Dick Jol wil KNVB helpen

Voormalig topscheidsrechters Dick Jol en Mario van der Ende zijn niet gelukkig met wijze waarop het huidige arbitragekorps tegenwoordig fluit. Met name het hoge aantal rode kaarten verrast het tweetal. Na dertien speelronden zijn er al 35 spelers het veld uitgestuurd, dat zijn vijftien rode kaarten meer in vergelijking met vorig seizoen.

"Enerzijds denk ik dat het hoge aantal rode kaarten te maken heeft met de afnemende kwaliteit in de Eredivisie", zei Van der Ende. Het ego van de arbitrage speelt volgens hem een rol.

Ook ziet de oud-topscheidsrechter minder technisch begaafde spelers, waardoor er vaker spelers zijn die aan de noodrem moeten trekken. "Verder spelen meerdere jonge scheidsrechters graag het haantje. Zij willen zich geforceerd waarmaken en geven daarom eerder een kaart te veel dan te weinig", aldus Van der Ende. Jol verbaast zich ook over kaarten. "Het is niet harder geworden."

De Scheveninger denkt dat de arbitrage nieuwe instructies vanuit Zeist heeft ontvangen. "Het lijkt alsof ze met een kwartetspel rondlopen. Meestal trekken ze bij twijfel rood. Zelfs topwedstrijden worden nu beslist door de arbitrage. Ik zou de bond graag willen helpen, want het niveau van de arbitrage gaat me aan het hart. Helaas heb ik nooit iets teruggehoord van de KNVB", aldus Jol.