Duizenden bij protest passend onderwijs

Meer dan tienduizend vertegenwoordigers van vakbonden, brancheorganisaties en medewerkers in het onderwijs protesteren woensdag tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs. Ze hebben zich verzameld in het NBC-vergadercentrum in Nieuwegein.

Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs, opende de manifestatie. De vakbond is een van de 22 organisaties die de actie ondersteunen. "Deze bezuiniging moet echt van tafel. Doe dit de ouders en leerlingen niet aan. Doe dit de mensen in de klas niet aan. Doe dit ons onderwijs niet aan", zei Rog in zijn speech.

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is ook naar Nieuwegein gekomen om de aangekondigde 300 miljoen euro aan bezuinigingen toe te lichten. Behalve de minister zijn er ook toespraken van onder anderen Job Cohen (PvdA), Ton Elias (VVD) en Alexander Pechtold (D66).

Het budget voor passend onderwijs gaat van 3,7 naar 3,4 miljard in 2012. Tegenover de bezuinigingen staan investeringen in de professionalisering van de docenten en de kwaliteit van het regulier onderwijs, meldt het ministerie van OCW.

De onderwijsvakbonden AOb en CNV Onderwijs zien dat echter anders. Zij vrezen dat er minstens zesduizend arbeidsplaatsen verloren gaan. Ruim 100.000 mensen hebben een petitie op internet tegen de bezuinigingen ondertekend.

Duizenden bij protest passend onderwijs
Duizenden bij protest passend onderwijs (Foto: ANP)