'NBA begint op kerst'

Na weken onderhandelen hebben spelers en clubs in de NBA een akkoord bereikt over een nieuwe inkomstenverdeling. Door het conflict is de start van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie nu al bijna twee maanden verlaat. Het is de bedoeling dat het seizoen op 25 december alsnog van start gaat, zei NBA-voorzitter David Stern.

Het akkoord werd bereikt na een geheime ontmoeting eerder deze week en een vijftien uur durend overleg op vrijdag. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door een meerderheid van de clubs en de spelers.

Over de inhoud van het akkoord is nog niets bekend. Het conflict ontstond omdat clubeigenaren de laatste jaren verlies draaiden. Van de inkomsten van de clubs stroomde 57 procent naar de spelers. De clubs wilden dit terugschroeven naar 50 procent.

Veel spelers in de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen. Ze zijn in afwachting van een akkoord uitgeweken naar competities in andere landen. De meesten kunnen terugkeren als het NBA-akkoord helemaal rond is.