Centrumrechtse premier wint in Nieuw-Zeeland

Premier John Key heeft zaterdag de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland overtuigend gewonnen. Maar zijn centrumrechtse Nationale Partij lijkt, nu bijna alle stemmen zijn geteld, net naast de absolute meerderheid te grijpen.

De Nationale Partij won twee extra parlementszetels en vaardigt straks zestig van de 121 volksvertegenwoordigers af. Key's voornaamste uitdager, de sociaaldemocraat Phil Goff, wist 27 procent van de stemmen te vergaren. Goffs Labourpartij verliest met die uitslag negen van de huidige 43 zetels in het parlement.

''Vanavond hebben Nieuw-Zeelanders gekozen voor een betere toekomst. En die betere toekomst komt er'', beloofde Key in zijn overwinningsrede. De voormalige valutahandelaar is onder Nieuw-Zeelanders erg geliefd. Met zijn warme en toegankelijke optreden na de aardbeving die het land in februari trof oogstte hij veel lof.

De twee rivalen pleitten sinds de kredietwaardigheid van het land afgelopen jaar onder druk kwam te staan beiden voor een sluitende begroting. Maar ze wilden dat doel op heel verschillende manieren bereiken. Key wil de schatkist aanvullen door het staatsbelang in vier energiebedrijven en luchtvaartmaatschappij Air New Zealand te verkopen. Goff verkoos een beleggingsbelasting en een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67.

De sociaaldemocratische oppositieleider treedt na de zware nederlaag van zaterdag naar verwachting af. Twee kleine partijen wisten juist winst te boeken. De anti-immigratiepartij Nieuw-Zeeland Eerst komt van niets op acht zetels, de Groenen krijgen er mogelijk twaalf. Premier Key klopt vermoedelijk bij een van de kleine partijen aan om een regeringscoalitie te vormen.