Hulpverlening bloedbad Alphen snel en goed

Het optreden van politie en andere hulpverlening zoals ambulancediensten tijdens en na het fatale schietdrama in Alphen aan den Rijn, is snel, doeltreffend en professioneel verlopen. De eerste eenheden waren snel ter plaatse bij het bloedbad dat Tristan van der Vlis op 9 april in winkelcentrum De Ridderhof aanrichtte.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft gedaan naar de hulpverlening bij dit drama. Dat werd vrijdag gepresenteerd. Van der Vlis doodde destijds zes mensen en tot slot ook zichzelf. Een groot aantal mensen raakte gewond door zijn kogelregen.

Op en rond de plaats van de schietpartij werd doeltreffend opgetreden door snel een veilige, afgezette omgeving te creëren en hulpverlening te bieden aan de slachtoffers, constateert de IOOV verder. De hulpverlening verliep doelgericht en het optreden van de diensten van de gemeente Alphen aan den Rijn was betrokken, concludeert de inspectie.

Wel raakte de interne bedrijfsvoering van de gemeente na het drama op bepaalde punten ontregeld. Zo kwam bijvoorbeeld de directe psychische hulpverlening niet op tijd tot stand. Later is dat wel goed gegaan, rapporteert de inspectie.

Een ander probleem bij de hulpverlening was het beschikbaar krijgen van informatie over de slachtoffers. Net als bij eerdere grote incidenten ontbreken hiervoor nog steeds sluitende afspraken tussen ziekenhuizen, regionale crisisorganisaties en het Openbaar Ministerie, stelt de IOOV vast. "De inspectie constateerde al eerder dat het verschaffen van slachtofferinformatie door ziekenhuizen naar een crisisorganisatie over het algemeen stroef verloopt."

In het rapport van de IOOV over de fatale aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn door Karst T. constateerde de inspectie hetzelfde probleem en drong toen bij het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Ambulancezorg Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan op heldere afspraken met elkaar. Nu benadrukt het IOOV: "Deze moeten worden opgenomen in een landelijk protocol. Dit bestaat tot op heden niet."

Hulpverlening bloedbad Alphen snel en goed
Hulpverlening bloedbad Alphen snel en goed (Foto: ANP)