Atsma: scholen moeten zelf luchtkwaliteit meten

Schoolbesturen of gemeenten kunnen zelf de luchtkwaliteit laten meten als ze zeker willen weten dat de lucht binnen 300 meter van een snelweg niet te vies is. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Nu is al verboden om scholen, bejaardentehuizen en kinderdagverblijven dicht bij een snelweg te bouwen als de lucht te vies is, maar verschillende Kamerleden zetten vraagtekens bij de manier waarop de luchtvervuiling wordt berekend. Zo wordt de luchtkwaliteit ook gemeten over langere periodes en in het weekeinde, terwijl de school dan dicht is en er minder verkeer is.

Het Astma Fonds pleitte om die reden dinsdag simpelweg voor een verbod op het bouwen van nieuwe scholen binnen 300 meter van een snelweg. De Tweede Kamer drong er tijdens het debat op aan dat kinderen op het schoolplein niet worden geconfronteerd met te hoge doses fijnstof.

CDA-Kamerlid Marieke van der Werf toonde zich 'verontrust' dat de meetmethode mogelijk niet deugt. René Leegte (VVD) haalde hard uit naar gemeenten die op basis van deze berekening kinderen 'willens en wetens blootstellen' aan te hoge hoeveelheden fijnstof. "Schandalig." Ook PvdA'er Diederik Samsom eiste dat de regels worden aangepast zodat de 'trukendoos' niet langer kan worden opengetrokken.

Atsma erkende dat de luchtkwaliteit nu wordt berekend op basis van een 'structurele en permanente blootstelling' en dus niet alleen naar de piekbelasting. "Dan kan je namelijk nergens nog bouwen." Deze methode geeft volgens de staatssecretaris overigens een prima indicatie of er een school kan worden gebouwd of niet. Hij voelde er niets voor om de regelgeving aan te scherpen.

Als schoolbesturen of gemeenten willen weten hoe het zit met de luchtkwaliteit op de uren dat kinderen naar school gaan, dan kunnen ze zelf aanvullend onderzoek laten doen, aldus de bewindsman.

Atsma's eigen CDA nam geen genoegen met zijn uitleg. Van der Werf eiste dat hij een aanvullende brief stuurt over de meetmethodes bij scholen, bejaardentehuizen en kinderdagverblijven.