FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 februari 2011

Prins Charles haalt uit naar klimaatsceptici

De Britse prins Charles heeft woensdag hard uitgehaald naar klimaatsceptici, die hij verweet 'een roekeloos roulettespel' te spelen met de toekomst van de planeet. Sceptici van klimaatverandering hebben een 'corroderende uitwerking' op de publieke opinie, zei de Britse kroonprins.

"Hun bewering dat honderden wetenschappers in de hele wereld op een of andere wijze onbewust bevooroordeeld zijn, impliceert dat velen van ons heimelijk samenspannen om het volledige kapitalistische marktsysteem te ondermijnen en moedwillig te vernietigen", zei Charles op een klimaattop in het Europees Parlement in Brussel.

Veel van deze sceptici - met name in de Verenigde Staten - verwerpen wetenschappelijk bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Volgens hen heeft het overgrote deel van de wetenschappelijke wereld het bij het verkeerde einde of worden de gevolgen van de opwarming schromelijk overdreven.


Prins Charles haalt uit naar klimaatsceptici (Foto: Novum)

Atsma: scholen moeten zelf luchtkwaliteit meten

Schoolbesturen of gemeenten kunnen zelf de luchtkwaliteit laten meten als ze zeker willen weten dat de lucht binnen 300 meter van een snelweg niet te vies is. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Nu is al verboden om scholen, bejaardentehuizen en kinderdagverblijven dicht bij een snelweg te bouwen als de lucht te vies is, maar verschillende Kamerleden zetten vraagtekens bij de manier waarop de luchtvervuiling wordt berekend. Zo wordt de luchtkwaliteit ook gemeten over langere periodes en in het weekeinde, terwijl de school dan dicht is en er minder verkeer is.

Het Astma Fonds pleitte om die reden dinsdag simpelweg voor een verbod op het bouwen van nieuwe scholen binnen 300 meter van een snelweg. De Tweede Kamer drong er tijdens het debat op aan dat kinderen op het schoolplein niet worden geconfronteerd met te hoge doses fijnstof.

CDA-Kamerlid Marieke van der Werf toonde zich 'verontrust' dat de meetmethode mogelijk niet deugt. René Leegte (VVD) haalde hard uit naar gemeenten die op basis van deze berekening kinderen 'willens en wetens blootstellen' aan te hoge hoeveelheden fijnstof. "Schandalig." Ook PvdA'er Diederik Samsom eiste dat de regels worden aangepast zodat de 'trukendoos' niet langer kan worden opengetrokken.

Atsma erkende dat de luchtkwaliteit nu wordt berekend op basis van een 'structurele en permanente blootstelling' en dus niet alleen naar de piekbelasting. "Dan kan je namelijk nergens nog bouwen." Deze methode geeft volgens de staatssecretaris overigens een prima indicatie of er een school kan worden gebouwd of niet. Hij voelde er niets voor om de regelgeving aan te scherpen.

Als schoolbesturen of gemeenten willen weten hoe het zit met de luchtkwaliteit op de uren dat kinderen naar school gaan, dan kunnen ze zelf aanvullend onderzoek laten doen, aldus de bewindsman.

Atsma's eigen CDA nam geen genoegen met zijn uitleg. Van der Werf eiste dat hij een aanvullende brief stuurt over de meetmethodes bij scholen, bejaardentehuizen en kinderdagverblijven.

Miljoen euro op hoofd Griekse bankrover

De Griekse regering heeft een beloning van 1 miljoen euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de beruchte bankrover Vassilis Paleokostas. De bankrover wist tweemaal uit een gevangenis te ontsnappen met behulp van een helikopter. Hij wordt bovendien beschuldigd van terrorisme.

In een verklaring zegt de politie volledige anonimiteit te garanderen voor diegene die informatie heeft, die leidt tot de arrestatie van de 45-jarige Paleokostas.

Dinsdag vaardigden de autoriteiten al een arrestatiebevel uit tegen de bankrover. Hij wordt verdacht van moord en lidmaatschap van een terreurorganisatie. Paleokostas is sinds 2009 op de vlucht, toen hij voor de tweede keer op spectaculaire wijze uit een gevangenis ontsnapte.

De vingerafdrukken van Paleokostas werden aangetroffen op de verpakking van een pakketbom die afgelopen zomer explodeerde in het ministerie van openbare orde. Bij de explosie kwam een medewerker van het ministerie om het leven.


Miljoen euro op hoofd Griekse bankrover (Foto: Novum)

Verdachte schietincident Amsterdam aangehouden

Een 21-jarige Amsterdammer is woensdag opgepakt in het centrum van Amsterdam voor een schietpartij een dag eerder. De politie verdenkt hem ervan iemand onder vuur te hebben genomen op de Jozef Israëlskade. Hierbij raakte niemand gewond.

De verdachte zou een bekende van hem 's ochtends hebben beschoten. Het slachtoffer bleef ongedeerd en schakelde de politie in. Die spoorde in de loop van de nacht de verdachte op.

Ook twee andere verdachten van 17 en 20 jaar zijn inmiddels in verband met de zaak aangehouden. Wat hun rol is bij de schietpartij, is niet bekendgemaakt. Het onderzoek loopt nog.

Koning Jordanië beëdigt nieuw kabinet

De Jordaanse koning Abdullah II heeft woensdag een nieuw kabinet beëdigd. Het vorige kabinet werd ontbonden onder druk van demonstranten die de voorgaande premier Samir Rifai ervan beschuldigden te treuzelen met het doorvoeren van hervormingen. Abdullah gaf de nieuwe premier Marouf al-Bakhit opdracht om snel meer partijen deel te laten nemen aan de politiek en de stijgende inflatie en werkloosheid aan te pakken.

Al-Bakhit geeft leiding aan het 27 leden tellende kabinet, dat gevormd is uit een coalitie van linkse vakbondsleden, voormalige leden van de Moslim Broederschap en een bekende vrouwenrechtenactivist. In het nieuwe kabinet zitten vijf ministers die ook zitting hadden in het kabinet van Rifai. Onder andere de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken blijven zitten.

De Moslim Broederschap weigerde zitting te nemen in het kabinet, maar zei Al-Bakhit wel een kans te willen geven om hervormingen door te voeren. "Dit kabinet is hetzelfde als het voorgaande, maar waar het om gaat is of de nieuwe ministers zich houden aan hun belofte voor snelle hervormingen", aldus de leider van de politieke tak van de Moslim Broederschap, Hamza Mansour.

De demonstranten, de broederschap en hun linkse bondgenoten eisen grondwetswijzigingen waarmee de macht van Abdullah moet worden ingeperkt. Nu nog heeft de koning volgens de grondwet de macht om de premier te benoemen, het parlement te ontbinden en te regeren per decreet. De Jordaanse bevolking wil zelf de premier kunnen kiezen.

Cancellara: "Riccò naar de maan sturen"

Fabian Cancellara is flink kwaad op Riccardo Riccò. De Italiaan uit de Vacansoleil-ploeg moest zich maandag in het ziekenhuis op laten nemen met een koortsaanval nadat hij zichzelf een bloedtransfusie toegediend had. Spartacus vindt dat zulke renners uit het peloton geweerd moeten worden.

"Ik denk dat we hem naar de maan moeten sturen. Eens een idioot, altijd een idioot. Jammer voor zijn gezondheid, maar dit probleem heeft hij helemaal zelf gecreëerd. Hij maakt wielrennen weer synoniem van doping," zei de tijdritspecialist tegen Cyclingnews.

Ook andere rijders snappen de Italiaan en zijn huidige ploeg Vacansoleil niet. "Wat nu met Riccardo gebeurt is een signaal voor renners die nog steeds met hun gezondheid spelen, maar ook een signaal naar ploegbazen die renners contracteren van wie bewezen is dat ze een dopingrisico met zich meedragen," zei Roger Hammond.

De voorzitter van de Italiaanse wielerbond, Renato di Rocco, vindt dat Riccò zijn fiets aan de wilgen moet hangen. De Italiaanse renner testte in 2008 namelijk al eens positief op epovariant cera en werd hier toen voor geschorst. "Hij moet de sport verlaten, voor zichzelf, zijn familie en de sport. Eerst dient hij zijn persoonlijke leven op de rails te krijgen. We hebben te maken met een knul die elke realiteitszin uit het oog heeft verloren. Die ten koste van alles uit is op roem en succes," zei Di Rocco.

Zieke mag thuisblijven na bommelding politiebureau

De politie heeft dinsdagavond een 45-jarige man uit Arkel in zijn woning aangehouden omdat hij het politiebureau in Gorinchem telefonisch had bedreigd met een bompakketje. Hij kon vanwege zijn gezondheidstoestand echter niet naar een cel worden vervoerd, laat de politie weten. Het Openbaar Ministerie beslist wat er verder gaat gebeuren.

Op het politiebureau aan de Willem de Vries Robbéweg in Gorinchem waren ongeveer veertig mensen aanwezig toen het telefoontje rond 16.30 uur binnenkwam. Het bureau werd uit voorzorg ontruimd. In de melding werd gesproken over een pakketje met een bom, maar dat werd niet gevonden. De man kon vrij snel daarna worden getraceerd. Wat zijn medische conditie is, is niet bekendgemaakt.

Artis krijgt negen ton voor jaguarverblijf

Artis krijgt negen ton van een schadeverzekeraar om een nieuw verblijf voor de jaguars neer te zetten. Dankzij de steun van Noordhollandsche van 1816 kan de Amsterdamse dierentuin sneller dan verwacht met de bouw beginnen.

Artis legt momenteel de laatste hand aan het definitieve ontwerp van het verblijf, dat het natuurlijke leefgebied van de bedreigde diersoort in Zuid- en Midden- Amerika moet nabootsen.

In het nieuwe verblijf kunnen de dieren in paren leven. Als hier jongen uit voortkomen kan het jaguarvrouwtje zich met haar jongen afscheiden van het mannetje, wat van levensbelang is voor de welpjes.

De provincie Noord-Holland stelde vorige maand al 10 miljoen euro beschikbaar aan Artis om vier historische monumenten in de dierentuin te restaureren of renoveren. De dierentuin is nog op zoek naar geld om nieuwe verblijven van de andere grote katachtigen te bouwen.


Artis krijgt negen ton voor jaguarverblijf (Foto: Novum)

Moszkowicz danst niet meer met Bouterse

Bram Moszkowicz maakt waarschijnlijk nooit meer danspasjes met de Surinaamse president Desi Bouterse. Hij deed dit in 1996 met zijn toenmalige cliënt. De advocaat zei woensdagmiddag dat hij dat dansje 'nu niet meer gedaan zou hebben'. "Het is verkeerd, je hoort niet te dansen met je cliënt", zei hij volgens het Amsterdamse studentenblad Folia.

De strafpleiter was woensdagmiddag met ruim vijfhonderd studenten in de Amsterdamse Beurs van Berlage voor de opname van het interviewprogramma College Tour. Toen de beelden van het dansje zouden worden vertoond dreigde hij niet meer mee werken aan het tv-programma.

"Dit mag je niet uitzenden, want daar moet ik toestemming voor geven", sprak de advocaat volgens Folia, nadat hij al ruim een uur openhartig had gepraat. Over Desi Bouterse wilde hij ook best praten, maar niet als ook die beelden werden uitgezonden. "Dat kunt u niet bepalen", zei presentator Twan Huys. "Die beelden zijn van Nova."

Na onderhandelingen werd besloten alleen het geluid uit te zenden. Moszkowicz wilde niet zeggen waarom hij de beelden per se niet uitgezonden wil hebben. Bouterse wordt, samen met 24 anderen, beschuldigd van de moord in december 1982 op 15 politici, journalisten en andere tegenstanders van zijn militaire dictatuur in Suriname. In 1999 werd hij in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor drugshandel.

Moszkowicz herhaalde ook een baan als minister van Justitie 'op termijn misschien' wel te ambiëren. De uitzending van College Tour is donderdagavond te zien op Nederland 3.


Moszkowicz danst niet meer met Bouterse (Foto: Novum)

PVV hekelt Groningse antihoogtevreescursus

De PVV is verbaasd over het bericht dat tweeduizend ambtenaren in Groningen een cursus krijgen aangeboden om te leren omgaan met hoogtevrees en angst voor liften. "Het is niet de taak van de overheid om ambtenaren therapie aan te bieden", zegt Kamerlid Harm Beertema. "Als we met dit soort zaken beginnen, is straks het eind zoek."

De werknemers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen verhuizen volgende maand naar een nog naamloos kantoorpand van 24 verdiepingen. Het gebouw waar de ambtenaren nu werken telt 14 verdiepingen.

De PVV heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD). Beertema wil van hen weten of zij ook vinden dat het geen overheidstaak is om ambtenaren met 'hoogtevrees, pleinvrees, smetvrees of wat voor vrees dan ook, van overheidswege een passende therapie aan te bieden'.

Het gebouw heeft in totaal 2500 werkplekken, waarvan 1320 voor de medewerkers van DUO. De derde tot en met de zevende verdieping zijn bestemd voor de Belastingdienst.


PVV hekelt Groningse antihoogtevreescursus (Foto: Novum)

Rechters verbijsterd over bezuinigingen

De kabinetsplannen om fors te bezuinigen op de rechterlijke macht zijn onacceptabel en onverantwoord. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak Reinier van Zutphen, woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De vereniging vertegenwoordigt bijna tachtig procent van alle rechters en officieren van justitie. De bezuiniging van tien miljoen euro op de opleiding voor nieuwe rechters en de forse verhoging van de griffierechten schieten bij hen in het verkeerde keelgat. "Ik vind dit verbijsterend, en de overheid moet onmiddellijk op haar schreden terugkeren", zegt Van Zutphen. "Er is geen overleg geweest met ons, dat is de verkeerde weg."

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer valt hem bij. "Als burgers straks twintig keer meer aan griffierechten moeten betalen dan nu het geval is, dan komt de rechtsstaat in gevaar." Hij vreest dat dit ertoe leidt dat burgers daardoor alleen nog maar ja en amen kunnen zeggen tegen wat de overheid zegt.

Het kabinet wil dat de griffierechten kostendekkend worden. Dit moet 340 miljoen euro opleveren, waarvan honderd miljoen wordt besteed om de minst draagkrachtigen te compenseren. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is tegen de 'extreme' verhoging van de griffiekosten.

De vereniging maakt zich ook grote zorgen over de bezuinigingen op de opleidingen. "We moeten meer dan de helft inleveren", zegt Van Zutphen. "We kunnen nu al geen nieuwe mensen aannemen Dat is niet acceptabel. We moeten hele goede mensen op tijd opleiden anders is het niet verantwoord."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat aan Nieuwsuur weten te werken aan nieuwe griffietarieven, maar dat de rechter altijd toegankelijk blijft voor de burger. Over de bezuinigingen op de opleidingen worden nog gesprekken gevoerd.


Rechters verbijsterd over bezuinigingen  (Foto: Novum)

Uitslag Nederland - Oostenrijk

Het Nederlands voetbalelftal heeft zijn eerste wedstrijd van 2011 gewonnen. In het Philips Stadion in Eindhoven wonnen de mannen van bondscoach Bert van Marwijk met 3-1 van Oostenrijk. Doelpuntenmakers voor Oranje waren Sneijder, Huntelaar en Kuyt.

Oranje was vanaf het begin sterker dan de Oostenrijkers, maar dit resulteerde niet in veel kansen voor het Nederlands elftal. Huntelaar was enkele keren gevaarlijk, maar stuitte op doelman Macho.

Na een klein half uur was het wel raak voor Oranje. Sneijder zette zelf een aanval op en kreeg de bal na een een-twee terug van Janssen. Sneijder schoot vervolgens de bal knap in het doel. Oostenrijk kreeg één echte kans voor rust. In de blessuretijd kreeg Schiemer een doorgekopte corner voor zijn voeten, maar schoot deze ver over.


De 1-0 van Wesley Sneijder
 

In de rust wisselde de bondscoach Van Marwijk twee keer, waarbij onder andere Elia inviel voor Sneijder. Elia stuurde direct Pieters weg, die de bal perfect op het hoofd van Huntelaar plaatste. De spits van Schalke 04 scoorde voor de zesde keer op rij in een interland.

Daarna bleven lange tijd grote kansen uit, totdat Klein dom hands maakte in het eigen strafschopgebied. Kuyt wist de daarop volgende strafschop te benutten. In de laatste twintig minuten liet Van Marwijk Strootman en Luuk de Jong nog hun debuut maken in Oranje.

Ook Oostenrijk wist nog te scoren. Wisgerhof hield Maierhofer vast in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Brych besloot de bal op de stip te leggen. Oud FC-Twente-speler Arnautovic wist deze achter Stekelenburg te werken.

Nederland

3 - 1

Oostenrijk

 28' Sneijder
 48' Huntelaar
 70' Kuyt(pen)
   84' Arnautovic (pen) 
 
 Gele kaart: Junuzovic (Oostenrijk)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: genoeg
Arbiter: Felix Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d. Wiel
Heitinga
Mathijsen (Wisgerhof/46)
Pieters
Kuijt (L. de Jong/75)
v. Bommel
Sneijder (Elia/46)
Janssen (Strootman/71)
Afellay
Huntelaar (v. Nistelrooy/73)
  Macho
Klein (Pehlivan/73)
Prödl
Pogatetz
Fuchs
Baumgartlinger
Schiemer
Alaba (Kavlak/85)
Arnautovic
Maierhofer
Junuzovic (Hoffer/62)

Clijsters nadert Wozniacki op wereldranglijst

Kim Clijsters heeft nog één overwinning nodig om zich weer de nummer één van de wereld te mogen noemen. De koppositie op de wereldranglijst is nu nog in handen van de Deense Caroline Wozniacki.

Clijsters bereikte vandaag in Parijs de kwartfinales door de Duitse Kristina Barrois met 4-6, 6-2 en 6-0 te verslaan. Als de Belgische ook haar volgende partij wint wordt ze de nieuwe nummer één. Het is nog niet bekend tegen wie Clijsters, onlangs nog winnares van de Australian Open, het in de kwartfinale moet opnemen.

Nadal weer in training

Rafael Nadal is vandaag weer teruggekeerd op de tennisbaan. De Spaanse nummer één van de wereld heeft, twee weken nadat hij tijdens de Australische Open door landgenoot David Ferrer al in de kwartfinale werd uitgeschakeld, de training hervat. Nadal verliet Melbourne met een spierblessure.

"Ik ga de training langzaam opvoeren, zodat ik niet met een terugslag te maken krijg", zei de Spaanse topper vandaag. Zijn eerste doel is de eerste ronde van de Daviscup. Begin maart neemt Spanje het daarin op tegen België.

Nadal weer in training
Nadal weer in training (Foto: ANP)

Tévez gestraft voor missen interland

Carlos Tévez heeft het aan zichzelf te wijten dat hij niet bij de Argentijnse selectie zit voor de oefeninterland van woensdag tegen Portugal. De spits van Manchester City wordt gestraft voor het feit dat hij eind vorig jaar een vriendschappelijk duel met Brazilië liet schieten, vertelde de voorzitter van de Argentijnse voetbalbond Julio Grondona tijdens een radio-interview.

Tévez meldde zich in november af bij bondscoach Sergio Batista vanwege een blessure. Enkele dagen later stond hij bij Manchester City wel gewoon weer in het veld. Volgens Grondona wordt dergelijk gedrag niet geaccepteerd en is daarom besloten Tévez voor één interland buiten de selectie te laten.

Rentree Smith bij NK indoor

Rutger Smith zal komend weekend, bij het NK indoor in Apeldoorn, zijn rentree maken op de atletiekbaan. Smith zal dan meedoen met het kogelstoten, de discipline die hij van 2000 tot en met 2008 indoor domineerde in ons land.

In september 2008 werkte hij in Breda zijn tot nu toe laatste wedstrijd af. Daarna sukkelde hij met verschillende blessures.

Smith kan zich in Apeldoorn plaatsen voor het EK indoor begin maart in Parijs. Dan moet hij de kogel wel naar een afstand van minstens 19,60 meter stoten.

'PlayStation 3 heeft beste releases in 2010'

Volgens Famitsu is er op de PlayStation 3 de hoogste kwaliteit aan software uitgekomen in 2010. Het Japanse blad concludeerde dit na 516 games van vorig jaar te vergelijken en te zien hoeveel titels minimaal een 'Silver'-award scoorden. Deze verdient een spel door 30 van de 40 mogelijke punten te krijgen.

Het resultaat zie je hieronder:

Platform Aantal 'silver'-
awarded spellen
Totaal aantal spellen Percentage
PS3 77 103 74,8%
Xbox 360 65 97 67,0%
Wii 27 43 62,8%
DS(i) 58 117 49,6%
PSP 56 130 43,1%
PS2 6 26 20,1%

Mocht je ze allemaal zelf willen kopen: de 289 games die een Famitsu Awards verdienden in 2010 kosten zo'n 1,8 miljoen yen (ongeveer zestienduizend euro).

Sekscampers zorgden voor minder inbraken

Onder carpoolers die gebruikmaken van de carpoolplaatsen in Moerdijk en Fijnaart is onrust ontstaan. Omdat de sekscampers van de carpoolplaatsen verdwenen zijn, vrezen ze voor meer inbraken wegens gebrek aan controle.

Tien jaar lang stonden de sekscampers op de carpoolplaatsen. De meisjes van lichte zeden verrichtten er niet alleen hun werkzaamheden, ook hielden ze een oogje in het zeil op de parkeerplaats. Daardoor nam het aantal inbraken in auto's af met ruim 80 procent.

De afwerkplek is verdwenen omdat de eigenaresse van de campers is overleden. Of de sekscampers in ere hersteld worden, is nog niet bekend.

[WTT] Baghdatis schakelt Murray uit

Andy Murray is verrassend in de eerste ronde blijven steken bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Brit, in 2009 nog winnaar van het toernooi, moest het afleggen tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis; 6-4 en 6-1.

Murray begon nog aardig aan de partij en nam een 0-3 voorsprong. Daarna was het echter gedaan met de finalist van de Australian Open, die steeds slechter ging spelen. Baghdatis profiteerde optimaal en won twaalf van de daarop volgende veertien games.

Baghdatis komt morgen alweer in actie als hij moet spelen tegen Féliciano Lopez. Murray komt nog samen met zijn broertje Jamie in actie in het dubbelspel.

'Yvon Jaspers naïef kletskousje'

Maarten Spanjer walgt van Yvon Jaspers. De acteur en schrijver begrijpt er geen reet van waarom de Boer Zoekt Vrouw-presentatrice is aangesteld door het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) als vaste tafeldame.

Spanjer: "Met Yvon Jaspers heb ik al helemáál niets. Ik zie haar in DWDD af en toe als tafelgast meepraten. Dan kan ik mij mateloos ergeren aan haar. Ze is een naïef kletskousje dat zich overal mee bemoeit. Ik roep dan tegen haar: 'Houd dat vervelende kwebbelbekje eens dicht!'"

Zo klaagde de KRO-presentatrice een keer in DWDD dat het gesprek over voetbal ging. "Dat je als vrouw geen verstand van voetballen hebt, daar kan ik nog mee leven. Maar dat je niet weet wie Maradona is, vind ik een gebrek. En dan hebben de heren aan tafel die wél iets verstandigs zeggen een aardig gesprek, gaat zij er irritant doorheen zitten tetteren", aldus Spanjer.

Volgens de 58-jarige acteur kan Jaspers beter ontslagen worden door DWDD: "Misschien kunnen de mensen zich nog herinneren dat Pieter Lakeman in een uitzending van DWDD haar domme vragen niet langer kon aanhoren en hard met zijn vuist op tafel sloeg. Ik had hetzelfde gedaan! Tussen die boeren valt zoiets niet op. Maar Yvon hoort niet in een praatprogramma."


Maarten Spanjer: Ik had net zo op de tafel geslagen als Pieter Lakeman

Jong Oranje verliest oefenduel van Tsjechië

Jong Oranje heeft de oefeninterland tegen Jong Tsjechië met 1-0 verloren. Tomas Micola, speler van het Franse Stade Brest, maakte in Waalwijk twaalf minuten voor tijd het winnende doelpunt. Charlton Vicento liet in blessuretijd een goede kans op de gelijkmaker liggen.

Jong Oranje had in het Mandemakers Stadion wel het meeste balbezit, maar het aantal kansen was schaars. Voor rust waren Georginio Wijnaldum en debutant Lorenzo Ebicilio gevaarlijk. De Tsjechen, die zich in tegenstelling tot Oranje wel wisten te plaatsen voor het komende EK onder 21 jaar in Denemarken, kregen een kans via Tomas Horava.

Na rust verzuimde Bas Dost de score te openen voor Oranje. Micola was even later aan de andere kant wel trefzeker. In de laatste minuut schoot Tomas Horava namens Tsjechië op de paal, waarna ADO-speler Vicento in blessuretijd strandde op de keeper.

Duitse export 951,9 miljard euro in 2010

Duitse bedrijven hebben in 2010 voor 951,9 miljard euro aan producten naar het buitenland geëxporteerd. Dit is een stijging van 18,5 procent ten opzichte van 2009. Het Duitse bureau voor de statistiek maakte de cijfers woensdag bekend.

De Duitsers importeerden vorig jaar voor 797,6 miljard euro, wat 20 procent meer is dan in 2009. Het handelsoverschot van de oosterburen liep op tot 154,3 miljard euro versus 138,7 miljard euro een jaar eerder.

Vooral de export naar bijvoorbeeld Noord-Amerika en Azië steeg fors met 26 procent, terwijl de export met andere EU-landen met 14 procent omhoog ging.


Duitse export steeg 18,5 procent in 2010 (Foto: FOK!)

'3DS en NGP kunnen laatste generatie spel-handhelds zijn'

John Carmack, geen onbekende in de wereld van spellen, heeft het gevoel dat de Nintendo 3DS en Sony NGP nog wel eens de laatste echte draagbare spelcomputers kunnen zijn. Door de concurrentie van mobieltjes en tablets zouden meer mensen straks op dat soort apparaten kunnen gaan gamen.

"De smartphone zou voor tachtig procent net zo goed kunnen zijn voor gaming als een dedicated game-platform", zegt hij. "Mensen nemen hun smartphone mee in hun broekzak, en als het voor tachtig procent voldoet als spelapparaat, hoeveel mensen zullen daar al tevreden mee zijn? Eén van de dingen die we hebben gezien is het type games die mensen spelen op de smartphones. Op het moment neigt het vooral naar behoorlijk casual games". Volgens hem kan de horizon van spellen volledig veranderen. Als de consument deze casual-games graag speelt, kunnen de ontwikkelaars daar weinig aan doen. Dan zullen ze daar in meegaan in plaats van grote prestigieuze spellen te blijven maken, omdat daar dan meer geld mee te verdienen valt.

Carmack voegde eraan toe dat sommige ontwikkelaars op dit moment nog een beetje terughoudend zijn. Smartphones en tablets als gaming apparaten overwegen vinden zij niet logisch, omdat de consument nog steeds bereid is om meer dan veertig of vijftig dollar te betalen voor een DS- of PSP-titel. Diezelfde consument, vindt Carmack, is nog steeds een beetje huiverig als het gaat om geld te spenderen aan een downloadbaar spel op hun smartphone of tablet, hoe goedkoop dat spel ook is. Hoe de markt zal reageren zullen we zien met de komst van de 3DS en de NGP, twee releases die ook de industrie met grote interesse zal volgen.

Xperia play

Den Haag kort op subsidie bij topsalaris

De gemeente Den Haag geeft voortaan minder subsidie aan organisaties waar bestuurders een salaris krijgen boven de Balkenendenorm van 188.000 euro per jaar. Dat heeft het gemeentebestuur woensdag aangekondigd.

Het bedrag dat bestuursleden en directeuren boven de Balkenendenorm verdienen, wordt gekort op de subsidie. In 2009 waren er 29 bestuurders bij 16 door de gemeente gesubsidieerde instellingen die boven de Balkenendenorm verdienden.

Met het plan loopt Den Haag vooruit op landelijke plannen, die het kabinet de mogelijkheid moeten geven in te grijpen bij instellingen die helemaal of gedeeltelijk worden betaald uit belastinggeld en waar extreme salarissen worden betaald. "Wij willen daar niet op wachten", zegt de Haagse wethouder Sander Dekker.

Aangifte tegen kroongetuige La S. voor moord

Drie verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage hebben aangifte gedaan tegen kroongetuige Peter la S. Dino Soerel, Ali A. en Sjaak B. zeggen dat hij in 2002 drugshandelaar Gerrie Bethlehem heeft vermoord. Dat heeft de advocaat van de drie, Nico Meijering, woensdag gezegd.

La S. zou Bethlehem hebben vermoord na een conflict over een partij drugs. Volgens Meijering hebben zijn cliënten groot belang bij snel handelen van justitie. "Als hij wordt vervolgd, betekent dit dat hij gelogen heeft en een moord in andermans schoenen schuift. Het heeft natuurlijk grote gevolgen voor het liquidatieproces als de kroongetuige niet betrouwbaar blijkt."

Het Openbaar Ministerie liet weten de aangifte te bestuderen.

Heidfeld en Senna testen voor Renault

Lotus Renault GP heeft bekend gemaakt wie er voor de renstal gaan testen in Jerez. Het team is op zoek naar een vervanger voor de zwaargewonde Robert Kubica en zal daarom al tijdens deze test twee opties uitproberen. Nick Heidfeld en Bruno Senna zullen in actie komen.

Vaste rijder Vitaly Petrov zal donderdag en vrijdag gaan rijden met de R31, waarna Heidfeld en Senna op zaterdag en zondag mogen rijden. Welke coureur wanneer zal rijden wordt pas op vrijdagavond bekend gemaakt.

Kubica zal na zijn rallycrash voorlopig nog wel uitgeschakeld zijn. Hij kampt met botbreuken in zijn rechterschouder, -elleboog en -voet. Daarnaast is hij geopereerd aan zijn rechterhand. Deze laatste blessure kan hem mogelijk een jaar aan de kant houden.

Duizenden bij protest passend onderwijs

Meer dan tienduizend vertegenwoordigers van vakbonden, brancheorganisaties en medewerkers in het onderwijs protesteren woensdag tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs. Ze hebben zich verzameld in het NBC-vergadercentrum in Nieuwegein.

Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs, opende de manifestatie. De vakbond is een van de 22 organisaties die de actie ondersteunen. "Deze bezuiniging moet echt van tafel. Doe dit de ouders en leerlingen niet aan. Doe dit de mensen in de klas niet aan. Doe dit ons onderwijs niet aan", zei Rog in zijn speech.

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is ook naar Nieuwegein gekomen om de aangekondigde 300 miljoen euro aan bezuinigingen toe te lichten. Behalve de minister zijn er ook toespraken van onder anderen Job Cohen (PvdA), Ton Elias (VVD) en Alexander Pechtold (D66).

Het budget voor passend onderwijs gaat van 3,7 naar 3,4 miljard in 2012. Tegenover de bezuinigingen staan investeringen in de professionalisering van de docenten en de kwaliteit van het regulier onderwijs, meldt het ministerie van OCW.

De onderwijsvakbonden AOb en CNV Onderwijs zien dat echter anders. Zij vrezen dat er minstens zesduizend arbeidsplaatsen verloren gaan. Ruim 100.000 mensen hebben een petitie op internet tegen de bezuinigingen ondertekend.

Duizenden bij protest passend onderwijs
Duizenden bij protest passend onderwijs (Foto: ANP)

Amerikaans ministerie gaat in Arabisch twitteren

In de hoop een groter publiek aan te trekken voor haar tweets over het regeringsbeleid is het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begonnen met het versturen van tweets in het Arabisch.

Het eerste bericht in het Arabisch verscheen woensdag. In de tweet schrijft het ministerie dat Washington de 'historische rol' van sociale media in de Arabische wereld onderkent. "We willen deelnemen aan jullie conversatie", aldus het ministerie.

De daaropvolgende tweets herhaalden de positie van de Amerikaanse president Barack Obama dat alleen Egyptenaren zelf over hun toekomst kunnen beslissen.

'Manipulatie met sportuitslagen neemt toe'

Het manipuleren van wedstrijdverloop en uitslag neemt toe in Europa. Dat is de stellige overtuiging van Carsten Koerl, die vandaag als getuige-deskundige is verhoord in de rechtszaak die in Bochum dient naar aanleiding van een grootschalig omkoopschandaal in het voetbal.

"We gaan ervan uit dat er in de afgelopen vijf maanden gesjoemeld is met zeventig tot honderd duels in Europa", gaf de directeur van het gespecialiseerde onderzoeksbedrijf Sportradar de Duitse rechter te verstaan. "In zo'n 24 Europese landen speelt het probleem."

[WTT] Haase/De Bakker verder in dubbel

Robin Haase en Tiemo de Bakker hebben de tweede ronde weten te bereiken van het dubbeltoernooi van het ABN AMRO World Tennis Tournament. In de eerste ronde versloeg het duo de Spanjaarden Féliciano Lopez en Martin Lopez.

In Ahoy werd het 6-2 en 7-5 voor het Nederlandse duo, dat met een wildcard was toegelaten tot het toernooi. In het enkeltoernooi werd Haase al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Bakker wist wel de tweede ronde te bereiken, waarin hij morgen in actie komt.

Zestien mille terug na mislukte handoplegging kat

Een vrouw die haar kat eenmalig liet 'behandelen' met een handoplegging krijgt de kosten van ruim 16.000 euro terug. Een dierenarts zag zich genoodzaakt het dier een paar maanden na de behandeling te laten inslapen.

De rechtbank in Zwolle bestempelde de genezingspoging woensdag als kwakzalverij, die geen enkel effect had op de kat. Het beroep van de vrouw op de garantiebepaling uit de behandelingsovereenkomsten werd dan ook gehonoreerd.

De vrouw kwam in 2008 in een winkel in aanraking met het zogeheten Orkisol-concept, een in Denemarken ontwikkelde behandeling. Omdat haar kat een gezwel op haar linkerachterpoot had en daardoor niet goed kon lopen, besloot ze de behandeling te proberen.

Ze kocht voor ruim 13.000 euro onder meer een sport-, een voedings-, lifestyle- en leerpakket voor haar gepijnigde huisdier. In augustus 2008 kreeg de kat de handopleggingsbehandeling, maar het dier kreeg in november van dat jaar toch een spuitje.

Prishe in Dissidia 012

In navolging van Vaan uit Final Fantasy XII, Laguna uit Final Fantasy VIII en Yuna uit Final Fantasy X zal ook Prishe uit Final Fantasy XI te vinden zijn in Dissidia 012: Final Fantasy. In dit vechtspel zullen verscheidene goede karakters uit Final Fantasy-spellen vechten tegen de slechterikken uit dezelfde reeks.

Dissidia 012: Final Fantasy komt op 3 maart in Japan uit op de PSP. De Westerse versie van het spel zou ergens komend voorjaar uit moeten komen.

Dissidia 012Dissidia 012

Dissidia 012Dissidia 012

Dissidia 012

Raad maar

Wat voor machine is dit? Een kleine hint is bij deze wel op zijn plaats denk ik. In Nederland heb je deze machine namelijk niet snel nodig. Laat het achter in een reactie en het eerste goede antwoord krijgt een eervolle vermelding onder de foto!

Deze was duidelijk iets te makkelijk voor jullie!

Psychionyx gaf het voorzetje en FitzChevalricZiener samen met superdexx kopte het genadeloos in open doel. Dus vandaag weer 3 winnaars! In de ‘Lees verder’ vind je het antwoord in beeld..

Vinden jullie dit soort blogjes leuk of totaal niet? Laat jouw mening gelden in een reactie!

Schade Moerdijkbrand ruim 41,5 miljoen

De totale schade als gevolg van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is ruim 41,5 miljoen euro. Die schatting maakte voormalig voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Peter van der Velden woensdag bekend.

De gemeente en de veiligheidsregio willen de schade verhalen op Chemie-Pack. Volgens een woordvoerder van Moerdijk wordt momenteel nog juridisch bekeken wie wat gaat betalen. De gemeente is tot nu toe vier ton kwijt aan de gevolgen van de brand op 5 januari.

Van der Velden, die ook burgemeester is van Breda, draagt woensdag zijn voorzitterschap over aan Jan Mans die sinds deze week waarnemend burgemeester van Moerdijk is. Mans volgde Wim Denie op die half januari bekendmaakte zijn post te verlaten. Hij dacht de nazorg na de brand niet aan te kunnen.

Met het aanstellen van Mans als burgemeester is de nazorgfase van de brand in gang gezet. Een commissie onder leiding van Mans gaat zich de komende maanden bezighouden met de afhandeling van de gevolgen van de brand. Er wordt onder meer gekeken naar de schade, communicatie, gezondheid, milieu en juridische consequenties.

De gemeente verwacht dat de commissie vijf ton gaat kosten. De komende weken wordt duidelijk hoe de organisatie te werk gaat.

Roberts als stiefmoeder in The Brothers Grimm: Snow White

Actrice Julia Roberts gaat de rol van de stiefmoeder vervullen in de film The Brothers Grimm: Snow White. De film zal geproduceerd worden door Brett Ratner en de opnames zullen in april dit jaar beginnen. Ergens in 2012 kunnen we de film in de bioscoop verwachten. 

"Julia was onze eerste en enige keuze om de rol van de stiefmoeder te spelen", zegt Ryan Kavanaugh van Relativity Media. "Ze is een icoon en we weten zeker dat ze zich deze rol eigen zal maken op een manier zoals niemand dat zou kunnen."

In totaal zullen er twee films worden gemaakt die gebaseerd zijn op het klassieke sprookje Sneeuwwitje. De andere film, Snow White and the Huntsman, zal de rol van stiefmoeder gedaan worden door Charlize Theron.


Julia Roberts als stiefmoeder in The Brothers Grimm: Snow White (Foto: Novum)

Duitsland wil Stasi-wet verlengen

De Duitse regering heeft woensdag ingestemd met verlenging van wetgeving die het mogelijk maakt dat de achtergrond van een ieder die voor de overheid wil werken wordt nagetrokken. Deze controles moeten uitwijzen of iemand in het verleden voor de Oost-Duitse geheime politie, de Stasi, heeft gewerkt.

De wetgeving die deze controles mogelijk maakt verloopt eind 2011. De regering wil haar nu met acht jaar verlengen, omdat het doorzoeken van de enorme Stasi-archieven nog net zo belangrijk is als na de Duitse hereniging in 1990, zei Bernd Neumann, de hoogste ambtenaar voor culturele zaken. De Bondsdag moet zich nog over de kwestie buigen.

Een verleden bij de Stasi sluit niet uit dat iemand een post bij de Duitse overheid kan bekleden.

Amazon post inhoud inFamous 2 Hero Edition online

Amazon heeft een Hero editie van inFamous 2 op zijn website geplaatst. De speciale editie van de PlayStation 3-game zal een figurine, een replica sling pack, een voucher voor DLC, een mini strip en de soundtrack van de game bevatten. De game is ondertussen alweer van de site verdwenen maar de informatie was al gekopieerd:

"inFAMOUS 2 is the second chapter in the best selling franchise for the PS3. This immersive open world adventure offers a powerful, emotional, and visceral take on being a super hero. Blamed for the destruction of Empire City, Cole must make a dramatic journey to discover his full super-powered potential. inFAMOUS 2 Hero Edition includes exclusive limited edition 8.5" Cole MacGrath statue, Replica Cole MacGrath sling pack, Super voucher that gives access to in game content - including the Lightning Hook Power, Electrocution Grenade Power, Kessler Skin, and 24K Gold Amp weapon variant, Mini inFAMOUS #1 comic from DC Comics, and the Official inFAMOUS 2 soundtrack."

De Hero editie zal vanaf 24 mei voor $99,99 over de digitale toonbank gaan. Afbeeldingen van de editie zijn helaas nog niet beschikbaar. In inFamous 2 moet Cole MacGrath weer al zijn speciale krachten gebruiken om de wereld van het kwaad te zuiveren zodat hij de grote held wordt of juist de nieuwe overheerser. Het spel zal exclusief voor de PlayStation 3 verschijnen maar wanneer dit zal zijn is nog niet officiëel bekend gemaakt.

infamous

Duitser opgepakt in Duiven voor zedenmisdrijf

In een hotelkamer in Duiven is op 28 januari een 38-jarige Duitser aangehouden op verdenking van een zedenmisdrijf. De man zit nog vast, meldt de Gelderse politie woensdag.

Getuigen hadden de politie ingelicht over de zaak, waarna agenten poolshoogte gingen nemen in het hotel. De man uit Emmerich werd gearresteerd op basis van de situatie in de kamer en verklaringen van de getuigen. Wat voor seksueel misdrijf hij zou hebben gepleegd, is niet bekendgemaakt.

De man is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zijn voorarrest met veertien dagen verlengde. De politie zet het onderzoek voort.

MVV verlengt met duo

MVV Maastricht heeft de aflopende verbintenissen van Tom Van Hyfte en Lance Voorjans verlengd. Daardoor blijft het duo langer in de Geusselt. Van Hyfte tekende een contract tot medio 2014, Voorjans tot de zomer van 2013.

De 24-jarige Van Hyfte is een linksbenige middenvelder. De Belg kwam in de zomer van 2010 naar MVV, dat hem wegplukte bij Hamme. Sindsdien speelde hij 54 duels in de Jupiler League, waarin hij zes keer scoorde.

De twintigjarige Voorjans is afkomstig uit de eigen opleiding. Dit seizoen brak hij definitief door. De creatieve Voorjans speelde tot nu toe 25 wedstrijden in de Jupiler League, waarin hij drie keer het net liet bollen.

Stacking beschikbaar op PSN en XBLA

Het spel Stacking van Double Fine is vanaf nu te vinden op het PlayStation Network en XBLA. Het spel, dat net als het eerder uitgebrachte Costume Quest ontwikkeld werd door de studio tijdens het ontwikkelen van Brütal Legend, wordt uitgegeven door THQ.

In het spel is het de bedoeling om een matroesjka-poppetje te verenigen met zijn familie. De speler bestuurt het kleinste poppetje, Charlie Blackmore genaamd. Charlie kan alleen in poppen springen die een slag groter zijn dan hem. Als hij dus ietsje groter wordt kan hij pas in nog grotere poppen springen. Je kunt de poppen ook weer uit elkaar halen, om zo weer in kleinere poppen te kunnen komen. Er zijn poppen met speciale gaven, zoals poppen die deuren openen of poppen die kunnen zweven. Je lost puzzels op door het stapelen of uit elkaar halen van de poppen om zo de juiste pop te kunnen krijgen om bijvoorbeeld een deur te openen of naar hogere platformen te zweven.

Stacking is verkrijgbaar op PSN voor 11,25 euro en op XBLA voor 1200 Microsoft Points, zo'n veertien euro.

Capelle-goalie naar Dutch Lions

Jesper Leerdam verruilt de reservebank van zaterdagtopklasser Capelle voor het doel van de Amerikaanse profclub Dayton Dutch Lions. Bij die club zijn veel Nederlanders actief. De eigenaren Erik Tammer en Mike Mossel zijn Nederlanders, Cor van Hoeven is er technisch coördinator en ex-prof Ivar van Dinteren is er trainer.

De 23-jarige Leerdam speelde in de jeugdopleiding van ADO Den Haag en keepte vervolgens bij de amateurclubs Vitesse Delft en 's-Gravenzandse SV. Sinds afgelopen zomer speelt hij bij Capelle. Daar begon hij als eerste doelman. Leerdam verloor echter zijn plaats aan Rick van der Burg.

Den Haan volgt Nascimento op in Nijkerk

Philip den Haan wordt komend seizoen trainer bij Sparta Nijkerk. De zaterdagtopklasser wordt nu nog getraind door David Nascimento, maar de ex-prof wil graag weer in het betaald voetbal werken. Den Haan komt over van Heinenoord, dat in de Eerste klasse van de zaterdagamateurs speelt.

Den Haan, zelf een verdienstelijk amateurvoetballer, heeft een ruime ervaring als trainer. Hij werkt al ruim vijftien jaar als hoofdtrainer in het amateurvoetbal bij achtereenvolgens Woudrichem, VVGZ, Kozakken Boys, Zwart Wit'28, IJsselmeervogels, Unitas, SHO, Nivo Sparta en nu dus Heinenoord, waar hij aan zijn tweede seizoen bezig is. Den Haan won diverse prijzen als trainer.

Nascimento, die tijdens dit seizoen werd aangetrokken als vervanger van de ontslagen Raymond Schuurman, liet afgelopen week aan de clubleiding weten dat zijn ambities toch in het betaald voetbal liggen. Eerder was hij al actief als assistent-trainer bij FC Utrecht. Waar Nascimento gaat werken is nog onbekend.

VVSB ontslaat trainer

Zondagtopklasser VVSB heeft trainer Tijs Schipper ontslagen. Hoewel de ploeg uit Noordwijkerhout niet in acute degradatienood is, was de kansloze 3-0 nederlaag van afgelopen zondag bij FC Hilversum voor de beleidsbepalers toch aanleiding om in te grijpen. Schipper zou in de zomer sowieso vertrekken.

De trainer staat volgend seizoen voor de groep bij zaterdaghoofdklasser Huizen. Zijn vervanger bij VVSB wordt Marcel Keizer, nu nog actief bij Argon. Jan van de Berg, de trainer van de A-junioren, zal het seizoen afmaken als interim-trainer. VVSB staat momenteel achtste in de topklasse bij de zondagamateurs.

GAME gaat DLC en XBLA-games in winkels verkopen

De Engelse winkelketen GAME is gisteren begonnen met een proef van een halfjaar. De proef houdt in dat gamers in de winkel een game-code kopen en die op XBLA in kunnen wisselen voor de game of DLC die ze in de winkel hebben gekozen. Het gaat om veertig GAME-winkels die dertig XBLA-games/DLC aanbieden.

Naast het gewone kopen van de codes kan je ook gebruikte retail-games inleveren en daarvoor XBLA game-codes voor terugkrijgen. Bekijk hieronder de volledige lijst met games en de prijs.

  • Alan Wake: The Signal - €5,61
  • Alan Wake: The Writer - €5,61
  • Braid - €8,-
  • Castle Crashers - €12,-
  • Catan - €8,-
  • Comic Jumper - €12,-
  • Crackdown 2: Premium Deluge Pack - €5,61
  • Crackdown 2: Premium Toy Box Pack - €5,61
  • Gears of War 2: All Fronts Collection - €8,-
  • Halo 3: Mythic II Map Pack - €8,-
  • Halo 3: Mythic Map Pack - €4,-
  • Halo Reach - Noble Map Pack - €8,-
  • Hydro Thunder Hurricane - €12,-
  • Hydrophobia - €12,-
  • Limbo - €12,-
  • Monday Night Combat - €12,-
  • Perfect Dark - €8,-
  • Portal: Still Alive - €12,-
  • Shadow Complex - €12,-
  • Spolsion Man - €8,-
  • Super Meat Boy - €12,-
  • The Dishwasher: Dead Samurai - €8,-
  • The Maw - €8,-
  • Toy Soldiers - €12,-
  • Trials HD - €12,-
  • Worms - €4,-
  • Worms 2: Armageddon - €8,-
  • Forza 3: World Class Car Pack - €4,-
     

Turkse voor derde keer vrijgesproken van aanslag

Een Turkse vrouw is woensdag voor de derde keer berecht en vrijgesproken van betrokkenheid bij een bomaanslag in Istanbul in 1998. Bij de aanslag, op een bazaar, vielen zeven doden en ruim honderdtwintig gewonden. Met deze derde vrijspraak is de zaak nog niet ten einde: het oordeel kan nog worden vernietigd door een hogere rechter.

Het Turkse rechtssysteem schrijft voor dat een hogere rechtbank zich eerst over het oordeel van een lagere rechtbank moet uitspreken. Dat oordeel kan bekrachtigd worden of verworpen. Als het verworpen wordt, moet de zaak opnieuw aan een lagere rechtbank worden voorgelegd.

De vrouw, sociologe Pinar Selek, werd in 2006 en 2007 ook al vrijgesproken. Beide keren werd de vrijspraak echter door een hogere rechtbank verworpen. Ook nu kan dat weer gebeuren. De zaak van Selek heeft geleid tot kritiek op het Turkse rechtssysteem, omdat mensen meerdere keren kunnen worden berecht voor dezelfde misdaad.

Universiteit Utrecht ook donderdag bezet

De studenten die woensdag een gebouw van de Universiteit Utrecht hebben bezet, blijven daar in ieder geval tot donderdagavond. Het college van bestuur heeft toestemming gegeven voor een tweede dag met protesten in het pand aan de Drift, laat een woordvoerder van de studenten weten.

Het college geeft toestemming omdat de protesten 'uiterst respectvol' verlopen. Van ontruiming is voorlopig dan ook geen sprake. De groep verwacht dat woensdag zo'n zestig studenten de nacht doorbrengen in het gebouw. Een bewaker van de universiteit houdt toezicht.

De studenten hopen hun acties ook vrijdag voort te kunnen zetten. Het college buigt zich daar naar verwachting donderdag over. De colleges worden op een andere plaats gehouden.

Woensdag meldden zich ruim honderd studenten in het gebouw en bij demonstraties op de Neude. Ze protesteren met de bezetting tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De hele dag werden films getoond, lezingen gehouden en debatten gevoerd.

Verdachten vast voor inbraak GWK Delft

De politie heeft een aantal verdachten aangehouden voor een inbraak bij een grenswisselkantoor bij het station in Delft begin oktober vorig jaar. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De verdachten zijn aangehouden in Delft, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Om hoeveel verdachten het gaat, wilde een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Personeel van het GWK kwam er 11 oktober vorig jaar achter dat er in het weekeinde was ingebroken. De kluis bleek opengebroken en er was een aanzienlijk geldbedrag weg.

Bij huiszoekingen bij de verdachten werden in twee woningen een groot aantal luxeartikelen en meubels in beslag genomen. De politie denkt dat de spullen zijn gekocht met het geld dat bij de inbraak is buitgemaakt.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De verdachten die woensdag zijn aangehouden, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.


Verdachten vast voor inbraak GWK Delft (Foto: Novum)

Van Riessen en Groothuis niet naar Salt Lake

Laurine van Riessen en Stefan Groothuis zullen niet deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, volgende week. De beide schaatsers van Control geven er de voorkeur aan om zich in Collalbo voor te bereiden op de wereldbekerfinale (begin maart), vertelde hun coach Jac Orie.

Bij die wedstrijd kan zowel Van Riessen als Groothuis een WK-ticket op de 1500 meter afdwingen. Het is nog niet bekend wie de plekken van deze schaatsers in Salt Lake City op de 1500 meter innemen.

Van Riessen en Groothuis niet naar Salt Lake
Van Riessen en Groothuis niet naar Salt Lake (Foto: ANP)

Stel sloot meisje (9) jaren in badkamer op

Een Amerikaans stel heeft een 9-jarig meisje jarenlang opgesloten in de badkamer op de momenten dat zij niet op school was. Dat heeft de politie van Montgomery County, in de staat Ohio, woensdag gezegd.

Het meisje is de kleindochter van Rivae Hart (49), die samen met haar man Brian (50) de voogdij over het kind had.

Volgens de politie werd het meisje sinds haar 3e in de badkamer opgesloten, die met een ladekast werd geblokkeerd. Zij sliep hier in een kinderbedje. Haar voogden verdedigden zich door te zeggen dat het kind onhandelbaar was, maar de autoriteiten stelden vast dat ze een normale ontwikkeling doormaakt.

De Harts zijn aangeklaagd voor ontvoering en het in gevaar brengen van een kind. Het meisje, haar broer en twee zonen van Brian Hart zijn opgenomen in een pleeggezin.

De Cler wil graag nog naar buitenland

Tim de Cler houdt er rekening mee, dat hij aan zijn laatste maanden bij Feyenoord bezig is. De verdediger heeft een afgelopend contract en heeft tot dusver nog niets vernomen wat ook maar leek op een mogelijke verlenging.

"Ik heb zelf het idee dat dit mijn laatste jaar bij Feyenoord is," liet De Cler aan AD Sportwereld weten. De 32-jarige speler hoopt op een mogelijk avontuur buiten onze landsgrenzen. "Als er straks een buitenlandse club komt, is de kans groot dat ik die kans pak. Dat wil ik nog wel een keer beleven."

De Cler speelde in zijn actieve carrière als voetballer nooit buiten Nederland. De verdediger begon zijn professionele loopbaan als voetballer bij Ajax. Na vijf seizoenen in de hoofdstad beproefde de speler zijn geluk bij AZ, waarna hij in het seizoen 2007/2008 uiteindelijk bij Feyenoord terecht kwam.

Vorig seizoen waren er wel degelijk mogelijkheden op een buitenlands avontuur, maar de technische staf van Feyenoord weigerde mee te werken aan een transfer. "Dat heb ik heel vervelend gevonden, want ik kwam zelden aan bod. De tijden zijn veranderd, ik ben nu onbetwist basisspeler. Maar een contractverlenging zit er, denk ik, niet meer in."

Ondanks de slechte jaren, die Feyenoord tot op heden meemaakt, heeft De Cler nooit spijt gehad van zijn keuze voor de ploeg uit Rotterdam-Zuid. "Natuurlijk denk je dan weleens 'misschien had ik het destijds anders moeten doen'. Maar het gevoel voor deze club is niet te beschrijven. Feyenoord is uniek."

Ook tentamenfraude op Hogeschool Utrecht

In navolging van Hogeschool Inholland is ook op de Hogeschool Utrecht gefraudeerd met tentamens. Bijna tweehonderd studenten van de faculteit Economie & Management moeten hun tentamen over doen, bevestigt een woordvoerder van de school woensdag.

De school verdenkt een medewerker van het ondersteunend personeel ervan dat hij zeker vijf tentamens heeft gestolen en daarna doorverkocht aan studenten. Hij is voorlopig geschorst.

Omdat niet exact duidelijk is hoeveel leerlingen erbij betrokken zijn, worden alle cijfers geschrapt. De hogeschool houdt er rekening mee dat bij meer tentamens fraude is gepleegd.

Dinsdag werd bekend dat studenten van Inholland in Diemen op grote schaal hebben gefraudeerd met zeker acht tentamens. Ongeveer honderd scholieren moeten hun tentamen overdoen. De fraude kwam aan het licht na een tip van een student.

Take-Two maakt winst zonder GTA

Na jaren afhankelijk te zijn geweest van de Grand Theft Auto-serie heeft Take-Two Interactive aangetoond ook zonder nieuwe games in die serie winst te kunnen draaien. Het moederbedrijf van 2K Games en Rockstar Games maakte in het laatste kwartaal van vorig jaar omgerekend ruim 29,9 miljoen euro winst. Dat heeft het dinsdagavond bekendgemaakt in een rapportage over de kwartaalcijfers.

De belangrijkste bijdrage aan deze winst kwam van de actiegame Red Dead Redemption en de sportgame NBA 2K11. Red Dead Redemption is ruim acht miljoen keer verkocht, terwijl ook de uitbreiding Red Dead Redemption: Undead Nightmare goed verkoopt. De basketbalgame NBA 2K11 is vier miljoen keer verkocht en daarmee de bestverkochte sportgame van 2K Games ooit.

In de komende twee maanden komt de uitgever nog met de tennisgame Top Spin 4 en het gezelschapsspel Carnival Games: Monkey See, Monkey Do voor de Kinect-camera van de Xbox 360. Het nieuwe financiële jaar, dat 1 april begint, brengt onder andere het langverwachte schietspel Duke Nukem Forever en de detectivegame L.A. Noire.

Het bedrijf weigert in te gaan op vragen over nieuwe delen in de Red Dead Redemption- of Grand Theft Auto-serie. Bestuursvoorzitter Zelnick Strauss sluit niet uit dat Take-Two dit jaar nog nieuwe games aan gaat kondigen.


 

L.A. Noire-trailer laat gameplay zien

Het nieuwste spel van Rockstar Games, L.A. Noire, wordt ontwikkeld door Team Bondi. De makers willen graag laten zien hoe het spel nu eigenlijk gespeeld gaat worden en hebben een eerste gameplay-trailer uitgebracht, waarin te zien is hoe het een en ander nu speelt. 

In dit spel zul je als agent Cole Phelps verschillende zaken op moeten lossen in de stad Los Angeles. Door ondervragingen en natuurlijk ook het nodige geweld werk je jezelf op in de rangen van de politie en kom je achter complotten die het daglicht niet kunnen verdragen. Het spel maakt naast 'motion-capture' voor het eerst gebruik van 'motion scanning', een nieuwe techniek waarmee gezichtsuitdrukkingen van acteurs natuurgetrouw op het scherm getoverd worden. We moeten nog tot 20 mei wachten om als een moderne Derrick de zaken op te gaan lossen op onze Xbox 360 of PlayStation 3.

Derijck en ADO komen er niet uit

Timothy Derijck en ADO Den Haag hebben de onderhandelingen over een nieuw contract stopgezet. De club wil de verbintenis met twee jaar verlengen.

ADO onderhandelde onlangs meerdere keren met de zaakwaarnemer van Derijck. Omdat er weinig vooruitgang werd geboekt, hebben beide partijen besloten om in de zomer pas verder te praten, meldt Omroep West. Derijck heeft in Den Haag nu een contract tot medio 2012.

Derijck (23) werd opgeleid door Anderlecht, maar zijn profdebuut maakte hij bij Feyenoord. De verdediger werd in zijn eerste seizoen verhuurd aan NAC Breda. Later nam ook FC Dender de Belg op huurbasis voor één seizoen over. Sinds januari 2009 speelt hij bij ADO. Dit seizoen miste Derijck pas één competitiewedstrijd, vanwege een schorsing.

Bulletstorm: de gewelddiscussie laait op

Het is weer tijd voor onze maandelijkse heksenjacht: het altijd eerlijke en rechtvaardige FoxNews heeft zijn pijlen gericht op Bulletstorm. Hoewel de game inderdaad flink bloederig is, kunnen we het aan de Amerikanen overlaten om de meest belachelijke conclusies te trekken. Duitsland op zijn beurt pakt de game ook aan, maar dan iets klinischer.

FoxNews heeft met experts gesproken, die de game veroordelen vanwege onder andere het geweld en bloed dat erin voorkomt. Hoewel Bulletstorm zwaar leunt op zijn 'M for Mature (17+)'-klassificatie, zou volgens hen kinderen van negen jaar oud al blootgesteld kunnen worden. Bovendien zou het deze jeugdige geesten 'flink kunnen beschadigen' of het gebruik van geweld tijdens conflicten in de hand werken.

Anders dan deze standaard beschuldigingen maakt de Amerikaanse psychologe genaamd Carol Lieberman het wel erg bont. In een reactie aan FoxNews trekt ze de volgende conclusie: "The increase in rapes can be attributed in large part to the playing out of [sexual] scenes in video games.”. Met andere woorden, door Bulletstorm te spelen zouden we sneller geneigd zijn iemand te verkrachten. Deze uitspraken werden overigens zoals altijd gemaakt zonder enige vorm van bewijs te leveren.

Een andere aanname was dat Epic en People Can Fly het geweld en sexualiteit zouden gebruiken als verkoopmiddel en om te verhullen dat het een slechte game is.

Duitsland heeft Bulletstorm echter op zijn manier onder handen genomen. Onze oosterburen censureren de game en geven het een 18+ klassificatie. Punt is alleen dat er vrijwel niets van de game overblijft. Er vloeit geen bloed, de amputaties vinden niet meer plaats en zelfs de ragdoll-effecten zijn nergens meer te bekennen. Het hele 'Kill With Skill'-concept lijkt hiermee onderuit gehaald. Niet dat de Duitsers ervan weerhoudt om de game te importeren.

EA, uitgever van Bulletstorm, kan niet zo hard lachen om de beschuldigingen. Zij geloven sterk in de 17+ ESRB-klassificatie en wijzen er nogmaals op dat de game gericht is op volwassenen. "Het is een fictioneel werk dat in de 26ste eeuw afspeelt in het fictieve en verlaten paradijs Stygia, waar onze helden mutanten, monsters, vleesetende planten en gigantische dino's bevechten. [...] De game is onder andere vanwege bloed, geweld, naaktheid en sterke taal geclassificeerd als M for Mature. De game en de marketing zijn specifiek ontworpen voor 17 jaar en ouder. De game is nooit bedoeld voor kinderen."

De makers wijzen erop dat de game een uiting is van creativiteit en entertainment voor volwassenen en vergelijken het met Kill Bill of Sin City.

EA heeft - misschien wel als antwoord - een paar screenshots uitgegeven om het feest compleet te maken. Mocht je overigens even willen spreken met Carol Lieberman de expert, kun je hier terecht. Zet wel even een zonnebril op, haar 'site' kan pijn doen aan je ogen.

BS1

BS2

BS3

BS4

BS5

BS6

BS7

BS8

Harris en Keaton verliefd in romantische film

Diane Keaton en Ed Harris gaan in de romantische film The Look of Love spelen. De 65-jarige actrice ontmoet in de film op mysterieuze wijze een man, gespeeld door Harris, die precies op haar overleden echtgenoot lijkt.

"De film gaat over de hoop dat verliefdheid mogelijk is op iedere leeftijd", zegt de regisseur Arie Posin volgens het Amerikaanse filmvakblad Variety in een persverklaring. "Dat het mogelijk is om lief te hebben, verschrikkelijk te verliezen en opnieuw liefde te vinden."

De 60-jarige Harris speelt in het drama The Way Back die nu in bioscopen te zien is en Keaton speelt een bijrol in de komedie Morning Glory die ook in de bioscopen draait. Posin maakte in 2005 de komedie The Chumscrubber met Glenn Close. Hij heeft het regisseursvak geleerd van Billy Wilder, bekend van Some Like it Hot uit 1959 met Marilyn Monroe, wat volgens de aankondiging van The Look of Love 'in elke scène van zijn nieuwe project te zien zal zijn'.


(Foto: Novum)

Egypte: Ghonim 'bereid te sterven' voor revolutie

Wael Ghonim, marketingmanager voor Google, heeft in een exclusief interview met CNN aangegeven dat hij bereid is te sterven om de revolutie te doen slagen.

Volgens Ghonim is de tijd om te onderhandelen met het regime van Mubarak voorbij. Volgens de Google medewerker is er al te veel bloed vergoten.

Ghonim is al vanaf het begin betrokken geweest bij de revolutie in Egypte. Hij was de oprichter van de Facebookpagina die als eerste opriep om te demonstreren op 25 januari jongstleden. Nadat Ghonim zich bij de demonstranten had gevoegd, werd hij op 27 januari gearresteerd. Na een gevangenschap van bijna twee weken werd hij uiteindelijk vrijgelaten.

Ghonim heeft de topambtenaren in het regime toegesproken. "Als je een echte Egyptenaar bent, een heroïsche Egyptenaar, is het tijd om je functie neer te leggen", zei hij.

Na zijn vrijlating is Ghonim volgens velen het gezicht van de revolutie geworden. Iets waar hij zelf niet heel blij mee is. "Dit gaat niet om mij", zei hij diverse malen in het interview.

Ghonim deelde mee dat hij zijn vrouw een volledige volmacht heeft gegeven. Zij beheert nu alle financiële zaken van de Google medewerker. Dit heeft hij gedaan omdat hij 'bereid is te sterven voor verandering'.


Ghonim net na zijn vrijlating (Foto: Novum)

'Alleen een man mocht The Fighter regisseren'

Twilight-regisseuse Catherine Hardwicke mocht tot haar grote onvrede niet meedingen naar de regie voor The Fighter. De film over de twee boksende Iers-Amerikaanse broers Micky en Dicky Ward zou alleen gemaakt kunnen worden door een man, kreeg ze te horen. Dat zegt ze in een interview met de Amerikaanse filmsite The Wrap.

The Fighter werd uiteindelijk geregisseerd door David O. Russell. Het drama met Mark Wahlberg en Christian Bale in de hoofdrollen is in de race voor de Oscars voor beste film, beste regie en beste mannelijke bijrol (Bale).

"Mijn vorige film Twilight heeft ruim vierhonderd miljoen dollar opgebracht, maar ik kon niet eens voor de regie van The Fighter solliciteren", zegt Hardwicke. "Terwijl het blijkbaar geen enkel probleem is dat een typische vrouwenfilm, zoals Sex and the City, door een man wordt geregisseerd."

Volgens Hardwicke is Hollywood seksistisch voor regisseuses. Dat wordt bevestigd door een onderzoek van de universiteit van San Diego dat dinsdag uitkwam. Hierin staat dat, hoewel de Amerikaanse bevolking voor meer dan de helft uit vrouwen bestaat, slechts zeven procent van de grote Hollywoodfilms uit 2010 door vrouwen werd geregisseerd. En dit percentage daalt: in 1998 was het nog negen procent.

Zelfs in het geval van Twilight mocht het succes aan de kassa Hardwicke niet baten. Zij werd voor de tweede Twilight-film, New Moon, vervangen door Chris Weitz - een man. De nieuwste film van Hardwicke is Red Riding Hood, een horrorversie van Roodkapje waarin een dorpje wordt geteisterd door een weerwolf. Deze film verschijnt 21 april in de Nederlandse bioscopen.


(Foto: Novum)

Meryl Streep weer in film van Prada-regisseur

Meryl Streep gaat opnieuw samenwerken met de regisseur van The Devil Wears Prada, David Frankel. Deze keer is ze te zien in de romantische komedie Great Hope Springs, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Streep en Frankel zoeken al sinds het succes van Prada, waarin Streep de keiharde hoofdredacteur speelt van het modeblad Runway, naar een gezamenlijk project. Great Hope Springs gaat over een stel dat na dertig jaar huwelijk te maken heeft met intimiteitsproblemen en daarom een weekend een intensieve therapie volgt.

Naar een acteur voor de rol van echtgenoot van Streep wordt nog gezocht. De 43-jarige Philip Seymour Hoffman, die al met Streep speelde in de film Doubt uit 2008, wordt genoemd evenals de 61-jarige Jeff Bridges. De productie van Great Hope Springs start deze zomer.

De film zou eerst door Mike Nichols geregisseerd worden. De regisseur van The Graduate uit 1967 en Charlie Wilson's War uit 2007 trok zich echter terug na het scenario te hebben gelezen.

De 61-jarige Streep werd vooral bekend door haar dramatische rollen, maar is nu ook succesvol in komedies. Ze wilde pas haar naam aan Great Hope Springs verbinden nadat Frankel voor de regie had getekend. Momenteel werkt ze nog aan The Iron Lady, waarin ze de Britse oud-premier Margaret Thatcher speelt.


(Foto: Novum)

Dode vrouw A67 blijkt Duitse

De dode vrouw die vrijdagmiddag langs de A67 werd gevonden was een 32-jarige Duitse vrouw. Ze komt uit Lünen bij Dortmund. Het onderzoek naar het misdrijf is nog in volle gang, meldt de politie, die nauw samenwerkt met Duitse collega's. De politie is nog op zoek naar de auto van het slachtoffer, een blauwe Fiat Punto.

Inmiddels heeft de politie, mede naar aanleiding van een uitzending zaterdagavond van Opsporing Verzocht, zo'n 150 tips binnen gekregen. Die worden allemaal nagetrokken. Het rechercheteam is nog op zoek naar mensen die vrijdag of de dagen en nachten daarvoor iets verdachts hebben gezien op de A67, net voorbij klaverblad Zaarderheiken bij Venlo.

Op parkeerplaatsen in de omgeving is afgelopen weekeinde afval verzameld. De politie is woensdag begonnen met het doorzoeken van het afval in de hoop aanknopingspunten te vinden.

Atkinson meldt zich af voor NK squash

Vanessa Atkinson heeft afgezegd voor het Nederlands kampioenschap squash dat morgen van start gaat in Amsterdam. De 34-jarige titelverdedigster heeft last van een blessure aan haar schouder.

Atkinson komt door haar afmelding niet meer in Nederland in actie als professioneel squashster. De huidige nummer tien van de wereld stopt in mei met squash. Het NK, dat ze twaalf keer wist te winnen, zou haar laatste optreden worden op een Nederlands toernooi.

Forse celstraf voor helende recyclingdirecteur

Een voormalig eigenaar van een metaalrecyclingbedrijf moet 21 maanden de cel in omdat hij jarenlang op grote schaal gestolen partijen metaal heeft opgekocht en geld heeft witgewassen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had dertig maanden cel geëist.

De man kocht en verkocht de partijen aluminiumdraad, koper, titanium en nikkel tussen september 2002 en juli 2007. Het ging in totaal om ongeveer 150 ton. Ook maakte hij valse facturen op.

De zaak kwam aan het licht nadat de politie zich in enkele gestolen vrachtwagens verdiepte. De rechtbank legde een lagere straf op dan was geëist, mede omdat de misdaden al een tijd geleden zijn.

Piraten kapen supertanker

Somalische piraten hebben woensdag een onder Griekse vlag varende supertanker gekaapt. Het schip vervoerde voor 110 miljoen euro aan ruwe olie en was onderweg van de Perzische Golf naar de Golf van Mexico. Dat hebben de Griekse autoriteiten bekendgemaakt.

Het schip, de Irene SL, werd op ongeveer 360 kilometer voor de kust van Oman aangevallen. Sindsdien is er geen contact meer geweest met het vaartuig. Aan boord zijn zeven Griekse bemanningsleden, zeventien Filipijnen en een Georgiër. Rederij First Navigation Special Maritime Enterprises, de eigenaar van het schip, bevestigde dat de tanker is aangevallen, maar wilde verder niet op het voorval ingaan.

Het was de tweede keer in twee dagen tijd dat een olietanker door zeeschuimers werd gekaapt. Dinsdag viel al een Italiaanse tanker in handen van zeerovers.

Schepen die olie vervoeren leveren meer losgeld op vanwege de waarde van de lading. Eigenaren van de olie willen de kaping vaak snel beëindigd zien, met name op momenten dat olieprijzen dalen, omdat het risico bestaat dat er anders een miljoenenverlies wordt geleden.

Tevens hebben piraten woensdag een Zuid-Koreaans vissersschip laten gaan. Het schip werd vier maanden geleden gekaapt, terwijl het op krab aan het vissen was. Aan boord waren 43 opvarenden. Een marineschip van de Europese patrouillevloot in het gebied is op verzoek van Seoul onderweg naar de vissersschuit om te kijken hoe het met de zeelieden is gesteld. Hoeveel losgeld is betaald, is niet bekendgemaakt.

Super Meat Boy komt naar Rock Band

Super Meat Boy zal zijn opwachting maken op het vernieuwde Rock Band 2.0-netwerk dat vanaf volgende week beschikbaar is. Het zal gaan om drie nummers uit het spel die speciaal een remix hebben gekregen om de nummers moeilijker te maken. Wanneer de nummers precies beschikbaar komen is nog niet bekend.

Het nieuwe netwerk is alleen beschikbaar voor de mensen met Rock Band 3, mensen met oudere versies van het spel vallen naast de boot. De volgende drie Super Meat Boy-nummers zullen we zien:

  • The Battle of Lil’ Slugger
  • Can o’ Salt
  • Betus Blues

De maker van de liedjes, Danny Baranowsky, vond het wel een leuk idee om een aantal extra liedjes te remixen voor degenen die Dragonforce op 100% expert behaald hebben. We kunnen dus verwachten dat deze drie Super Meat Boy-nummers niet makkelijk zullen zijn.

Gullit gepresenteerd bij Terek Grozny

Ruud Gullit is vandaag aangekomen in Grozny. De nieuwe trainer van de lokale club Terek werd op het vliegveld begroet door honderden fans. Gullit was voor het eerst in Tsjetsjenië. Een eerdere presentatie ging niet door omdat de Nederlander geen geldig visum had.

Na aankomst had Gullit een afspraak met de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, die ook voorzitter is van Terek Grozny. Ook stond een rondrit door Grozny op het programma. Onderweg werd de oud-trainer van Chelsea, Newcastle United, Feyenoord en Los Angeles Galaxy volgens de site van de Tsjetsjeense club toegejuicht door supporters.

Gullit heeft als opdracht gekregen om Terek naar de top van de Russische competitie te leiden. De ploeg die afgelopen jaar twaalfde werd, moet in 2011 bij de top acht horen. Dat zal hij niet vanuit Grozny bewerkstelligen. Terek heeft een trainingscomplex in het kuuroord Kislovodsk, zo'n 200 kilometer verderop en buiten Tsjetsjenië.

Op termijn is het wel de bedoeling dat de ploeg zich in Grozny vestigt. Samen met Kadyrov bezocht Gullit dan ook het in aanbouw zijnde nieuwe stadion en trainingscomplex. Volgens Kadyrov is de Tsjetsjeense hoofdstad "de veiligste plaats op aarde". Gisteravond schrikten drie explosies echter de stad op. Daarbij raakten drie politieagenten en twee burgers gewond.

Scoutingleider cel in na ontucht met minderjarige

Een 42-jarige scoutingleider uit Loenen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden voor het misbruiken van een minderjarige jongen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Ook acht de rechter hem schuldig aan het bezit van kinderporno en het vertonen van seksfilms aan drie scouts van onder de 16 jaar.

Volgens de rechter heeft de man op ernstige wijze de emotionele en lichamelijke integriteit van de jongen die hij misbruikte, geschonden. Ook heeft hij niet stilgestaan bij de impact die de films konden hebben op de minderjarige jongens.

De man kende zijn misbruikslachtoffer niet via de scouting. In de lente van vorig jaar haalde hij de jongen via internet over een afspraak met hem te maken om ontuchtige handelingen te plegen. De afspraak vond in juni plaats.

Om te voorkomen dat de man in herhaling valt, wordt de man na zijn gevangenisstraf verplicht behandeld. Ook mag hij drie jaar niet werken met minderjarigen, aansluiten bij een scoutinggroep of via internet contact zoeken met minderjarigen.

De rechter hield in zijn vonnis rekening met het feit dat de man voor het eerst in aanraking komt met justitie. Ook is hij gemotiveerd om zich te laten behandelen. Het Openbaar Ministerie had twee weken terug twintig maanden celstraf geëist.

Fans blesseren tennisster Wickmayer

Populair zijn kan ook zijn nadelen hebben, zo ondervond de Belgische tennisster Yanina Wickmayer afgelopen weekend. Zondag nadat België in de kwartfinale van de Fed Cup met de Verenigde Staten afgerekend hadden viel een houten wand van het Sportpaleis in Antwerpen op het been van Wickmayer.

De reden was dat de fans stonden te dringen om een handtekening van de Belgische te krijgen. Het wandje viel op het been van Wickmayer die hierbij een dikke enkel en schaafwond opliep. Het been werd ingetapet en na enkele dagen rust is de tennisster vandaag in Parijs de baan weer opgegaan. Ze rekende in de eerste ronde ondanks de blessure met 7-6 (1) en 6-2 af met de Russin Jelena Vesnina die 51e van de wereld staat.

Verschil hbo- en academische titel verdwijnt

Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil dat hbo'ers dezelfde bachelor- en mastertitel mogen voeren als academici. Hiermee wil hij verwarring in het buitenland voorkomen.

Momenteel krijgen afgestudeerden van universiteiten de graad bachelor of master 'of Arts' dan wel 'of Science'. Een afgestudeerde van het hbo moet genoegen nemen met de titel bachelor of master, eventueel met een specifieke toevoeging afhankelijk van de studierichting, bijvoorbeeld 'Bachelor of Theatre in Education'.

De komst van de maatregel is geen verrassing. De commissie-Veerman noemde het gelijktrekken van de titulatuur al in haar rapport. In het regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet dit rapport gaat uitvoeren. De universiteiten stemden na jarenlang gesteggel al met de afschaffing van het onderscheid in, bij de presentatie van het rapport.

Guerrilla: 'Motioncontrollers zullen in meer FPS-games verschijnen'

Volgens programmeur Tommy de Roos van Guerrilla Games zullen motioncontrollers zoals de Wiimote en de PlayStation Move steeds meer gemeengoed gaan worden in FPS-games. Het duurt nog even voordat we eraan gewend zijn, maar de Roos denkt dat het uiteindelijk omarmd wordt als een goede controller.

"Je verliest wel wat accuratesse als je ronddraait, dat is wat moeilijker" vertelde de Nederlander. "Maar dat wordt uitgebalanceerd door het feit dat je overal kan wijzen en dat daar de kogels neerkomen. Dat is een afweging die je moet maken, en sommige hardcore gamers hebben toch de Move gekozen." Volgens de Roos moet binnen een paar jaar deze wenfase afgelopen zijn.

"Dit zijn de beginfases. Nintendo heeft een hoop onderzoek gedaan. Nu hebben wij dat ook gedaan, waardoor het langzaam op gang komt. Binnen een paar jaar worden first-person-shooters zo gespeeld. Misschien niet per se met de Move, maar wel met een soortgelijke controller." aldus de Roos.

Killzone 3, shooter van Nederlandse bodem voor de PS3, heeft goede punten gescoord. De game ligt binnenkort in de winkel.

kz3

Cricketers willen vaker tegen toplanden spelen

De Nederlandse cricketploeg moet meer kansen krijgen om tegen de grote landen te spelen. Dat stelt de Nederlandse aanvoerder Peter Borren aan de vooravond van het WK. "Het is niet makkelijk om je voor te bereiden op een WK zonder die ervaring", stelt de geboren Nieuw-Zeelander. Nederland won in drie WK's slechts twee duels, beiden tegen teams van het tweede niveau.

In de cricketwereld zijn er tien landen die op het hoogste niveau uitkomen. Onder Engeland, Zuid-Afrika, Australië, Bangladesh, India, Pakistan, Sri Lanka, Nieuw-Zeeland, Zimbabwe en de West Indies zitten zes landen die tegen dat niveau aanhikken. Afghanistan, Canada, Ierland, Kenia en Schotland moeten het net als Nederland doen met semiprofs.

De afgelopen twee jaar speelde Nederland slechts een interland tegen een topland. "Het is niet in onze handen, maar we hopen dat de toplanden ons kunnen omarmen en meer kansen bieden om tegen ze te spelen", laat Borren weten.

Nederland komt tijdens het WK in India, Sri Lanka en Bangladesh uit in een poule met Engeland, de West Indies, Zuid-Afrika, India, Bangladesh en Ierland. Het WK begint op 19 februari. De finale wordt op 2 april gespeeld.

De eerste trailer van Trust

De eerste trailer van Trust is vandaag uitgebracht. Trust is een de nieuwe film van David Schwimmer, die ook Run Fatboy Run in 2007 regisseerde. 

Trust is een drama over het gevaar van online daten of chatten. De hoofdrol is voor de veertien-jarige Annie, die haar eerste vriendje online ontmoet. Nadat ze vele maanden gechat hebben, besluiten ze elkaar te ontmoeten. Echter, het vriendje blijkt niet te zijn zoals ze gedacht had. De ontmoeting met hem maakt het leven van haar en haar ouders tot een hel.

Trust draait vanaf 16 juni in de bioscopen.

Van der Laan wil duidelijkheid renovatie Stedelijk

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan gaat zich bemoeien met het verdere verloop van de renovatie van het Stedelijk Museum. Het gemeentebestuur heeft een commissie samengesteld die zich gaat buigen over de problemen waarin de werkzaamheden verkeren, meldt AT5 woensdag.

De renovatie en nieuwbouw van het museum werd twee weken terug stilgelegd, toen hoofdaannemer Midreth in de financiële problemen kwam. Het bedrijf staat op het punt failliet te gaan.

De gemeente wil vrijdag in gesprek met Midreth. Dan moet er meer duidelijkheid komen over de voortgang van de renovatie en de toekomst van het bedrijf. Behalve Van der Laan bestaat de commissie onder anderen uit de wethouders Maarten van Poelgeest en Carolien Gehrels.

Het Stedelijk Museum wordt al sinds 2004 verbouwd en is sindsdien gesloten voor publiek. Door vertragingen werd de heropening al enkele keren uitgesteld.


Van der Laan wil duidelijkheid renovatie Stedelijk (Foto: Novum)

Minister De Jager wil verandering bankentoezicht

In een nieuwe bestuursstructuur voor De Nederlandsche Bank (DNB) moet het toezicht op banken een eigen gezicht krijgen. Dit zei minister Jan-Kees de Jager woensdag in een discussie met studenten op de Universiteit van Amsterdam.

De Jager heeft in de ministerraad het voorstel gedaan om een van de bestuurders van de centrale bank volledig met deze taak te belasten, 'om het bankentoezicht meer gezicht te geven'. De minister, te gast bij het evenement Room for Discussion van de economische faculteitsvereniging Sefa, vindt dat de huidige verantwoordelijke, DNB-directeur Henk Brouwer, onvoldoende als zodanig in beeld is geweest.

Van falen van het DNB-bestuur wil De Jager echter niet spreken. "Er is veel misgegaan, maar je kunt niet zeggen dat het toezicht heeft gefaald." Hij wil dat DNB in de toekomst 'interventionalistischer' gaat optreden en meer 'zijn tanden laat zien'.

Een van de oorzaken van de voorzichtige houding van de toezichthouders is volgens De Jager de angst voor aansprakelijkheidsprocedures en miljardenclaims. "Die aansprakelijkheid moeten we aanpakken", aldus de minister.

Familie bezorgd over gevangene in Iran

De familie van een Nederlandse Iraniër die al jaren vastzit in Iran is zeer bezorgd over zijn lot. Eerst had de familie nog iedere twee maanden contact met Abdullah al Mansouri, maar sinds september is niets meer van hem vernomen, meldt de Wereldomroep woensdag.

Al Mansouri werd eind jaren tachtig in Iran schuldig bevonden aan terrorisme. Hij vluchtte naar Nederland, maar werd tijdens een bezoek aan Syrië in 2006 opgepakt en uiteindelijk uitgeleverd aan Iran. Daar zit hij nu al 5 jaar vast. Hij zit een celstraf van 30 jaar uit.

De bezorgdheid bij de familie is volgens de omroep aangewakkerd door de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. Een dag voor de executie had de Iraanse ambassadeur nog gezegd dat haar proces nog niet is afgerond.

De familie vindt dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken te weinig doet. Bij het ministerie leeft volgens de omroep ook grote onvrede omdat Iran tegenwerkt en de ambassade al een jaar niet heeft kunnen spreken met Al Mansouri.

Torchlight voor XBLA is er bijna met nieuwe trailer

Torchlight kwam in 2009 uit als download voor de PC, in 2010 volgde er een retail-versie en kwam er ook een port voor de Mac. Binnenkort komt Torchlight ook uit als download op XBLA. De game staat gepland voor een release op 9 maart 2011 en zal 1200 MSP gaan kosten.

Torchlight is een actie-RPG die zich afspeelt in en rondom het fictieve stadje Torchlight. Het spel is ontwikkeld door Travis Baldree (Fate), Max Schaefer en Erich Schaefer (Diablo en Diablo II). Het spel zal drie klassen bevatten die ook in de trailer getoond worden.

'Franse ministers op vakantie in Frankrijk'

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn ministers woensdag opgeroepen in Frankrijk op vakantie te gaan. Premier François Fillon kwam onlangs onder vuur toen bleek dat de Egyptische regering de vakantie van hem en zijn gezin in het Noord-Afrikaanse land had betaald.

Sarkozy zei dat alle ministers die vakanties krijgen aangeboden van buitenlandse regeringen, alvorens het aanbod te accepteren, eerst goedkeuring moeten krijgen - van de premier. De verklaring van Sarkozy volgt na de vakantie van Fillon in Egypte - weken voor de onrust in het land - en van de minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie die ten tijde van de Tunesische straatprotesten die de val van de regering inluidden, in het land op vakantie was.


'Franse ministers op vakantie in Frankrijk' (Foto: Novum)

Doden en vermisten bij aanvaring bij Zuid-Korea

Een Cambodjaans vrachtschip is woensdag gezonken nadat het in aanvaring was gekomen met een nog ongeïdentificeerd schip in de wateren bij de Zuid-Koreaanse havenstad Ulsan. De lichamen van vier opvarenden zijn inmiddels geborgen en zeven zeelieden worden nog vermist. Dat zegt de Zuid-Koreaanse kustwacht.

De nationaliteiten van de vermiste bemanningsleden van het 1500 ton zware vrachtschip zijn nog niet bekend. De kustwacht heeft boten en helikopters ingezet om naar de vermisten te zoeken. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld.

Brits handelstekort naar all-time high

Het handelstekort van het Verenigd Koninkrijk is in december uitgekomen op een nieuwe all-time high van 9,2 miljard pond. Dit maakte het Britse Office for National Statistics woensdag bekend.

Economen gingen vooraf uit van een bedrag van 8,6 miljard pond. Het tekort is fors hoger dan in november, toen het handelstekort nog op 8,5 miljard pond uitkwam. De Britten exporteerden de laatste maand van 2010 1,3 procent meer, tegenover een stijging van 3,5 procent bij de import.


Handelstekort Verenigd Koninkrijk 2000 - december 2010 (in miljarden ponden)

[WTT] Tsonga naar kwartfinales

Jo-Wilfried Tsonga is de eerste kwartfinalist van het ABN-Amro World Tennis Tournament. In een Frans onderonsje klopte de nummer acht van de plaatsingslijst oud-winnaar Michaël Llodra: 4-6, 6-4, 6-4. Llodra won de eerste set nog, maar in het tweede en derde bedrijf had Tsonga telkens aan een break voldoende.

Gilles Simon werd in de eerste ronde in Ahoy verrassend uitgeschakeld. Tegen zijn landgenoot Benoît Paire, die zich via het kwalificatietoernooi had geplaatst in Rotterdam, bleek de Fransman niet opgewassen. Paire, de nummer 136 van de wereld, won met 6-2, 2-6, 6-3.

Molenaar trekt stekker uit motorraceteam

Arie Molenaar heeft besloten om de stekker uit Molenaar Racing te trekken. De Nederlander kreeg de begroting voor zijn renstal die in de 125cc-klasse uit zou komen niet rond, waardoor doorgaan onverantwoord was. Coureurs Jasper Iwema en Luis Salom moeten nu op zoek naar een nieuwe werkgever.

Molenaar had een gat van 350.000 euro in de begroting van 1,2 miljoen. Hij sprak na zijn noodkreet van enkele weken geleden nog met potentiële sponsoren, maar dit heeft uiteindelijk tot niets geleid. Hierdoor valt na zeventien jaar het doek voor Molenaar Racing. Hoogtepunten waren de wereldtitels die Haruchika Aoki in 1995 en 1996 behaalde.

Iwema heeft al aangegeven op zoek te gaan naar een nieuw team. De 21-jarige rijder zegt al met twee buitenlandse teams in onderhandeling te zijn.

[Gerucht] Prijs en releasedatum NGP gelekt

De Sony NGP is het gesprek van de dag en het internet zou het internet niet zijn als er niet de nodige informatie op gelekt wordt hier en daar. Voor de duidelijkheid, we plaatsen alleen wat er gelekt is en het is aan jullie zelf om te beoordelen hoe geloofwaardig je het vindt.

De lek is een screenshot van een intern Gamestop-databasescherm , die de prijs en releasedatum van de NGP laat zien.  Als de ingevoerde informatie correct is en we niet te maken hebben met een grappenmaker zal de prijs $299.99 worden en de releasedatum 1 januari 2012. Nu is die datum vrij apart, maar de prijs lijkt redelijk in de lijn van verwachting. Zie het plaatje en oordeel zelf.

Uitspraken Van Nistelrooy ergeren HSV

Ruud van Nistelrooy heeft met zijn uitspraken in de Nederlandse media kwaad bloed gezet bij Hamburger SV. "Het is voor mij belangrijk om een persoonlijk gesprek met Ruud te hebben", aldus trainer Armin Veh. "Dan kan ik van hem persoonlijk horen wat hij heeft gezegd."

Van Nistelrooy zag onlangs een transfer naar Real Madrid mislopen. HSV wilde, tot zijn teleurstelling, niet meewerken. "Het is tijd voor nog één mooie uitdaging", aldus de spits maandag bij het trainingskamp van het Nederlands elftal. "Ik moet nog veertien competitiewedstrijden en dan is het mooi geweest."

Veh kan de onrust er niet bij hebben. "Als Ruud ons enige probleem was, kon ik er wel om glimlachen. Maar dat is niet zo."

Volkstelling in India enorme klus

Miljoenen ambtenaren zijn woensdag in India op pad gegaan voor een volkstelling. Het is de bedoeling dat ze de komende drie weken elke inwoner van het land registeren en dat is een behoorlijke klus. Op China na heeft geen land ter wereld zoveel inwoners als India, waar naar schatting 1,17 miljard mensen wonen.

De eerste die 'geteld' werd was president Pratibha Devisingh Patil en na haar was Sonia Gandhi aan de beurt, de leidster van de Congrespartij. Gezeten onder een bodhiboom in haar tuin boog ze zich over de uitgebreide vragenlijst, met vragen over onder andere inkomen, godsdienst, opleiding en toegang tot basisvoorzieningen. De volkstelling moet bijvoorbeeld aan het licht brengen in welke gebieden de armoede het grootst is, waar de meeste analfabeten wonen en waar de meeste mensen wonen die niet in staat zijn te werken.

India is op weg om China voorbij te streven als land met de meeste inwoners. Volgens het CIA World Fact Book neemt de Indiase bevolking jaarlijks met ongeveer 1,4 procent toe en die van China, dat 1,3 miljard inwoners heeft, met 0,49 procent.

Volgens de autoriteiten is de volkstelling van groot belang voor zowel de overheid als het bedrijfsleven, voor het uitstippelen van beleid, het opzetten van allerlei programma's en het opstellen van begrotingen. Met de volkstelling, die eens in de tien jaar wordt gehouden, is vorig jaar al een begin gemaakt. Toen zijn zo'n driehonderd miljoen huishoudens geregistreerd. Voor het eerst wordt nu genoteerd hoe mensen wonen, of ze over elektriciteit en een toilet beschikken en of ze ooit naar school zijn geweest. Bijna alle inwoners van het land worden geregistreerd, ongeacht hun nationaliteit en ook bijvoorbeeld gevangenen, zoals de Pakistaan Ajmal Kasab die ter dood is veroordeeld voor zijn aandeel in de terreuraanslagen die in 2008 werden gepleegd in Mumbai.

Als laatsten worden eind februari de miljoenen daklozen geteld, die slapen op perrons, onder bruggen en in parken. De resultaten van de volkstelling worden in de loop van de komende twee jaar gepubliceerd. Onder de 2,7 miljoen 'volkstellers' bevinden zich veel leraren. Op het verzwijgen van informatie staat een boete van maximaal 1000 roepie (16 euro).

Bij de volkstelling wordt niet gevraagd naar de kaste waartoe iemand behoort. De autoriteiten waren bang dat mensen minder goed zouden meewerken als dit gevoelige onderwerp aan de orde zou worden gesteld, maar voor later dit jaar staat een aparte kaste-registratie op stapel.


Volkstelling in India enorme klus (Foto: Novum)

Zorgen om verhoogde activiteit bij IJslandse vulkaan

Geologen in IJsland waarschuwen dat het binnenkort weer mis kan gaan. De laatste tijd is er een verhoogde seismische activiteit waargenomen rondom de op één na grootste vulkaan op het eiland.

De afgelopen tijd ging de aandacht vooral uit naar de vulkaan de Grimsvotn op IJsland, die enige tijd signalen van activiteit leek af te geven. Nu lijkt de dreiging van de Bárdarbunga echter groter.

Páll Einarsson, professor in geofysica op IJsland, laat weten dat er de afgelopen dagen een aardbevingszwerm rondom de Bárdarbunga vulkaan gemeten werd. De trillingen in de grond zijn volgens hem een goede reden om je langzaam zorgen te gaan maken. Een tekort aan meetinstrumenten op de locatie maakt het echter lastig om exacte gegevens door te krijgen over wat er op dit moment aan de hand is. Hierdoor kan nog niet nauwkeurig worden bepaald op welke diepte het exact rommelt.

Einarssom geeft aan dat het lastig is om te voorspellen wat de vulkaan doet, maar de zwerm aardbevingen van de laatste tijd is de sterkste die er de laatste jaren geweest is. Volgens hem is er dan ook geen twijfel: "De lava stijgt."

"Als we het hele land bekijken is dit op dit moment verreweg het meest actieve gebied van IJsland. We hebben er alle reden voor om aan te nemen dat de lava langzaam stijgt". Hij deed dan ook een dringende oproep om zo snel mogelijk betere instrumenten op de locatie te krijgen om op zeer korte termijn te kunnen zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. De locatie ligt in het midden van het land, onder de grootste gletsjer (Vatnajokull) van IJsland.

Vulkanoloog Jon Frimann liet op zijn blog weten dat sinds de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 de IJslanders de situatie rondom aardbevingszwermen vele malen serieuzer nemen dan ooit te voren. Ook hij liet weten dat het IJslandse Meteoroligisch Instituut inmiddels gewaarschuwd heeft voor een verhoogd risico rondom deze vulkaan. "De tijd zal ons op korte termijn leren of de Bárdarbunga vulkaan plannen heeft of niet."

De laatste uitbarsting van de Bárdarbunga was overigens in 1910, al denken vulkanologen dat de laatste kolossale uitbarsting alweer dateert uit 1477. Bij die uitbarsting zou er meer lava zijn vrijgekomen dan bij welke uitbarsting ook in de afgelopen 10.000 jaar. Het is de op één na grootste vulkaan op IJsland.

Ter vergelijking: De Eyjafjallajökull is vergeleken met de Bárdarbunga nog maar een dwerg.

Meer over alle vulkanen in IJsland vind je ook op het forum

Vrijspraak in moordzaak zonder lijk

De 41-jarige Frans J. uit Oosterbeek is vrijgesproken voor de moord op amateurfotograaf Henk Peters uit het Gelderse Doorwerth. De rechtbank in Arnhem bepaalde woensdag dat er te weinig bewijs is. Zo is er geen lijk gevonden. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar gevangenisstraf geëist.

De rechter veroordeelde J. wel tot veertien maanden cel voor enkele andere feiten, zoals vuurwapenbezit en verduistering. Hij hoeft echter niet meer naar de gevangenis, omdat hij sinds zijn aanhouding in mei 2009 al 22 maanden heeft vastgezeten.

Politie en justitie verdenken J. van de moord op de nog steeds vermiste Peters. Het slachtoffer verdween spoorloos nadat hij in april 2009 het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem had bijgewoond. In de auto van J. werden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen en J. bleek in het bezit te zijn van de huissleutel en het rijbewijs van Peters. Ook werd een geheugenkaartje uit diens fototoestel gevonden.

De rechtbank gaat ervan uit dat Peters niet meer in leven is en dat hij door geweld om het leven is gekomen maar vindt het vinden van de bezittingen van Peters onvoldoende bewijs om J. aan te wijzen als de verantwoordelijke. J., die zich op zijn zwijgrecht beriep, heeft de moord altijd ontkend.

Dragon Age 2 achievements en eerste twee minuten

Dragon Age II komt steeds dichterbij en nu is ook de volledige lijst met achievements bekendgemaakt. Daarnaast is er ook een kort filmpje van de eerste twee minuten van het spel opgedoken. In het filmpje zien we ook de vrouwelijke variant van de hoofdpersonage van het spel.

Omdat het filmpje en de achievement-lijst spoilers kunnen bevatten kunnen jullie hier het filmpje bekijken en hier de achievements. Daarnaast heeft Dan Lazin van Bioware ook aangegeven waarom je nog steeds maar één actie in de wachtrij kan zetten. De vijanden zijn namelijk redelijk makkelijk te verslaan alleen ze zijn er in grotere getallen. Dit houdt in dat je na één of twee acties je plan moet bijstellen en niet nog eerst een aantal acties verspillen op iets dat er niet meer is.

Daarnaast geeft Lazin ook aan dat de eerste Dragon Age op de console er niet optimaal uitzag, dit probleem is nu opgelost en elke versie ziet er goed uit. Dragon Age II komt 11 maart uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC. Een demo zal 22 februari uitkomen. Bekijk hieronder nog de laatste trailer die gisteren online is gekomen.

FTD verliest zaak tegen BREIN

Downloaden is legaal, maar een ontmoetingsplatform voor downloaders is dat niet. Dat bepaalde de rechtbank Haarlem vandaag in de bodemprocedure die FTD, de grootste Nederlandstalige community van Usenet-enthousiastelingen, had aangespannen tegen antipiraterijstichting Brein.

FTD zou het illegaal uploaden indirect stimuleren, aldus de rechtbank in Haarlem. Dat is volgens de rechtbank 'maatschappelijk onzorgvuldig'. Dat downloaden legaal is, zoals het Gerechtshof Den Haag onlangs bepaalde in een andere rechtszaak van FTD, vond de rechtbank niet doorslaggevend. FTD moet binnen een maand alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal van partijen die zijn aangesloten bij BREIN verwijderen op straffe van een dwangsom van 15.000 euro per dag. 

"Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was", verklaart FTD-directeur Ronald Sievers. "Helaas beslist de rechtbank nu anders. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep."

FTD spande de bodemprocedure in mei 2009 aan tegen BREIN omdat deze het platform 'illegaal' noemde. Downloaden van Usenet is in Nederland volledig legaal, en FTD doet niets meer dan een platform bieden waar mensen elkaar op interessante downloads kunnen wijzen. Onder druk van Brein had het platform zich al aangepast om te conformeren aan de wet, maar daarmee nam Brein geen genoegen.

Indien FTD verdwijnt zullen downloaders moeten uitwijken naar een van de vele alternatieven, danwel via usenet-zoekmachines hun bestanden opzoeken.

Eén donor maakt drie nieroperaties mogelijk

Een anonieme donor heeft er met het afstaan van een nier voor gezorgd dat drie patiënten gelijktijdig een nieuwe nier konden krijgen. Voor het eerst in Nederland vond een drievoudige niertransplantatie gelijktijdig en in hetzelfde centrum plaats. Dat maakt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) woensdag bekend.

Twee van de drie patiënten konden een nier van een naaste krijgen, maar de donor had geen geschikte nier. Een verkeerd bloedtype kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de nieuwe nier wordt afgestoten. Doordat de derde donor erbij kwam werd een ruil in gang gezet, waardoor drie patiënten een nieuwe nier konden krijgen.

De operaties werden in hetzelfde ziekenhuis verricht: in de ochtend werd bij de drie donoren een nier verwijderd en in de middag werden deze ook tegelijk bij de patiënten geplaatst. In totaal waren ruim zestig artsen en verpleegkundigen betrokken bij de operaties. Zowel de ontvangers als de donoren maken het goed.

'Miley Cyrus scharrelt met ex Amy Winehouse'

Miley Cyrus is op de gevoelige plaat vastgelegd met een ex van Amy Winehouse. De Amerikaanse actrice is gespot met haar collega Josh Bowman uit de comedyfilm So Undercover in een park in Los Angeles.

De voormalig Britse rugbyspeler had in 2009 een kortstondige relatie met zangeres Amy Winehouse. Dit keer knuffelde hij met de 18-jarige Miley Cyrus en kuste hij haar voorhoofd.

Of de collega's een relatie hebben, is niet bekend. Een bron die dicht bij Cyrus staat, zegt tegen het Amerikaanse People dat ze single is. "Ze zijn niet bij elkaar. Het zijn gewoon vrienden." Een andere bron is het hier niet mee eens. "Ze zijn absoluut samen. Het is echt."

Cyrus en Bowman hebben elkaar leren kennen op de set van So Undercover. In januari zijn ze ook samen gezien op weg naar een hotel in New Orleans, waar de comedy werd opgenomen.


Miley Cyrus (Foto: Novum)

Gewonden bij bomaanslagen Bagdad

Bij twee kleine bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn ten minste zes mensen gewond geraakt. Volgens Iraakse agenten was de politie het doelwit.

De eerste aanslag vond woensdag plaats bij de Al-Ansar-moskee in de sjiitische wijk Sadr City op het moment dat een politiepatrouille passeerde. Een paar minuten later ontplofte een tweede bom op de Mohammed al-Qasim-snelweg. Twee patrouillerende politiemannen raakten gewond.

Het geweld in Irak is enorm afgenomen in vergelijking met een paar jaar geleden, maar elke dag vinden nog wel bomaanslagen en schietpartijen plaats.

China respecteert onafhankelijkheid Zuid-Sudan

China, van oudsher een bondgenoot van Noord-Sudan, heeft gezegd dat het de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan zal respecteren. Het land wil vrede en stabiliteit in de olierijke regio, die aan veel van de Chinese energiebehoeften voldoet.

Sudan produceerde vorig jaar 490.000 vaten olie per dag en twee derde daarvan ging naar China. Er is China dan ook veel aan gelegen om met zowel het noorden als het zuiden goede banden te onderhouden zodat investeringen en mankracht beschermd worden. Er wonen zo'n 24.000 Chinezen in Sudan.

Beijing hoopt dat het noorden en het zuiden hun problemen door middel van gesprekken zullen oplossen en verwacht dat de vredesovereenkomst volledig wordt geïmplementeerd, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het onafhankelijkheidsreferendum in Zuid-Sudan was een belangrijk onderdeel van de vredesovereenkomst.

China is sinds lange tijd een politieke bondgenoot van de regering in het noorden, geleid door Omar al-Bashir, en wordt geregeld bekritiseerd omdat het geen economische druk op de regering uitoefent vanwege de massamoorden in de westelijke regio Darfur.

Twente rondt transfer W. Janssen af

FC Twente heeft vandaag de transfer van Willem Janssen afgerond. De 24-jarige middenvelder komt na dit seizoen transfervrij over van Roda JC en zal tot medio 2015 bij de landskampioen gaan spelen.

Janssen onthulde de overstap al in de winterstop, maar een vervroegde overstap zat er ondanks onderhandelingen niet in. Janssen is bezig aan zijn vierde jaar bij Roda en speelde tot nu toe 108 competitiewedstrijden waarin hij twintig keer doel trof. "Ik zie deze transfer als een mooie stap in mijn carrière," zei de middenvelder.

Dubbelslag Haussler in Qatar

Voor de tweede opeenvolgende dag heeft de Australiër Heinrich Haussler een etappe gewonnen in de Ronde van Qatar. Bovendien nam hij ook de leiding in het algemeen klassement.

Het peloton werd door een straffe wind verbrokkeld in diverse waaiers. Grote verliezer was leider Tom Boonen die de slag miste en gestaag zijn achterstand zag oplopen in de tweede waaier.

Haussler was in de eindsprint vervolgens Renshaw en Bennati de baas. Dankzij de bonificatieseconden nam de renner van Garmin-Cervélo ook de leiderstrui over.

Brand in bus op A10 bij Amsterdam

Op de A10 bij Amsterdam is woensdagochtend een brandje uitgebroken in een bus van Connexxion. De passagiers moesten de bus op de vluchtstrook verlaten, meldt de brandweer.

Het brandje brak rond 10.15 uur uit. Niemand raakte gewond. Volgens een woordvoerder van de brandweer wist de chauffeur het vuur zelf al grotendeels te bestrijden voor de brandweer aanwezig was. Het brandje is vermoedelijk veroorzaakt door een technische storing. Toen het brandje was geblust, kon de bus verder rijden.

[Gerucht] Gears of War: Exile werkt alleen met Kinect

Het gerucht gaat dat het schietspel Gears of War: Exile alleen werkt met de Kinect-camera voor de Xbox 360. Het gaat om een on-railsschietspel dat de speler een nieuw perspectief biedt op het verhaal dat in de Gears of War-serie wordt verteld. Dat schrijft het Amerikaanse weblog Kotaku althans.

Bij een on-railsschietspel worden camerabewegingen automatisch uitgevoerd. Binnen het zichtbare kader is het de taak van de speler om af te rekenen met vijanden door ze neer te schieten. House of the Dead is één van de bekendste spellen uit het genre. Op Twitter heeft gamedesigner Cliff Bleszinski aangegeven dat het dit jaar te verschijnen Gears of War 3 de bewegingsgevoelige Kinect-camera niet ondersteunt. Het gerucht dat het onaangekondigde spel Gears of War: Exile speciaal voor de camera gemaakt wordt, laait hierdoor op.

Een eerdere onthulling van een onbekende game werd een dag voor de Spike Video Game Awards in januari geannuleerd. In diezelfde maand werd het bekend dat Epic Games bezig is met de game Gears of War: Exile. De gamestudio heeft echter niets aangekondigd.

Vrouw baart kind bij tankstation langs A15

Een vrouw is woensdagochtend van een dochter bevallen op een parkeerplaats bij een tankstation langs de A15 bij Alblasserdam. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 26-jarige vrouw uit Dordrecht was rond 08.00 uur met haar ouders in de auto onderweg naar het ziekenhuis voor de bevalling, maar die zette onderweg al in. De auto moest met spoed via de vluchtstrook naar het tankstation rijden.

Twee agenten brachten het meisje samen met toegesneld ambulancepersoneel ter wereld. Moeder en kind maken het goed en zijn voor controle alsnog naar een ziekenhuis gebracht.

Voortvluchtige komt om door ongeval op A58

Een 47-jarige man die dinsdagavond zwaargewond raakte bij een ernstig ongeluk op de A58 bij Breda is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag bekendgemaakt.

De man zat samen met een andere man in een auto die rond 20.45 uur met hoge snelheid van de weg raakte toen het voertuig een rijdende vrachtwagen had geraakt.

Een arrestatieteam van het KLPD zat de mannen kort voor het ongeval op dezelfde weg ter hoogte van Etten-Leur nog achterna. De inzittenden waren verdacht in een rechercheonderzoek en de auto waarin de twee reden stond als gestolen gesignaleerd.

Het team kon de mannen echter niet bijhouden. Later bleek de auto op de A58 bij Ulvenhout betrokken te zijn bij een ongeluk.

De andere inzittende raakte door het ongeval lichtgewond. Beide mannen hebben een buitenlandse nationaliteit. Het is niet bekend welke.

Darter bedreigd met hakbijl

Een 28-jarige darter uit Zoetermeer is woensdagnacht in zijn woonplaats bedreigd met een hakbijl. Hij is ook mishandeld, maar daarbij werd de hakbijl niet gebruikt, laat de politie weten.

Het slachtoffer en de dader hadden eerder in de avond ruzie gekregen in een sportcentrum aan de Scheglaan. Personeel greep in en stuurde de mannen naar huis. Buiten werd de darter op het parkeerterrein opgewacht door de ander, die een hakbijl bij zich had.

Het kwam tot een worsteling, waarbij de darter werd mishandeld. De dader, een 38-jarige man uit Zoetermeer, reed vervolgens weg. De politie heeft hem vervolgens aangehouden. Hij zit nog vast.

Will Smith neemt Justin Bieber onder vleugels

Will Smith helpt Justin Bieber met zijn eerste stappen in de filmwereld. Het 16-jarige Canadese tieneridool is al succesvol in de muziek, maar acteren is nieuw voor hem. Smith heeft zich opgeworpen als vaderfiguur.

"De familie Smith is geweldig en steunt me in alles wat ik doe", complimenteert Bieber de familie in een interview voor het Amerikaanse radioprogramma The Billy Bush Show, wat woensdagavond wordt uitgezonden. Will Smith heeft zelf behoorlijk wat films op zijn naam staan, de 42-jarige Fresh Prince speelde onder meer in Bad Boys, Men in Black en Independence Day. Justin Bieber, wiens eerste film Never Say Never 31 maart verschijnt, maakt dankbaar gebruik van Smiths ervaring. De acteur en de popsensatie denken na over een gezamenlijk project.

Justin Bieber: Never Say Never, de biografische film over het leven van de 16-jarige Canadees, ging dinsdag al in Los Angeles in première. Honderden uitzinnige fans hoopten een glimp op te vangen van hun idool. Helemaal nieuw is het acteervak niet voor Justin, hij scoorde een gastrol in CSI: Crime Scene Investigation en mag terugkeren als Jason McCann. Bieber wil graag meer acteerervaring opdoen. "Ik wil een entertainer zijn op alle gebieden. De ultieme entertainer, of dit nou op het gebied is van zingen, acteren, dansen of optreden."


Will Smith (Foto: Novum)

Hagenaar demonteert tramhalte om ijzer

Een 42-jarige man uit Den Haag heeft dinsdag in zijn woonplaats een tramhalte gedemonteerd om de ijzeren buizen te verkopen aan een handelaar. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De politie kreeg een melding dat twee mannen bezig waren met het demonteren van de halte aan de Vuurbaakstraat. Een getuige gaf het kenteken van de auto door waar de buizen in waren geladen. In het voertuig troffen agenten 25 ijzeren buizen aan. De 42-jarige Hagenaar werd aangehouden.

Het voertuig staat op naam van een 20-jarige Hagenaar, die ook werd aangehouden. Hij werd later op vrije voeten gesteld, omdat hij niets met de diefstal te maken had. De 42-jarige man zit nog vast en heeft bekend de auto van zijn huisgenoot te hebben geleend om de ijzeren buizen te stelen.

Ruim twintig tips in brute zaak misbruik studente

De uitzending die Opsporing Verzocht dinsdag wijdde aan het ernstig misbruik van een 19-jarige studente in Lunteren heeft inmiddels 22 tips opgeleverd. De politie laat weten met de tipgevers in gesprek te gaan om de tips op bruikbaarheid te onderzoeken.

Het slachtoffer was de nacht van maandag 13 december alleen in een studentenwoning aan de Hessenweg die ze deelde met drie andere studenten. Omdat een van haar huisgenoten nog thuis zou komen, liet ze een deur open. Haar eigen slaapkamerdeur was wel op slot.

Rond 02.00 uur werd de slaapkamerdeur opengebroken. Het slachtoffer deed alsof ze nog sliep, maar na enkele minuten stortte de inbreker zich op haar. Hij bond haar vast en tapete haar mond dicht. Vervolgens misbruikte en mishandelde hij haar zo ernstig dat ze het bewustzijn verloor.

De politie vond later een bandenspoor van een fiets. Bij een brug verder op de Hessenweg werd later de bh van het slachtoffer gevonden.

Na de misbruikzaak kon het slachtoffer niet meer in het huis wonen. Ze woont nu elders in het land bij familie. Omroep Gelderland meldt dat de eigenaar van de studentenwoningen ook is aangeslagen door het incident. Hij is meteen gestopt met het verhuren van kamers voor studenten.

Stam en Van Bon eindigen derde in Kopenhagen

Danny Stam en Leon van Bon zijn als derde geëindigd bij de Zesdaagse van Kopenhagen. Het Nederlandse duo verzamelde 195 punten en hadden één ronde achterstand op de Denen Alex Rasmussen en Michael Morkov die met 305 punten de zege voor zich opeisten.

Tweede werden de Denen Jens-Erik Madsen en Marc Hester die 265 punten hadden en ook een ronde achterstand hadden op het winnende duo. Peter Schep eindigde met de Duitser Leif Lampater als vijfde.

Ferry Corsten aan de slag voor Slam! FM

Ook Ferry Corsten doet mee aan de stoelendans van dj's op de radio. Corsten verruilt Fresh FM voor Slam! FM. Ook Armin van Buuren en dj Tiësto gingen dit jaar in zee met een nieuw radiostation. Corsten's Countdown is vanaf 4 maart elke week op Slam! FM te horen.

Van Buuren verliet Slam! FM vorige maand. Zijn show A State of Trance wordt vanaf vrijdag 4 maart uitgezonden op Radio 538. Tiësto, die jarenlang te horen was op 538, verhuisde op zijn beurt naar 3FM. Daar krijgt de dj vanaf april een eigen show.

"Ik verheug me erg op de samenwerking met Slam! FM", reageert Corsten op het nieuws van zijn verhuizing. "Mijn radioshow past heel goed bij de zender." In Corsten's Countdown laat de dj de nieuwste dancetracks horen. Luisteraars van de show kunnen via social media stemmen op hun favorieten, de tien populairste tracks komen in de laatste show van de maand terug.


Ferry Corsten aan de slag voor Slam! FM (Foto: Novum)

Overlast door acties in openbaar vervoer

Vanaf maandag moeten reizigers in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rekening houden met minder openbaar vervoer. Het personeel van de vervoerbedrijven GVB, HTM en RET voert dan namelijk actie.

De vervoerbedrijven zijn boos over de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden. Abvakabo FNV laat woensdag weten dat een ultimatum van de vakbonden aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) inmiddels is verlopen.

Maandag rijden in Amsterdam minder trams, bussen en metro's. Dinsdag wordt actiegevoerd in Den Haag en woensdag in Roterdam. De bonden willen de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar maken door het aanbod eenmalig te verkleinen. Abvakabo benadrukt dat het niet gaat om stakingen of werkonderbrekingen.

Het kabinet denkt 120 miljoen euro te bezuinigen door het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden. Nu wordt het nog 'onderhands' gegund, waardoor er geen andere vervoerders kunnen meebieden. Volgens de bonden zou de reiziger de dupe worden van de concurrentieslag. Bovendien zouden honderden banen verdwijnen en het ov-aanbod 30 tot 40 procent minder worden.


Overlast door acties in openbaar vervoer (Foto: Novum)

Dark Souls zal zestig uur speeltijd hebben

Dark Souls zal zo'n zestig uur aan gameplay bevatten, geeft director Hidetaka Miyazaki aan in een interview met 4gamer. Voorganger Demon's Souls had zo'n dertig - veertig uur aan gameplay. Dark Souls zal meer bevatten en dit is niet alleen het aantal gameplay-uren.

Miyazaki gaf in het interview ook aan dat er geen demo zal komen van Dark Souls, er is te weinig tijd voor en hij vindt zichzelf niet goed in demo's maken. Miyazaki geeft ook aan dat er geen DLC-plannen zijn, mocht er toch DLC komen dan zal dit waarschijnlijk iets met een online-functie te maken hebben. Miyazaki bevestigt wel dat we geen betaalbare items hoeven te verwachten als DLC.

Dark Souls staat gepland voor een release ergens in eind 2011 voor de Xbox 360 en de PS3.

[WK] Favoriete Vonn slaat training over

Skiester Lindsey Vonn zal niet optimaal voorbereid aan de start komen van de afdaling die zondag bij het wereldkampioenschap in Garmisch-Partenkirchen op het programma staat. De Amerikaanse kampt met hoofdpijn en concentratieverlies na een valpartij en slaat daarom een training over.

Vonn is houdster van de wereldtitel op de afdaling, maar is verre van fit na een hersenschudding die ze vorige week bij een valpartij in Hinterreit opliep. "Ik mis nog steeds de concentratie, scherpte en mentale kracht om te skiën op de manier die ik gewend ben. Ik heb samen met mijn man, artsen en trainers besloten de training voor de afdaling over te slaan," zei de Amerikaanse op Facebook. Ze eindigde afgelopen maandag op de Super G als zevende.

Janko niet op training Twente, Ruiz wel

Marc Janko heeft vandaag niet bij FC Twente meegetraind. Bryan Ruiz verscheen echter wel op het trainingscomplex in Hengelo, meldt TC Tubantia.

Zowel Janko als Ruiz meldde zich deze week af voor interlands met hun nationale team. De Oostenrijkse spits moet het duel met Nederland vanavond missen vanwege een heupblessure. Daardoor ontbrak hij vandaag op de groepstraining.

Ruiz is net hersteld van een langdurige blessure en uit voorzorg besloot hij om in Enschede te blijven. Naast Ruiz trainde ook Oguchi Onyewu weer mee. Hij kampte met rugproblemen en was grieperig, maar de Amerikaan lijkt nu weer fit te zijn.

[WTT] Youzhny en López door

Mikhail Youzhny en Feliciano López hebben de tweede ronde bereikt van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. López stuurde de Duitser Florian Mayer met 6-3 en 6-4 naar huis. In de volgende ronde speelt de Spanjaard tegen Marcos Baghdatis of Andy Murray.

De Rus Youzhny had aanzienlijk meer moeite met de Spanjaard Marcel Granollers. Hij won de eerste set eenvoudig met 6-2, maar leverde in het tweede bedrijf al snel zijn opslag in, zodat een derde set in de maak leek. Youzhny brak echter terug en wist de set en daarmee de wedstrijd via de tiebreak alsnog te pakken: 6-2 en 7-6 (6). In de volgende ronde neemt Youzhny het op tegen Thiemo de Bakker.

Lian Shi: het nieuwe vrouwelijke personage in Dynasty Warriors 7

Door middel van een nieuwe serie screenshots heeft KOEI het nieuwe vrouwelijke karakter uit Dynysty Warriors 7, Lian Shi, laten debuteren. Sun Quan, de man van Lian Shi, is ook te zien in de screens, evenals slechterik Lu Bu. Beide mannen zijn bekende gezichten uit de Dynasty Warriors-serie.

Dynasty Warriors 7 wordt ontwikkeld door Japanse ontwikkelaar Omega Force. Uitgever Koei Tecmo is van plan de game 25 maart 2011 uit te brengen op de PlayStation 3 en Xbox 360.

DW 7 screen  DW 7 screen

DW 7 screen DW 7 screen

DW 7 screen DW 7 screen

DW 7 screen DW 7 screen

DW 7 screen DW 7 screen

DW 7 screen DW 7 screen

Puisten en de PVV

Halve waarheden kunnen hun nut hebben. Om een stukje onzekerheid bij mensen weg te nemen, is het in mijn ogen soms geoorloofd om zaken een beetje positiever weer te geven en niet alle informatie prijs te geven. Opmerkingen als “Alles komt goed” of “Het valt wel mee”, kunnen nooit de volledige lading dekken, want niemand kan de toekomst exact voorspellen. Maar ze kunnen wel de nodige rust geven, die een eventueel vervolg gunstig zal beïnvloeden.

[WK] Italiaan Innerhofer wint Super G

Christof Innerhofer is woensdag wereldkampioen geworden op de Super G. De Italiaan had 1.38,31 minuten nodig voor de 2200 meter lange Kandahar-piste in Garmisch Partenkirchen. Daarmee was hij zes tienden sneller dan de Oostenrijker Hannes Reichelt. Brons was er voor Ivica Kostelic. De Kroaat was 72 honderdsten langzamer dan Innerhofer.

Veel deelnemers hadden moeite met de lastig gestoken Super G. De Amerikaan Bode Miller was razendsnel, maar maakte op vier poortjes voor de finish een grote fout en zag een goede klassering in het water vallen. Andere toppers als Ted Ligety, Aksel Lund Svindal en titelverdediger Didier Cuche vielen uit.

De 26-jarige Innerhofer is een specialist op de snelle nummers. Zijn enige wereldbekerzege boekte hij eind 2008 op de afdaling van Bormio. Op het WK van 2009 werd hij al vierde op de Super G. Tijdens de Olympische Spelen van Vancouver werd hij op dat onderdeel zesde.


Christof Innerhofer wereldkampioen op de Super G (Foto: Novum)

Citroën: "Geen probleem met F1-terugkeer Räikkönen"

Citroën heeft er geen enkele moeite mee als Kimi Räikkönen het World Rally Championship tijdelijk gaat verruilen voor de Formule 1. De Fin is bij Lotus Renault GP in beeld om de zwaargewonde Robert Kubica tijdelijk te gaan vervangen.

Het is niet voor het eerst dat Räikkönen bij het team in beeld is. De renstal probeerde hem voor dit seizoen al vast te leggen, maar dat ketste af omdat de Fin vond dat hij door het team in de media gebruikt werd. The Iceman rijdt dit seizoen met een eigen team in het WRC en Citroën zal daarom een mogelijke terugkeer in de Formule 1 niet blokkeren.

"Als hij wil vertrekken kan ik daar niets aan doen want hij is een klant. Hij huurt een auto en rijdt met zijn eigen sponsors. Ik neem aan dat Bernie Ecclestone, de FIA en de hele Formule 1-gemeenschap de druk opvoeren om hem terug te zien in de Formule 1, want hij is nog altijd een grote naam in de autosport. De verzoeken moeten echter wel zeer overtuigend zijn om hem over te halen," zei de Rallysportbaas van Citroën Richard Quesnel.

Vliegtuigje stort neer in Zuid-Afrika

Een ongeluk met een klein vliegtuig dat is neergestort in een natuurreservaat op ruim 500 kilometer ten oosten van Kaapstad heeft vermoedelijk aan alle negen inzittenden het leven gekost. Zuid-Afrikaanse reddingswerkers hebben woensdag de lichamen van acht slachtoffers geborgen.

Het toestel werd al veertien uur vermist toen woensdagochtend de brokstukken werden gelokaliseerd. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk. Op het moment van het ongeluk was er dichte mist.

Emma Thompson beschuldigd van plagiaat

De Engelse actrice en scenariste Emma Thompson is verwikkeld in een conflict over haar nieuwste filmscenario Effie. Het zou erg lijken op het Broadway-stuk The Countess uit 1999 van de Amerikaanse toneelschrijver Gregory Murphy, die naar de rechter is gestapt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Murphy wil een officiële uitleg van Thompson waarom Effie niet te veel op zijn The Countess lijkt. Als Thompson dat niet kan aantonen kan de rechter besluiten dat ze haar film niet mag maken.

Beide scenario's gaan over de 29-jarige 19e-eeuwse Britse dichter en kunstcriticus John Ruskin, zijn 17-jarige echtgenote Euphemia 'Effie' Gray en haar heimelijke minnaar, kunstschilder John Everett Millais. Het resulteerde in een van de grootste seksschandalen van die tijd.

De 51-jarige Thompson heeft al eerder de scripts voor haar eigen films geschreven, zoals voor Sense and Sensibility en de beide Nanny McPhee-films. Zij beweert het stuk van Murphy, dat in 2005 ook in Londen werd opgevoerd, of het scenario daarvan nooit te hebben gezien en ontkent het te hebben gekopieerd.

Ook zonder het scenario van Murphy zou Thompson het levensverhaal van Ruskin al in verscheidene vormen hebben kunnen zien. Het is bewerkt tot toneelstukken, radio hoorspellen en twee tv-series voor de BBC. De eerste verfilming verscheen in 1912, de stomme film The Love of John Ruskin.

Mocht de verfilming van Thompson doorgang vinden, dan is zij daarin zelf te zien. Orlando Bloom en Saoirse Ronan hebben al toegezegd voor de hoofdrollen.


(Foto: Novum)

Intelligent leven

In onze submit vonden wij dit stuk tekst over de wereld. de_commodore heeft er zijn kijk op de wereld eens op los gelaten op zijn toetsenbord

Een filosofisch artikel voor de mensen die daar zin in hebben. Veel mensen zien intelligent leven, en daarmee zichzelf, als het beste wat de natuur ooit heeft voortgebracht. Maar zijn intelligente levensvormen als de onze wel zo superieur? Intelligent leven lijkt perfect. De mens is bewust van zichzelf en van zijn situatie, en kan manieren bedenken om deze situatie te verbeteren. 

Met dank aan de_ Commodore voor de submit

Van der Zee begint arbitragezaak tegen Ajax

Hans van der Zee heeft een arbitragezaak aangespannen tegen Ajax. Dat meldt een woordvoerder van de KNVB. De zaak dient volgende week woensdag in Zeist.

In januari zette de club de toenmalig hoofdscout op non-actief, maar beide partijen konden het niet eens worden over een ontslagregeling. Van der Zee was sinds 2007 in dienst bij Ajax.

De 55-jarige Van der Zee was in het verleden onder meer trainer bij FC Volendam en Sparta Rotterdam. Van 2001 tot 2007 was hij internationaal scout bij PSV. Bij Ajax heeft de Amsterdammer de laatste jaren dezelfde functie bekleed.

Oost-Europeanen tevreden in West-Brabant

Twee op de drie arbeidsmigranten uit Oost-Europa zijn meer dan tevreden over hun leefomstandigheden, ook al zijn die soms belabberd. De meesten verdienen minder dan 8 euro per uur.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Nicis Institute. De onderzoekers ondervroegen negentig arbeiders uit Polen, Roemenië en Bulgarije over hun leefsituatie in de West-Brabantse gemeenten Breda, Moerdijk en Zundert.

Voor velen blijkt de reden hun land te verlaten zogenoemde kettingmigratie te zijn, waarbij ze vrienden of familie achterna reizen. Zij geven aan dat de beschikbaarheid van goedbetaald werk bepaalt of ze in Nederland blijven of terugkeren naar eigen land. Ongeveer 80 procent van de geïnterviewde arbeidsmigranten geeft aan naar eigen land te willen terugkeren als ze niet langer in Nederland kunnen of willen blijven.

De meesten hebben de lagere school afgemaakt, een klein deel heeft nog een vervolgopleiding gedaan. In Zundert en Moerdijk werken ze vooral in de agrarische sector, bouw en industrie. In Breda zijn meer hoogopgeleide migranten in de zakelijke dienstverlening te vinden.

In Zundert zijn de verdiensten relatief het laagst, maar daarvoor krijgen ze ter compensatie wel vaak gratis huisvesting van hun werkgever. De meeste migranten wonen samen met andere landgenoten. In Zundert, waar in het verleden veel alcoholoverlast was, deelt ongeveer de helft van de migranten hun kamer met zeven of meer personen.

In Breda delen de arbeiders hun woonruimte minder vaak en met minder mensen. De Oost-Europeanen in deze stad zijn het meest tevreden.

In de grotere steden en andere delen van het land is de situatie van bijvoorbeeld Polen een stuk minder. In een uitzending van Nieuwsuur bleek vorige week dat duizenden Polen slachtoffer zijn van uitbuiting door uitzendbureaus. Zo mogen ze vaak niet ziek zijn, krijgen ze vaak erg mager betaald. Ook moeten ze geregeld veel betalen voor slechte huisvesting.

Het lijkt een moderne vorm van slavernij, stelde Nieuwsuur. Tien tot twintig Polen gaan een rechtszaak aanspannen tegen hun uitzendbureau omdat ze veel te veel geld moeten betalen voor huisvesting. In Nederland werken naar schatting zo'n honderdduizend Polen.

Drogba: "Sfeer bij Chelsea niet goed"

Volgens Didier Drogba, één van de sterspelers van Chelsea, kloppen de berichten dat er op dit moment een slechte sfeer hangt bij Chelsea. "De prestaties en de vorm van het elftal zorgen er voor dat er in en rond Stamford Bridge weinig te genieten valt", aldus Drogba.

Chelsea kende dit jaar een flitsende start in de Premier League, maar mede door diverse blessures en het uitblijven van goals, worstelen The Blues op dit moment met de vorm.

Afgelopen weekend werd ook tegen Liverpool weer duidelijk dat de ploeg van Ancelotti niet in goede doen stak.. Het ontbrak aan inzet en daadkracht tegen een pover Liverpool. De 0-1 nederlaag maakte pijnlijk duidelijk dat Chelsea in een negatieve spiraal zit en de titel verder uit het zicht ziet verdwijnen. Het gat met koploper Manchester United bedraagt inmiddels tien punten.

Drogba merkte verder op dat hij ook denkt dat Carlo Ancelotti zelf beïnvloed is door de tegenvallende prestaties en de daardoor verslechterde sfeer binnen de club. "Ondanks dat we op dezelfde plaats staan als vorig jaar merk je dat we moeite hebben met ons eigen spel. We balen enorm dat het niet lijkt te lukken en je merkt dat spelers geïrriteerd zijn. We zijn het niet gewend om te verliezen en zelf heb ik er enorm veel moeite mee dat het me niet lukt om te scoren."

Meer Europese vrouwen sterven aan longkanker

Het aantal sterfgevallen bij vrouwen als gevolg van longkanker neemt overal in Europa toe. Dat blijkt uit een studie die woensdag online gepubliceerd werd in het tijdschrift Annals of Oncology.

Onderzoekers hebben gebruikgemaakt van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie (EU) over kanker met dodelijke afloop in de periode van 1970 tot 2007 om het aantal doden in 2011 te kunnen voorspellen. Ze denken dat dit jaar 1,3 miljoen mensen in Europa aan kanker overlijden, een afname van 6 procent bij vrouwen en 7 procent bij mannen. Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker stijgt echter bijna overal in Europa.

Die trend lijkt op die in de Verenigde Staten, waar het aantal gevallen van dodelijke longkanker bij vrouwen steeg nadat dat eerder bij mannen was gebeurd. De piek moet volgens kankerdeskundige Carlo La Vecchia nog komen, omdat de meeste Europese vrouwen pas eind jaren zestig, begin jaren zeventig - veel later dan mannen - begonnen met roken.

Racen en feesten in TDU 2 launch-trailer

Overmorgen zal Test Drive Unlimited 2 in Europa uitkomen en om dat te vieren heeft Atari de launch-trailer van het spel online gezet. In de trailer zien we de locaties Ibiza en Hawaï voorbij komen. Naast de locaties zien we ook een aantal auto's uit het spel en het aanpassen van je eigen personage.

In het singleplayer-gedeelte van het spel zal je met je personage zestig levels kunnen behalen door te racen, vrienden maken, huizen kopen en nog veel meer. In het multiplayer-gedeelte zal het mogelijk zijn om met 32 man tegelijk te gaan racen. Bekijk hieronder de launch-trailer van TDU 2.

Gewonden door Israëlische vergeldingsactie Gaza

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn ten minste acht Palestijnen lichtgewond geraakt. De actie was een vergelding voor raketaanvallen op Israël door militanten.

Door de nachtelijke luchtaanvallen vloog ook een pakhuis met medicijnen in brand, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Het Israëlische leger meldde woensdag dat de vergeldingsactie als doelwit een tunnel had en twee andere plekken die door militanten worden gebruikt.

De militanten van Hamas vallen Israël vrijwel niet meer aan nadat Israël de Gazastrook twee jaar geleden aanviel. Kleinere groeperingen blijven echter wel raketten en mortieren afschieten.


Gewonden door Israëlische vergeldingsactie Gaza (Foto: Novum)

Tandartsassistente peuterde 8,8 ton bij VGZ los

Een tandartsassistente heeft sinds 2002 ongeveer 8,8 ton ontvangen van zorgverzekeraar VGZ door steeds dezelfde nota te declareren. De zaak kwam vorig jaar aan het licht bij een steekproef, zegt een woordvoerder van VGZ woensdag na een bericht hierover in het Limburgs Dagblad.

De 50-jarige Lennie V., werkzaam bij een tandarts in Stramproy, declareerde per week gemiddeld 2000 euro aan tandartskosten. Ze had een ongelimiteerde aanvullende verzekering.

Het bedrag dat de vrouw los wist te peuteren is veel meer dan wat de gemiddelde fraudeur weet te innen. In 2009 werden 383 mensen betrapt op oplichting van een zorgverzekeraar. Zij hadden gemiddeld voor 20.000 euro per geval gefraudeerd.

VGZ heeft het systeem inmiddels zo aangepast dat dezelfde nota niet twee keer kan worden gedeclareerd.

De zorgverzekeraar gaat proberen het geld terug te krijgen. Volgens het Limburgs Dagblad is er weinig te halen. Advocaat Mischa Geeratz stelt in de krant dat V. 'royaal' heeft geïnvesteerd in haar huis. Ook zou de politie kunst en sieraden in beslag hebben genomen. De tandartsassistente zit sinds november in voorarrest.

Minister Zuid-Sudan doodgeschoten

Een minister in Zuid-Sudan is woensdag doodgeschoten door zijn chauffeur. De chauffeur sloeg na zijn daad de hand aan zichzelf.

Over het motief van de man, die volgens berichten tot de schoonfamilie van de minister behoorde, is niets bekend.

Volgens een legerwoordvoerder lijkt er geen verband te bestaan met het onlangs in Zuid-Sudan gehouden referendum over onafhankelijkheid van het noorden.

Boullier: "Meer dan drie kandidaten stoeltje Kubica"

Volgens Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier zijn er nog steeds meer dan drie kandidaten in de race om de zwaargewonde Robert Kubica te vervangen. Gisteren kwam naar buiten dat de Fransman gezegd had dat het zou gaan tussen Bruno Senna, Nick Heidfeld en Vitantonio Liuzzi, maar hij ontkent dit nu.

"Senna, Heidfeld en Liuzzi? We hebben met hen gesproken, maar er zijn meer kandidaten met wie we gesproken hebben. Zij zijn ook in perfecte conditie om de auto te kunnen besturen," tekende de krant Marca uit de mond van Boullier op.

Het team zegt geen haast te hebben om Kubica te vervangen, omdat het nog vijf weken tot de eerste race is. Bruno Senna of Romain Grosjean zal de Pool gaan vervangen bij de test die morgen in Jerez van start gaat.

Ten Cate over ontslag: "Niet goed genoeg, klaar"

Henk ten Cate werd afgelopen week ontslagen door Umm Salal, de club uit Qatar waar hij trainer was. "Het was gewoon niet goed genoeg, klaar."

"Binnen een jaar hebben we twee bekerfinales gehaald. In beide toernooien lieten we goed voetbal zien. Maar in de competitie wilde het tegen dezelfde tegenstanders niet lukken", verklaart Ten Cate zijn ontslag tegen Voetbal International.

"Daarmee gaf ik de clubleiding een stok en die hebben ze gebruikt, hoewel er dit jaar gek genoeg niemand kan degraderen. Ik kan wel een heel lulverhaal ophangen, maar het was gewoon niet goed genoeg. Klaar."

Umm Salal, waar Mario Melchiot en Gabri onder contract staan, wist dit seizoen pas twee keer te winnen. "In de eerste opdracht - Umm-Salal beter te laten voetballen - zijn we geslaagd", vertelt Ten Cate verder. "Maar ik kon die spelers niet duidelijk maken dat scoren op de training iets anders is dan scoren in een wedstrijd. Heeft met kwaliteit te maken."

PSA Peugeot Citroen zette verlies om in winst

PSA Peugeot Citroen heeft in 2010 een winst geboekt van 1,13 miljard euro, tegen een verlies van 1,16 miljard euro in 2009, nadat bij alle activiteiten de winstgevendheid herstelde. Dit meldt de op een na grootste autoproducent van Europa.

De omzet steeg met 16 procent tot 56,06 miljard euro. Analisten gepolst door Dow Jones Newswires rekenden op een nettowinst van 994 miljoen euro op een omzet van 54,73 miljard euro.

Peugeot verhoogde zijn besparingsdoel voor de jaren 2010 tot en met 2012 met 400 miljoen euro tot 3,7 miljard euro en zal de resterende 2 miljard euro overheidssteun volledig terugbetalen.


Peugeot weer winstgevend (Foto: Novum)

De pest waart rond in noorden Madagaskar

Op Madagaskar zijn sinds begin dit jaar meer dan twintig mensen bezweken aan de pest. Dit stellen de autoriteiten op het eiland volgens een bericht van woensdag in de krant Courrier.

De slachtoffers vielen allemaal in het uiterste noorden van het land. In de provincie Antsiranana zijn door de politie wegversperringen opgezet om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Medische hulpverleners zijn op pad om de zeer besmettelijke, maar behandelbare infectieziekte onder de duim te krijgen.

De pest komt de laatste jaren in het regenseizoen vaker voor op Madagaskar.

Het spelletje is verslavend en voor velen vast niet onbekend, maar probeer hier zelf om Madagaskar te besmetten.

Ricciardo test morgen voor Toro Rosso

Scuderia Toro Rosso heeft bekend gemaakt dat testrijder Daniel Ricciardo morgen voor het eerst in de STR6 zes plaats mag gaan nemen. Op die dag begint de tweede collectieve wintertest van 2011 in de Formule 1.

Ricciardo is dit seizoen de testrijder bij Toro Rosso en zal op vrijdagen de eerste vrije training voor zijn rekening mogen nemen. Daarnaast rijdt hij ook dit jaar in de World Series by Renault. De Australiër zal overigens alleen in de ochtend rijden, want Jaime Alguersuari neemt halverwege de dag het stuur over. De Spanjaard rijdt ook op vrijdag, waarna Sébastien Buemi de overige twee dagen voor zijn rekening neemt.

PSV huurt Braziliaan Gerson

PSV heeft de Braziliaan Gerson Guimaraes Ferreira (19) middels een huurovereenkomst overgenomen van Botafogo FR. De verdedigende middenvelder speelde met zijn club al enkele toernooien in Nederland en viel daarin op. Gerson heeft een EU-paspoort.

Tot 30 juni 2011 neemt Botafogo FR alle financiële verplichtingen op zich van de jonge Braziliaan. PSV heeft tot de zomer om te bekijken of de speler potentie heeft voor de A-selectie van PSV. Gerson (geboren op 7 januari 1992) zal bij Jong PSV gaan trainen en is vanaf heden speelgerechtigd.

PSV heeft bij Botafogo FR een optie tot koop bedongen, zo meldt technisch manager Marcel Brands. Volgens planning komt Gerson eind deze week aan in Nederland.

Officiële reclame van Pokémon Black & White

De eerste officiële reclame voor Pokémon Black en White is door Nintendo online gezet. In de trailer zijn beelden van een hele nieuwe regio te zien waar het spel zich afspeelt. In deze regio wisselen de seizoenen terwijl je aan het spelen bent, en er zijn meer dan 150 nieuwe Pokémons te vinden om mee te battelen. 

Daarnaast zijn er nieuwe manieren om te battelen. Zo zijn er triple-battles, waarin je met drie eigen Pokémon tegelijk tegen drie Pokémon van de tegenstander vecht, en rotation-battles, waarin je snel kunt wisselen tussen je Pokémon. Ten slotte kun je tot tien april 2011 een speciale Pokémon vangen; Victini. Kortom, genoeg om weer van te genieten.

Juventus wil verder met Del Piero

Juventus en Alessandro del Piero zijn nog altijd niet op elkaar uitgekeken. De club wil het contract van de speler graag verlengen.

Zijn broer Stefano del Piero sprak dinsdag met Juventus-directeur Giuseppe Marotta. "Tijdens de bijeenkomst hebben we opnieuw de intentie uitgesproken om het contract te verlengen. We zullen een plan opzetten om Del Piero langer aan de Bianconeri te binden. Een nieuw gesprek staat al gepland en we zullen verder gaan op de weg die we zijn ingeslagen", valt er te lezen op de clubwebsite.

De Italiaanse club zou het contract van de 36-jarige aanvaller tot medio 2012 willen verlengen, meldt Gazetta dello Sport. Volgens de krant zijn de partijen het alleen nog niet eens over het salaris van Del Piero.

Del Piero speelt al sinds 1993 voor Juventus. Daarvoor speelde hij bij Padova. De speler liet eerder al weten dat hij zichzelf fit genoeg acht om nog enkele jaren te spelen en zei daarbij tot zijn veertigste door te willen gaan.

Trainer Coolen langer bij Adelaide United

Het contract van trainer Rini Coolen bij Adelaide United is met vier jaar verlengd. Dat meldt de club op zijn website. De Nederlander, die morgen zijn 44e verjaardag viert, is sinds afgelopen zomer in dienst bij de Australische voetbalclub. Eerder coachte hij in eigen land FC Twente, AGOVV Apeldoorn en RBC Roosendaal.

De Arnhemmer staat met Adelaide derde met 47 punten uit 29 wedstrijden. De Nederlander Sergio van Dijk is topscorer van de ploeg met zestien doelpunten.

Adelaide United voorzitter Greg Griffin wilde graag het contract van Coolen verlengen. "We zijn zeer onder de indruk van de prestaties op het veld en zijn plannen voor de toekomst. Uit zijn ervaring heeft Coolen een grote kennis van het spel. Ik denk dat hij met zijn coachmethodes een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van ons team."

Coolen toont zich dankbaar met zijn nieuwe verbintenis. "Ik ben blij met de steun van de eigenaren en de supporters."

Minder plastic hergebruikt dan industrie beweert

Plastic wordt veel minder vaak hergebruikt dan beweerd. Ongeveer de helft van het door huishoudens ingezamelde kunststof afval wordt opnieuw gebruikt. Nedvang, de organisatie die namens de verpakkingsindustrie de inzameling van plastic afval regelt, spreekt van 71 procent.

Dat blijkt uit een rapport van de VROM-Inspectie die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) woensdag naar de Tweede Kamer stuurt. Het verschil komt door het moment waarop is gemeten.

Het percentage dat Nedvang hanteert is de hoeveelheid plastic die overblijft na een eerste sortering. Volgens de inspectie gaat na die eerste sortering echter nog een groot deel verloren door verontreinigingen en het verwijderen van ongewenste kunststoffen.

Atsma wil een uniforme meet- en registratiemethode voor het hergebruik van kunststof afval. Hij gaat bij de Europese Commissie het belang daarvan aankaarten. De staatssecretaris wil op een lijn met andere Europese lidstaten kunnen werken. Ook vraagt Atsma Nedvang nog eens kritisch naar de meetmethode te kijken.

In oktober vorig jaar zei directeur van Nedvang Jan Storm nog dat 80 procent van het ingezamelde plastic opnieuw wordt gebruikt. Hij reageerde daarmee op uitlatingen van topman Ruud Sondag van het vuilnisbedrijf Van Gansewinkel. Die stelde dat het plastic scheiden nauwelijks zin heeft en dat veel plastic helemaal niet wordt gerecycled.

De recyclingdoelstelling van 32 procent is in 2009 overigens ruimschoots gehaald, constateert de inspectie. De komende jaren loopt de doelstelling verder op tot 42 procent in 2012.


Minder plastic hergebruikt dan industrie beweert (Foto: Novum)

Late Oranje-oproep voor Ron Vlaar

Ron Vlaar heeft vandaag alsnog een oproep gekregen voor het Nederlands elftal. De Feyenoord-verdediger vervangt Hedwiges Maduro. De speler van Valencia heeft griep. Vlaar meldt zich vanmiddag in Eindhoven waar het keurkorps van bondscoach Bert van Marwijk 's avonds om 20.30 uur een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk speelt.

Vlaar speelde vier keer eerder een interland. De laatste keer dat hij opgeroepen werd was afgelopen september toen Nederland EK-kwalificatieduels speelde tegen San Marino en Finland. Toen kwam hij echter niet binnen de lijnen.

Force India wil vijfde plaats in constructeurskampioenschap

Force India mikt voor dit Formule 1-seizoen op de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap. Vorig jaar werd het team nog zevende, nadat het op het laatste moment in de strijd op de zesde stek nog achterhaald werd door Williams, omdat de prestaties gedurende het seizoen wat minder werden.

"Vorig jaar eindigden we op de zevende positie, terwijl we lange tijd de zesde plaats in handen hadden. Nu willen we het net even beter doen. Daarom stellen we onszelf de vijfde positie ten doel. Om dat te kunnen bereiken moeten we vanaf de start van het seizoen punten scoren en dit blijven volhouden tot de slotrace. En als we dat willen bereiken, moeten we de VJM04 door blijven ontwikkelen," zei de baas van de renstal Otmar Szafnauer.

Om dit te bereiken is Vitantonio Liuzzi op straat gezet en is Paul di Resta gepromoveerd tot tweede rijder met daarachter Nico Hülkenberg die op de vrijdagen in actie zal gaan komen. "Als alles volgens plan verloopt, hopen we ook stiekem een keer op het podium te eindigen," vervolgde Szafnauer die vorig jaar wel belangrijke personeelsleden zoals James Key en Mark Smith zag vertrekken.

"Het is nooit goed om grote namen te verliezen, maar zo gaat het nu eenmaal in de Formule 1. Ik ben blij dat er ook nog steeds veel goede mensen in dienst zijn bij Force India. We werken 24 uur per dag in de windtunnel, dat is een grote vooruitgang. Dit zijn allemaal positieve veranderingen, waardoor we ons niveau willen opkrikken."

Castaignos: "Inter gaat mij niet verhuren"

Inter heeft Feyenoord-speler Luc Castaignos naar eigen zeggen de garantie gegeven dat hij niet zal worden verhuurd aan een andere club. Hoewel de transfer officieel nog niet afgerond is, rekent Castaignos erop dat hij volgend seizoen bij Inter speelt.

Feyenoord heeft al een akkoord met de club, maar de spits moet zelf nog om tafel met de Italianen. "Ik moet persoonlijk nog tot een akkoord komen, maar dat zal geen probleem zijn. Er is ook nog geen gelegenheid geweest om naar Italië te reizen om een contract te tekenen", verklaart hij tegen het AD.

Al wekenlang wordt er gespeculeerd over de toekomst van de speler. Zelf heeft hij er geen last van gehad. "Ik heb altijd het gevoel gehad dat Internazionale en Feyenoord er wel uit zouden komen. Ze willen mij voor vier jaar vastleggen en ik heb de garantie gekregen dat ik niet zal worden verhuurd aan een andere club. Daar spreekt natuurlijk heel veel vertrouwen uit."

Zijn collega's bij Feyenoord zijn in ieder geval enthousiast. "Ik kreeg twee woordenboeken aangeboden. Nederlands-Italiaans en Italiaans-Nederlands. Daar moest ik wel om lachen. Ze praten nu ook Italiaans tegen mij. Ik ben heel blij dat iedereen het goed opneemt."

Van Basten: "Ik wil weer trainer worden"

Als het aan Marco van Basten ligt, staat hij volgend seizoen weer als hoofdtrainer van een ploeg op het veld. Hij hoopt op een kans bij een club in het buitenland.

"Het ligt voor de hand in het buitenland te gaan werken", aldus Van Basten in het AD, die in 2009 ontslag nam bij Ajax. Daarvoor was hij actief als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij vervolgt: "Als je bij Ajax gewerkt hebt, is het lastig om ergens anders in de eredivisie te werken. Ik zie mezelf daarom niet een-twee-drie weer in Nederland aan de gang gaan."

Hij kreeg eerder diverse kansen om aan de slag te gaan bij diverse clubs en landenteams: "Ik ging daar niet eerder op in, omdat ik de tijd wilde nemen om na te denken en om te herstellen van een operatie aan mijn enkel. Ik voel me nu fit en sterk genoeg om een nieuwe start te maken."

Hij geeft toe dat hij langer in Nederland had willen werken: "Maar dat ging helaas niet. Bij Ajax werd het niet wat ik er van gehoopt had. Nu kijk ik verder, ik heb echt weer zin om trainer te zijn."

Hoewel San Marco in het buitenland wil gaan werken, volgt hij het Nederlandse voetbal nog altijd zeer aandachtig: "Ik volg alles wat er gebeurt en ik moet zeggen, dat ik erg blij ben met de prestaties van FC Groningen. Ik wist dat Pieter Huistra een goede trainer zou zijn en dat bewijst hij dus. Mooi om te zien, zoals ook de prestaties van ADO Den Haag me wel bevallen."

Vanavond maakt Van Basten bij SBS6 zijn debuut als voetbalanalist tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Oostenrijk. Deze rol vervulde hij eerder bij Sport 1.

Donald na dit seizoen naar Roda JC

Mitchell Donald vertrekt aan het einde van dit seizoen transfervrij van Ajax naar Roda JC. Dat heeft technisch directeur Martin van Geel tegen VI bevestigd.

Donald tekent een contract tot medio 2014 bij Roda JC. Directeur Martin van Geel kent de middenvelder nog van zijn tijd bij Ajax. Donald kreeg eerder te horen dat zijn contract bij de Amsterdammers niet wordt verlengd.

De 22-jarige speler maakte op 14 februari 2008 zijn debuut in het eerste tijdens het Europa League-duel met Werder Bremen.. Door blessures van Urby Emanuelson, Zdenek Grygera, Thomas Vermaelen en een schorsing van Geroge Ogararu mocht hij zijn opwachting maken.

Tot een definitieve doorbraak wist hij daarna echter nooit te komen. De tweede helft van vorig seizoen speelde Donald op huurbasis voor Willem II. Tot nu toe speelde hij 22 wedstrijden in de Eredivisie.

Van Geel heeft de komst van Donald bevestigd en is verheugd met de transfer. "Hij is fysiek en mentaal prima in orde en is met zijn 22 jaar een speler die verder kan én wil groeien. Donald is een uitstekende aanvulling op ons middenveld en kan zich bij Roda onder de vleugels van trainer Harm van Veldhoven verder ontwikkelen", zegt hij tegen VI.

Van Geel benadrukt dat Donald niet als dé vervanger wordt gehaald van offensieve middenvelder Willem Janssen, die Roda JC na dit seizoen verlaat voor FC Twente. "Donald is meer een optie als controlerende of rechtermiddenvelder."

Immigratie opnieuw op record

Het aantal mensen dat vorig jaar naar Nederland kwam, is opnieuw op een record uitgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die woensdag werden gepubliceerd.

Het aantal immigranten kwam uit op 150.000, 3000 meer dan een jaar eerder. Daarmee zet de toename, die in 2006 inzette, zich in lichte mate voort, aldus het CBS. Nederland verwelkomt met name mensen uit nieuwe en oude lidstaten van de Europese Unie.

Daarnaast vertrokken er vorig jaar meer mensen uit Nederland dan een jaar eerder, voor het eerst na drie jaren van daling. Het CBS registreerde 118.000 emigranten, een stijging van 6000. Er vertrokken vooral Nederlanders of mensen geboren in andere landen van de Europese Unie.

Op 1 januari telde Nederland 16,7 miljoen inwoners, 80.000 meer dan in 2009.

Immigratie opnieuw op record
Immigratie opnieuw op record (Foto: ANP)

Studenten bezetten deel Universiteit Utrecht

Veertig studenten hebben woensdagochtend enkele collegezalen van de Universiteit Utrecht bezet. Zij protesteren met de bezetting tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs, laat een woordvoerder van de studenten weten. Over de actie is niet met de Universiteit Utrecht overlegd.

Door de bezetting gaan de colleges op de Drift 21 niet door. Op het programma stonden volgens de woordvoerder twee colleges. Daarvoor in de plaats worden films getoond, lezingen gehouden en debatten gevoerd. Iedereen is volgens de studenten welkom om mee te doen.

De actie vertoont overeenkomsten met een actie die studenten maandag in Amsterdam hielden. Daar werd een deel van het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam bezet uit protest tegen de bezuinigingen. Ook daar werden films getoond en debatten gevoerd. Om een uitruiming te voorkomen stopte het protest toen om 21.00 uur.

Huurder met drugsverleden krijgt geen woning

Mensen met een drugsverleden krijgen geen huurwoning meer in de Amsterdamse Dichtersbuurt. Woningcorporatie Eigen Haard wil geen huizen meer verhuren aan mensen die in het verleden met de politie in aanraking zijn geweest wegens drugs.

Wie zich aanmeldt voor een sociale huurwoning wordt vanaf maart door de politie gescreend, meldt de woningcorporatie woensdag. Als blijkt dat de potentiële huurder drugsgerelateerde antecedenten heeft in de afgelopen twee jaar, krijgt hij het huis niet. Eigen Haard moet dan wel binnen drie maanden een andere woning elders in Amsterdam aanbieden.

Het gaat om een proef van een jaar van Eigen Haard, de gemeente en de politie. De maatregel moet de drugsoverlast waar de Dichtersbuurt al jaren mee kampt doen afnemen.

Looyen: "Berichten ruzie met Kalezic zijn onzin"

Technisch directeur Leen Looyen is louter positief over De Graafschap-trainer Darije Kalezic, waar hij het contract echter niet van gaat verlengen. Ondanks de goede prestaties die Kalezic met De Graafschap wist te boeken, wil de club niet verder met de trainer. "Het is beter om op het hoogtepunt te stoppen. Darije vindt heus wel een nieuwe club", zegt Looyen in het Algemeen Dagblad.

Een reden voor het vertrek van Kalezic is niet bekend, maar de technisch directeur ontkent dat het door een slechte relatie tussen trainer en bestuur komt. "Ik heb Kalezic toendertijd aangesteld. En een jaar later heb ik zijn contract verlengd, hoewel niet iedereen in de club het daarmee eens was."

"Berichten over ruzie kan ik naar het rijk der fabelen verwijzen. Darije en ik komen niet bij elkaar op de verjaardag, nee. Vrienden zijn we zeker niet, maar we hebben wel een goede werkrelatie", zegt hij.

De beslissing werd vorige week intern al gemaakt. In de wandelgangen klinkt de naam van Hoofd Opleidingen Richard Roelofsen als mogelijke opvolger, maar dat onkent Looyen. "We gaan voor twee of drie jaar een extern iemand binnenhalen."

Xbox Live House Party data en games bekend

De games die zullen uitkomen tijdens de Xbox Live House Party zijn bekendgemaakt met prijs en datum via Microsoft mondstuk Major Nelson. Het gamesfeest zal beginnen op 16 februari met Hard Corps: Uprising en daarna zal elke week een nieuwe game uitkomen. Hieronder de details.

  • 16 februari: Hard Corps: Uprising, 1200 MSP
  • 23 februari: Bejeweled Blitz, 800 MSP
  • 2 maart: Beyond Good & Evil HD, 800 MSP
  • 9 maart: Torchlight, 1200 MSP
  • 16 maart: Full House Poker, 800 MSP

Hard Corps: Uprising is een spirituele opvolger op de Contra-serie, met een cell-shaded grafische stijl. Bejeweled Blitz is een variant op het populaire puzzelspel van Popcap. Beyond Good & Evil HD is een remaster van een cultklassieker uit de vorige consolegeneratie. Torchlight is een Diablo-achtig spel, en Full House Poker laat ik jullie raden.

Film: Gulliver's Travels

Gulliver's Travels is een zeer bekende vertelling van Jonathan Swift. Een ontdekkingsreiziger strandt op een eiland waar alles vele malen kleiner is dan hijzelf. Ook nu is dit het verhaal, maar dan wordt Lemuel Gulliver gespeeld door Jack Black. Andere grote namen zoals Amanda Peet, Billy Connoly en Jason Segel komen ook voorbij in het werk van regisseur Rob Letterman. Hoe is de film geworden?

Gulliver's Travels

Film: Season of the Witch

Beste vrienden Behmen (Nicolas Cage) en Felson (Ron Perlman) zijn ridders op de kruistochten. Talloze veldslagen hebben ze gewonnen in de naam van God. Tot het moment dat Behmen in het zoveelste nederzettinkje een vrouw zijn zwaard door het ranke lijf jaagt. Hij beseft zich dat hij al die jaren niets meer is geweest dan een ordinaire moordmachine. Felson en hij deserteren dan ook acuut en ze belanden uiteindelijk in een stadje waar de pest rücksichtslos heeft toegeslagen. Een meisje (Claire Foy) dat ervan wordt verdacht een heks te zijn, krijgt de schuld van deze epidemie. De plaatselijke geestelijken zien maar één mogelijkheid om aan de rampspoed een eind te maken: het meisje zal naar een verafgelegen klooster gebracht moeten worden om daar een uniek ritueel te ondergaan. Hij weet niet of ze wel of geen heks is, maar omdat hij wil dat ze een eerlijk proces krijgt, accepteert Behmen de opdracht haar daar gekooid en wel heen te brengen. Met hulp van Felson, een sjacheraar die de route kent (Stephen Graham), een misdienaar die ridder wil worden (Robert Sheenan), een ridder die zijn gezin heeft verloren aan de pest (Ulrich Thomsen) en een priester (Stephen Campbell Moore), begint Behmen aan een helse tocht vol gevaren.

Poster

 

Sauerbreij veertiende op slalom in Zuid-Korea

Nicolien Sauerbreij heeft bij de wereldbekerwedstrijd in het Zuid-Koreaanse Yongpyong niet om de medailles mee kunnen strijden. De Nederlandse snowboardster werd op de parallelslalom in de achtste finales uitgeschakeld en eindigde als veertiende. Haar zus Marieke Sauerbreij wist in de kwalificaties niet te finishen.

De zege ging naar de Oostenrijkse Marion Kreiner, die in de finale de Zwitserse Fränzi Mägert-Kohli versloeg. Svetlana Boldikova uit Rusland eindigde als derde.

Sauerbreij veertiende op slalom in Zuid-Korea
Sauerbreij veertiende op slalom in Zuid-Korea (Foto: ANP)

[NBA] James loodst Miami langs Indiana

In de NBA heeft LeBron James een nederlaag voor zijn ploeg Miami Heat voorkomen. Mede door zijn 41 punten, 13 rebounds en acht assists won Miami met 117-112 van Indiana Pacers.

Ook Chris Bosh, goed voor 19 punten, Dwyane Wade (17) en Mario Chalmers (16) waren trefzeker voor Miami dat de zevende overwinning op rij wist te boeken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Philadelphia 83-117
Orlando LA Clippers 101-85
Detroit San Antonio 89-100
Miami Indiana 117-112
Milwaukee Toronto 92-74
Oklahoma Memphis 101-105 wnv
Houston Minnesota 108-112

'Scholieren nog steeds opgehokt'

Om het verplicht aantal lesuren te halen worden scholieren nog steeds zonder les of begeleiding opgehokt in studielokalen. De Inspectie van het Onderwijs moet niet alleen nagaan of scholen de urennorm halen, maar ook onderzoeken hoe scholen hun lessen invullen. Dat concluderen het Landelijk Aktie Komitee Studenten en Scholieren.com.

Gemiddeld worden middelbare scholieren per schooljaar zeventig uur zonder begeleiding in een studielokaal gezet. Deze uren worden gepresenteerd als zelfwerktijd, maar in de praktijk komt hier volgens het LAKS weinig van terecht.

Minder dan een derde van de 2700 ondervraagde scholieren geeft aan zo'n uur zinvol te besteden. Op het vmbo is dit ongeveer een kwart. Het zou tijdens de studie-uren te onrustig zijn om aan studeren toe te komen.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) meldde vrijdag dat meer scholen de urennorm halen. Volgens het LAKS betekent dat weinig als die uren niet goed worden ingevuld. "Liever geen les dan een demotiverend en zinloos uur op school", stellen de scholieren.

Er is niet eerder onderzoek gedaan naar het aantal 'ophokuren', maar de scholieren is wel gevraagd of het voor hun gevoel toeneemt of afneemt. De meesten zeggen dat ze dit schooljaar minder worden opgehokt dan in voorgaande jaren. De scholen zelf geven volgens het LAKS aan dat de situatie is verbeterd, maar dat ze nu aan de top van hun capaciteit zitten.

Dierenarts krijgt rol bij opsporen huiselijk geweld

Dierenartsen moeten onmiddellijk aan de bel trekken als zij vermoeden dat bij hun klanten naast dieren ook mensen worden mishandeld. Dat staat in een meldcode die zich ook richt op het signaleren van mishandeling van dieren, schrijft het AD woensdag.

De meldcode is in het leven geroepen door het ministerie van Landbouw en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). In huishoudens waar dieren worden mishandeld blijkt relatief vaak sprake te zijn van huiselijk geweld.

Het is de bedoeling dat dierenartsen die geweld tegen mensen vermoeden kunnen aankloppen bij een van de 35 steunpunten voor huiselijk geweld. De dierenartsen hoeven dan niet naar de politie te stappen.

In Amsterdam loopt volgens de krant sinds een half jaar een experiment waarbij medewerkers van de dierenbescherming en dierenambulances een vermoeden van mishandeling bij Bureau Jeugdzorg kunnen melden. In Nijmegen en Hengelo lopen soortgelijke samenwerkingen.

Psychologe Marie-José Enders wijst in de krant op Amerikaans onderzoek. Daaruit zou blijken dat de helft van de daders van schietpartijen op Amerikaanse scholen als kind dieren heeft gemarteld. "En de helft van de vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen meldt dat de partner óók het huisdier mishandelt." Daarom zou dierenmishandeling een belangrijk signaal kunnen zijn om huiselijk geweld op te sporen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een rondje witteboordencriminaliteit.

De oplichters van ASR-dochter Falcon Leven krijgen nog heel wat te stellen met advocaten van hun gedupeerde klanten. Deze mensen was onder valse voorwendselen een woekerpolis aangesmeerd, en Falcon Leven heeft de eerste zaken verloren. Ibn plaats van op een schadeloosstelling van enkele honderden euro’s, hebben de klanten recht op een vergoeding van vele duizenden euro’s. Falcon Leven had de klanten onrealistische rendementen voorgespiegeld.

Famke Janssen wordt een heks

Het is officieel: Famke Janssen wordt een heks. Dit weet The Playist ons te vertellen in een exclusief bericht. Janssen gaat de rol van leider van een heksengroep spelen in de film Hansel and Gretel: Witch Hunters. Naast de Nederlandse actrice zullen ook Gemma Arterton en Jeremy Renner schitteren.

De film Hansel and Gretel: Witch Hunters speelt zich 15 jaar na het 'peperkoekhuisincident' af. Hansel en Gretel (Hans en Grietje) hebben zich gespecialiseerd in het professioneel jagen op heksen, klaar voor de strijd tegen een duistere groep heksen.

De regie ligt in handen van Tommy Wirkola, bekend van de horror Dead Snow. Op dit moment is de casting nog in volle gang, het daadwerkelijke filmen zal begin maart plaatsvinden.

Arterton, Janssen en Renner

V.l.n.r. Gemma Arterton, Famke Janssen, Jeremy Renner

Hudson Entertainment sluit de deuren

Morgan Haro, manager bij Hudson Entertainment, schrijft op zijn persoonlijke blog dat Hudson Entertainment, de Amerikaanse tak van Hudson Soft, de deuren gaat sluiten. Konami heeft Hudson Soft in zijn geheel gekocht en gaat Hudson Entertainment opdoeken. Hudson Soft zelf zal blijven bestaan.

Volgens Morgan Haro zijn de huidige problemen om Japanse spellen in het Westen te verkopen ook schuld aan de sluiting. Hudson liep al achter de feiten aan en het bedrijf kon de grote uitgevers en ontwikkelstudio's in het Westen niet meer bijbenen. Hij voegt ook nog toe dat het publiek steeds veeleisender wordt en het ontwikkelen van spellen zoals vroeger, waar je maar met een paar factoren rekening hoefde te houden om een goed spel te maken, al lang niet meer voldoet. Veel bedrijven hebben daar moeite mee.

Alle projecten van Hudson Soft worden geannuleerd. Onder de vlag van Konami zal het bedrijf vooral 'social games' gaan maken. Het bedrijf is vooral bekend van Bomberman. Het laatste spel dat is uitgekomen is A Shadow's Tale.

A Shadow's Tale

Koreaanse dialoog vruchteloos beëindigd

Een serie gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea op de grens in Panmunjom, heeft niets opgeleverd. Dit berichtte woensdag het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Militairen voerden de gesprekken dinsdag en woensdag.

Het onderhoud op het niveau van kolonels vormde de eerste gespreksronde tussen de Korea's sinds het Noord-Koreaanse leger in november vorig jaar het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met granaten bestookte. Vier mensen kwamen door de aanval om het leven. Het contact diende als voorbereiding voor militair topoverleg tussen de twee landen.

Zuid-Korea eist eerst excuses van het stalinistische noorden voor de aanval op Yeonpyeong en voor het torpederen van een Zuid-Koreaans oorlogsschip bijna een jaar geleden, waarbij 46 opvarenden het leven verloren.

Koreaanse dialoog vruchteloos beëindigd
Koreaanse dialoog vruchteloos beëindigd (Foto: ANP)

Record aanvallen door haaien in 2010

Haaien hebben vorig jaar wereldwijd 79 mensen aangevallen zonder dat ze waren uitgelokt. Dat is het hoogste aantal sinds 2000, toen 80 aanvallen door de roofvissen waren geregistreerd.

Dat heeft het Internationale Haaienaanval Dossier, een groep wetenschappers die onderzoek doet naar agressie door haaien, maandag laten weten. Het aantal aanvallen door haaien lag in 2010 een kwart hoger dan in 2009, toen 63 agressieve acties werden geteld.

De haaien maakten vorig jaar zes menselijke slachtoffers. Dat is iets boven het gemiddelde van de laatste tien jaar. De wateren van de Verenigde Staten waren in 2010 het gevaarlijkst. Daar werden vorig jaar 36 aanvallen door haaien geregistreerd. Daarna volgen Australië (14 aanvallen) en Zuid-Afrika (8).

Recordaanvallen door haaien in 2010
Record aanvallen door haaien in 2010 (Foto: ANP)

'Geen PVV-Kamerleden naar Eerste Kamer'

De PVV is niet van plan Tweede Kamerleden op de lijst voor de Eerste Kamer te zetten. "In theorie kan het wel, maar in de realiteit is de kans heel klein dat dit gebeurt", zei PVV-Kamerlid Martin Bosma woensdagochtend in het Radio 1-programma Nu al wakker Nederland.

De vraag of Tweede Kamerleden worden ingezet leeft omdat het voor een relatief nieuwe partij zoals de PVV moeilijk is geschikte kandidaten te vinden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen deed de PVV alleen in Den Haag en Almere mee omdat elders niet snel genoeg geschikte kandidaten werden gevonden. De Kamerleden Raymond de Roon en Sietse Fritsma werden toen ingezet als lijsttrekkers.

Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwamen meerdere PVV-Kamerleden in opspraak omdat ze een strafblad bleken te hebben. De PVV doet wel in alle provincies mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Bosma zei wat betreft de lijst voor de Eerste Kamer niets uit te sluiten, maar wees erop dat de Eerste Kamer een 'stuk minder spannend' is dan de Tweede Kamer. "Ik zou er niet te veel mensen van de Tweede Kamer verwachten."

PVV-leider Geert Wilders kondigde eerder al aan dat vrijdag de lijsttrekker voor de Eerste Kamer bekend wordt gemaakt. Het is niet duidelijk of de volledige lijst bekend is voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart. In mei kiezen de Statenleden de nieuwe senatoren.

Bosma maakte ook van de gelegenheid gebruik om de PvdA te feliciteren, die woensdag 65 jaar wordt. Wat hem betreft kan de partij met pensioen.

Bosma bekende verder in zijn jonge jaren op de PvdA te hebben gestemd, maar nu zou de PvdA geen nut meer hebben. "Ik vind de PvdA een soort Avro. Ze bestaan alle twee al heel lang, maar niemand weet eigenlijk nog waaróm ze bestaan, wat hun verhaal is."

Zonder condoom sta je in je hemd

Voorspel jij de toekomst? Nou dan. Je weet nooit hoe het loopt. En dan kun je 'm maar beter bij je hebben, dat condoom. Met lege handen sta je voor lul natuurlijk. Tenzij je risico wilt lopen op een soa. Of een baby. Lekker dan!

Misschien ben je wel onzeker als je een meisje gaat versieren. Maar meisjes kunnen ook een crush op jou hebben hoor. Vroeg of laat versiert ze jou!

Bang dat je vrienden die condoom van je zien? Zijn ze jaloers of zo? Stop 'm anders in de voering van je jas. Of gewoon heel casual in je broekzak. Hoe lang blijven anderen je leven trouwens bepalen? Je wilt toch seks, of niet dan?

Ga jij er echt voor? Vul die poll in dan!

Granqvist: "Transfer was goed voor me geweest"

Andreas Granqvist is teleurgesteld dat FC Groningen hem deze transferperiode niet naar het Turkse Fenerbahçe liet vertrekken.

"Er zitten twee kanten aan dit verhaal en ik snap Groningen wel", vertelt de Zweedse verdediger tegen Voetbal International. "Natuurlijk was ik teleurgesteld, Fenerbahçe is een grote club. Ze spelen Champions League en voor mij was dit een grote stap. Als prof streef ik het hoogste na en ik denk dat een transfer goed voor me was geweest. Maar het beleid van FC Groningen is ook goed te verdedigen."

Hij noemt het een goede zaak dat de club de huidige groep bij elkaar wilde houden. "Dit is het beste seizoen sinds jaren en de club wil zo hoog mogelijk eindigen. Tim Matavz is ook gebleven en dat is een goede zaak. Het heeft ook geen zin om lang teleurgesteld te zijn als je mooie dingen kunt bereiken. Ik moet goed blijven voetballen, wellicht komt er in de zomer dan weer een kans."

De achterstand op koploper PSV bedraagt slechts vier punten, maar dat betekent niet dat de hoofden in Groningen op hol slaan. "Natuurlijk kijk ik naar boven, maar we blijven ons richten op de vierde plaats en plaatsing voor Europees voetbal. We moeten ploegen als AZ, FC Utrecht en Roda JC onder ons houden. En dan vergeet ik ADO Den Haag bijna, zij staan niet voor niets vijfde."

Nieuwe iPad in productie genomen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple werkt aan een nieuwe versie van de iPad. De tweede generatie van de illustere tabletcomputer is in productie genomen, meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag.

De afgelopen tijd is herhaaldelijk informatie over de nieuwe iPad uitgelekt. Het apparaat wordt naar verluidt dunner, lichter en sneller dan zijn voorganger. Bovendien krijgt de computer meer geheugen. Een nieuwigheid is een camera aan de voorkant, waarmee de gebruiker aan videoconferenties kan meedoen.

Apple bracht de iPad in april vorig jaar op de markt. Sindsdien zijn er ongeveer 15 miljoen exemplaren verkocht.

'Apple werkt aan nieuwe iPad'
'Apple werkt aan nieuwe iPad' (Foto: ANP)

'Allochtone bijstandstrekker verzwijgt vaak bezit'

Allochtone bijstandstrekkers blijken vaak hun landhuizen, bedrijven of landerijen in het buitenland te verzwijgen. In 10 procent van de onderzochte zaken is er sprake van verzwegen bezit in het buitenland, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van gegevens van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het ministerie deed onderzoek naar 945 allochtonen die in Nederland een bijstandsuitkering ontvangen. Daarbij werd samengewerkt met de ambassades in Turkije, Marokko, Suriname en Spanje.

Bezit in Nederland is voor het ministerie gemakkelijker op te sporen dan bezit in het buitenland. Toch kon in een op de tien gevallen een sanctie worden opgelegd.

De onderzoeken werden opgestart als er aanwijzingen waren dat iemand bezit of inkomsten in het buitenland verzweeg. Bijvoorbeeld als iemand wel erg lang in het buitenland verbleef of als er sprake was van hoge telefoonrekeningen door veelvuldig bellen met het land van herkomst.

In Spijkenisse bleek een Turks echtpaar dat al 250.000 euro aan bijstand had ontvangen een appartementencomplex in Turkije te bezitten. Een Turks echtpaar uit Hoogezand-Sappemeer bleek onder meer negen appartementen, drie werkplaatsen met twee meubelzaken, vier percelen bouwgrond en 3 hectare landbouwgrond te hebben.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) brengt de Tweede Kamer donderdag op de hoogte. De controles worden geïntensiveerd. In iedere zaak zou het om een paar ton onterecht ontvangen bijstand gaan.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Rosenthal: Mogelijk meer export uit Gaza

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken constateerde dinsdag een 'willig oor' bij Israël voor zijn oproep de exportmogelijkheden vanuit Gaza te verruimen. Hij zei dat na een gesprek in Jeruzalem met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Daarin heeft Rosenthal ook gevraagd de import van bouwmateriaal toe te staan voor huizen en gebouwen in Gaza. Verscheidene landen doen ook mee aan projecten op het gebied van infrastructuur, energie en gasleveranties. Volgens Rosenthal heeft Netanyahu geopperd dat Nederland daar ook aan zou kunnen deelnemen. De VVD-bewindsman sprak van 'openingen voor Gaza'. Economische ontwikkeling is volgens hem cruciaal om de situatie in Gaza te verbeteren.

De export van onder meer aardbeien en anjers vanuit Gaza is sinds december 2010 toegestaan. Maar Rosenthal ziet graag dat er meer goederen mogen worden uitgevoerd. Inmiddels zijn er 5 miljoen stengels anjers, 378 ton aardbeien en 6 ton paprika's vanuit Gaza geëxporteerd.

Rosenthal en Netanyahu hebben verder plannen besproken om jaarlijks een conferentie van Nederland en Israël te houden voor politiek en ambtelijk overleg over onderwerpen als onderzoek en onderwijs.

Zarayda Groenhart start safe-sex campagne

Presentatrice Zarayda Groenhart van het tv-programma Spuiten en Slikken lanceert woensdagmiddag de nieuwe vrij veilig-campagne 'Maak seks lekker veilig'. Dat gebeurt in het Mediapark in Hilversum in aanwezigheid van twee- tot driehonderd schoolkrantredacteuren. Dat meldde Soa Aids Nederland.

De campagne moet jongeren aanzetten om op het juiste moment over condoomgebruik te praten. Jongens hebben vaak wel een condoom bij zich 'voor het geval dat', maar doen het liever zonder. Meiden hebben het liefst wel seks met condoom, maar vinden het moeilijk om erover te beginnen.

Onbeschermde seks kan onder meer leiden tot chlamydia. Het is de meest voorkomende soa onder jongeren met in totaal naar schatting 60.000 infecties per jaar. Enkele adviezen uit de campagne luiden: 'Vrouwen vinden het fijn als je zelf over condooms begint' en 'Een sterke vrouw begint zelf over condooms'.

De campagne wordt zichtbaar op scholen en op internet. Jongeren kunnen daarop reageren. Via stellingen die daaruit volgen, kunnen ze met zelfbedachte tips, afbeeldingen en video's komen. Hiermee wordt in het najaar een Postbus 51-campagne gemaakt.

Zarayda Groenhart start campagne veilige seks
Zarayda Groenhart (Foto: ANP)

Bruut geweld in Anarchy Reigns

Platinum Games werkt aan Anarchy Reigns. In dit online vechtspel kies je een karakter en ga je tegen andere spelers te keer met grof geweld. Het spel heeft meerdere spelmodi, zoals 'Tag Team' en 'Battle Royal'.

Tot nu toe zijn er vier karakters bekendgemaakt, waaronder Jack Cayman uit Platinums eerste spel MadWorld, compleet met kettingzaag. De overigen zijn Sasha, zij laat tegenstanders rillen van de kou; Zero, die maar al te graag laat zien en voelen hoe scherp katanas zijn en Big Bull, een cyborg met een grote hamer.

Anarchy Reigns komt in het derde of vierde kwartaal van dit jaar uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

De Zeeuw: "Beter dat ik bij Ajax blijf"

Demy de Zeeuw is blij met zijn non-selectie voor het Nederlands elftal. De middenvelder is vermoeid en kampt met diverse pijntjes. Na overleg met de medische staf ontving hij geen invitatie van Bert van Marwijk.

"Voordat de selectie bekend werd gemaakt hebben we al contact gehad met de dokters. Ze vroegen hoe ik ervoor stond. Toen heb ik gezegd dat het beter zou zijn als ik niet zou worden geselecteerd", licht De Zeeuw toe tegenover Ajax TV. "Dat is in goed overleg gedaan en daarom ben ik nu niet in Katwijk."

"Het is voor mij beter om nu bij Ajax volle bak te trainen en een eigen programma te hebben", aldus De Zeeuw, die hoopt dat de Amsterdammers de draad van kort voor de winterstop weer oppakken. "Het gaat met vallen en opstaan. De eerste weken hebben we goed gespeeld, maar nu gaat het wat minder. Het afmaken van kans, daar schort het aan. Dan speel je moeilijke wedstrijden. Als je met de rust ruimer voorstaat dan zegt iedereen 'goede wedstrijd' en is er niks aan de hand."

Beckham traint langer mee met Spurs

David Beckham traint twee weken langer mee bij Tottenham Hotspur. De Engelse middenvelder houdt sinds begin januari zijn conditie op peil bij de club van Rafael van der Vaart. Beckham zou in eerste instantie deze week terugkeren naar zijn werkgever Los Angeles Galaxy, maar blijft nu tot 24 februari in Londen. Dat maakten de Spurs gisteren bekend.

Beckham (35) speelde de afgelopen twee jaar tijdens de competitieloze periode in de Verenigde Staten op huurbasis voor AC Milan. De Engelse international kreeg dit keer geen toestemming van Los Angeles Galaxy om wedstrijden te spelen voor Tottenham Hotspur. Wel mocht hij meetrainen met de Spurs om zo zijn conditie op peil te houden met het oog op de nationale ploeg.

Beckham traint langer mee met Spurs
Beckham traint langer mee met Spurs (Foto: ANP)

Vlotvaarders moeten reddingsactie betalen

De opvarenden van twee vlotten die in augustus 2008 in de problemen kwamen op de Waddenzee moeten zelf betalen voor de reddingsactie. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag bepaald. De kantonrechter was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen. Het gaat om 2000 euro.

De vlotten met aan boord acht mannen, een auto en een caravan waren midden in de nacht met windkracht 6 op weg van Lauwersoog naar Ameland. De opvarenden wilden het Roggefeest bijwonen. In de buurt van Ameland raakten de vlotten het onderlinge contact kwijt, waarna een van de mannen alarm sloeg.

Een reddingsboot van de KNRM en twee schepen van een bergingsbedrijf brachten de mannen en hun vlotten in veiligheid. Ze werden naar het Friese Holwerd gebracht, omdat de burgemeester van Ameland hen verbood een stap op het eiland te zetten. Het bergingsbedrijf stuurde daarop een rekening van 2000 euro.

De mannen weigerden te betalen omdat zij geen opdracht hadden gegeven hen naar Holwerd te slepen. Volgens het hof protesteerden de mannen niet tegen hun redding en staat bovendien in de wet dat bij een geslaagde reddingsactie hulploon verschuldigd is. Of de vlotten al dan niet zeewaardig waren, is volgens het hof niet relevant.

Noord-Ierse politie arresteert IRA-dissidenten

De politie in Noord-Ierland heeft dinsdag twee dissidenten van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) gearresteerd op verdenking van een mislukte aanslag in Belfast.

De arrestatie van de twee mannen van 33 en 34 jaar volgt op een speuractie die de politie in januari uitvoerde in een deel van Belfast, na een telefonische waarschuwing van een IRA-splintergroep dat leden in het gebied bommen hadden verstopt die niet waren afgegaan.

De politie vond bij de dagenlange zoekactie twee bommen, waarvan er een in een auto was verstopt en een andere was vastgetapet aan een kinderfiets. Hoofdinspecteur Justyn Galloway van de Noord-Ierse politie beschuldigt de twee gearresteerde mannen ervan de politie met telefoontjes over een ingeslagen winkelruit naar de omgeving met de bommen te hebben gelokt. De bommen ontploften vervolgens niet.

Verschillende splintergroepen van de IRA die in 1997 tegen het staakt-het-vuren van de organisatie waren, plegen nog geregeld aanslagen in Noord-Ierland. Zij zijn tegen de samenwerking van katholieken en protestanten in de Noord-Ierse regering. In maart 2009 doodden gewapende IRA-dissidenten twee Britse soldaten die buiten dienst waren. Maar de meeste aanvallen zijn nadien mislukt dankzij politietoezicht of door amateurisme van de dissidenten zelf. Bij de zes bommen die vorig jaar wel afgingen, vielen geen ernstig gewonden en was de schade beperkt.

Duits hof veroordeelt Libiër voor spionage

Een Duitse rechtbank heeft dinsdag een 46-jarige Libiër veroordeeld tot veertien maanden voorwaardelijke celstraf. De man werd schuldig bevonden aan spionage voor de Libische inlichtingendienst. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De man, die werd aangeduid als Omar K., vergaarde tussen mei en september 2010 informatie over oppositiefiguren die in Duitsland wonen. Omar K. werd betaald door een andere Libische spion, Abdel A. Hij had de leiding over een netwerk van informanten die informatie verzamelden over Libische dissidenten in Duitsland en West-Europa. Abdel A. werd vorige maand veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

Massaproces tegen ASR in woekerpoliszaak

Consumentenclaim zal deze maand nog een rechtszaak aanspannen namens 435 gedupeerde klanten in een massaproces tegen Falcon Leven. Dit meldt de belangenbehartiger dinsdag, naar aanleiding van een recent gerechtelijk vonnis.

De rechtszaak tegen het dochterbedrijf van ASR Nederland werd maandag gepresenteerd in het televisieprogramma Tros Radar. Volgens de rechtbank in Haarlem is er sprake van dwaling bij het afsluiten van de beleggingsverzekering van een klant van Falcon.

Omdat de verzekeraar de gedupeerde klant onrealistische rendementen heeft voorgespiegeld moet Falcon een veel hogere compensatie bieden dan in de schikking die Nederlandse verzekeraars de afgelopen jaren troffen met de Stichting Woekerpolisclaim en Stichting Verliespolis.

"ASR moet nu 14.000 euro betalen aan deze klant, terwijl de eerdere schikking hooguit een paar honderd euro zou hebben opgeleverd", zegt woordvoerder Peter Lijesen van Consumentenclaim, in aansluiting op eerdere uitspraken in dagblad De Telegraaf dinsdag.

ASR gaat in beroep tegen de uitspraak. De verzekeraar biedt zijn klanten ook aan de eerder overeengekomen schikking met belangenorganisaties niet achteraf, maar al direct uit te keren.

Lijesen is niet erg onder de indruk van het aanbod. "Het gaat om de hoogte van het bedrag". Hij zal de rechtszaak dan ook doorzetten. Behalve de aangekondigde zaken, hebben zich al tienduizenden andere polishouders aangemeld, zegt de woordvoerder. Daarvan zijn er naar inschatting zo'n 10.000 'echt procedeerbaar'.

Sinds de televisie-uitzending van Radar en het verhaal in De Telegraaf komen daar nog meer bij. "Mensen komen erachter dat hun oude polis gewoon geld waard is", zegt Lijesen. "Ze kunnen er misschien 10.000 tot 15.000 euro voor krijgen, dat vinden ze de moeite van het procederen wel waard."

In sommige gevallen is procederen overigens niet de moeite waard, merkt de woordvoerder op, bijvoorbeeld vanwege de hoge leeftijd van de gedupeerde en de stress die een lang voortslepend proces met zich meebrengt.

Lijesen denkt dat ook andere, beursgenoteerde verzekeraars, zoals SNS Reaal en Delta Lloyd te zijner tijd massaclaims kunnen verwachten. "Het is een breed probleem in de markt."

Lijesen verwacht dat de verzekeraars vertragende beroepsprocedures zullen aanspannen in de massaclaimzaken, in de hoop dat slechts een beperkt aantal polishouders hun claim doorzet.

De Jager roept bankiers op tot matigen beloning

Minister Jan Kees de Jager doet dinsdag een beroep op bankiers om hun beloning te matigen. "Ik vind dat ook bankiers, in tijden waarin u en ik een stapje terug moeten doen, hun beloning moeten matigen", zegt De Jager in een gesprek met televisiezender RTL 7. Hij denkt niet direct aan dwang, maar doet hiertoe 'een moreel appel' op de sector.

De minister reageert hiermee op de lankmoedige houding die topbankiers tentoonspreidden tijdens hoorzittingen in de Tweede Kamer over de topbeloningen en bonussen in de sector. Hieruit bleek dat veel van hen zich niet gehouden voelen aan de beloningsrichtlijnen uit de code banken.

De Jager zegt zich te kunnen indenken dat beloningen in steden als Hong Kong en Singapore hoog moeten zijn om personeel te behouden. Echter, indien activiteiten in Nederland plaatsvinden, ziet hij hiertoe de noodzaak niet.

De invoering van een speciale bankenbelasting om tegen in Nederland opererende banken op te treden, ziet hij echter niet zitten. Hij staat alleen achter een bankenbelasting als die in heel Europa wordt ingevoerd. "Nederland is er voorstander van, als die in Europa gecombineerd ingevoerd wordt."

De Britse overheid heeft besloten tot een heffing speciaal voor banken. De Jager wijst erop dat de vennootschapsbelasting daarentegen is verlaagd in het Verenigd Koninkrijk, waardoor onduidelijk is of het per saldo neerkomt op een lastenverzwaring voor de banken.

Gewonden na explosie gastank Turkije

Zeker tien mensen zijn dinsdag gewond geraakt bij de ontploffing van een gastank bij een pompstation naast een supermarkt in het zuidoosten van Turkije.

De ontploffing deed zich voor in Diyarbakir, de grootste stad in het door Koerden gedomineerde zuidoosten van het land. Gouverneur Mustafa Toprak sloot terrorisme uit en zei dat de explosie was veroorzaakt door een defecte gasklep. Volgens Toprak was de toestand van een van de gewonden kritiek.

Rusland: uitgezette verslaggever mag terugkomen

De Moskouse correspondent van The Guardian mocht Rusland niet in, omdat hij niet de juiste procedures voor accreditatie had gevolgd. Hij kan terugkeren als de fouten die zijn gemaakt, zijn opgelost. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.

De correspondent, Luke Harding, werd afgelopen weekeinde op het eerste het beste vliegtuig terug naar Groot-Brittannië gezet, toen hij terug wilde keren naar Moskou. Bovendien werd zijn visum ingetrokken. Volgens The Guardian werd Harding niet uitgelegd waarom hij het land niet meer in mocht.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd Harding de toegang geweigerd, omdat de regels voor accreditatie waren overtreden. Regels die volgens het ministerie 'welbekend zijn bij alle journalisten'. Het ministerie ging echter maar op één regel in: het vernieuwen van de accreditatiepas, voordat het land verlaten wordt. Harding had dit in november niet gedaan. Sinds die tijd werkte hij in Londen aan een boek over WikiLeaks, waarin onder meer stond dat Rusland onder Vladimir Poetin een 'virtuele maffiastaat' was geworden. Het vermoeden bestaat dan ook dat dit de eigenlijke reden was voor zijn uitzetting.

De verklaring van het ministerie kwam kort nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov telefonisch om uitleg had gevraagd.


Rusland: uitgezette verslaggever mag terugkomen (Foto: Novum)

Griekse bankrover pleegde bomaanslag

De meest gezochte bankrover van Griekenland - die twee keer uit een gevangenis ontsnapte met behulp van een helikopter - zit achter een bomaanslag waarbij een agent om het leven kwam. Dat beweerden de Griekse autoriteiten dinsdag.

In een verklaring zegt de Griekse politie dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Vassilis Paleokostas. Hij wordt verdacht van moord en lidmaatschap van een terreurorganisatie. Paleokostas is sinds 2009 op de vlucht toen hij voor de tweede keer op spectaculaire wijze uit een gevangenis ontsnapte.

De vingerafdrukken van Paleokostas werden aangetroffen op de verpakking van een pakketbom die afgelopen zomer explodeerde in het ministerie van Openbare Orde. Bij de explosie kwam een medewerker van het ministerie om het leven. De bomaanslag werd opgeëist door een groep die zich bediende van extreemlinkse retoriek. De naam van de groep werd echter niet genoemd.

Zeven militairen teruggestuurd uit Afghanistan

Zeven militairen zijn afgelopen week uit Afghanistan teruggestuurd naar Nederland omdat zij onrechtmatig gehandeld zouden hebben. Wat zij op hun kerfstok hebben wil het Ministerie van Defensie niet bekendmaken.

De contingentscommandant stelde een onderzoek in nadat signalen waren binnengekomen van malafide praktijken. De uitkomst van het onderzoek gaf aanleiding om de zaak door te spelen aan de marechaussee, die bekijkt of er van strafrechtelijk handelen sprake is.

De zeven zijn onderweg naar Nederland. Een woordvoerder van het ministerie kan niet melden waar in Afghanistan het zevental gestationeerd was. Zaterdag meldde Defensie dat de laatste Nederlandse militair zich uit de Afghaanse provincie Uruzgan had teruggetrokken. Er zijn nu nog tweehonderd Nederlanders in het land, die zich bezighouden met de 'redeployment' en het ondersteunen van de vier F-16's die in Kandahar gestationeerd zijn.

OM ontkent drugslink vermoorde Chinees

De vorig jaar vermoorde Chinese snackbarhouder Shu Yung Lam was niet betrokken bij drugshandel. Volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam zijn daar momenteel geen aanwijzingen voor.

"Lam was niet betrokken bij drugshandel en zijn dood heeft ook niets te maken met drugs", zegt een woordvoerder dinsdag. Het OM begon een onderzoek nadat AT5 maandag meldde dat Lam grootschalige cocaïnetransporten vanuit Hong Kong coördineerde. Zijn naam duikt volgens de lokale zender op in een groot Amerikaans drugsonderzoek.

Het lichaam van de 57-jarige Lam werd in juli gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam-Noord, niet ver van zijn snackbar. Volgens de politie is het slachtoffer in zijn zaak aan de Mercuriustraat vermoord en in elf stukken gesneden. Daarna is hij met zijn eigen bedrijfsauto naar de vuilnisbak gereden en gedumpt.

Het motief voor de brute moord is vooralsnog onduidelijk. Justitie in de Verenigde Staten zou denken dat sprake is van een afrekening in het criminele circuit. Een door Lam georganiseerd transport uit Hong Kong zou zijn onderschept. In Nederland zou justitie denken aan een roofmoord en heeft daarvoor een verdachte aangehouden. Diens advocaat is de bron van het bericht over de drugsconnectie.

Noorwegen keurt grensverdrag met Rusland goed

Het Noorse parlement heeft dinsdag grensafspraken met Rusland goedgekeurd die de Barentszzee tussen de twee landen verdelen.

De overeenkomst werd vorig jaar door de Russische president Dmitri Medvedev en de Noorse premier Jens Stoltenberg ondertekend. Het verdrag moet nu nog door het Russische parlement worden goedgekeurd.

Verwacht wordt dat met het opwarmen van de aarde en het smelten van de ijskap in het Noordpoolgebied nieuwe vaarwegen en mogelijkheden om olie- en gasvoorraden te ontginnen zullen worden geopend.

Spanning VS en Pakistan om hechtenis diplomaat

De Verenigde Staten worden steeds bozer over de voortdurende hechtenis van een Amerikaan die in Pakistan twee mannen doodschoot die hem in een verkeersopstopping in de stad Lahore belaagden.

Gepland overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken over de oorlog in Afghanistan wordt later deze maand in Washington mogelijk op een lager niveau gevoerd. Op termijn zou de Amerikaanse miljardenhulp aan Pakistan in gevaar kunnen komen.

Washington stelt dat de Amerikaan diplomatieke onschendbaarheid geniet en uit noodweer heeft gehandeld toen de twee Pakistanen hem onder bedreiging van een vuurwapen probeerden te beroven. "Pakistan moet zijn internationale verplichtingen onder de Conventie van Wenen nakomen en de man vrijlaten", zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, P.J. Crowley.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de twee landen de strategische noodzaak van hun samenwerking niet uit het oog moeten verliezen. "Onze betrekkingen zijn volwassen genoeg om langs moeilijkheden te navigeren", liet woordvoerder Abdul Basit weten.

De Amerikaan Raymond Davis moet vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnen. Pakistaanse leiders vermijden stellige uitspraken over de zaak te doen, om de woede onder de bevolking over het voorval niet verder aan te wakkeren. Bij de bevolking leeft toch al het idee dat de regering zich tegenover de Amerikanen als een lakei gedraagt.

Pakistan zegt dat de rechtbanken in Punjab over het lot van de Amerikaan moeten beslissen. Bestuurders van de provincie wachten nog altijd op een verklaring van de federale regering dat Davis een diplomatieke status heeft. Wat de zaak verder compliceert is dat de federale en provinciale regeringen door rivaliserende partijen worden gedomineerd.

Het dodelijke schietincident speelde zich af op 27 januari. Verder kwam een Pakistaanse omstander om toen hij werd overreden door een auto van andere Amerikanen die hun landgenoot te hulp schoten. De politie wil ook die Amerikanen ondervragen.

De anti-Amerikaanse sentimenten zijn verder aangewakkerd door de zelfverbranding van de weduwe van een van de doodgeschoten Pakistanen. Zij verklaarde zondag voor haar daad dat zij het niet kon verdragen dat de moordenaar van haar man mogelijk vrijuit zou gaan. De vrouw overleed later aan haar verwondingen.

Sonny Boy blijft hoge ogen gooien

Sonny Boy heeft voor het tweede achtereenvolgende weekeinde de meeste bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De Nederlandse film laat onder meer Oscarkanshebber Black Swan achter zich.

Sonny Boy, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl, gaat over een verboden liefde. De film kwam vorige week bovenaan de bioscooplijst binnen en zag de opbrengst deze week met bijna tien procent stijgen. Vorige week behaalde Sonny Boy, met meer dan honderdduizend bezoekers, de gouden status. In totaal hebben tot nu toe 142.000 mensen de film gezien, wat goed was voor een opbrengst van ongeveer 1,1 miljoen euro.

Black Swan komt binnen op plaats twee in de lijst. Door de entree van de balletthriller met Natalie Portman zakken Angelina Jolie en Johnny Depp met The Tourist naar de derde plek.


 Sonny Boy blijft hoge ogen gooien (Foto: Novum)

Berdych walst over García-López heen

Tomas Berdych heeft zeer eenvoudig de tweede ronde van de ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. In Ahoy walste de Tsjech met over de Spanjaard Guillermo García-López heen: 6-1 en 6-2.

Berdych brak in beide sets snel de service van García-López en had daardoor geen enkele moeite met de Spanjaard. In de volgende ronde wacht voor de nummer zeven van de wereld de Russische qualifier Dmitry Tursunov.

Ook gemeenteraad Eindhoven tegen wietpas

Na Den Bosch en Maastricht heeft dinsdagavond ook de gemeenteraad van Eindhoven een motie tegen invoering van een wietpas aangenomen. De motie ingediend door de PvdA kreeg steun van onder meer GroenLinks, SP, D66 en Leefbaar Eindhoven.

De motie draagt PvdA-burgemeester Rob van Gijzel onder andere op om bij het kabinet aan te dringen op maatregelen tegen criminaliteit aan de achterdeur van coffeeshops in plaats van de 'schijnoplossing' aan de voordeur.

Van Gijzel noemde de uitspraak van de gemeenteraad prematuur omdat nog niet duidelijk is wat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) precies wil met de afspraak uit het regeerakkoord dat coffeeshops besloten clubs met een lidmaatschap worden. Bovendien is de betekenis beperkt omdat invoering van een wietpas een zaak is van de minister en de Tweede Kamer, zei hij.

Bijna 30 miljoen voor schilderij Picasso

Een schilderij van Pablo Picasso van zijn jonge minnares Marie-Therese Walter heeft dinsdag op een veiling bij Sotheby's in Londen 25,2 miljoen pond (29,9 miljoen euro) opgebracht. Het winnende bod werd door een anonieme koper telefonisch gedaan. De verkoopprijs is inclusief een opslag van 2,7 miljoen pond (3,2 miljoen euro).

Het schilderij La Lecture uit 1932 toont Walter slapend in een leunstoel. Walter, die voor verschillende schilderijen model stond, was 17 toen ze Picasso leerde kennen. Zij kregen later samen een dochter, Maya.

Suleiman wil snel eind aan protesten Egypte

De Egyptische vicepresident Omar Suleiman heeft dinsdag gezegd dat de protesten op het Tahrir-plein in Caïro niet ellenlang kunnen doorgaan en dat de crisis zo snel mogelijk tot een einde moet komen.

Volgens het staatspersbureau MENA liet Suleiman na een onderhoud met hoofdredacteuren van kranten weten dat er 'geen einde aan het regime' zal komen en dat ook het onmiddellijke vertrek van president Hosni Mubarak niet aan de orde is.

Het regime wil een dialoog om een oplossing te zoeken voor de gewenste democratische hervormingen. "Wij willen niet de Egyptische samenleving aanpakken met politiewerktuigen", waarschuwde hij.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden voerde dinsdag telefonisch overleg met Suleiman. Biden zei naderhand dat aan de verlangens van de Egyptische oppositie tegemoet kan worden gekomen door 'betekenisvolle onderhandelingen' met de regering van president Mubarak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.