Ierse president haalt uit naar videogames

Stefan Walthie (StefanW)

Michael D. Higgins, de nieuwe Ierse president, heeft zijn eerste publieke optreden gebruikt om uit te halen naar videogames. Hij heeft een waarschuwing uitgevaardigd tijdens een evenement in The Ark in Dublins Temple Bar, zijn eerste presidentiële afspraak sinds hij op 11 november de functie aannam.

De 70-jarige president zei tegen het publiek: "We moeten al onze burgers en vooral de kinderen aanmoedigen om, zoals Raymond Williams het heeft gezegd, de pijl te zijn en niet het doelwit. Het is mogelijk om de mening te vormen dat de hedendaagse jeugd niet meer het plezier kan waarderen van het toevlucht nemen in je eigen verbeelding, waarbij zij er de voorkeur aan geeft om haar tijd te besteden aan het spelen van computerspellen, het kijken van digitale televisie of het spelen met voorgeprogrammmeerd elektronisch speelgoed".

De aanval van de president komt nadat er eerder deze week een motie is ingediend in het Engelse parlement door het anti-gamesparlementslid Keith Vaz waarin hij zegt dat er "toenemend bewijs is dat er een verband bestaat tussen mensen die zware misdaden plegen en mensen die zwaar gewelddadige videospellen spelen".