Matige opkomst verkiezingen Marokko

Harry

Ongeveer 45 procent van de stemgerechtigde Marokkanen heeft vrijdag bij de parlementsverkiezingen zijn stem uitgebracht. De verkiezingen werden door voorstanders van democratische hervormingen geboycot, omdat ze van mening zijn dat koning Mohammed VI niet bereid is tot echte veranderingen.

De opkomst is een wel verbetering ten opzichte van 2007 toen slechts 37 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging. Anders dan onlangs in het buurland Tunesië liepen de kiezers in Marokko niet erg warm voor de verkiezingen.

De Marokkaanse minister van binnenlandse zaken Taieb Cherqaoui sprak van een 'kalme sfeer en een gevoel van verantwoordelijkheid' bij de verkiezingen, hoewel leden van de oppositie ook spraken over ongeregeldheden.

"We hebben met onze kantoren in alle regio's gesproken en er zijn veel stemmen gekocht. Het ministerie van binnenlandse zaken regelde vervoer om stemmers als vee naar de stembureaus te brengen", zei Lahcen Daoudi van de gematigde islamistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD).

De koning besloot afgelopen zomer als reactie op hervormingsprotesten de grondwet aan te passen en meer macht aan de premier te geven. De daadwerkelijke macht blijft echter in handen van de koning.

Onder de nieuwe grondwet mag de grootste partij, in dit geval waarschijnlijk de PJD, de regering vormen, maar of die ook daadwerkelijk iets kan veranderen is de vraag. De koning wil een 'regering die niet te veel regeert', zegt de Marokkaanse politiek analist Matti Monjib.


Matige opkomst verkiezingen Marokko (Foto: Novum)