Bulletstorm: de gewelddiscussie laait op

Het is weer tijd voor onze maandelijkse heksenjacht: het altijd eerlijke en rechtvaardige FoxNews heeft zijn pijlen gericht op Bulletstorm. Hoewel de game inderdaad flink bloederig is, kunnen we het aan de Amerikanen overlaten om de meest belachelijke conclusies te trekken. Duitsland op zijn beurt pakt de game ook aan, maar dan iets klinischer.

FoxNews heeft met experts gesproken, die de game veroordelen vanwege onder andere het geweld en bloed dat erin voorkomt. Hoewel Bulletstorm zwaar leunt op zijn 'M for Mature (17+)'-klassificatie, zou volgens hen kinderen van negen jaar oud al blootgesteld kunnen worden. Bovendien zou het deze jeugdige geesten 'flink kunnen beschadigen' of het gebruik van geweld tijdens conflicten in de hand werken.

Anders dan deze standaard beschuldigingen maakt de Amerikaanse psychologe genaamd Carol Lieberman het wel erg bont. In een reactie aan FoxNews trekt ze de volgende conclusie: "The increase in rapes can be attributed in large part to the playing out of [sexual] scenes in video games.”. Met andere woorden, door Bulletstorm te spelen zouden we sneller geneigd zijn iemand te verkrachten. Deze uitspraken werden overigens zoals altijd gemaakt zonder enige vorm van bewijs te leveren.

Een andere aanname was dat Epic en People Can Fly het geweld en sexualiteit zouden gebruiken als verkoopmiddel en om te verhullen dat het een slechte game is.

Duitsland heeft Bulletstorm echter op zijn manier onder handen genomen. Onze oosterburen censureren de game en geven het een 18+ klassificatie. Punt is alleen dat er vrijwel niets van de game overblijft. Er vloeit geen bloed, de amputaties vinden niet meer plaats en zelfs de ragdoll-effecten zijn nergens meer te bekennen. Het hele 'Kill With Skill'-concept lijkt hiermee onderuit gehaald. Niet dat de Duitsers ervan weerhoudt om de game te importeren.

EA, uitgever van Bulletstorm, kan niet zo hard lachen om de beschuldigingen. Zij geloven sterk in de 17+ ESRB-klassificatie en wijzen er nogmaals op dat de game gericht is op volwassenen. "Het is een fictioneel werk dat in de 26ste eeuw afspeelt in het fictieve en verlaten paradijs Stygia, waar onze helden mutanten, monsters, vleesetende planten en gigantische dino's bevechten. [...] De game is onder andere vanwege bloed, geweld, naaktheid en sterke taal geclassificeerd als M for Mature. De game en de marketing zijn specifiek ontworpen voor 17 jaar en ouder. De game is nooit bedoeld voor kinderen."

De makers wijzen erop dat de game een uiting is van creativiteit en entertainment voor volwassenen en vergelijken het met Kill Bill of Sin City.

EA heeft - misschien wel als antwoord - een paar screenshots uitgegeven om het feest compleet te maken. Mocht je overigens even willen spreken met Carol Lieberman de expert, kun je hier terecht. Zet wel even een zonnebril op, haar 'site' kan pijn doen aan je ogen.

BS1

BS2

BS3

BS4

BS5

BS6

BS7

BS8