Dierenarts krijgt rol bij opsporen huiselijk geweld

Dierenartsen moeten onmiddellijk aan de bel trekken als zij vermoeden dat bij hun klanten naast dieren ook mensen worden mishandeld. Dat staat in een meldcode die zich ook richt op het signaleren van mishandeling van dieren, schrijft het AD woensdag.

De meldcode is in het leven geroepen door het ministerie van Landbouw en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). In huishoudens waar dieren worden mishandeld blijkt relatief vaak sprake te zijn van huiselijk geweld.

Het is de bedoeling dat dierenartsen die geweld tegen mensen vermoeden kunnen aankloppen bij een van de 35 steunpunten voor huiselijk geweld. De dierenartsen hoeven dan niet naar de politie te stappen.

In Amsterdam loopt volgens de krant sinds een half jaar een experiment waarbij medewerkers van de dierenbescherming en dierenambulances een vermoeden van mishandeling bij Bureau Jeugdzorg kunnen melden. In Nijmegen en Hengelo lopen soortgelijke samenwerkingen.

Psychologe Marie-José Enders wijst in de krant op Amerikaans onderzoek. Daaruit zou blijken dat de helft van de daders van schietpartijen op Amerikaanse scholen als kind dieren heeft gemarteld. "En de helft van de vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen meldt dat de partner óók het huisdier mishandelt." Daarom zou dierenmishandeling een belangrijk signaal kunnen zijn om huiselijk geweld op te sporen.