Rechters verbijsterd over bezuinigingen

De kabinetsplannen om fors te bezuinigen op de rechterlijke macht zijn onacceptabel en onverantwoord. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak Reinier van Zutphen, woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De vereniging vertegenwoordigt bijna tachtig procent van alle rechters en officieren van justitie. De bezuiniging van tien miljoen euro op de opleiding voor nieuwe rechters en de forse verhoging van de griffierechten schieten bij hen in het verkeerde keelgat. "Ik vind dit verbijsterend, en de overheid moet onmiddellijk op haar schreden terugkeren", zegt Van Zutphen. "Er is geen overleg geweest met ons, dat is de verkeerde weg."

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer valt hem bij. "Als burgers straks twintig keer meer aan griffierechten moeten betalen dan nu het geval is, dan komt de rechtsstaat in gevaar." Hij vreest dat dit ertoe leidt dat burgers daardoor alleen nog maar ja en amen kunnen zeggen tegen wat de overheid zegt.

Het kabinet wil dat de griffierechten kostendekkend worden. Dit moet 340 miljoen euro opleveren, waarvan honderd miljoen wordt besteed om de minst draagkrachtigen te compenseren. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is tegen de 'extreme' verhoging van de griffiekosten.

De vereniging maakt zich ook grote zorgen over de bezuinigingen op de opleidingen. "We moeten meer dan de helft inleveren", zegt Van Zutphen. "We kunnen nu al geen nieuwe mensen aannemen Dat is niet acceptabel. We moeten hele goede mensen op tijd opleiden anders is het niet verantwoord."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat aan Nieuwsuur weten te werken aan nieuwe griffietarieven, maar dat de rechter altijd toegankelijk blijft voor de burger. Over de bezuinigingen op de opleidingen worden nog gesprekken gevoerd.


Rechters verbijsterd over bezuinigingen  (Foto: Novum)