Peiling: slechts 53 procent van stemmen voor Poetin

Redactie

De partij van Vladimir Poetin krijgt bij de parlementsverkiezingen van 4 december mogelijk maar 53 procent van de stemmen. Dat bleek vrijdag uit een peiling.

Hoewel dat nog altijd een meerderheid is, zou het een aanzienlijk stemmenverlies zijn voor Verenigd Rusland, de partij van Poetin. De partij heeft dan niet langer de tweederde meerderheid die nodig is om de grondwet te wijzigen zonder de steun van de drie andere partijen in het parlement. De Communisten zouden volgens de peiling met twintig procent van de stemmen op de tweede plaats eindigen.

Verenigd Rusland domineert het politieke leven in Rusland, maar wordt door steeds meer mensen gezien als de vertegenwoordiging van de belangen van een corrupte bureaucratie. Alleen partijen met goedkeuring van het Kremlin mogen kandidaten naar voren schuiven en bij eerdere verkiezingen was er vaak sprake van beschuldigingen van fraude.

De helft van degenen die voor de peiling werden ondervraagd ziet geen nut in stemmen. "Onze stemmen betekenen absoluut niets", zei Nikita Pasternak, een 26-jarige zakenman. "Poetin wordt president en Verenigd Rusland wint de verkiezingen."


Peiling: slechts 53 procent van stemmen voor Poetin (Foto: Novum)