Zorgen om verhoogde activiteit bij IJslandse vulkaan

Geologen in IJsland waarschuwen dat het binnenkort weer mis kan gaan. De laatste tijd is er een verhoogde seismische activiteit waargenomen rondom de op één na grootste vulkaan op het eiland.

De afgelopen tijd ging de aandacht vooral uit naar de vulkaan de Grimsvotn op IJsland, die enige tijd signalen van activiteit leek af te geven. Nu lijkt de dreiging van de Bárdarbunga echter groter.

Páll Einarsson, professor in geofysica op IJsland, laat weten dat er de afgelopen dagen een aardbevingszwerm rondom de Bárdarbunga vulkaan gemeten werd. De trillingen in de grond zijn volgens hem een goede reden om je langzaam zorgen te gaan maken. Een tekort aan meetinstrumenten op de locatie maakt het echter lastig om exacte gegevens door te krijgen over wat er op dit moment aan de hand is. Hierdoor kan nog niet nauwkeurig worden bepaald op welke diepte het exact rommelt.

Einarssom geeft aan dat het lastig is om te voorspellen wat de vulkaan doet, maar de zwerm aardbevingen van de laatste tijd is de sterkste die er de laatste jaren geweest is. Volgens hem is er dan ook geen twijfel: "De lava stijgt."

"Als we het hele land bekijken is dit op dit moment verreweg het meest actieve gebied van IJsland. We hebben er alle reden voor om aan te nemen dat de lava langzaam stijgt". Hij deed dan ook een dringende oproep om zo snel mogelijk betere instrumenten op de locatie te krijgen om op zeer korte termijn te kunnen zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. De locatie ligt in het midden van het land, onder de grootste gletsjer (Vatnajokull) van IJsland.

Vulkanoloog Jon Frimann liet op zijn blog weten dat sinds de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 de IJslanders de situatie rondom aardbevingszwermen vele malen serieuzer nemen dan ooit te voren. Ook hij liet weten dat het IJslandse Meteoroligisch Instituut inmiddels gewaarschuwd heeft voor een verhoogd risico rondom deze vulkaan. "De tijd zal ons op korte termijn leren of de Bárdarbunga vulkaan plannen heeft of niet."

De laatste uitbarsting van de Bárdarbunga was overigens in 1910, al denken vulkanologen dat de laatste kolossale uitbarsting alweer dateert uit 1477. Bij die uitbarsting zou er meer lava zijn vrijgekomen dan bij welke uitbarsting ook in de afgelopen 10.000 jaar. Het is de op één na grootste vulkaan op IJsland.

Ter vergelijking: De Eyjafjallajökull is vergeleken met de Bárdarbunga nog maar een dwerg.

Meer over alle vulkanen in IJsland vind je ook op het forum