Bohemian Rhapsody

Robert (Sdivad)

Bohemian Rhapsody staat weer op nummer 1 in de Top 2000 van Radio 2. Vorig jaar moesten de mannen van Queen het nummer Hotel California van Eagles nog voor zich dulden, maar mede dankzij mijn stem zijn ze weer de champions. Want voor het eerst heb ik een lijstje met mijn favoriete twintig nummers ingestuurd. Alhoewel, favoriete nummers? Mijn stem op Bohemian Rhapsody was meer een tactische stem.

Want zo werkt het uiteindelijk denk ik wel. Als iedereen echt alleen zijn favoriete nummers invult, krijg je volgens mij een heel andere lijst. Het feit dat heel veel mensen op Bohemian Rhapsody of Hotel California stemmen, komt waarschijnlijk door de competitie tussen beide nummers. Je kunt wel een van beide nummers van je lijst halen ten faveure van je échte favoriet, maar die zal toch nooit op 1 komen. En dus heb ik op Bohemian Rhapsody gestemd, om te voorkomen dat Hotel California de lijst weer zou aanvoeren.

In mijn vriendenkring heb ik heel wat lijstjes gezien, en er was duidelijk veel overlapping. Bands als Guns N’ Roses, Rolling Stones, Coldplay, de voor velen helaas onvermijdelijke U2, en dus Queen of Eagles stonden vrijwel in ieders persoonlijke top 20. Echte favorieten? Ik betwijfel het. Nummers van deze bands hebben nu eenmaal een echte kans om hoog te eindigen, en dus is een stem hierop een betere keus als je daadwerkelijk invloed wilt hebben op de lijst.

Daarnaast zijn het natuurlijk ook gewoon politiek correcte keuzes. ‘Simpele’ popmuziek en Nederlandstalige nummers zag ik opvallend weinig in mijn omgeving. Ikzelf heb vanwege de kampioenswedstrijd Ajax – FC Twente van eerder dit jaar op André Hazes’ hit Bloed, zweet en tranen gestemd. En naar het ludieke voorbeeld van een vriend van me heb ook ik mijn steun gegeven aan een nummer van Britney Spears. Voor de rest zag ik bij iedereen eigenlijk de standaard namen.

Er was één uitzondering: een student uit mijn klas vulde louter Nederlandstalige nummers in. Ik wist niet wat ik hoorde. Want dan word je dus gevraagd om de twintig beste nummers aller tijden in te vullen, en dan vul je allemaal Nederlandstalige nummers in. En niet zomaar Nederlandstalig, nee, ook nog namen als Frans Duijts en de 3Js. Ik heb mij echt in moeten houden om daar niet keiharde kritiek op te geven.

Nu, een paar dagen verder, ben ik blij dat ik mij in heb kunnen houden. Ik heb heel laf tactisch gestemd, en hij heeft eerlijk zijn echte favorieten ingevuld. Volgend jaar zal mijn lijst er heel anders uitzien. Zónder Bohemian Rhapsody.