder spelen meerdere jonge scheidsrechters graag het haantje. Zij willen zich geforceerd waarmaken en geven daarom eerder een kaart te veel dan te weinig", aldus Van der Ende. Jol verbaast zich ook over kaarten. "Het is niet harder geworden."

De Scheveninger denkt dat de arbitrage nieuwe instructies vanuit Zeist heeft ontvangen. "Het lijkt alsof ze met een kwartetspel rondlopen. Meestal trekken ze bij twijfel rood. Zelfs topwedstrijden worden nu beslist door de arbitrage. Ik zou de bond graag willen helpen, want het niveau van de arbitrage gaat me aan het hart. Helaas heb ik nooit iets teruggehoord van de KNVB", aldus Jol.

Russin heeft grootste lippen ter wereld

De 22-jarige Kristina Rei heeft inmiddels al meer dan honderd keer een injectienaald in haar lippen laten zetten. Dat kostte haar al meer dan 5000 euro. Ze wil graag op het cartoonfiguur Jessica Rabbit lijken. De Russin zegt er zelf dolblij mee te zijn "Ik vind dat ik er fantastisch uitzie en dat maakt me gelukkig. Soms wordt ik wel uitgescholden op straat - diklip ofzo - maar dat doet me niks".

Vrouw overlijdt na aanrijding met trein in Vught

Een 87-jarige vrouw uit Vught is vrijdagavond overleden nadat ze door een trein werd gegrepen. De vrouw kwam met haar auto naast een betonplaat van de rijbaan terecht en zat vast. Dat laat de politie zaterdag weten.

Het ongeluk gebeurde rond 20.15 uur op het Cromvoirtsepad in de Brabantse plaats. De vrouw kon nog uit haar auto stappen, maar ze was te laat en werd overreden door de trein. De politie ging in eerste instantie uit van zelfdoding, maar na onderzoek bleek het te gaan om een tragisch ongeluk.

Het treinverkeer heeft door het ongeluk enige tijd stil gelegen. Bussen werden ingezet om treinreizigers hun weg te laten vervolgen.

Uitslag derde vrije training Brazilië

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de laatste vrije training van het seizoen. De Duitser was op het circuit van Interlagos Jenson Button bijna een tiende te snel af. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:12.460 21
2 J. Button McLaren 1:12.547 +0:00.087 19
3 M. Webber Red Bull 1:12.597 +0:00.137 21
4 L. Hamilton McLaren 1:12.622 +0:00.162 15
5 F. Alonso Ferrari 1:12.765 +0:00.305 17
6 A. Sutil Force India 1:13.113 +0:00.653 22
7 N. Rosberg Mercedes 1:13.286 +0:00.826 21
8 M. Schumacher Mercedes 1:13.393 +0:00.933 19
9 P. di Resta Force India 1:13.419 +0:00.959 19
10 F. Massa Ferrari 1:13.583 +0:01.123 18
11 V. Petrov Renault 1:13.838 +0:01.378 20
12 R. Barrichello Williams 1:14.283 +0:01.823 19
13 J. Alguersuari Toro Rosso 1:14.286 +0:01.826 20
14 K. Kobayashi Sauber 1:14.311 +0:01.851 24
15 P. Maldonado Williams 1:14.454 +0:01.994 22
16 S. Perez Sauber 1:14.547 +0:02.087 24
17 B. Senna Renault 1:14.551 +0:02.091 15
18 J. Trulli Lotus 1:15.843 +0:03.383 24
19 H. Kovalainen Lotus 1:16.026 +0:03.566 22
20 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:16.616 +0:04.156 26
21 V. Liuzzi HRT 1:17.143 +0:04.683 23
22 D. Ricciardo HRT 1:17.296 +0:04.836 23
23 T. Glock Marussia-Virgin 1:17.984 +0:05.524 23
24 S. Buemi Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 3

Dear Esther gepland vroeg in 2012

Indie-ontwikkelaar thechineseroom heeft te kennen gegeven dat hun adventuregame Dear Esther toch uit gaat komen. Nadat het spel aanvankelijk de release in de zomer van 2011 was misgelopen lijkt een release er nu aan te komen eind januari 2012.

Voor een betere werking van het spel is de ontwikkelaar overgestapt naar een Portal 2-engine en men is ook in gesprek gegaan met Valve voor een betere broncode.

Dear Esther is een Half Life 2-mod waarbij het draait om de ontdekking van een afgelegen eiland. De mensen van thechineseroom hebben er ook naar eigen zeggen een behoorlijk diepe verhaallijn in verwerkt.

Dear Esther zal eind januari te downloaden zijn via Steam.

Dear Esther1

Dear Esther2

Dear Esther3

Dear Esther4

Dear Esther5

[WB] Kramer boekt zege op 5.000 meter

Sven Kramer heeft zijn eerste overwinning sinds zijn rentree geboekt. De Fries won bij de Wereldbekerwedstrijden in Astana de 5.000 meter.

Kramer, die het gehele afgelopen seizoen miste door een bovenbeenblessure, werd de afgelopen weken al derde en tweede bij de NK afstanden en de Wereldbeker in Chelyabinsk. Vandaag was hij echter door een tijd van 6.13,83 de sterkste. Jorrit Bergsma, de de afgelopen wedstrijden won, werd vandaag in een persoonlijk record van 6.15,40 tweede. De Fransman Alexis Contin werd in 6.17,43 derde.

De andere Nederlanders boekten geen succes. Jan Blokhuijsen werd in 6.18,78 vijfde, Bob de Jong met 6.19,42 teleurstellend zevende. Douwe de Vries eindigde in 6.21,10 op de negende plaats.

'Bankiers stelletje cokesnuivers'

Een flink deel van de bankiers in de financiële centra van Londen en New York zijn fervente cokesnuivers. Dit vertelde journalist Joris Luyendijk vrijdag in De Wereld Draait Door. Sinds mei houdt hij een bankiersblog bij namens de Britse krant The Guardian en doet antropologisch onderzoek naar de financiële wereld.

Luyendijk heeft inmiddels 30 bankiers geïnterviewd. Hij kwam erachter dat bankiers echte workaholics zijn, en dat zij zeker niet het idee hebben iets fout te doen.

Volgens Luyendijk woedt er een ware bankiersoorlog: "Dit zijn jongetjes, en die willen vechten met hun hersens, en aan het eind van de dag willen zij degene zijn die de gouden medaille omhoog kunnen houden. En dat druk je uit in die bonussen. Dus 't is het spel."


'Bankiers stelletje cokesnuivers'

Zeven gewonden bij ongeval in Amsterdam

Bij een aanrijding tussen twee auto’s in Amsterdam zijn vrijdagavond zeven mensen gewond geraakt. Onder hen waren drie kinderen tussen de 8 en de 12 jaar. Alle slachtoffers moesten naar het ziekenhuis, maar geen van hen verkeert in levensgevaar.

Dat heeft de politie zaterdag laten weten. De ene auto reed over de Sloterweg, de andere over het Wielercircuit. Op de kruising van die twee wegen reden de voertuigen tegen elkaar. Hoe dat kon gebeuren, is nog onbekend.

Een van de auto’s knalde na de aanrijding tegen een lantaarnpaal, die afbrak, en schoof vervolgens nog verder door. Uiteindelijk kwam het voertuig pas tegen een andere paal tot stilstand.

Doden en gewonden bij bomaanslagen Irak

Bij een reeks bomaanslagen in Irak zijn zaterdag tien mensen omgekomen. Negentien mensen raakten volgens de Iraakse politie gewond.

Twee explosieven ontploften in de ochtendvroegte op een trefpunt voor dagarbeiders in Al-Zaidan, een soennitisch dorp ten westen van de hoofdstad Bagdad. Er vielen zeven doden en elf gewonden.

Enkele uren later werden de stalletjes van cd- en uniformverkopers in hartje Bagdad getroffen door drie bommen. Drie mensen kwamen om, acht raakten gewond.

Marijke Helwegen recyclet outfit zonder schaamte

Marijke Helwegen vindt het geen schande om een jurk twee keer te dragen. De 62-jarige socialite doet regelmatig dezelfde outfit aan, maar dan met verschillende accessoires.

"Wie niet rijk is, moet slim zijn", zegt Helwegen voor de camera van Novum Nieuws. "Waarom zou je elke keer nieuw kopen? Dat vind ik flauwekul. Ik vind het ook niet zo leuk tegenover andere mensen", legt ze uit. "Er zijn een heleboel mensen die niks kunnen kopen."

Helwegen heeft genoeg trucjes om haar uitrusting nieuw te laten lijken. "Een andere pruik, andere oorbellen, ander tasje, andere schoenen: klaar."

Skyrim-boeken op je Kindle

In The Elder Scrolls V: Skyrim zit veel leesvoer met alle oude boeken en teksten die je in het spel kan vinden. Nu heeft één gamer bedacht om al die teksten uit het spel er uit te halen en in digitale vorm op te slaan. De gebruiker heeft de digitale versies opgeslagen in E-Book-formaat.

Alle teksten stonden in speciale bestanden in de mappen waar je spelbestanden opgeslagen zijn. Nadat de gebruiker een makkelijke manier had gevonden om de tekst er tussenuit te halen moesten er nog headers en indexen gemaakt worden voor elk boek. In totaal is de gamer zo'n acht uur bezig geweest.

Er zijn twee bestanden: .mobi (Kindle) en .epub (andere E-Book-readers) die je hier kan downloaden.

Drukbereden brug Indonesië bezweken

Een drukbereden brug op het Indonesische eiland Kalimantan is zaterdag bezweken. Volgens de politie zijn daarbij zeker drie mensen omgekomen en zeventien gewond geraakt.

Op het moment dat de brug het begaf was die volgens ooggetuigen vol verkeer. Een bus, verscheidene auto's en zeker twaalf motorfietsen stortten in de rivier. Overal klonken wanhoopskreten van drenkelingen die probeerden heelhuids de oever te bereiken. De politie heeft naar eigen zeggen vele reddingswerkers opgetrommeld. De gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

De brug, die zevenhonderd meter overspande, is tien jaar geleden gebouwd naar het voorbeeld van de Golden Gate-brug in San Francisco en verbond Tenggarong en Samarinda. De politie van de provincie Oost-Kalimantan verklaarde nog te gissen naar de oorzaak van de ramp.

Militair geeft agent elleboogstoot in Breda

Een dronken militair heeft vrijdagnacht in Breda een elleboogstoot uitgedeeld aan een politieman. De politiebiker hield er een kapotte bril en een pijnlijke plek aan over. De 36-jarige militair uit Gendt, die even daarvoor een kroeg was uitgezet, is aangehouden en overgedragen aan de marechaussee.

Agenten troffen de militair rond 02.15 uur liggend aan op de Torenstraat. Hij klom wankelend overeind en sprak met dubbele tong. Hij was uit de kroeg gezet omdat hij mensen lastigviel, maar was het niet eens met zijn verwijdering.

De politie wilde de laveloze militair naar huis sturen, maar hij weigerde. Hij bleef zich beklagen over de uitsmijters en pakte de fiets van een van de agenten vast. Toen een agent zei dat zijn vervelende gedrag waarschijnlijk de reden was dat hij eruit was gegooid sloeg de militair de agent tegen zijn fietshelm. Tijdens zijn aanhouding deelde hij een elleboogstoot uit.

Zes aanhoudingen na schietpartij Heerlen

De politie heeft zes mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij in Heerlen vrijdagavond. Het gaat om vijf mannen van 18 tot en met 43 jaar en een 23-jarige vrouw. De verdachten wonen allen in Heerlen. Dat laat de politie zaterdag weten.

De schietpartij vond vrijdag rond 21.00 uur plaats op de Hitjesweg. Twee mensen raakten gewond. Hoe ze eraan toe zijn is onduidelijk, maar ze liggen beiden nog in het ziekenhuis. Een van de twee gewonden is aangehouden.

De aanleiding van het incident is nog onbekend. De politie hoopt door verhoren meer duidelijkheid te krijgen over de zaak.

Eurosonic Noorderslag razendsnel uitverkocht

De concerten van het popfestival Eurosonic Noorderslag zijn net als in voorgaande jaren in een mum van tijd uitverkocht. De verkoop begon zaterdagochtend rond 10.00 uur, 10 minuten later waren alle 17.000 kaartjes weg. Dat liet het festival weten.

Het festival vindt plaats van 11 tot en met 14 januari in de Groningse binnenstad en draait om nieuw talent.’s Avonds zijn er concerten, overdag is er een conferentie voor muziekprofessionals. Voor die conferentie zijn wel nog kaarten beschikbaar.

Eurosonic Noorderslag razendsnel uitverkocht
Eurosonic Noorderslag razendsnel uitverkocht (Foto: ANP)

Winnaars IDFA bekend

Gisteren zijn de prijswinnaars van de 24e editie van IDFA bekendgemaakt. Op het internationale documentairefestival ging de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary naar Seung-Jun Yi (Zuid-Korea) met Planet Of Snail. Met de film over het dagelijks leven van de dove en blinde Young-Chan en zijn geliefde Soon-Ho wint de regisseur een mooie sculptuur en een geldbedrag van 12.500 euro.

Regisseurs Emad Burnat en Guy David mochten voor hun 5 Broken Cameras de Speciale Jury Award mee naar huis nemen. In 5 Broken Cameras zien we de lotgevallen van een Palestijns dorp in verzet tegen de oprukkende Joodse kolonisten, gedurende een aantal jaren. De documentaire won eveneens de Publieke Omroep IDFA Audience Award.

De 24e editie van IDFA was wederom een grote publiekstrekker. Het festival, dat nog tot en met morgen door gaat trok dit jaar zo'n 200.000 bezoekers, 20.000 meer dan vorig jaar. Hieronder alle winnaars op een rijtje:

VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
Planet of Snail (Zuid-Korea)
Seung-Jun Yi

NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
Montenegro (Argentinië)
Jorge Gaggero
FRAGMENT PRIJSUITREIKING 

IDFA Award for First Appearance
The Vanishing Spring Light (China/Canada)
Xun Yu

Dioraphte IDFA Award for Dutch Documentary
900 Days
Jessica Gorter

Special Jury Award
5 Broken Cameras (Palestina/Israël/Nederland/Frankrijk)
Emad Burnat en Guy Davidi
TRAILER 

Publieke Omroep IDFA Audience Award
5 Broken Cameras (Palestina/Israël/Nederland/Frankrijk)
Emad Burnat en Guy Davidi

IDFA Award for Student Documentary
The Betrayal (Engeland/Noorwegen)
Karen Winther 

BlackBerry IDFA DOC U Award
The Last Days of Winter (Iran)
Mehrdad Oskouei

IDFA Award for Best Green Screen Documentary
Bitter Seeds (VS/India)
Micha X. Peled
TRAILER 

Oxfam Global Justice Award
Bitter Seeds (VS/India)
Micha X. Peled

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
Insitu (Frankrijk)
Antoine Viviani
TRAILER 

IDFA PLAY Award for Best Music Documentary
Last Days Here (VS)
Don Argott en Demian Fenton
TRAILER

'Regeringsakkoord in België'

De zes Belgische partijen die onderhandelen over een nieuwe regering hebben overeenstemming bereikt. Dat hebben Belgische media zaterdag gemeld.

De Belgische formateur Elio Di Rupo sprak al sinds vrijdagavond 18.00 uur met de zes partijen over de vorming van een nieuwe regering. Di Rupo had maandag nog zijn ontslag ingediend, maar leek ditmaal kansrijker. Al snel sijpelden positieve geluiden naar buiten.

De laatste poging een regering te vormen strandde op het maken van een begroting voor 2012. De politieke crisis tastte de kredietwaardigheid van België dusdanig aan dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's vrijdag de waardering van het land verlaagde. De partijen namen zich daarop voor eruit te zijn voor maandag de beurzen zouden openen.

Feyenoord wil Vormer aantrekken

Feyenoord heeft zich officieel bij Roda JC gemeld voor de overname van Ruud Vormer. De middenvelder moet in de zomer transfervrij naar Rotterdam-Zuid worden gehaald.

''Wij willen Ruud Vormer heel graag hebben'', laat Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, er geen gras over groeien. Een poosje geleden ontkende Van Geel nog fel al lang en breed akkoord te zijn met het jeugdproduct van AZ.

''Ruud kan volgens ons een meerwaarde bij Feyenoord worden. We gaan proberen tot een akkoord te komen'', zegt Van Geel inmiddels. De Rotterdammers hebben echter een grote concurrent in de strijd om de handtekening van Vormer. Het kapitaal krachtigere Vitesse ziet het ook wel zitten in de middenvelder. Ook de Arnhemmers hebben zich inmiddels in Kerkrade heeft gemeld.

Vormer zelf zet in op Feyenoord. ''Ik heb echter geen trek in een tussentijdse overstap'', laat hij ook meteen weten. ''Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik graag bij Feyenoord wil spelen. Mocht ik daar straks inderdaad spelen, ben ik met mijn 23 jaar bijna één van de oudste spelers. Ik kan qua coaching belangrijk zijn voor jonge spelers.'' Maar Vormer staart zich niet blind op Feyenoord. 

''Vitesse is ook een club waar veel potentie inzit. Ook die gesprekken ga ik met open vizier in'', aldus de speler van Roda JC in het Algemeen Dagblad.

Wenger: ''Ook zonder Van Persie kwaliteit''

Robin van Persie is dit seizoen met afstand de belangrijkste man van Arsenal. De Nederlander scoort vrijwel alle goals en zonder hem spelen The Gunners vaak een anoniem duel.

Toch is manager Arsène Wenger van mening dat Arsenal ook zonder Van Persie kwaliteit heeft. Ook afgelopen woensdag in de Champions League tegen Borussia Dortmund was de Oranje-international weer de belangrijkste man aan Arsenal-zijde. Met twee goals besliste hij het duel in het voordeel van Arsenal (2-1). 

"Robin is één van de betere, zo niet de beste spits van de wereld op dit moment", zegt Wenger tegen Sky Sports. "Natuurlijk, we zijn afhankelijk van Robin. Dat is altijd een probleem als je een speler in je team hebt die er zo met kop en schouders bovenuit steekt. Toch geloof ik dat als Robin weg zou vallen, we nog steeds veel kwaliteit hebben", vervolgt de manager. 

"Gervinho, Walcott en Arshavin kunnen ook scoren", wijst Wenger de pers op de resterende steunpilaren bij Arsenal. Die drie spelers zullen ongetwijfeld hun waarde hebben, maar bij hen ontbreekt het tot op heden nog wel aan scorend vermogen.

Van Persie rust geven zal Wenger voorlopig niet doen, nu de Nederlander elke wedstrijd trefzeker is. "Arshavin, Chamakh en Park moeten geduldig blijven. Ze krijgen nu geen kans, omdat Van Persie in bloedvorm is. Op lange termijn hebben we ze nodig."

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody staat weer op nummer 1 in de Top 2000 van Radio2. Vorig jaar moesten de mannen van Queen het nummer Hotel California van Eagles nog voor zich dulden, maar mede dankzij mijn stem zijn ze weer de champions. Want voor het eerst heb ik een lijstje met mijn favoriete twintig nummers ingestuurd. Alhoewel, favoriete nummers? Mijn stem op Bohemian Rhapsody was meer een tactische stem.

Pleidooi voor verplichte rijles in vrachtwagen

Een uur rijles krijgen in een vrachtauto moet onderdeel worden van alle rijlessen. Dat vindt Transport en Logistiek Nederland. De brancheorganisatie hoopt dat toekomstige bestuurders zich op die manier meer bewust worden van de gevaren van de dode hoek. Het plan wordt zaterdag aangeboden aan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Het gaat TLN niet alleen om de kennis van de dode hoek. Ook de ervaring met het invoegen met een vrachtwagen en met een langere remweg moeten bijdragen aan de verkeersveiligheid.

De brancheorganisatie komt op het idee na verkeerslessen op basisscholen. Leerlingen mogen tijdens de lessen plaatsnemen in de cabine van een vrachtwagen. Volgens TNL is door dit project het aantal verkeersslachtoffers gedaald.

Explosie verwoest hal in woning Gronings dorp

Een explosie heeft vrijdagnacht voor veel schade gezorgd in een woning in het Groningse dorp Opende. Niemand raakte gewond. De bewoners waren op het moment van de ontploffing niet thuis. De politie vermoedt dat er iets door de brievenbus naar binnen is gegooid, maar wat precies is nog onduidelijk.

Buurtbewoners belden rond 02.45 uur de politie na het horen van een 'enorme knal', zegt een politiewoordvoerder. De hal van het huis aan De Hoge Kamp is zwaar beschadigd en de ruit van de voordeur is gesprongen.

Berichten dat het gaat om een vuurwerkbom kan de politie niet bevestigen. Dat moet nog blijken uit onderzoek. Wie er achter de explosie zit is niet bekend.

Pieters kan aan herstel gaan werken

Het rechterbeen van Erik Pieters mag volgende week uit het gips. Vanaf dan kan de linksback van PSV rustig aan zijn herstel gaan werken. Pieters is zeker tot de winterstop absent. Pieters liep vorige maand een vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeentje op. Nadat het gips van het been van Pieters verwijderd is, wordt er een foto gemaakt. Daarnaast wordt er een revalidatieprogramma samengesteld voor de international, meldt De Telegraaf. Pieters zit inmiddels al zes weken in de lappenmand.

Het aantal blessures bij PSV is hoog. Trainer Fred Rutten moet naast Pieters ook Atiba Hutchinson en Stijn Wuytens langdurig missen. "Dat duurt veel te lang, al is dit geen verwijt naar het medische apparaat."

Rutten hoopt dat het tweetal snel aansluit bij Jong PSV. "Het zou goed zijn als ze voor de winterstop nog aan een aantal trainingen en wedstrijden kunnen meedoen. Als Hutchinson en Wuytens er na de winterstop willen staan, is het een must dat ze de voorbereiding op de tweede seizoenshelft meemaken."

Veiligheidsonderzoek elektrische auto's GM

De Amerikaanse onderzoeksraad voor verkeersveiligheid, de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), stelt een onderzoek in naar brandgevaar bij elektrische auto's van General Motors (GM). Dat heeft de toezichthouder vrijdag laat bekendgemaakt.

De aanleiding is een eerdere botsproef waarbij 2 van de 3 auto's in brand vlogen. Het gaat om de Volt modellen van GM, in Europa bekend als de Opel Ampera. "Hoewel het te vroeg is om te zeggen of het onderzoek zal leiden tot het terugroepen van auto's of onderdelen, zullen consumenten direct worden ingelicht als er onacceptabele veiligheidsrisico's worden geconstateerd", aldus de organisatie.

Veiligheidsonderzoek elektrische auto's GM
Veiligheidsonderzoek elektrische auto's GM (Foto: ANP)

Totale gekte in Wal-Mart

Internetshoppen is gemakkelijk, maar soms niet altijd even veilig als het gaat om je bankgegevens. Toch kun je maar beter inkopen doen vanaf je luie bank, want voor je het weet beland je in totale koopgekte en word je bespoten met pepperspray.

Dit was het geval bij de Wal-Mart in Porter Ranch, San Fernando Valley, tijdens het inkopen op de befaamde Black Friday. Kort nadat de verkopen waren begonnen brak er chaos uit en werd de videogames-afdeling zowat afgebroken en verzeilde honderden mensen die Xbox- en Wii-games wilde kopen in een duwwedstrijd. Eén van de klanten die avond was Matthed Lopez, die door een vrouw met pepperspray werd bespoten. De vrouw zelf noemde dat ‘competitief winkelen’.

Volgens een andere ooggetuige werd de chaos veroorzaakt toen mensen het plastic van de pallets begonnen te rukken en toen in alle hevigheid probeerde een game te bemachtigen, waarbij veel werd geduwd, getrokken en mensen in dozen werden gedrukt. Lopez was overigens niet de enige die pepperspray had genoten, in totaal waren acht mensen bespoten waarvan er vijf behoorlijk toegetakeld waren. Medewerkers van de betreffende Wal-Mart noemde het de slechtste Black Friday-ervaring ooit. 

Ten Have trekt uitspraken jegens Ling niet in

Steven ten Have had tot vrijdagmiddag 17:00 uur om zijn uitspraken jegens Tscheu La Ling in te trekken. Dat schrijft het AD. Ling dreigt Ten Have aan te klagen wegens laster. Ten Have bracht La Ling, voorzitter van de Slowaakse club AS Trencín in verband met omkoping. Ling heeft bij de politie van Breukelen aangifte gedaan tegen Ten Have. 

Johan Cruijff schoof Ling naar voren voor de vacante directeursfunctie bij Ajax. De overige leden van de RvC wezen hem af en kozen zeer tegen de wil van Cruijff in voor Van Gaal.

Ten Have en medecommissaris Paul Römer gaven tegenover een afvaardiging van de supporters volgens De Telegraaf de volgende verklaring af: "Omkoping in de Slowaakse competitie is schering en inslag en dat ligt ten grondslag aan de afwijzing van Ling. We kunnen het alleen niet bewijzen, omdat we geen bankafschriften hebben."

Tijdens de ledenraadvergadering zou Ten Have daar nog aan toe hebben gevoegd dat Ling volgens een oud-directeur hem geld had geboden om aanvaller Fanendo Adi over te nemen van AS Trencín.

[WB] Nesbitt de sterkste op 1.500 meter

Christine Nesbitt heeft de 1.500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Astana. De Canadese wist Claudia Pechstein met een ruim verschil te verslaan; 1.56,10 om 1.56,77. Ireen Wüst, winnares van vorige week, werd nu derde in 1.57,00.

Martina Sábliková zette als eerste een snelle tijd neer. De 1.57,41 bleef lang staan als snelste tijd, maar uiteindelijk werd de Tsjechische stayer er vierde mee. Pechstein dook er in de achtste rit echter ruim onder. De slotrit ging tussen Nesbitt en Wüst, waarbij de Canadese een ruime voorsprong nam en deze niet meer afstond.

De overige Nederlandse vrouwen deden het behoorlijk. Diane Valkenburg (zesde), Marrit Leenstra (zevende) en Linda de Vries (achtste) eindigden nog keurig in de top tien, terwijl Margot Boer twaalfde werd.

Islamisten Marokko claimen kwart zetels

De gematigd islamitistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) in Marokko stelt meer dan 100 zetels te hebben gekregen tijdens de parlementsverkiezingen van vrijdag. Tijdens de stembusgang bepaalden de kiezers de nieuwe bezetting van 395 zetels in het parlement van het Noord-Afrikaanse land.

Partijleider Lahcen Daoudi van de PJD bracht de inschatting zaterdag naar buiten. Hij noemde de verkiezingen een "historisch keerpunt".

Islamisten Marokko claimen kwart zetels
Islamisten Marokko claimen kwart zetels (Foto: ANP)

'Opvolger Donner van buiten Den Haag'

De opvolger van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die mogelijk vicevoorzitter van de Raad van State wordt, komt niet uit politiek Den Haag. De top van het CDA wil liever geen ander kabinetslid of een prominent Kamerlid doorschuiven, zeggen bronnen in de partij volgens NRC Handelsblad.

Nu door het CDA een profielschets is gemaakt voor de opvolger van Donner, is voor het eerst bevestigd dat Donner door de partij wordt gezien als serieuze kanshebber voor de prestigieuze baan bij de Raad van State. Tot nu toe was de kandidatuur van Donner een publiek geheim.

Voor de vrijkomende ministerspost zongen vooral de namen van fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma en Tweede Kamerlid Miriam Sterk rond. Binnen het kabinet werden minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leersen staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker genoemd.

Nu buiten Den Haag wordt gezocht lijken er geen grote favorieten. Volgens de krant zijn de drie grootste kanshebbers allen ex-wethouder in Rotterdam. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius, voorzitter van ROC Midden Nederland Leonard Geluk en Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland.

Derksen en Luiten stijgen naar zesde plaats

Nederland heeft op de voorlaatste dag van het WK golf een plaatsje winst geboekt. Robert-Jan Derksen en Joost Luiten liepen een ronde van 64 slagen en stegen daarmee naar de zesde plaats. De leiding is in handen van Ierland, dat op het Chinese Hainan aantreedt met Rory McIlroy en Graeme McDowell.

Nederland staat met zeventien onder par vier slagen achter koploper Ierland. Duitsland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten (-19) delen de tweede plaats, Australië (-18) staat vijfde. Zondag staan de laatste achttien holes op het programma.

Japanners willen de Amerikanen les geven in BlazBlue

Het lijkt er op dat de Japanners de Amerikanen een lesje willen leren, een lesje in BlazBlue. Aksys Games organiseert namelijk een groot BlazBlue Revolution toernooi en nodigt een Amerikaans-team uit om deel te nemen.

Ze willen graag een team van de drie beste spelers uit de Verenigde States op bezoek. Deze krijgen een geheel verzorgde reis naar Japan inclusief verblijf in een hotel en speciale geldprijs als de Amerikanen winnen. Opvallend is dat de geldprijs alleen voor de Amerikaanse deelnemers is, als ze winnen, waaruit blijkt dat de Japanners niet verwachten te verliezen. Het Amerikaanse BlazBlue toernooi vindt plaats op 25 februari met de grote finale op 24 maart in Japan.

blazblue

'Volgende Call of Duty wordt Black Ops 2'

Volgens de geruchten wordt de volgende Call of Duty titel een direct vervolg op Black Ops. Treyarch gaat hiermee dus blijkbaar dezelfde richting op als hun tegenhangers doen met Modern Warfare: een serie games in één en dezelfde franchise.

Treyarch heeft op dit moment nog niet gereageerd op dit gerucht. In het verleden hebben ze nooit ontkend dat er geen direct vervolg op Black Ops zal komen.

blops
Call of Duty: Black Ops

[WB] Zege voor Smeekens op 500 meter

Jan Smeekens heeft zijn eerste wereldbekerzege van het seizoen geboekt. De sprinter was in Astana de snelste in de tweede 500 meter. Hij klokte al vroeg 35,05 en zag niemand meer aan die tijd komen. Tae-Bum Mo, winnaar van gisteren, kwam nog het dichtste bij maar strandde op 0,01 van de Nederlands kampioen

Tucker Fredricks werd derde in 35,19. Jesper Hospes mocht na zijn eerste plaats in de B-groep gisteren vandaag starten in de A-groep. Hij opende het bal met 35,35, waarmee hij uiteindelijk elfde werd. De gebroeders Mulder vielen tegen. Ronald Mulder werd zeventiende met 35,62, terwijl Michel achttiende werd.

De leiding in het wereldbekerklassement blijft in handen van Mo, die nu 285 punten heeft. Smeekens staat tweede met 246 en de Japanner Joji Kato derde met 213 punten.

Wilders: Nederland moet Denemarken achterna

Als het kabinet er niet in slaagt het Groenboek voor het Europese migratiebeleid van Eurocommissaris Cecilia Malmström aan te scherpen, dan moet Nederland maar op de Deense toer en een soort uitzonderingspositie zien te verwerven. Dat vindt Geert Wilders van de PVV. Anders zal zijn partij ook geen nieuwe bezuinigingen slikken, liet hij zaterdag weten aan het ANP.

In dit zogeheten Groenboek is vastgelegd hoe het Europees migratiebeleid er de komende jaren zal uitzien. "Bagger", aldus Wilders.

'NBA begint op kerst'

Na weken onderhandelen hebben spelers en clubs in de NBA een akkoord bereikt over een nieuwe inkomstenverdeling. Door het conflict is de start van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie nu al bijna twee maanden verlaat. Het is de bedoeling dat het seizoen op 25 december alsnog van start gaat, zei NBA-voorzitter David Stern.

Het akkoord werd bereikt na een geheime ontmoeting eerder deze week en een vijftien uur durend overleg op vrijdag. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door een meerderheid van de clubs en de spelers.

Over de inhoud van het akkoord is nog niets bekend. Het conflict ontstond omdat clubeigenaren de laatste jaren verlies draaiden. Van de inkomsten van de clubs stroomde 57 procent naar de spelers. De clubs wilden dit terugschroeven naar 50 procent.

Veel spelers in de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen. Ze zijn in afwachting van een akkoord uitgeweken naar competities in andere landen. De meesten kunnen terugkeren als het NBA-akkoord helemaal rond is.

'Manchester United denkt aan Elm'

Rasmus Elm is met acht goals en goed spel dit seizoen een van de steunpilaren van AZ. Zweedse media suggereren over belangstelling van Manchester United. Patrick Mork, zaakwaarnemer van Elm, weigerde in te gaan op de vermeende interesse van de Engelse grootmacht.

"Ik kan het niet hebben over individuele clubs, omdat ik weet wat er dan gebeurt. Het is misschien saai, maar ik moet wel. Ik kan wel zeggen dat de allergrootste clubs van Europa Rasmus volgen." Het is niet duidelijk of de 23-jarige Elm mogelijk al in januari vertrekt bij AZ.

"Je moet niet verrast zijn als er iets gebeurt rondom Rasmus, hij is nu de hottest player in Nederland en heeft een grote status in heel Europa", vertelde Mork aan Expressen. Het is niet duidelijk of AZ, koploper in de Eredivisie, bereid is mee te werken aan een winters vertrek van Elm. Het is echter niet ondenkbaar dat AZ Elm in ieder geval dit seizoen in Alkmaar wil houden, met het oog op de titelkansen. De marktwaarde van Elm wordt geschat op ruim tien miljoen euro.

[WB] Wolf wint met één duizendste voorsprong op Lee

Jenny Wolf heeft haar eerste wereldbekerwedstijd van het seizoen gewonnen. In een erg spannende 500 meter in Astana wist de Duitse Lee Sang-Hwa met slechts één duizendste van een seconde te kloppen. Beide dames kloken 37,98. De derde plaats ging naar de Japanse Nao Kodaira, die slechts 0,01 langzamer was dan Lee en Wolf.

Plaats vier was voor Margot Boer, die met 38,06 een sterke tijd neerzette. Thijsje Oenema wist dit keer niet in de buurt van het podium te komen. Waar ze gisteren nog derde werd, werd ze nu zevende in 38,45. Daarmee bleef ze wel Annette Gerritsen (negende in 38,53) en Laurine van Riessen (twaalfde in 38,75) voor.

De Zuid-Koreaanse Lee blijft wel aan de leiding in de stand om de wereldbeker. Ze heeft nu 310 punten, wat er twintig meer zijn dan Wolf.

Zwarte Piet taboe bij Sinterklaas Canada

Sinterklaas moet het dit jaar in de Canadese stad Vancouver stellen zonder zijn traditionele helpers. Na een klacht over racisme hebben de organisatoren besloten dat er geen Zwarte Pieten aanwezig zullen zijn bij het volksfeest, waar jaarlijks 400 tot 600 Canadese Nederlanders op afkomen. Dat meldde de krant Vancouver Sun.

Leden van de Afrikaans-Canadese gemeenschap in Vancouver hadden hun beklag gedaan over de aanstaande komst van Zwarte Piet, die volgens hen beledigend en gedateerd is en een racistisch stereotype. Sinterklaas arriveert volgende week zaterdag wel gewoon in de haven van Vancouver.

"We hebben onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat ze een punt hebben", aldus Sinterklaas-organisator Tako Slump in het dagblad. "We kunnen de Afrikaans-Canadese gemeenschap verzekeren dat er geen aanstootgevende zwarte gezichten te zien zullen zijn."

Het is nog onduidelijk wie de goedheilig man nu gaan helpen bij het uitdelen van pepernoten en cadeautjes. De organisatie van het sinterklaasfeest in Vancouver neemt daarover later een besluit.

Zwarte Piet taboe bij Sinterklaas Canada
Zwarte Piet taboe bij Sinterklaas Canada (Foto: ANP)

Babysterfte in negen jaar 40 procent gedaald

De babysterfte is de afgelopen negen jaar fors gedaald. Tussen 2001 en 2010 zijn 39 procent minder kinderen overleden binnen vier weken na hun geboorte. Vorig jaar zijn ruim 160 duizend kinderen geboren na minimaal 37 weken zwangerschap. Van hen overleden er 367. Dat blijkt uit de eerste landelijke Perinatale Audit.

De onderzoekers doen geen uitspraken over de oorzaak van de daling, die al een aantal jaren aan de gang is. De babysterftecijfers in Nederland was de hoogste van Europa. Bij de laatste internationale vergelijking in 2004 stond Nederland op de derde plaats. In veel andere landen daalt de babysterfte sneller dan in Nederland.

In tien procent van de gevallen van babysterfte was de zorg rondom de zwangerschap en de bevalling ondermaats, concluderen verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, huisartsen en pathologen in een rapport voor de stichting Perinatale Audit Nederland. Dat cijfer komt overeen met conclusies van eerder onderzoek.

Bij meer dan de helft van de overlijdens door ondermaatse zorg waren meerdere zorgverleners betrokken. De onderzoekers vinden dat verbetering van de samenwerking en de communicatie nodig is. Ook adviseren ze meer training en verbetering van richtlijnen.

Doden bij helikopteraanval NAVO in Pakistan

Bij een helikopteraanval van de NAVO op een grenspost in Pakistan zijn 25 militairen omgekomen. Anderen raakten gewond. Dat meldt de Pakistaanse staatstelevisie. In een reactie op de aanval heeft Pakistan een belangrijke grensovergang met Afghanistan gesloten voor de NAVO.

De aanval zou hebben plaatsgevonden in de regio Mohmand, op ongeveer 2,5 kilometer van de grens met Afghanistan. In dat gebied maken zowel Pakistaanse als buitenlandse troepen jacht op strijders van de radicaalislamitische Taliban. Het Pakistaanse leger maakte ook melding van de beschieting en noemde die "zonder aanleiding en willekeurig." Een woordvoerder van de NAVO wilde slechts bevestigen dat er "een incident" was geweest in de grensstreek, maar komt mogelijk later nog met een reactie.

De aanval zet de moeizame relatie tussen Pakistan en troepen onder leiding van de Verenigde Staten naar verwachting verder onder druk. Een jaar eerder doodde een NAVO-helikopter bij een grensovergang twee militairen. Toen werd de grens voor tien dagen gesloten voor NAVO-troepen en goederentransporten.

'NAVO doodt Pakistaanse militairen'

'NAVO doodt Pakistaanse militairen' (Foto: ANP)

Rutten schrijft Ajax nog niet af

Ajax staat na dertien speelronden dertien punten achter op AZ en zeven op PSV. Fred Rutten, trainer van de Eindhovenaren, weigert de Amsterdamse concurrent al af te schrijven. "Op dit moment vormen AZ en Tukkerland onze concurrentie", concludeerde Rutten in De Telegraaf.

"Ajax is even weg, maar dat zegt niets na dertien wedstrijden", zei Rutte. PSV speelt zaterdagavond in eigen huis tegen FC Groningen, Ajax gaat zondagmiddag op bezoek bij NEC.

AZ versloeg vrijdagavond AZ met 2-0. Daardoor heeft de formatie van Gertjan Verbeek na dertien wedstrijden 34 punten. PSV staat zes punten achter op de koploper, FC Twente heeft een achterstand van acht punten op de club uit Alkmaar. Ajax, dat vierde staat, heeft net als Feyenoord, sc Heerenveen, FC Groningen en Vitesse 21 punten.

Volgende week gaat PSV op bezoek bij Feyenoord. Vorig seizoen verloren de Eindhovenaren daar de koppositie en uiteindelijk het kampioenschap. Feyenoord was toen met 3-1 te sterk, dankzij twee goals van Georginio Wijnaldum, die inmiddels in Eindhoven speelt.

Krajicek trekt zich terug in Toyota

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft zich zaterdag teruggetrokken bij het ITF-toernooi in de Japanse stad Toyota. De 22-jarige speelster ondervindt te veel last van een knieblessure, die haar al de hele week hindert.

Krajicek heeft zich ook afgemeld voor het toernooi in Dubai komende week. Ze keert terug naar huis en laat in een ziekenhuis haar knieblessure nader onderzoeken.

Krajicek had in Japan in het enkelspel de halve finales bereikt. Met de Française Caroline Garcia zou ze ook uitkomen in de finale van het dubbelspel.

Krajicek trekt zich terug in Toyota
Krajicek trekt zich terug in Toyota (Foto: ANP)

Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en  andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen  plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:   

  • In de herhaling: Manita met Red Me! Met dank aan SweexNL
  • Wat zijn kinderen toch lief! Met dank aan delano.888
  • Lachen met Top Gear! Met dank aan Tjammie
  • Goed met een drumstel! Met dank aan RampwayBukkake
  • Rémi Gaillard als schaap! Met dank aan Dalando

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

Ict-project waterschappen loopt uit op debacle

Opnieuw is een groot automatiseringsproject van de overheid uitgelopen op een fiasco. De 26 waterschappen lieten een systeem ontwikkelen voor het innen van waterschapsbelasting, maar hebben de banden met ict-bedrijf Logica verbroken. Ze houden rekening met een schadepost van 25 miljoen euro, schrijft de Volkskrant.

De koepel van waterschappen, het Waterschapshuis gunde de opdracht in 2007 aan Logica. Naast het innen van belasting, moest er een gezamenlijke databank worden gemaakt. De opleveringsdatum was 1 januari 2009, maar het systeem is nog altijd niet af.

Het Waterschapshuis en Logica hebben vier jaar lang met elkaar in de clinch gelegen over het project. De waterschappen beschouwen Logica als een geldbeluste organisatie, maar ook het Waterschapshuis zelf ligt onder vuur.

"Het is te dol voor woorden dat wij op de dubbeltjes letten en dat via de achterdeur het geld met bakken verdwijnt", zegt bestuurder René Oudega van het waterschap Veluwe. "Ik zal niet rusten voordat ik weet wie hiervoor verantwoordelijk is."

De Waterschappen verwijzen voor een reactie naar het Waterschapshuis, maar die wil volgens de krant niet reageren. Ook Logica laat zich niet over het project uit.

D66-Kamerlid Gerard Schouw kondigt in een reactie via Twitter aan Kamervragen te gaan stellen over het project. "Alles wijst erop dat de waterschappen een falend ICT project stilletjes onder het maaiveld wilden houden."

Een aantal jaar geleden schatte de Algemene Rekenkamer dat de overheid jaarlijks 4 tot 5 miljard kwijt is aan problemen met ict-projecten. Zo bleek vorige maand dat de kosten voor een automatiseringsproject voor uitkeringsinstantie UWV al zijn opgelopen tot 350 miljoen. In 2004 werd nog gesproken over 40 miljoen.

Bolkestein noemt neuro onafwendbaar

Een opsplitsing van de eurozone is onvermijdelijk. Het gebied rond Duitsland stapt op termijn over op de neuro, een aparte munteenheid voor de noordelijke eurolanden. Dat zegt VVD-prominent Frits Bolkestein zaterdag in een interview in het AD.

Eerder pleitte de partij-ideoloog van de VVD, Patrick van Schie, al voor de neuro. Dat kwam hem op kritiek te staan. Alleen het speculeren over het opsplitsen van de euro zou al gevaarlijk zijn. Bolkestein maakt zich daar niet druk om. "Het zal allemaal wel. Ik ben geneigd om naar radicale middelen te grijpen."

De radicale middelen waar de 82-jarige oud-partijleider op doelt, is onder meer de verwijdering van Griekenland uit de eurozone. "Ze moeten steun krijgen op voorwaarde dat ze uit de euro gaan." Ook een vertrek van Italië is een optie voor Bolkestein. "Als Italië zou worden gedwongen de euro te verlaten zou ik er geen traan om laten."

Volgens Bolkestein hebben hij en andere politici de weeffout van de euro over het hoofd gezien. Bolkestein was zelf sceptisch over de invoering van de euro, maar zag niet in dat de euro het moeilijk zou krijgen zonder politieke unie in Europa. "Ik zag dat pas later."

Euro-obligaties noemt Bolkestein een 'rampzalig idee'. "Dat betekent dat Nederland meer rente moet betalen. Ik heb berekend dat zoiets kan oplopen tot zeven miljard euro per jaar. Elk jaar. We hebben al problemen om achttien miljard te bezuinigen in vier jaar."


Bolkestein noemt neuro onafwendbaar (Foto: Novum)

Ierse president haalt uit naar videogames

Michael D. Higgins, de nieuwe Ierse president, heeft zijn eerste publieke optreden gebruikt om uit te halen naar videogames. Hij heeft een waarschuwing uitgevaardigd tijdens een evenement in The Ark in Dublins Temple Bar, zijn eerste presidentiële afspraak sinds hij op 11 november de functie aannam.

De 70-jarige president zei tegen het publiek: "We moeten al onze burgers en vooral de kinderen aanmoedigen om, zoals Raymond Williams het heeft gezegd, de pijl te zijn en niet het doelwit. Het is mogelijk om de mening te vormen dat de hedendaagse jeugd niet meer het plezier kan waarderen van het toevlucht nemen in je eigen verbeelding, waarbij zij er de voorkeur aan geeft om haar tijd te besteden aan het spelen van computerspellen, het kijken van digitale televisie of het spelen met voorgeprogrammmeerd elektronisch speelgoed".

De aanval van de president komt nadat er eerder deze week een motie is ingediend in het Engelse parlement door het anti-gamesparlementslid Keith Vaz waarin hij zegt dat er "toenemend bewijs is dat er een verband bestaat tussen mensen die zware misdaden plegen en mensen die zwaar gewelddadige videospellen spelen".

Biseswar mogelijk in winterstop al weg

Diego Biseswar is mogelijk bezig aan zijn laaste weken in het shirt van Feyenoord. De aanvaller weigerde zijn contract te verlengen, waardoor een transfer in de winterstop lonkt .Biseswar kreeg een contractvoorstel waar hij voor 1 december op in moest gaan. "Diego heeft ons laten weten dat hij nog geen besluit kan nemen en dus trekken wij het aanbod per direct weer in", zei technisch directeur Martin van Geel in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Feyenoord gaat er nu van uit dat Biseswar volgend seizoen niet meer in Rotterdam-Zuid speelt. Daarom zou het de club goed uitkomen als de aanvaller deze winter al vertrekt, zodat de speler financieel nog wat oplevert. "Als er interesse voor hem is, gaan wij dat overwegen. Al moet de speler zelf dat uiteraard ook willen'', aldus van Geel.

Biseswar is formeel bezig aan zijn achtste seizoen in Rotterdamse dienst. De aanvaller speelde ook anderhalf seizoen op huurbasis bij Heracles Almelo en De Graafschap. Na zijn halfjaar in Doetinchem speelde hij zijn beste seizoen bij Feyenoord waarin hij zeven keer scoorde in 28 competitiewedstrijden. Dit seizoen heeft Biseswar geen basisplaats.

Beerens: ''We leven van wedstrijd tot wedstrijd''

AZ boekte vrijdag haar elfde competitiezege van het seizoen. Roy Beerens speelde een goede wedstrijd. De aanvaller is blij met zijn teamgenoten en zij met hem, vermoedt hij. "Ik startte goed", begon Beerens tegenover de NOS zijn analyse over zichzelf.

"De eerste helft was goed, op het rendement na, want de goal viel maar niet. En dat was voor ons wel zuur. Tweede helft startte ik weer goed, daarna zakte ik tien tot vijftien minuten even weg , maar daarna pakte ik het weer op. Al met al wel een goede wedstrijd", concludeert de rechtsbuiten.

AZ voetbalde dus weer beter dan de tegenstander, maar rendement ontbreekt het nog wel eens aan bij de lijstaanvoerder. "Iedereen had wel een paar halve kansen, net voor langs en zo. Het was net niet. De scherpte ontbrak. Maar goed, we controleerden de wedstrijd en we hadden in de rust gezegd: blijf zo doorgaan, als de goal valt, dan hebben we gewonnen."

Het lukte AZ dan ook vrijdag weer om de winst naar zich toe te trekken. "De tegenstander was niet echt bij macht om ons voetballend aan te kunnen", zag Beerens. "Op een gegeven moment kregen we zoveel vrije trappen rond de zestien en dan heb je met Rasmus (Elm, red.) wel iemand die de kansen kan benutten en dat deed hij vandaag dus weer."

AZ staat na dit weekend ten minste drie punten voor op achtervolger PSV en dus groeien met de week de suggesties over een mogelijke landstitel. Beerens vindt dat daar nog niet te veel aan moet worden gedacht. "Wat wij doen: we leven van wedstrijd naar wedstrijd. Elke wedstrijd zijn we even scherp, meer kunnen we niet doen. We proberen elke wedstrijd te winnen en dan kijken we in de winterstop waar we staan. Als je eerste staat kun je je doelstellingen nog bijstellen en voor de titel gaan, maar nu eerst moeten we het nog even afwachten."

Beerens voelt zich lekker bij AZ. Hij vindt zichzelf dan ook goed bij de club passen. "We spelen vaak op de helft van de tegenstander en dan is het lekker voetballen voor mij. Dan word je elke keer op snelheid gelanceerd, vooral door ballen van Rasmus Elm. Die draait open en gooit hem gelijk erachter, dus voor mij is het hartstikke lekker. Ik ben blij met de jongens en denk dat de jongens dat ook met mij zijn, dus voor mij is het ideaal."

Los Angeles wil einde aan Occupy-demonstratie

Burgemeester Antonio Villaraigosa van Los Angeles wil dat een einde komt aan de Occupy-demonstratie in zijn stad. De openbare veiligheid is in het geding, zei hij vrijdag tijdens een persconferentie. Uiterlijk aan het einde van het weekeinde moeten de betogers weg zijn.

Villaraigosa sprak wel zijn sympathie uit voor de antikapitalistische protestbeweging. "Occupy LA heeft broodnodige aandacht gevestigd op de groeiende ongelijkheden in ons land". Hij zei uit te zien naar initiatieven van de beweging om "een economie te bouwen die voor iedereen werkt".

Los Angeles wil einde aan Occupy-demonstratie
Los Angeles wil einde aan Occupy-demonstratie (Foto: ANP)

Peiling: slechts 53 procent van stemmen voor Poetin

De partij van Vladimir Poetin krijgt bij de parlementsverkiezingen van 4 december mogelijk maar 53 procent van de stemmen. Dat bleek vrijdag uit een peiling.

Hoewel dat nog altijd een meerderheid is, zou het een aanzienlijk stemmenverlies zijn voor Verenigd Rusland, de partij van Poetin. De partij heeft dan niet langer de tweederde meerderheid die nodig is om de grondwet te wijzigen zonder de steun van de drie andere partijen in het parlement. De Communisten zouden volgens de peiling met twintig procent van de stemmen op de tweede plaats eindigen.

Verenigd Rusland domineert het politieke leven in Rusland, maar wordt door steeds meer mensen gezien als de vertegenwoordiging van de belangen van een corrupte bureaucratie. Alleen partijen met goedkeuring van het Kremlin mogen kandidaten naar voren schuiven en bij eerdere verkiezingen was er vaak sprake van beschuldigingen van fraude.

De helft van degenen die voor de peiling werden ondervraagd ziet geen nut in stemmen. "Onze stemmen betekenen absoluut niets", zei Nikita Pasternak, een 26-jarige zakenman. "Poetin wordt president en Verenigd Rusland wint de verkiezingen."


Peiling: slechts 53 procent van stemmen voor Poetin (Foto: Novum)

Hulpverlening bloedbad Alphen snel en goed

Het optreden van politie en andere hulpverlening zoals ambulancediensten tijdens en na het fatale schietdrama in Alphen aan den Rijn, is snel, doeltreffend en professioneel verlopen. De eerste eenheden waren snel ter plaatse bij het bloedbad dat Tristan van der Vlis op 9 april in winkelcentrum De Ridderhof aanrichtte.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft gedaan naar de hulpverlening bij dit drama. Dat werd vrijdag gepresenteerd. Van der Vlis doodde destijds zes mensen en tot slot ook zichzelf. Een groot aantal mensen raakte gewond door zijn kogelregen.

Op en rond de plaats van de schietpartij werd doeltreffend opgetreden door snel een veilige, afgezette omgeving te creëren en hulpverlening te bieden aan de slachtoffers, constateert de IOOV verder. De hulpverlening verliep doelgericht en het optreden van de diensten van de gemeente Alphen aan den Rijn was betrokken, concludeert de inspectie.

Wel raakte de interne bedrijfsvoering van de gemeente na het drama op bepaalde punten ontregeld. Zo kwam bijvoorbeeld de directe psychische hulpverlening niet op tijd tot stand. Later is dat wel goed gegaan, rapporteert de inspectie.

Een ander probleem bij de hulpverlening was het beschikbaar krijgen van informatie over de slachtoffers. Net als bij eerdere grote incidenten ontbreken hiervoor nog steeds sluitende afspraken tussen ziekenhuizen, regionale crisisorganisaties en het Openbaar Ministerie, stelt de IOOV vast. "De inspectie constateerde al eerder dat het verschaffen van slachtofferinformatie door ziekenhuizen naar een crisisorganisatie over het algemeen stroef verloopt."

In het rapport van de IOOV over de fatale aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn door Karst T. constateerde de inspectie hetzelfde probleem en drong toen bij het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Ambulancezorg Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan op heldere afspraken met elkaar. Nu benadrukt het IOOV: "Deze moeten worden opgenomen in een landelijk protocol. Dit bestaat tot op heden niet."

Hulpverlening bloedbad Alphen snel en goed
Hulpverlening bloedbad Alphen snel en goed (Foto: ANP)

Koopjesjagers op de vuist in winkels VS

Het traditionele begin van het kerstinkopenseizoen in de Verenigde Staten (Black Friday) is vrijdag gewelddadig verlopen. Op veel plaatsen moest de politie eraan te pas komen om moord en doodslag onder het winkelend publiek te voorkomen. Dat berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN.

In een vestiging van de warenhuisketen Walmart in Los Angeles gingen klanten op de vuist om goedkoop een Xbox-spelcomputer te bemachtigen. Een vrouw gebruikte daarbij pepperspray. Elders kwam het zelfs tot schietpartijen. Er vielen veel gewonden, maar voor zover bekend geen doden.

Gebruik antibiotica veehouderij fors afgenomen

Het antibioticagebruik in de veehouderij is met 32 procent afgenomen ten opzichte van 2009. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Dit jaar moest de sector het gebruik van antibiotica met twintig procent hebben teruggebracht ten opzichte van twee jaar geleden. De doelstelling is dus ruim gehaald. Volgens de bewindsman is het kabinet met haar aanpak op de goede weg. "Maar we zijn er nog niet." In 2013 moet het gebruik vijftig procent lager zijn dan in 2009.

Bleker noemde het gebruik van antibiotica in de veehouderij eerder al eens een ernstig probleem. Veel dieren krijgen preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Nederland is daarmee koploper in Europa. Het eten van vlees dat is behandeld met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

'Matt Damon niet voor plezier bij stierengevecht'

Matt Damon vindt het vervelend dat dierenrechtenorganisatie PETA denkt dat hij een voorstander is van stierenvechten. De 41-jarige acteur bezocht onlangs een stierengevecht in Mexico. Volgens entertainmentwebsite Radar Online deed Damon dit omdat hij met eigen ogen wilde zien hoe gruwelijk de sport is.

Na het verschijnen van de foto's van zijn bezoek, kreeg Matt meteen een brief van PETA op de mat. De acteur hing 24 uur na ontvangst van de brief aan de telefoon om de zaak recht te trekken.

De acteur, bekend van de Bourne-films, betreurt dat de organisatie dacht dat hij de 'barbaarse activiteit' steunde. De directeur van PETA vertelt dat Matt het vreselijk vond om te zien hoe de dieren mishandeld worden. "Zijn mening, dat het stierenvechten moet stoppen, is door het bezoek alleen maar versterkt."

Dossier oorlogsmisdadiger Faber in te zien

Slachtoffers van oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber en hun nabestaanden kunnen inzage krijgen in zijn dossier bij het Nationaal Archief. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Als de slachtoffers of hun nabestaanden het dossier willen raadplegen om juridische stappen tegen Faber te ondernemen, kan de algemene rijksarchivaris een uitzondering maken op het verbod op inzage. Ze moeten dan wel een concreet en gemotiveerd verzoek om inzage indienen.

Het dossier kan eigenlijk nog niet worden ingezien omdat Faber nog leeft. Premier Mark Rutte zegde vorige maand al toe te kijken wat hij kon doen om nabestaanden te helpen die nog steeds in onzekerheid leven over de vraag hoe hun dierbaren om het leven zijn gekomen.

De in Haarlem geboren Faber werd na de oorlog tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de oorlog. Zijn straf werd later omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar Duitsland. Sindsdien is hij op vrije voeten, tegenwoordig woont hij in het Beierse Ingolstadt.


Dossier oorlogsmisdadiger Faber in te zien (Foto: Novum)

Twee gewonden bij schietpartij Heerlen

Bij een schietpartij in Heerlen zijn vrijdagavond twee mensen gewond geraakt. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht. Een persoon is aangehouden, meldt de politie.

De schietpartij vond rond 21.00 uur plaats op de Hitjesweg in de Limburgse plaats. De verdachte kon in de buurt worden aangehouden.

Over de toedracht van het incident en de toestand van de gewonden is nog niets bekend. Ook over de identiteit van de slachtoffers en de verdachte kon de politie vrijdagavond nog niets zeggen.

"Skyrim leert homoseks aan onze kinderen"

"Nadat je iedereen in Skyrim hebt vermoord kom je terecht in een massale drakenorgie. Daar ga je samen met andere homoseksuele krijgers de beesten bezwangeren om gay drakeneieren te creëren." Nee, het betreft hier geen doorgeslagen Amerikaan, maar een grappige parodie.

Christwire, een website die gemaakt is om het Christelijke geloof belachelijk te maken, heeft een hilarische recensie van Skyrim geschreven. Ze hebben tevens een petitie gestart om het spel te in Amerika te verbieden, de kinderen moeten immers beschermd worden.

skyrim

Actie-RPG van Nippon Ichi in beeld

Nippon Ichi staan bekend om hun dolle RPGs met extravagante personages in de hoofdrol. De nieuwste creatie is geboetseerd met dezelfde bekende materialen. Maak kennis met Legasista.

In essentie is Legasista een complexe dungeon crawler waar je met simplistische graphics. De game is exclusief voor PS3 en komt volgend jaar maart al uit in Japan. Er is uiteraard nog niets bekend over een Westerse release. Lees uitgebreidere informatie over de game hier.

Auto in sloot: eerst droge kleren

Een automobilist die bij het Brabantse Willemstad te water raakte, was naar huis gelopen om droge kleren aan te trekken, terwijl omstanders in het water naar hem zochten en hulpdiensten onderweg waren. Resultaat: drie extra natte pakken en een kapotte telefoon.

De bestuurder had vrijdagavond na het ongeluk een vriend gebeld, die niet veel meer dan "Help, help!" had gehoord, waarop de verbinding werd verbroken. De vriend hield een automobiliste aan, en samen met nog een omstander gingen ze te water om te proberen de man uit de auto te krijgen.

Maar wat bleek: het voertuig, dat ondersteboven in het water lag, was al leeg, want de man was thuis. "Maar dat wisten wij niet. Waarschijnlijk is hij door de angst vergeten om te zeggen dat hij al thuis was", vertelt Pauline Joosten, een van de te hulp geschoten omstanders. "Ik heb daar wel even staan vloeken, maar de volgende keer zou ik het zo weer doen", aldus Joosten, wiens telefoon net als de auto kan worden afgeschreven.

Een aantal brandweervoertuigen en ambulances waren voor niets uitgerukt. Het is onbekend of de man daarvoor, en voor de telefoon van mevrouw Joosten, de rekening krijgt gepresenteerd.

Een of twee Nederlanders ontvoerd in Mali

Gewapende mannen hebben vrijdag in het centrum van de stad Timboektoe in Mali drie toeristen ontvoerd en een vierde gedood. Volgens een officiële bron in het Afrikaanse land is onder de ontvoerden een Nederlander. Een plaatselijke gids repte over twee ontvoerde Nederlanders.

De ontvoerders doodden één toerist, een Duitser die zich tegen zijn ontvoering verzette. Volgens uiteenlopende bronnen zaten de vier toeristen in een restaurant of liepen zij op straat, toen de bende toesloeg.

Donderdag werden twee Fransen, die als geologen werden omschreven, ontvoerd uit hun hotel in het dorp Hombori, nabij de grens met Niger. Franse militairen ondersteunen het Malinese leger in de zoektocht naar de twee.

Door de talrijke ontvoeringen zijn Mauritanië, Mali en Niger gevaarlijke gebieden voor toeristen. De verantwoordelijkheid voor de twee recente ontvoeringen is nog niet opgeëist, maar de meeste ontvoeringen worden toegeschreven aan de terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Die organiseert vanuit bases in de woestijn in het noorden van Mali overvallen en ontvoeringen en houdt zich bezig met de handel in wapens en drugs.

Matige opkomst verkiezingen Marokko

Ongeveer 45 procent van de stemgerechtigde Marokkanen heeft vrijdag bij de parlementsverkiezingen zijn stem uitgebracht. De verkiezingen werden door voorstanders van democratische hervormingen geboycot, omdat ze van mening zijn dat koning Mohammed VI niet bereid is tot echte veranderingen.

De opkomst is een wel verbetering ten opzichte van 2007 toen slechts 37 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging. Anders dan onlangs in het buurland Tunesië liepen de kiezers in Marokko niet erg warm voor de verkiezingen.

De Marokkaanse minister van binnenlandse zaken Taieb Cherqaoui sprak van een 'kalme sfeer en een gevoel van verantwoordelijkheid' bij de verkiezingen, hoewel leden van de oppositie ook spraken over ongeregeldheden.

"We hebben met onze kantoren in alle regio's gesproken en er zijn veel stemmen gekocht. Het ministerie van binnenlandse zaken regelde vervoer om stemmers als vee naar de stembureaus te brengen", zei Lahcen Daoudi van de gematigde islamistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD).

De koning besloot afgelopen zomer als reactie op hervormingsprotesten de grondwet aan te passen en meer macht aan de premier te geven. De daadwerkelijke macht blijft echter in handen van de koning.

Onder de nieuwe grondwet mag de grootste partij, in dit geval waarschijnlijk de PJD, de regering vormen, maar of die ook daadwerkelijk iets kan veranderen is de vraag. De koning wil een 'regering die niet te veel regeert', zegt de Marokkaanse politiek analist Matti Monjib.


Matige opkomst verkiezingen Marokko (Foto: Novum)

[Serie A] Koppositie voor Udinese na overwinning op Roma

Udinese mag zich dankzij een overwinning op AS Roma in elk geval voor even koploper van de Serie A noemen. De ploeg uit Udine wist de Nederlandse doelman Maarten Stekelenburg twee keer te passeren: 2-0. Udinese heeft nu 24 punten uit twaalf duels.

De voorsprong op Juventus en Lazio Roma bedraagt twee punten. Die ploegen staan zaterdag tegenover elkaar in Rome. AS Roma staat vijfde met zeventien punten.

De thuisploeg stelde de overwinning pas laat veilig. In de 79e minuut opende Antonio di Natale de score, waarna Mauricio Isla de wedstrijd een minuut voor tijd besliste.


Koppositie voor Udinese na overwinning op Roma (Foto: Novum)

Kortfilm: Address Is Approximate

Google Street View heeft al menig kunstproject zien ontstaan, zorgde voor de aanhouding van verdachten van criminele activiteiten en zelfs een naakte dame ontkwam niet aan het alziende oog van Google Street View. Er is nu zelfs een animatiefilm geïnspireerd door de virtuele routeplanner.

Address Is Approximate is een prachtige animatie van regisseur Tom Jenkins. In het filmpje probeert een eenzame robot door middel van een virtuele reis aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Naast de verbluffende beelden horen we een mooie soundtrack van Cinematic Orchestra, wiens 'Arrival of the Birds' aanvankelijk uit de speakers lijkt te komen kabbelen maar langzaam overgaat in mooie symfonische muziek.

Voor meer informatie over het filmpje is er ook een Facebook pagina. Address Is Approximate is uitgebracht door de Theoryfilms studio uit Engeland. Kijk hieronder voor de animatie.


Address Is Approximate.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.