FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 februari 2011

Op zoek naar het sexy ondergoed van Lucia

Japanse RPG's hebben altijd wel vreemde queesten gehad en zo ook de nieuwe RPG Tales of the World: Radiant Mythology 3. In deze PSP-game zal je namelijk op zoek moeten naar het sexy ondergoed van karakter Lucia dat ze kwijt is geraakt bij een picknick met haar vrienden.

Lucia schijnt namelijk het sexy ondergoed uit haar tas gehaald te hebben op een open plek in het bos en natuurlijk als behulpzame speler gaan we helpen.

Tales of the World: Radiant Mythology is het derde deel in de Radiant Mythology-serie en het zesde deel in de Tales of the World-serie. Deel één van de Radiant Mythology-serie is ook uitgekomen in Europa voor de PSP, het tweede deel bleef in Japan en het derde deel zal daar ook blijven.

Tales of the World: Radiant Mythology 3 zal overmorgen in Japan voor de PSP uitkomen.

Sexy
Zoek zoek zoek waar is mijn onderbroek?

Vacansoleil: "Geen contact met RiccÚ"

Vacansoleil heeft geen contact gehad met Riccardo Riccò. Dat zei manager Daan Luijkx dinsdag op Radio 1. "Er is dus nog niets officieel bevestigd. Als de geruchten waar zijn dan is het ongelooflijk." Riccò werd gisteren met hoge koorts opgenomen in een ziekenhuis in Italië. Dinsdag verschenen berichten dat hij aan zijn artsen gemeld had een bloedtransfusie bij zichzelf te hebben uitgevoerd.

Alle contact met de Italiaan liep vanaf maandag, toen hij zich ziek meldde, via zijn manager, vertelde Luijkx. Ook die kreeg echter dinsdag geen contact meer met Riccò. Daardoor heeft Vacansoleil de dopinggeruchten rond de klimmer nog niet kunnen verifiëren. "We gaan proberen uit te zoeken of het waar is."

Als Riccò echt bloedtransfusies bij zichzelf uitvoerde, dan wacht hem onmiddellijk ontslag, een mogelijke celstraf tot drie jaar en een levenslange schorsing. "Bovendien staat er een flinke boete in zijn contract. We dachten daarom genoeg stokken achter de deur te hebben om het risico te nemen."

Vacansoleil legde Riccò vorig jaar vast nadat de Italiaan een dopingschorsing van twintig maanden uit had gezeten. Die kreeg hij omdat hij tijdens de Tour de France in 2008 verschillende keren op epovariant cera was betrapt. Na zijn rentree won Riccò direct de Ronde van Oostenrijk.

Advocaten dreigen te stoppen met pro Deo

Advocaten dreigen geen pro-Deozaken meer aan te nemen als reactie op aangekondigde bezuinigingen op door de overheid betaalde rechtshulp. Dat zei secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten dinsdag in actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Verdachten mogen zich sinds kort tijdens het eerste verhoor al door een advocaat laten bijstaan. Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil het mes zetten in de vergoeding voor die advocatenbezoeken en nog maar de helft vergoeden. De cliënt moet de andere helft betalen of krijgt geen hulp van een advocaat.

Teeven zei in de uitzending dat steeds vaker gebruik wordt gemaakt van rechtshulp voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Hij hoopt met de tariefverlaging voor advocaten te zorgen dat de rechtshulp betaalbaar blijft voor de overheid.

Advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops sprak in de uitzending zijn vrees uit over de bezuiniging. Hij denkt dat daardoor eerder juridische fouten zullen worden gemaakt.

Clubs willen spelers van Spelen weghouden

De Europese voetbalclubs willen spelers die in 2012 op het EK actief zijn niet ook afstaan voor de Olympische Spelen. Dat lieten 197 clubs die verenigd zijn in de European Club Association (ECA) dinsdag weten. Met het plan willen ze voorkomen dat hun spelers uitgeblust raken door het hoge aantal wedstrijden.

Volgend haar zomer wordt in juni het EK gespeeld in Polen en Oekraïne. In augustus beginnen dan in Londen de Spelen. "Ik denk dat het niet logisch is dat een speler twee grote toernooien in zo'n korte tijd speelt", verklaart ECA-vice-voorzitter Umberto Gandini het voorstel.

Met het plan wil de organisatie 'conflicten en verwarring', zoals die er rond de Spelen van 2008 waren, voorkomen. Toen kregen Schalke en Barcelona van sporttribunaal CAS gelijk in hun wens om in de voorronde van de Champions League over Rafinha en Lionel Messi te beschikken. Onder druk van het publiek mochten de twee uiteindelijk toch naar de Spelen in Beijing.

Aan de Olympische Spelen mogen in principe alleen spelers tot 23 jaar oud meedoen. Alle deelnemende teams mogen echter ook drie dispensatiespelers aanwijzen die ouder zijn.

HRT slaat test in Jerez over

Het Hispania Racing F1 Team heeft besloten om de aankomende wintertest in de Formule 1 in Jerez over te slaan. In plaats daarvan zullen van 14 tot en met 16 februari met bandenfabrikant Pirelli op het circuit van Monza filmopnamen worden gemaakt.

"We zijn blij om Pirelli te kunnen helpen in Monza," zei teambaas Colin Kolles vandaag. HRT zal in Barcelona wel mee gaan doen aan de laatste wintertest in Europa.

Uitleveringszaak Assange kan nog weken duren

Een Britse rechter heeft dinsdag de behandeling van een Zweeds uitleveringsverzoek voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange tot vrijdag verdaagd. De Zweedse justitie wil hem ondervragen over aangiftes van verkrachting die door twee vrouwen tegen hem zijn gedaan en heeft daarom een internationaal aanhoudingsverzoek laten uitgaan.

Assange, die in Londen onder huisarrest staat, verzet zich tegen uitlevering. Zijn advocaat voerde maandag aan dat Assange in Zweden een oneerlijk proces achter gesloten deuren wacht.

De Britse advocate Clare Montgomery, die optreedt namens Zweden, verklaarde daarentegen dat Zweedse rechtbanken werken volgens de stelregel dat iedereen 'een eerlijk en open proces' verdient. De Zweedse officier van justitie Marianne Ny vroeg pas een aanhoudingsbevel aan nadat meerdere pogingen om Assange te verhoren waren mislukt, zei Montgomery.

Tijdens de zitting van dinsdag las de advocate een verklaring van Ny voor waarin Assange als vluchtgevaarlijk wordt bestempeld. Sven-Erik Alhem, een voormalige Zweedse officier van justitie, getuigde daarentegen dat Ny had moeten verzekeren dat Assange 'zijn lezing van de gebeurtenissen' zou kunnen doen. Bovendien was het 'ongebruikelijk' dat het Zweedse openbaar ministerie de naam van Assange openbaar gemaakt heeft.

Het kan nog weken duren voordat rechter Howard Riddle over het uitleveringsverzoek beslist. Beide partijen kunnen daarna nog in beroep gaan.


Julian Assange (Foto: Novum)

Dode na beknelling in verpakkingsfabriek

In een verpakkingsbedrijf in Rijssen is dinsdagavond een medewerker omgekomen na een beknelling in een machine. De 23-jarige man uit Rijssen overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Aanwezige collega's kregen slachtofferhulp aangeboden, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 19.30 uur bij het bedrijf Stempher aan de Morsweg. Een woordvoerder van de politie kan nog niet veel zeggen over wat er is misgegaan. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk wordt uitgevoerd door de Arbeidsinspectie.

Klopp: "Dortmund kan nog verbeteren"

Hoewel Borussia Dortmund de fiere koploper is van de Bundesliga, ziet Jürgen Klopp nog voldoende ruimte voor verbetering binnen de selectie. Dortmund imponeerde vooral in de maanden voor de winterstop met vloeiend combinatiespel.

Dat ging gepaard met resultaat, gezien de comfortabele voorsprong op de achtervolgers. Na de winterstop loopt het wat stroever bij de ploeg van Klopp, die stelt nog niets alles te hebben gezien van zijn selectie.

"We willen zo goed als mogelijk worden", zegt de trainer tegenover het Duitse Sport 1. "We controleren in fases, maar nog niet over negentig minuten. Er is nog voldoende ruimte voor verbetering en we gaan proberen dat de komende wedstrijden te realiseren. We zijn nu al heel goed, maar onze concurrenten zijn zeker niet slecht."

De voorsprong op nummer twee Bayer Leverkusen bedraagt liefst twaalf punten. Klopp: "Wat de titel betreft; daar denken we nog niet aan. We realiseren ons dat we nu in de meeste wedstrijden de favoriet zijn en dat de vele overwinningen ons een andere behandeling oplevert. Maar we zullen hard werken en dit accepteren."

'Obama is gestopt met roken'

De Amerikaanse president Barack Obama is volgens zijn vrouw Michelle gestopt met roken. Hij rookt volgens haar 'al bijna een jaar' niet meer. Hij beschouwt het als een persoonlijke uitdaging en zij is reuzetrots op hem, zei de first lady dinsdag in een interview met verslaggevers in het Witte Huis.

De president heeft zelf zijn worsteling met zijn nicotineverslaving besproken. In juni 2009 gaf hij toe dat hij af en toe nog een sigaret opstak. In december zei Witte Huis-woordvoerder Robert Gibbs dat hij Obama al negen maanden niet had zien roken, maar hij ging niet zo ver te zeggen dat de president met roken was gestopt.

Volgens Michelle Obama wilde haar man van het roken af omdat dochters Malia (12) en Sasha (9) op een leeftijd komen waarop hij hen recht in de ogen wil kunnen kijken en 'nee' wil kunnen zeggen als ze hem vragen of hij rookt.

[WTT] Haase: "Ik had niks in te brengen"

Robin Haase ging vandaag in de eerste ronde van het ABN Amro Wolrd Tennis Tournamentkansloos ten onder tegen Robin Söderling. De Zweed, titelverdediger in Rotterdam, versloeg Haase in twee sets; 6-3 en 6-2.

Söderling, nummer vier van de wereld, maakte vooral met zijn harde opslag indruk. Binnen 52 minuten was de wedstrijd al beslist in het voordeel van de Zweed.

"Söderling was te sterk vandaag. Ik had niks in te brengen. Je weet dat je kansloos bent als hij zo goed staat te serveren. Het is heel lastig om dan een bal te retourneren. Als hij ziet dat jij geen kans krijgt, geeft dat hem weer meer vertrouwen en dan gaat hij nog beter spelen. Als je dan ook nog de hoeken in wordt gedreven, dan kun je het niet meer belopen”, aldus Haase.

Nijland maakt excuses voor 'ongepaste' uitspraken

Hans Nijland biedt zijn excuses aan. De directeur van FC Groningen uitte na afloop van de Groningse zevenklapper tegen Willem II (7-1) kritiek op de arbitrage, die niet lang genoeg had laten doorspelen.

Bij een grote voorsprong van één van beide teams is het doorgaans zo dat scheidsrechters geen tijd bijtrekken in de slotfase. Ook afgelopen zondag was dat het geval. Scheidsrechter Kevin Blom vond het na 90 minuten en acht goals welletjes en blies voor het einde. "Direct na afloop van de wedstrijd heb ik mijn verbazing uitgesproken over het uitblijven van extra speeltijd", zegt Nijland op de clubsite van Groningen.

"De laatste jaren is niet zelden het doelsaldo bepalend geweest voor een eindklassering op de ranglijst. Om die reden vind ik dat er geen willekeur mag bestaan over het al dan niet bijtellen van extra speeltijd. Mijn opmerking was in dit geval echter niet gepast. De wedstrijd was met tien tegen negen en met 7-1 op het scorebord gespeeld, Willem II was benadeeld en de scheidsrechter wist dat hij een fout had gemaakt bij het uitdelen van de rode kaart aan Willem II-speler Arjan Swinkels."

"Dan is het niet het juiste moment een opmerking te plaatsen over het niet toekennen van extra speeltijd. Dat hoort niet bij de stijl van een club als FC Groningen. Het is heel vervelend als een dergelijke opmerking wordt uitgelegd als onsportief gedrag richting Willem II, want zo was het zeker niet bedoeld", is Nijland schuldbewust.

"Wij hebben respect en waardering voor onze collega-clubs. Ik zal de clubleiding in Tilburg dan ook een brief sturen met een uitleg en excuses, voor het geval dat dit verkeerd is ontvangen. Ik heb persoonlijk Arjan Swinkels al een sms-bericht gestuurd dat ik blij voor hem ben dat zijn onterecht verkregen rode kaart is geseponeerd."

Sony eist gegevens alle YouTube bezoekers PS3-hack

In een poging het gebruik van gehackte PlayStation 3 consoles aan banden te leggen heeft Sony een wel érg radicale stap genomen. Sony eist van YouTube de ip-adressen van alle mensen die een video over de hack hebben bekeken of becommentarieerd, dat meldt Webwereld.

Sony legt haar eis neer bij de Amerikaanse rechter en eist inzage in 'alle informatie en documenten gerelateerd aan het gebruik van de services voor het hosten van content geassocieerd met en/of in verband met de video getiteld 'Jail broken PS3 3.55 with Homebrew, gepost door de gebruiker 'geohot'.

Ook alle namen, adressen en telefoonnummers van deze personen worden opgeëist. Daarnaast eist de consolebouwer inzage in de echte identiteit van de Twitteraccounts van diverse hackers, zo blijkt uit de documenten (pdf) die (pdf) in het bezit zijn van Wired.

Onder de bekijkers van de video zullen veel lezers zijn van diverse websites waaronder FOK.nl en Webwereld, aangezien de video en hack in het nieuws veel aandacht hebben gekregen.

De zaak over het afstaan van de YouTube- en Twittergegevens dient aanstaande woensdag.

'Fors meer hulpvragen vrouwelijke alcoholisten'

Het aantal vrouwen met een alcoholprobleem dat aanklopt bij hulpverleners is fors toegenomen. Dat meldt het actualiteitenprogramma Uitgesproken EO dinsdagavond op basis van een rondgang langs 25 AA-groeperingen. Bij sommige bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten zijn vrouwen zelfs in de meerderheid.

Ook verslavingszorgorganisatie Jellinek constateert een toename van hulpvragen door vrouwen, met name voor therapie via internet. 60 procent van de aanvragen voor internettherapie wordt gedaan door vrouwen.

Uit cijfers van het Landelijke Alcohol en Drugs Informatie Systeem blijkt dat vrouwelijke alcoholisten vaker om hulp vragen. In negen jaar is het aantal vrouwen dat in behandeling is voor alcoholproblemen met de helft gestegen. Dat geldt overigens ook voor het aantal mannen.

Olympische wielerkoers rond Buckingham Palace

De start en finish van de olympische wegwedstrijd in 2012 bevinden zich voor Buckingham Palace, het woonpaleis van de Engelse koningin. Details van het parcours zijn vandaag door de organisatie bekend gemaakt.

Het vlakke parcours zal grotendeels door brede straten in het  zuidwesten van Londen gaan. De precieze route wordt waarschijnlijk later deze week bekend, maar nu is al duidelijk dat wegkomen erg lastig zal worden. De kansen op een massasprint zullen hierdoor groot zijn, waarmee de Brit Mark Cavendish nu al één van de favorieten lijkt te zijn.

Steun Diablo III op Facebook

Blizzard Entertainment gaat nieuwe screenshots en concept-art vrijgeven als 550.000 mensen hun 'like'-knop op Facebook gebruiken op de pagina van Diablo III. Bij elke 25.000 extra stemmen zullen ze meer materiaal vrijgeven, totdat ze een miljoen 'likes' hebben gekregen.

Nog een paar stemmen zijn er nodig om de eerste beloofde lichting materiaal vrij te geven, dus als jullie meer van het spel willen zien: stemmen! Wanneer Diablo III uitkomt is nog niet bekend. Alleen de PC- en Mac-versies zijn bevestigd, er gaan geruchten over een console-versie.

Diablo III

Geen mod-tools voor Battlefield 3

Ontwikkelaar DICE heeft aangegeven dat er geen mod-tools beschikbaar zullen zijn bij de lancering van Battlefield 3. Ze geven aan dat vanwege de nieuwe Frostbite-engine het modden een stuk moeilijker is gemaakt. De ontwikkelaar geeft aan zich liever op het spel te willen concentreren dan op de mod-tools.

DICE heeft aangegeven dat de PC het hoofdplatform zal zijn voor de ontwikkeling van het spel. Op de PC zal er een mogelijkheid zijn om met 64 spelers online te knallen. Voor de consoles is officieel nog niks bekend maar in de Best Buy in Amerika wordt aangegeven voor 24 spelers.

Battlefield 3 zal co-op bevatten en spelers kunnen uit vier klassen kiezen om te spelen. Elke klasse zal aanpasbaar zijn maar we hoeven niet al teveel diepgang in de aanpasbare dingen te verwachten. Battlefield 3 staat gepland voor later dit jaar voor de Xbox 360, PS3 en de PC.

Mubarak stelt 'hervormingscommissies' aan

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft een commissie aangesteld die aanbevelingen moet gaan doen over constitutionele hervormingen. Beoogd wordt onder andere een versoepeling van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om mee te kunnen doen aan presidentsverkiezingen. Ook moet het aantal termijnen dat een president kan vervullen gelimiteerd worden.

Het staatspersbureau MENA meldde dat het hoofd van het hoogste hof van beroep in het land de voorzitter wordt van de commissie, die verder zal bestaan uit zes rechters en vier grondwetsdeskundigen. Aan het eind van de maand licht de commissie vicepresident Omar Suleiman in over haar aanbevelingen.

Suleiman zei dinsdag dat Mubarak ook opdracht heeft gegeven tot de vorming van een commissie die erop moet toezien dat de hervormingen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Het aanstellen van de commissies vormt de eerste concrete stap van Mubarak in de richting van de hervormingen die werden toegezegd tijdens de twee weken van massale protesten tegen zijn regime.

Mubarak beloofde volgens Suleiman tevens dat er geen represailles worden genomen tegen de demonstranten. "De jeugd van Egypte verdient nationale waardering", zou Mubarak hebben gezegd. "Ze moeten niet worden opgepakt of lastig worden gevallen en hun vrijheid van meningsuiting mag hun niet worden ontnomen."

De president gaf daarnaast opdracht een onderzoek in te stellen naar de confrontaties tussen betogers en aanhangers van de regering vorige week. Ook moet de massale arrestatie van mensenrechtenactivisten en journalisten worden onderzocht, aldus Suleiman.

Tot dusverre gaan de concessies de actievoerders niet ver genoeg. Zij eisen nog steeds het onmiddellijke aftreden van Mubarak. De Moslim Broederschap noemde de hervormingen partijdig en blijft erbij dat Mubarak moet aftreden om de woede van Egyptenaren weg te nemen.

De groep beschuldigde aanhangers van Mubarak ervan demonstranten, onder wie leden van de Moslim Broederschap, te hebben opgepakt en te hebben uitgeleverd aan de militaire politie. Die zou de actievoerders hebben gemarteld. "We roepen het leger, dat we respecteren en liefhebben, op om zich verre te houden van deze boosaardige daden", aldus de broederschap.


Mubarak stelt 'hervormingscommissies' aan (Foto: Novum)

GroenLinks blijft zakken in peiling

GroenLinks blijft zetels kwijtraken in de peiling van Maurice de Hond. Na de drie zetels verlies van vorige week verloor de partij van Jolande Sap er deze week opnieuw eentje. GroenLinks staat nu op 7 zetels, drie minder dan momenteel in de Tweede Kamer. De daling is ingezet sinds de partij instemde met de Kunduz-missie.

De PvdA spint garen bij de problemen bij GroenLinks en wint twee zetels. De partij van Job Cohen staat nu met 22 zetels weer boven de SP, die er twee verloor en er 18 overhoudt.

De gedoogcoalitie krijgt er een zetel bij. VVD en PVV winnen beide een zetel (nu respectievelijk 35 en 30), maar het CDA verliest er juist eentje. Het CDA heeft nu 15 zetels over, zes minder dan in de Tweede Kamer.

Voor D66 (12), ChristenUnie (5), SGP (2), de Partij voor de Dieren (3) en 50Plus (1) verandert er niets.

SyriŽ heft verbod op Facebook en YouTube op

Internetgebruikers in Syrië hebben naar eigen zeggen dinsdag voor het eerst sinds drie jaar weer toegang tot sociale netwerksite Facebook en videowebsite YouTube. Dit wijst erop dat de regering in Damascus het verbod op de websites heeft opgeheven.

De Syrische regering gaat nooit in op de beperkingen die zij heeft ingesteld op het internet, maar verscheidene internetgebruikers konden zonder gebruik te maken van een proxyserver naar de websites surfen. Het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting zei een 'semi-officiële bevestiging' te hebben gekregen dat het verbod is opgeheven.

Het gebaar kan worden gezien als een concessie aan de bevolking om een opstand, zoals die in Tunesië en Egypte, te voorkomen. De concessie is echter een wassen neus: veel Syriërs konden de sites al bereiken via proxyservers.

Renault: "Drie vervangers voor Kubica in beeld"

Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier heeft gezegd dat er drie vervangers voor Robert Kubica in beeld zijn. De Pool herstelt momenteel van de crash die hij afgelopen weekend meemaakte en zal langdurig uitgeschakeld zijn. Daarom zijn Bruno Senna, Vitantonio Liuzzi en Nick Heidfeld om hem te vervangen.

Senna heeft als voordeel dat hij al in dienst is bij Lotus Renault, maar de Braziliaan kampt ondanks zijn jaar in de Formule 1 met een gebrek aan ervaring, waardoor de renstal haar heil elders zal kunnen gaan zoeken. Liuzzi reed de afgelopen seizoenen voor Force India, maar werd daar voor komend seizoen aan de kant geschoven. Heidfeld stapte halverwege vorig jaar in bij Sauber, maar zit voor dit jaar ook zonder stoeltje.

[WTT] Haase onderuit tegen SŲderling

Robin Haase is bij het ABN AMRO World Tennis Tournament al in de eerste ronde uitgeschakeld. Haase ging met 3-6 en 2-6 onderuit tegen Robin Söderling, de nummer vier van de wereld.

Aanvankelijk kon Haase nog wel meekomen met de Zweed maar in het vervolg schroefde Söderling zijn niveau flink omhoog. Söderling domineerde in de rally's met keiharde groundstrokes en daarnaast serveerde hij erg goed. "Robin Söderling was gewoon te sterk vandaag en ik had weinig in te brengen, helaas", aldus Haase na afloop.

Triobaan voor ouderen in de maak

FNV Bondgenoten werkt met aan aantal bedrijven aan de introductie van een triobaan voor oudere werknemers. Het idee is dat drie ouderen samen twee banen bezetten. Zij werken dan nog twee derde van de tijd en krijgen 85 procent betaald.

De regeling is bedoeld voor 55-plussers, aldus Dick Heinen van FNV Bondgenoten. Het is een manier om ouderen langer gezond aan het werk te houden. Het kost de werkgever niets extra. De werknemers die aan de regeling meedoen, krijgen het verschil in inkomen onder andere aangevuld uit de bestaande ouderenregeling. Zij leveren hun leeftijdsdagen in, aldus Heinen. Ook vangen triobaners in de vakantieperiode elkaars vrije dagen op.

De vakbond is in gesprek over zo'n regeling met luierfabrikant SCA en coatingbedrijf PPG. In het cao-akkoord dat de bond onlangs met Unilever heeft bereikt, is opgenomen dat de mogelijkheden van duo- en triobanen worden onderzocht.

Guardiola tekent weer jaar bij

Pep Guardiola plakt weer een jaar aan zijn verblijf als trainer van FC Barcelona. De club kwam vandaag een contractverlenging tot medio 2012 overeen met de succescoach. Dat meldt Barça op de clubsite. Guardiola zet in de komende dagen zijn handtekening onder de nieuwe verbintenis. De 40-jarige trainer won met Barcelona al alles wat er te winnen valt.

In juli tekende Guardiola ook al voor een seizoen bij. Toen had hij gewacht tot na de verkiezing van een nieuwe voorzitter bij de Catalaanse club. De oud-speler is aan zijn derde seizoen als trainer van Barça bezig. In 2008 nam hij die functie over van de vertrokken Frank Rijkaard.


Guardiola tekent weer jaar bij (Foto: Novum)

Abbring en Frijns naar FIA-opleiding

Kevin Abbring en Robin Frijns behoren tot de eerste twaalf rijders die toegelaten zijn tot de Young Driver Excellence Academy van autosportfederatie. De vorig jaar opgerichte rijschool voor talenten zou eerst tien rijders ondersteunen, maar dit is op het laatste moment opgehoogd naar twaalf.

Achttien rijders streden drie dagen lang om toegelaten te worden tot de opleiding. Vandaag was er op de Wachau Ring in Oostenrijk de beslissende wedstrijd met BMW M3's. Deze strijd werd gewonnen door de Belg Stoffel Vandoorne, voor de Oostenrijker Philipp Eng. De anderen die doorgaan zijn Kevin Abbring, Paul-Loup Chatin, Albert Costa, Alon Day, Robin Frijns, Timmy Hansen, Egon Kaur, Andreas Mikkelsen, Alex Rossi en Richie Stanaway.

De FIA zal de twaalf rijders het komende seizoen gaan ondersteunen. De eerste sessie voor de coureurs zal later deze maand in Edinburgh zijn.

Knights Contract is lichtjes gebaseerd op Dr. Faust

Er is nog niet zo heel veel bekend over de actiegame Knights Contract van Game Republic. De game komt over een goede twee weken uit maar gelukkig heeft director Ryo Mito tijd genomen om een filmpje op te nemen met daarin meer informatie over het spel.

De game zal zich namelijk afspelen in middeleeuwse Duitsland en zal lichtjes gebaseerd zijn op het verhaal van Dr. Faust. De speler zal het personage van Heinrich besturen, een onsterfelijke beul. Heinrich krijgt gezelschap van Gretchen, een herboren heks die toevallig door Heinrich gedood is.

Samen zal het duo het opnemen tegen de monsters van Dr. Faust en ben je nog meer benieuwd naar de game, bekijk hieronder dan het filmpje met meer informatie.

Verdachten dood Alkmaarder langer vast

De twee mannen die in de nacht van zaterdag op zondag werden opgepakt voor het doodsteken van een man uit Alkmaar blijven langer in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris dinsdag besloten. De 31-jarige en 44-jarige plaatsgenoten van het slachtoffer mogen nog zeker twee weken vast worden gehouden.

Het 53-jarige slachtoffer werd vorige week maandag in zijn woning aan de Koningsweg neergestoken en belde zwaargewond de politie. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen.

De verdachten werden binnen een week opgepakt. Wat hun band met het slachtoffer was wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. De verdachten zitten in beperking, wat inhoudt dat er geen aanvullende informatie over de zaak mag worden verstrekt.

'Veel gif- en zelfmoorden niet opgemerkt'

Veel mensen die overlijden aan vergiftiging of aan een overdosis medicijnen worden ten onrechte als natuurlijke sterfgevallen geregistreerd. Dat concludeert forensisch onderzoeker Kees Das van de GGD in Amsterdam. Hij pleit op BNR Nieuwsradio voor aanvullend onderzoek onder sterfgevallen waarover wordt getwijfeld.

Na onderzoek onder duizend 'natuurlijke doden' in Amsterdam blijken tien mensen in werkelijkheid overleden aan een overdosis opiaten of cocaïne. Bij twee gevallen bleek er sprake van een moord met gif. Een van de slachtoffers was een vrouw die van haar zoon een overdosis opiaten en methadon moest nemen.

In het aanvullende onderzoek dat Das wil, zou jaarlijks het bloed en de urine van zo'n vijfduizend lijken nader onderzocht moeten worden. De kosten hiervan schat hij op ongeveer 1 miljoen euro per jaar.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur reageerde in de uitzending van BNR. Hij wil van het kabinet weten of er geld voor het onderzoek wordt uitgetrokken.

Google-man sluit zich aan bij betogers Egypte

De 30-jarige marketing-manager van zoekmachinegigant Google Wael Ghonim heeft zich dinsdag aangesloten bij de duizenden demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro. Hij werd begroet met een daverend applaus, opgewonden geschreeuw en instemmend gefluit toen hij verklaarde: "We blijven bij onze eis en dat is het vertrek van het regime."

Ghonim sprak vanaf een podium de menigte op het plein toe. "Ik ben geen held, maar de martelaren zijn onze helden", zei hij zacht, waarna hij 'Mubarak, ga weg, ga weg!' scandeerde.

Ghonim werd maandag door de Egyptische autoriteiten vrijgelaten, twaalf dagen nadat hij bij anti-regeringsdemonstraties was opgepakt. Demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro zeiden dat de Google-medewerker een van de belangrijkste jonge organisatoren was van een online campagne die de aanleiding vormde voor de massale demonstraties op 25 januari.

Zo'n 130.000 mensen sloten zich op internet aan bij een Facebook-groep die Ghonim naar voren schuift als zijn woordvoerder, omdat zij zich niet willen laten vertegenwoordigen door de traditionele en door de regering goedgekeurde oppositiepartijen.

Demonstranten zeiden naar het Tahrir-plein te zijn gekomen, nadat ze maandag een televisie-interview met Ghonim hadden gezien. Een 33-jarige huisvrouw zei geïnspireerd te zijn door Ghonim. "Ik zag Wael gisteren en ik heb gehuild. Het voelt alsof hij mijn zoon is en alle jongeren hier mijn zoon zijn."

Een groep van duizend demonstranten verliet het plein en marcheerde naar het parlementsgebouw. Ze riepen 'Onwettig, onwettig' en eisten dat het parlement wordt ontbonden. Honderden demonstranten bereidden zich voor om de nacht door te brengen voor het gebouw. Het was de eerste keer in dagen dat er demonstraties buiten het Tahrir-plein plaatsvinden.

Ook in Alexandrië, de tweede stad van Egypte, verzamelden zich duizenden mensen. Rond de achttienduizend mensen riepen om het aftreden van Mubarak. Drieduizend mensen die werken in het Suezkanaal, demonstreerden in Suez en in de zuidelijke stad Assiut scandeerden achtduizend mensen leuzen tegen Mubarak.

Jongeren in Jordanië kwam voor de Egyptische ambassade in Amman bijeen om hun steun te betuigen aan de Egyptenaren. Ruim vijfhonderd demonstranten beschuldigden de Amerikaanse autoriteiten ervan autocratische regimes in het Midden-Oosten te steunen. Arabische regeringen werden 'marionetten' van de Verenigde Staten genoemd. De demonstranten zwaaiden met portretten van wijlen de Egyptische ex-president Gamal Abdel Nasser en voerden via een satelliettelefoon een kort gesprek met demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro.


Google-man sluit zich aan bij betogers Egypte (Foto: Novum)

Kamer stuurt aan op berechting van Iran

De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om Iran voor het Internationaal Gerechtshof te brengen. De reden hiervoor is dat het regime in Teheran weigert Nederlandse consulaire bijstand toe te laten voor in Iran gedetineerde Nederlanders met een dubbel paspoort.

Een voorstel daartoe van GroenLinks werd dinsdag aangenomen. Ook moet het kabinet onderzoeken of zo'n procedure in gang kan worden gezet voor de Nederlands-Iraanse Al-Mansouri. Hij is in Iran veroordeeld maar mocht ook geen Nederlandse hulp krijgen van de Iraanse autoriteiten. Iran is ook aangesloten bij het Internationaal Gerechtshof.

Ook nam de Kamer een voorstel van het CDA aan om de serie executies in Iran in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties aan de orde te stellen. De regering moet ook onderzoeken of dit aan het Internationaal Gerechtshof kan worden voorgelegd.

Head verkoopt aandelen in Williams

Onlangs werd bekend dat het Formule 1-team van Williams naar de beurs zal gaan. Het is nu duidelijk geworden dat de meeste aandelen afkomstig zullen zijn van directeur Patrick Head die op termijn met pensioen wil gaan.

"Ik weet vrij zeker dat ik mijn positie als 'Director of Engineering' ergens in de nabije toekomst zal neerleggen," zei Head tegen Reuters. "Op het moment is het echter nog niet zover. Ik stop denk ik over een paar jaar. Ik ben er namelijk vooralsnog van overtuigd dat ik nog altijd een rol van betekenis kan spelen binnen het team, en ik wil ook gewoon mijn deel doen om Williams terug naar de kop van het veld te brengen."

Head is inmiddels 65 en wil ook na zijn pensioen bij Williams betrokken blijven als hij stopt met het dagelijkse werk. "Ik zal dan vermoedelijk niet langer dagelijks met het team bezig zijn, maar ik wil wel bij het bedrijf betrokken blijven en mijn bestuursfunctie behouden."

Head heeft 27% van de aandelen in handen en ziet met de beursgang de kans voorbijkomen om zijn betrokkenheid bij het team alvast te verminderen voordat hij echt met pensioen gaat. "We hebben besloten dat het grootste deel uit mijn aandelenportefeuille komt, omdat Frank een meerderheidsbelang in het team wil houden en Toto Wolff (een andere co-eigenaar van het team, red.) zijn deel pas vijftien maanden geleden gekocht heeft," zei Head die weet dat 27% van de aandelen uitgegeven gaan worden.

De Brit benadrukt dat hij niet helemaal van het podium wil verdwijnen. "Ik blijf na de beursgang zo'n vijf procent van het team in handen houden, want dat is iets waar ik in ieder geval aan vast wil blijven houden totdat ik echt met pensioen ga."

Dead Space 2 krijgt keymapping dankzij gehandicapte gamer

De PC-versie van Dead Space 2 zal binnenkort de functie krijgen om de keybindings zelf te veranderen, dankzij een gamer met een bijzondere handicap. Gareth Garratt, een man die zijn handen niet kan gebruiken, speelt games met zijn kin en was erg teleurgesteld toen bleek dat de besturing in Dead Space 2 niet veranderd kon worden.

De petitie om de besturing te kunnen wijzigen heeft ondertussen meer dan 25,000 ondertekeningen, en Visceral Games heeft kenbaar gemaakt dat een patch aankomende is. Steve Papoutsis, executive producer van Dead Space 2, zei het volgende: "The Dead Space 2 team is aware of the issue that disabled players are having with Dead Space 2 PC. In fact a number of folks on our team are so passionate about getting this fix done that they are currently working hard to allow players to re-map key bindings to the mouse which should help disabled players enjoy the game."

De petitie was opgezet door een andere gamer met een motorische stoornis, Chuck Bittner. Een topic door Garratt op het forum van Overclockers heeft de aandacht van de media gekregen en hiermee is de bal aan het rollen gebracht. Check Garratt's skills in Dirt 2!

[WK] Start Fischbacher op afdaling twijfelachtig

De deelname van Andrea Fischbacher aan de afdaling bij de wereldkampioenschappen in Garmisch-Partenkirchen is onzeker. Vandaag kwam de Oostenrijkse skiester zwaar ten val op de Super G. Op die discipline is ze olympisch kampioene.

Morgen zal ze in elk geval niet meedoen aan de eerste training voor de afdaling alsdus teamarts Reinhard Mittermair. "Daarvoor heeft ze veel te veel pijn."

Fischbacher heeft bij de valpartij vanmiddag een aantal kneuzingen aan haar boven- en onderbeen opgelopen. "Het zal van het herstelproces de komende dagen afhangen of ze aan de start kan komen op de afdaling.”

Kies je held in Dragon Age 2

In Dragon Age 2 zal je als speler met het personage van Hawke spelen. Naast een aanpasbaar uiterlijk is er ook de mogelijkheid wat voor een klasse je wil spelen. Zo zal je als speler de mogelijkheid krijgen om als Warrior, Mage of als Rogue door het leven te gaan en elke klasse zal andere mogelijkheden krijgen.

Nu heeft uitgever Electronic Arts een nieuwe video vrijgegeven die heel kort elke klasse belicht. Dragon Age 2 zal 11 maart uitkomen in Europa en zal beschikbaar zijn voor de PC, PS3, Mac en de Xbox 360.

CONI start onderzoek naar RiccÚ

De aanklager van het antidopingbureau van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar  Riccardo Riccò. Dat liet het CONI vandaag weten.

De 27-jarige renner van Vacansoleil werd gisteren opgenomen in het ziekenhuis, volgens zijn ploeg Vacansoleil vanwege een koortsaanval. Volgens een behandelend arts verkeerde Riccò in shock toen hij bij het ziekenhuis in Modena arriveerde. "Hij biechtte aan zijn vrouw op dat hij net een transfusie had ondergaan met bloed dat hij 25 dagen in de koelkast had bewaard", vertelt de dokter aan Gazzetta dello Sport. "Hij maakte zich duidelijk zorgen of het bloed wel goed bewaard was gebleven."

Drie jaar geleden werd de Italiaan in de Tour de France betrapt op het gebruik van verboden middelen en voor twintig maanden geschorst.

Vakantiepark moet consument beter informeren

Vakantieparken moeten consumenten beter informeren over extra verplichte kosten zoals gemeenteheffingen en reserveringskosten. Dat meldde de Consumentenbond dinsdag.

De bond deed achthonderd proefboekingen bij 23 parken van Landal, Hogenboom, Centerparcs en Roompot. Consumenten moeten in sommige gevallen ruim 30 procent meer betalen dan gedacht vanwege de verplichte kosten.

Uit het onderzoek blijkt dat de toeristenbelasting die de vakantieparken rekenen, vaak hoger is dan de belasting die de betreffende gemeente vraagt. Bovendien vinken de parken standaard de annuleringsverzekering aan, terwijl dat in strijd is met de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Vakantiepark moet consument beter informeren
Vakantiepark moet consument beter informeren (Foto: ANP)

Liam Neeson: Hangover 2 beter dan deel 1

Acteur Liam Neeson heeft in een interview met MTV gezegd dat The Hangover 2 beter gaat worden dan de eerste versie van de film. De rest van de acteurs die hebben meegespeeld in de film houden de lippen stevig op elkaar.

"Het was intens", zegt de acteur over zijn rol. "Ik was er maar een dag, voor zover ik me kan herinneren op een zondag. Maar het was erg leuk om met Bradley Cooper te spelen. Ook met Ed Helms en Zack Galifianakis, maar heb ze nog niet eerder ontmoet."

In de film speelt hij een Ierse tatoeëerder die in Bangkok woont. "Tenminste, ik speelde alsof hij Iers was", voegt Liam nog toe.


Liam Neeson: Hangover 2 beter dan deel 1

Alves: "Spaanse voetbalfans discrimineren"

Het Spaanse voetbalpubliek is racistisch. Dat zegt FC Barcelona-verdediger Dani Alves in de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo. De Braziliaanse rechtsback stelt iedere wedstrijd beledigd te worden en regelmatig voor aap uitgemaakt te worden. "Helaas heb ik er mee leren leven. Dingen kunnen je alleen raken als je er belang aan hecht."

Alves was bij zijn komst naar Spanje in 2002 nog geschokt door het racisme en ook zijn familie wordt nog altijd triest van de beledigingen. "Ik denk dat de mensen die die dingen roepen onopgeleid zijn en negeer ze."

De verdediger, die sinds 2008 bij Barça speelt, weet dat Spaanse voetbalclubs proberen op te treden tegen racisme, maar denkt dat dat niets oplevert. "Het is oncontroleerbaar en zal nooit ophouden."

Dungeon Siege III laat meer van zich zien

Obsidian Entertainment is nog druk bezig met Dungeon Siege III. Het spel speelt zich af in het koninkrijk van Ehb, waar het tiende legioen bijna uitgeroeid is. Als speler zul je natuurlijk het tij moeten gaan keren. Gas Powered Games, de ontwikkelaar van de vorige delen, heeft nog steeds een vinger in de pap, om hun oude franchise in de gaten te blijven houden.

Vandaag zijn er een nieuwe trailer en vijf screenshots vrijgegeven. Het spel is vanaf 27 mei beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Dungeon Siege IIIDungeon Siege III

Dungeon Siege IIIDungeon Siege III

Dungeon Siege III

Nederland blijft nettobetaler EU

Nederland heeft in 2009 per saldo 3,4 miljard euro betaald aan de Europese Unie. Alleen Duitsland, Italië en Frankrijk zijn meer geld kwijt aan Brussel. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer.

Nederland betaalde 5,4 miljard en ontving 2 miljard aan subsidies. Wel ontving Nederland in 2009 een korting van 2,1 miljard, maar die is al eerder bedongen en had betrekking op eerdere jaren. De Rekenkamer heeft de korting niet meegenomen bij het berekenen van de nettopositie, omdat dat een vertekend beeld zou geven.

16 van de 27 EU-landen betalen meer dan ze ontvangen. Duitsland betaalt per saldo het meest: 10,4 miljard. Daarna volgen Italië (4,8 miljard), Frankrijk (4,7 miljard) en Nederland (3,4 miljard).

Van de landen die meer krijgen dan ze betalen, houdt Polen met 6,6 miljard euro het meeste geld over aan het EU-lidmaatschap. Griekenland staat op twee met 3,2 miljard, Hongarije op drie met 2,9 miljard.

SBS6 schrapt afleveringen van Komen eten

SBS6 schrapt de rest van de week vier afleveringen van het dagelijkse programma Komen eten. Een van de mannelijke deelnemers van deze week heeft de programmamakers namelijk voorgelogen over zijn strafrechtelijke verleden. Hij is in het verleden met justitie in aanraking geweest wegens het bezit van kinderporno. Dit heeft een woordvoerder van SBS6 dinsdag gezegd.

Komen eten is een dagelijks programma, dat SBS6 sinds vorige week maandag iedere werkdag uitzendt. Gastvrije Nederlanders ontvangen elkaar voor een kijkje in hun huis en presenteren een zelfgemaakt gerecht.

SBS6 zendt Komen eten op werkdagen uit om 20.00 uur. Vanaf dinsdagavond zendt SBS6 andere afleveringen uit. De zender 'betreurt het ten zeerste dat deze persoon als kandidaat te zien was'.

SBS6 schrapt afleveringen van Komen eten
SBS6 schrapt afleveringen van Komen eten (Foto: ANP)

Regisseur Fanstastic Voyage is Shawn Levy

20th Century Fox heeft bekendgemaakt dat Shawn Levy ingehuurd is om de regie van de sci-fi film Fantastic Voyage op zich te nemen. In geruchten werden namen als Paul Greengrass en Louis Leterrier genoemd, maar nu is het officieel dat Shawn Levy de eer heeft om de film te regisseren.

Shawn Levy is bekend vanwege het regisseren van beide Night at the Museum-films, die 20th Century Fox veel geld in het laatje brachten. Ook was hij de regisseur van Date Night en de remake van The Pink Panter.

Fanstic Voyage, een remake van de film uit 1966, gaat over een reddingsteam dat oude grotten onderzoekt. De film wordt geproduceerd door James Cameron, bekend van Avatar.

Vondst Tussen Kunst en Kitsch: kwart miljoen

Tijdens de opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een schilderij ontdekt dat 250.000 euro waard zou zijn. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in de actualiteitenrubriek EenVandaag. Het is de duurste vondst ooit in het ruim 26-jarige bestaan van het programma, aldus de AVRO.

Het schilderij met de titel 'Het Kantwerkstertje' is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar, zakenman en dichter Joost van Geel (1631-1698), een tijdgenoot van Gabriël Metsu. Het vermoeden bestond dat het werk van 31 bij 26 centimeter van de hand was van Metsu zelf.

John Hoogsteder, deskundige op het gebied van oude meesters, concludeerde na uitvoerig onderzoek dat het schilderij van Joost van Geel moet zijn. Hij hing er ook de taxatie aan van een kwart miljoen euro.

Hillen zwijgt over JSF-cables

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil niets zeggen over de uitgelekte diplomatieke berichten over de Joint Strike Fighter (JSF). Dat bleek dinsdag tijdens een spoeddebat over de beoogd opvolger van de F-16.

"Ik heb geen idee of het waar is of niet waar is", zei Hillen over de zogeheten cables. Hij verwees naar een brief die maandag is verstuurd over de Amerikaanse documenten die zijn uitgelekt via WikiLeaks. Het kabinet wil er niet op reageren, omdat niet vaststaat of het gaat om authentieke ambtsberichten. De VS willen dat bevestigen noch ontkennen.

Uit de documenten bleek dat de Verenigde Staten beter werden ingelicht over de gevechtsvliegtuigen dan de Tweede Kamer. Zo wist de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag in 2007 al dat Defensie te weinig geld had om 85 toestellen aan te schaffen. De Kamer zou daarover niet zijn ingelicht.

Hillen zei dinsdag dat de Tweede Kamer de afgelopen jaren uitgebreid is geïnformeerd over de JSF. Er zijn 'weinig dingen' die de parlementariërs nog niet weten, aldus de bewindsman. Hij kreeg bijval van VVD'er André Bosman die erop wees dat de regering de afgelopen jaren zo'n drieduizend vragen van de Kamer over het vliegtuig beantwoordde.

De linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA grepen het debat aan voor een hernieuwde oproep om de stekker uit het 'miljardenverslindende' project te trekken. Hillen schreef vorige maand aan de Kamer dat de kosten van het project met 1,4 miljard zijn opgelopen. In totaal heeft Defensie ruim 7,6 miljard euro gereserveerd.

Defensiewoordvoerder Angelien Eijsink (PvdA) vindt een dergelijke kostenoverschrijding niet verantwoord, nu Defensie ook stevig moet bezuinigen. Zij diende daarom een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen om te stoppen met het project.

Hillen wees erop dat het kabinet geen besluit neemt over de eventuele aanschaf van de JSF, dat gebeurt pas in 2014. Er is alleen afgesproken om een tweede testtoestel te kopen.

Harvey Keitel speelt leraar in Bollywoodfilm

Harvey Keitel maakt zijn debuut in Bollywood. De 71-jarige New Yorker speelt in de Indiase film Against Itself een schoolmeester op een kostschool die zijn leerlingen het gedachtegoed van Gandhi wil bijbrengen en daarbij op weerstand stuit.

"De film gaat over religieuze intolerantie, een van de belangrijkste problemen in onze maatschappij", zegt Keitel volgens het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter in een verklaring. Of hij ook gaat zingen en dansen, zoals gebruikelijk in Bollywoodfilms, is nog onduidelijk.

Hoe dan ook hoeft de acteur geen vreemde talen te leren. Against Itself is namelijk een Engelstalige film die wellicht wordt nagesynchroniseerd in het Hindi. De opnames gaan in maart van start. Kranti Kanada, die in 2007 debuteerde met Mahek, heeft de film geschreven en neemt ook de regie voor zijn rekening.


Harvey Keitel speelt leraar in Bollywoodfilm (Foto: Novum)

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 6

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische competitie werd midweeks ook gespeeld. SV Zulte Waregem won de uitwedstrijd tegen Eupen met 0-2. Jeremy Bokila kwam bij de winnende ploeg in de tweede helft als invaller op het veld. Germinal Beerschot ging verrassend met 2-0 onderuit bij de nummer laatst Charleroi. Sherjill MacDonald kwam aan het begin van de tweede helft bij Germinal als invaller op het veld.

Na de 2-0 zege op Germinal, won Charleroi afgelopen weekend met dezelfde cijfers van sv Zulte Waregem. Jeremy Bokila kwam twintig minuten voor het einde als invaller op het veld bij Zulte. Zulte bezet na dit weekend de elfde plaats met 31 punten uit 25 wedstrijden. Met Ryan Donk in de basis verloor Club Brugge met 1-0 bij RC Genk. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de 58e minuut gemaakt door Marvin Ogunjimi. Club Brugge bezet in de stand de vierde plaats met 42 punten uit 25 duels. sc Lokeren speelde bij Germinal Beerschot, met Sherjill MacDonald in de basis, met 1-1 gelijk. Donovan Deekman bleef bij Lokeren de gehele wedstrijd op de bank.

In de 2. Bundesliga won FC Augsburg afgelopen weekend de uitwedstrijd tegen VfL Osnabrück met 0-2. Augsburg begon met de Nederlanders Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman in de basis. In de stand staat Augsburg tweede met twee punten achterstand op koploper Hertha BSC. Hertha, met Maikel Aerts onder de lat, leed een verrassende 1-2 nederlaag thuis tegen Union Berlin. De winnende treffer werd in de 72e minuut gemaakt door Torsten Mattuschka. Santi Kolk begon bij Union, de nummer 13, in de basis en werd vlak voor tijd gewisseld.

De nummer zeven Energie Cottbus speelde met 3-3 gelijk tegen Alemannia Aachen. Jules Reimerink stond bij Energie in de basis. Arminia Bielefeld blijft de nummer laatst. De uitwedstrijd tegen FC Ingolstadt 04, de nummer eennalaatst, werd met 1-0 verloren. Romano Denneboom speelde bij Arminia de gehele wedstrijd mee.

 

Afgelopen weekend verloor Sunderland in de Premier League met 3-2 bij Stoke City. Robert Hurth scoorde vlak voor tijd de winnende treffer. Boudewijn Zenden kwam bij Sunderland vlak voor tijd als invaller op het veld.

In de Championship won Middlesbrough midweeks thuis met 2-0 van Scunthorpe United. Marvin Emnes speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee. Leicester City, met Patrick van Aanholt in de basis, won de uitwedstrijd bij Sheffield United met 0-1. De enige treffer werd in de vierde minuut gemaakt door Andy King. Swansea City won met 0-2 bij Bristol City door twee treffers van Darren Pratley. Dorus de Vries stond bij Swansea onder de lat terwijl Cedric van der Gun in de tweede helft inviel.

Met Patrick van Aanholt wederom in de basis won Leicester City afgelopen weekend met 4-1 van Barnsley. Andy King was goed voor twee treffers. Leicester bezet in de Championship de achtste plaats met 45 punten uit 30 duels. Swansea City, met Dorus de Vries in het doel, ging thuis met 0-1 onderuit bij Cardiff City. Het enige doelpunt werd vier minuten voor tijd gemaakt door Craig Bellamy. Swansea bezet inmiddels de vijfde plaats met 50 punten uit 30 duels.

In de League 1 verloor Plymouth Argyle, met Marcel Seip in de basis, midweeks met 1-0 bij Yeovil Town. Andrew Williams scoorde in de 66e minuut de enige treffer van de wedstrijd. Brentford ging met 4-1 onderuit bij de nummer laatst Dagenham & Redbridge. Pim Balkestein speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee.

Afgelopen weekend won Brentford thuis met 2-0 van Plymouth Argle. De twee treffers werden gemaakt door Myles Weston. Pim Balkestein zat bij Brenford de gehele wedstrijd op de bank terwijl Marcel Seip bij Plymouth wel het gehele duel meespeelde. Brentford bezet inmiddels de 14e plaats met 35 punten uit 28 duels. Plymouth Argyle staat achttiende met 33 punten uit 30 wedstrijden.


AEK Larnaca heeft de topper tegen APOEL Nicosia niet weten te winnen. In eigen huis ging het Oranje-getinte Larnaca met 1-2 ten onder. Kevin Hofland en Gregoor van Dijk speelden aan de kant van Larnaca de gehele wedstrijd mee. Door het verlies liep APOEL uit naar een voorsprong van maar liefst zestien punten. Op de tweede plaats, zeven punten achter APOEL, staat nog altijd Omonia Nicosia. Zij wonnen zaterdag in eigen huis met 2-0 van AEL Limassol. Bij de verliezende ploeg speelde Mike Zonneveld de volle negentig minuten mee. Nicky Hofs bleef de gehele wedstrijd op de bank.


Adelaide United heeft opnieuw dure punten laten liggen. Ditmaal werd in eigen huis met 0-1 van het lager geklasseerde Wellington Phoenix verloren. Sergio van Dijk speelde de gehele wedstrijd in de spits bij Adelaide, terwijl Andwélé Slory na ruim een uur spelen mocht invallen. Ook hij kon niets meer aan de score veranderen. Door de nederlaag staat Adelaide, met nog één speelronde te gaan, vier punten achter nummer twee Central Coast Mariners. Zij kwamen afgelopen weekend op bezoek bij Melbourne Heart niet verder dan 1-1. Patrick Zwaanswijk speelde de gehele wedstrijd mee bij Central Coast Mariners, terwijl Gerald Sibon dit bij de tegenstander deed. Rutger Worm begon ook in de basis bij Melbourne Heart, maar hij werd na ruim een uur spelen naar de kant gehaald. Melbourne Heart staat na dit weekend op de zevende plaats.

Valencia heeft de derby tegen Hércules Alicante in winst weten om te zetten. Het werd 2-0. Hedewiges Maduro bleef bij Valencia de gehele wedstrijd op de bank, terwijl Royston Drenthe aan de kant van Hércules na een uur spelen in mocht vallen. Piet Velthuizen zat bij Hércules de gehele partij op de bank. Door de overwinning staat Valencia op de vierde plaats. Hércules vinden we terug op de vijftiende plek. Jeffrey Sarpong heeft met Real Sociedad, op bezoek bij Real Madrid, kansloos met 4-1 verloren. Onze landgenoot viel na ruim een uur spelen in, maar op dat moment stond zijn ploeg al met 3-0 achter. Sociedad staat na dit weekend op de tiende plek.


Stade Rennes heeft de topper tegen Paris Saint-Germain met 1-0 gewonnen. John Verhoek, het jongere broertje van Wesley Verhoek, mocht kort voor tijd invallen. Op dat moment stond de eindstand al op het scorebord. Door de overwinning steeg Stade Rennes naar de derde plaats. De achterstand op koploper Lille bedraagt vijf punten

Portal 2 geeft je meer te doen

Chet Faliszek van Valve heeft aangegeven dat ze in Portal 2 niet dezelfde puzzels als in het eerste deel willen gebruiken. Ze willen niet zomaar de eerste puzzels pakken en moeilijker maken. Nee de nieuwe puzzels zullen complexer worden maar niet zozeer moeilijker geeft Faliszek aan.

In de puzzels zal je als speler meer verschillende elementen gaan zien die je allemaal moet gaan gebruiken om een puzzel op te lossen. Dit maakt de puzzels niet moeilijker maar wel iets complexer omdat er meer handelingen zijn. Faliszek geeft ook aan dat ze veel verschillende mensen hebben ingebracht voor het testen van de puzzels.

Waar de een binnen enkele tellen de oplossing ziet zal de andere die oplossing moeilijk zijn. Faliszek geeft aan dat als iemand dan ook de oplossing ziet dat diegeen de puzzel ook echt kan oplossen. Snelheid en behendigheid zullen dus een kleinere rol spelen dan bijvoorbeeld inzicht.

Volgens Faliszek is de co-op al helemaal bizar aangezien spelers verschillende inzichten hebben tot de puzzels. De ene keer zal je zoiets hebben van "Hou je kop dicht en volg me" en de andere keer zal je een level voor de tweede keer spelen omdat je co-op partner een andere route heeft bedacht en wil uittesten.

Portal 2 zal 22 april uitkomen voor Xbox 360, PS3 en de PC.

Portal 2

 

Vertonghen: "Goed moment om te vertrekken"

Ajax lijkt binnenkort opnieuw afscheid te mogen nemen van een steunpilaar uit de selectie. Jan Vertonghen staat al langere tijd in de belangstelling van diverse Europese topclubs en de Belg laat nu weten dat komende zomer een mooi moment is om te vertrekken uit Amsterdam.

"Zoals ik al zei is het een goed moment om te vertrekken bij Ajax. Niet dat ik absoluut weg wil maar ik sta er niet weigerachtig tegenover. Mijn favoriete competitie is de Engelse maar als AC Milan komt aankloppen zeg je natuurlijk niet nee", aldus Vertonghen.

Afgelopen transferperiode kon de Belgische verdediger ook al op de interesse rekenen van diverse Europese topclubs, maar van concrete interesse was destijds geen sprake: "Ik ga daar eerlijk in zijn. Concreet heb ik van die teams nog niks gehoord. Niet rechtstreeks, niet via mijn club of via mijn manager."

Hij vervolgt: "Er is al belangstelling geweest maar dat was niet van clubs van dat niveau. Ik heb natuurlijk ook wel gehoord dat Galliani (algemeen directeur van AC Milan, red) lovend was over mijn prestatie met Ajax in Milaan. Zijn woorden deden mij blozen".

Vertonghen, die tot nu toe 113 wedstrijden voor Ajax speelde en daarin twaalf maal wist te scoren, heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2013.

Grote brand in fabriek Lemmer

Op een industrieterrein in het Friese Lemmer is dinsdag een grote brand uitgebroken. De brand woedt in een fabriek die gespecialiseerd is in het maken van silo's en tanks, meldt een woordvoerder van de politie. Brandweerkorpsen uit de wijde omtrek zijn uitgerukt om het vuur te bestrijden.

De brand brak rond 15.30 uur uit. Volgens de woordvoerder is sprake van veel rookontwikkeling maar is onduidelijk of er schadelijke stoffen vrijkomen. Ook is nog niets duidelijk over het ontstaan van de brand. Niemand is gewond geraakt.

[WTT] De Bakker: "Dit was hard nodig"

Thiemo de Bakker bereikte vanmiddag de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament. De Nederlander versloeg de Duitser Philipp Petzschner. Na afloop was De Bakker opgelucht.

"Het was hard nodig om te winnen dit jaar”, aldus De Bakker die tot vandaag in 2011 nog geen partij had gewonnen. "Het was moeilijk om door zijn service heen te komen. De tweede set liet ik zeker niet lopen, maar ik had wat pech aan het begin en daarna maakte ik een paar fouten. Gelukkig won ik de eerste zware game van de derde set. Daarna kwam het gelukkig goed.”

School mag hoofddoek niet verbieden

Scholen mogen geen hoofddoekjesverbod invoeren, ook al zijn zij van mening dat hoofddoekjes in strijd zijn met hun identiteit. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag laten weten in antwoord op Kamervragen van de PVV.

"De vrijheid van onderwijs betreft primair het geven van onderwijs", schrijven Donner en Van Bijsterveldt. Bijzondere scholen, zoals christelijke of katholieke, mogen wel eisen stellen, maar alleen als dat nodig is 'voor de verwezenlijking van hun grondslag'. Ook moet sprake zijn van een 'consistent beleid'.

De PVV had de Kamervragen gesteld naar aanleiding van een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. Die bepaalde vorige maand dat een katholieke school in Volendam een meisje ten onrechte heeft verboden om tijdens de les een hoofddoek te dragen.

Volgens de PVV is de hoofddoek in strijd met de gelijkheid tussen man en vrouw. Donner en Van Bijsterveldt zien dat anders. De stelling dat die gelijkheid tot uiting moet komen in uiterlijke kenmerken vinden zij weinig zinvol, schrijven beide ministers. "De mode legt op tal van punten in de kleding nadruk op de verschillen tussen geslachten."

Cut the Rope verklaart de liefde via update

Het puzzelspel Cut the Rope wordt voor Valentijnsdag uitgebreid met nieuwe puzzels. De Valentijnsupdate bevat vijfentwintig nieuwe puzzels voor de game die sinds oktober zes miljoen keer is verkocht voor de iPhone en iPad. Dat heeft uitgever Chillingo dinsdag bekendgemaakt.

De update voor het puzzelspel voegt niet alleen nieuwe puzzels, maar ook een nieuwe manier van spelen toe. Twee stukken van een gebroken hartvorming snoepje moeten herenigd worden, waarna het snoepje gevoerd kan worden aan het beestje Om Nom. Om Om Nom te bereiken, moet de speler proberen het snoepje langs allerlei gevaren te leiden.

Cut the Rope is een recente hit voor de iPhone en iPad. De game is momenteel beschikbaar voor de Apple-apparaten en Android-apparaten. Hierdoor staat het nog in de schaduw van de vijftig miljoen downloads van Angry Birds, dat beschikbaar is voor meerdere smartphones en in productie is voor onder andere de Wii en Nintendo 3DS.


The Darkness 2 aangekondigd

Jackie Estacado komt terug, samen met zijn grote 'vriend' The Darkness. De opvolger van The Darkness, een donkere First Person Shooter, zal ontwikkeld worden door Digital Extremes. The Darkness 2, gebaseerd op de comic van Top Cow Productions, zal in de herfst uitkomen voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

2K Games, uitgever van de shooter, belooft ons 'Quad-wielding gameplay'. Ze doelen hier op het gebruik van zowel twee pistolen als de twee slang-achtige armen van The Darkness zelf. Grijp, bijt en smijt vijanden in het rond terwijl je ze nog bewerkt met je pistolen. Daarnaast zegt 2K: "[the game is] layered with the use of dark versus light, steeped in deep and twisted storytelling, and engulfed in stylistic violence that is visualized through a hand-painted graphic noir technique that stays true to its comic book origins".

The Darkness 2 is volgens Christoph Hartmann, 2K Games-baas "Een bron van donker en fantasievol geweld en een stijlvolle, schitterende nachtmerrie.". We kunnen genoeg The Darkness-krachten verwachten, en als dat nog niet genoeg is, een flink arsenaal wapens.

The Darkness 2

RiccÚ opnieuw in opspraak

Riccardo Riccò is amper een jaar na afloop van zijn schorsing opnieuw in verband gebracht met doping. De Italiaanse wielrenner werd gisteren opgenomen in het ziekenhuis, volgens zijn ploeg Vacansoleil vanwege een koortsaanval. De Italiaanse politie vermoedt echter dat Riccò even daarvoor een bloedtransfusie had ondergaan.

Volgens een behandelend arts verkeerde Riccò in shock toen hij bij het ziekenhuis in Modena arriveerde. "Hij biechtte aan zijn vrouw op dat hij net een transfusie had ondergaan met bloed dat hij 25 dagen in de koelkast had bewaard", vertelt de dokter aan Gazzetta dello Sport. "Hij maakte zich duidelijk zorgen of het bloed wel goed bewaard was gebleven."

Riccò verblijft nog steeds in het ziekenhuis, waar hij snel door de politie kan worden ondervraagd. Als de renner schuldig wordt bevonden, hangt hem mogelijk een levenslange schorsing en een celstraf van drie jaar boven het hoofd.

Vacansoleil heeft inmiddels gereageerd via een persverklaring. "Via de Italiaanse media heeft het team kennisgenomen van geruchten rondom Riccardo Riccò. In deze geruchten wordt gezegd dat Riccò heeft toegegeven een bloedtransfusie bij zichzelf te hebben gedaan. Dit zou Riccò aan de artsen hebben toegegeven terwijl hij zich met hoge koorts in het ziekenhuis van Pavullo meldde.

Het team geeft aan onvoldoende kennis van de relevante feiten te hebben om een afgewogen oordeel te vellen over deze kwestie. Het team voert een zero-tolerance beleid op het gebied van dopinggebruik. Alle renners en personeelsleden die de interne en UCI regels op het gebied van dopinggebruik overtreden, worden op staande voet ontslagen.

Momenteel is het team een eigen onderzoek opgestart naar de feiten. Afhankelijk van de uitkomsten van het eigen onderzoek worden verdere stappen ondernomen," aldus de Nederlandse wielerploeg.

Kampeerfalers

Dertig jaar lang probleemloos onderdaan zijn van een president met principes en er dan ineens schoon genoeg van hebben. Met zijn allen langdurig roepen dat Mubarak weg moet, zonder te weten hoe het daarna verder moet. Vreemd. Als een oude oliesjeik, die zich honderden keren dampend uitleeft op een meisje van plezier en haar, na jarenlange trouwe dienst, plotsklaps bij het grof vuil zet. Stank voor dank.

Jeroen Pauw dist PVV-Kamerlid

PVV-Kamerlid Louis Bontes is maandagavond gedist door Jeroen Pauw. Bontes was in Pauw & Witteman (P&W) te gast om te praten over het uitzetten van werkeloze Oost-Europeanen. Later in het gesprek ging het opeens over het voorgestelde hoofddoekjes-verbod in het OV wat de PVV Noord-Holland wil invoeren.

Pauw: "U ziet een samenleving voor u waarin je zegt: 'Hé, in de bus zit er iemand met een hoofddoekje, we houden de bus aan, politie haalt het meisje met een hoofddoekje eruit.' Dat vindt u een goed plan?"

Bontes antwoordde zonder enige twijfel: "Ja, dat zou kunnen." Voor petjes of hoeden hoeft het echter niet te gelden. "Nee, dat is wat anders", aldus het intellectuele PVV-Kamerlid.

Het aanwezige publiek en Pauw reageerde enigszins verbijsterd: "Ik kan me gewoon niet voorstellen, u ziet er immers uit als een redelijk mens, dat u zo'n soort samenleving zou willen? Dat is toch niet de samenleving die je wil?" Toch bleef Bontes stoïcijns het PVV-standpunt over hoofddoekjes uitdragen.


Jeroen Pauw vs. PVV-Kamerlid Louis Bontes maandagavond in P&W

[WTT] De Bakker wint weinig hoogstaande partij

Thiemo de Bakker is bij het ABN AMRO World Tennis Tournament doorgedrongen tot de tweede ronde. De Nederlander zou spelen tegen de Let Ernests Gulbis, maar kwam nu uit tegen Philipp Petzschner. Het werd uiteindelijk 6-4, 0-6 en 6-1 voor de Nederlander.

De Bakker had het in de wedstrijd lastig op zijn service, maar wist toch de eerste set te winnen. De tweede set leverde een foutenfestival op, waarbij Petzschner toch constanter bleek te zijn en De Bakker drie maal brak. In de derde set was de Nederlander beter bij de les en wist hij Petzschner, in tegenstelling tot in Auckland eerder dit jaar, te kloppen.

In de volgende ronde moet De Bakker het opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Mikhail Youzhny en Marcel Granollers.

Twee jaar cel voor verkrachten bejaarde in 1994

Een 47-jarige man uit Almelo die in 1994 een bejaarde vrouw verkrachtte en bedreigde is dinsdag veroordeeld tot 2 jaar cel. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van 681 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald.

De zaak diende nu pas bij de rechter omdat de man pas vorig jaar in de kraag werd gevat. Hij viel door de mand nadat zijn DNA, dat werd afgenomen vanwege een ander delict, matchte met het DNA dat na de verkrachting was aangetroffen.

De man trok zestien jaar geleden de destijds 71-jarige vrouw de bosjes in in Den Helder. Hij bedreigde haar daarna verbaal en met een mes, waarna hij haar verkrachtte.

Aangezien de verjaringstermijn van 20 jaar voor verkrachting nog niet was verstreken, kon het Openbaar Ministerie in Alkmaar de man alsnog vervolgen. De rechter hield in zijn vonnis rekening met de verstreken tijd tussen de verkrachting en de vervolging. Het OM had 2 weken geleden 32 maanden cel geëist.

Torres vindt Liverpool groter dan Chelsea

Fernando Torres geeft toe dat Liverpool een grotere club is dan zijn nieuwe werkgever Chelsea. Toch achtte de Spaanse aanvaller het nodig om voor een enorm bedrag van 58 miljoen euro te verkassen naar de regerend landskampioen.

In gesprek met het Spaanse Cadena Ser zegt Torres daarover: "Door de historie is Liverpool een grotere club, maar het beleeft een moeilijke periode."

Geld speelde volgens de geboren Madrileen geen rol, maar hij wilde op een hoger niveau acteren. "Als je ziet op welk niveau mijn ploeggenoten in het Spaanse elftal spelen, dan kon ik niet langer blijven. Ik was het plezier in het voetballen een beetje kwijtgeraakt op Anfield." Torres beleefde met Liverpool een slechte eerste seizoenshelft en kwam ook niet uit in de Champions League.

Saillant detail bij de uitspraken van Torres is dat hij afgelopen weekend oog in oog stond met zijn voormalig ploeggenoten. Ondanks dat Torres op een hoger niveau wil spelen, verloor hij bij zijn debuut voor Chelsea met 1-0 van The Reds. Torres tekende bij Chelsea een contract voor vijf seizoenen.

'Splinter Cell HD en Prince of Persia HD naar Xbox 360'

De twee game-collecties van Prince of Persia en Splinter Cell krijgen een HD make-over. Natuurlijk was dit al bekend aangezien die van Prince of Persia al beschikbaar is voor de PS3. Nu heeft de ESRB beide HD-collecties ook een waardering gegeven voor de Xbox 360-versie.

Ubisoft heeft nog niet bekendgemaakt of er ook echt een Xbox 360-versie zal komen maar de aankomende Beyond Good and Evil HD-remake zal wel voor beide consoles uitkomen. De Splinter Cell HD-remake staat iedergeval gepland voor een release in maart op de PS3.

In de Prince of Persia HD-remake zitten de volgende games:

 • The Two Thrones
 • The Sands of Time 
 • The Warrior Within

In de Splinter Cell HD-remake zitten de volgende games:

 • Splinter Cell
 • Splinter Cell: Chaos Theory
 • Splinter Cell: Pandora Tomorrow 

Mathijsen in basis tegen Oostenrijk

Joris Mathijsen begint in de basis van het Nederlands elftal in het oefenduel met Oostenrijk. De vriendschappelijke interland wordt morgenavond afgewerkt.

"Hij gaat beginnen. Al zal het waarschijnlijk maar een halve wedstrijd zijn", zei bondscoach Bert van Marwijk op een persconferentie in Noordwijk. Mathijsen raakte half november in de oefeninterland tegen Turkije geblesseerd aan zijn enkel en kwam sindsdien niet meer in actie voor zijn club HSV.

"Ik heb contact gehad met de technisch directeur en de trainer van HSV en we waren het erover eens dat het goed is om te spelen", vervolgde Van Marwijk. "Joris zou eigenlijk afgelopen weekeinde al in actie komen tegen St. Pauli, maar dat duel ging helaas niet door. Het is belangrijk voor hem om wedstrijdritme op te doen."

Italiaanse olietanker gekaapt door piraten

Somalische piraten hebben dinsdag in de Indische Oceaan een onder Italiaanse vlag varende olietanker gekaapt. Dat heeft de patrouillevloot van de Europese Unie dinsdag gezegd. Vijf piraten gingen aan boord van de MV Savina Caylyn, na eerst vanuit een klein bootje het schip te hebben aangevallen.

Volgens Cosimo Nicastro van de Italiaanse kustwacht was er sprake van een schotenwisseling tussen de piraten en de bemanning van de olietanker. Het schip minderde vaart en kwam bijna tot stilstand. Vermoedelijk zijn de piraten op dat moment aan boord gegaan. Vervolgens begon het schip weer snelheid te maken en werd de oorspronkelijke koers hervat.

De Italiaanse kustwacht merkte de aanval op het schip op door een alarmsysteem dat alle Italiaanse schepen die geregistreerd zijn bij de Italiaanse kustwacht hebben geïnstalleerd. Een fregat van de Italiaanse marine is naar het schip onderweg.

De olietanker was vanuit Sudan vertrokken en had als eindbestemming Maleisië. Aan boord zijn 22 bemanningsleden, van wie vijf Italianen en zeventien Indiërs.

Drie vrijwilligers WNF in India vrijgelaten

Drie vrijwilligers van het Wereldnatuurfonds (WNF) die zondag werden ontvoerd in het afgelegen noordoosten van India zijn dinsdag vrijgelaten. Drie anderen worden nog steeds vastgehouden. Dat heeft de politie gezegd.

De drie, allen Indiase vrouwen, werden in goede gezondheid aangetroffen in een bos vlak bij de grens met Bhutan nadat de ontvoerders lokale journalisten op de hoogte hadden gesteld van de vrijlating. Journalisten konden niet met de vrouwen praten, omdat ze door de politie werden meegenomen om gehoord te worden. Of de rebellen eisen bekend hebben gemaakt is onduidelijk.

De vrijwilligers waren in het Manas Tijgerreservaat in de deelstaat Assam om tijgers te tellen. Volgens de directeur van het reservaat vertelde een van de vrouwen hem dat de ontvoerders sinds zondag voortdurend van de ene plek naar de andere trokken.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nog niet opgeëist, maar vermoedelijk is de ontvoering het werk van het Nationaal Democratische Front van Bodoland (NDFB), een rebellengroep die gekant is tegen vredesoverleg met de regering in New Delhi. De leider van de groep veroordeelde de ontvoering en ontkende alle betrokkenheid. "Ik verklaar uit naam van de NDFB dat wij niet betrokken zijn bij deze zaak", liet hij in een sms aan journalisten weten. "Ik veroordeel de dader en verzoek hem hen vrij te laten."

De Graafschap verlengt contract Kalezic niet

De geruchten rondom Darije Kalezic, trainer van De Graafschap, zijn inmiddels waarheid geworden. Aan het einde van dit seizoen gaan de Serviër en De Superboeren definitief uit elkaar. De oefenmeester werd vandaag door technisch directeur Leen Looyen op de hoogte gebracht.

Het huidige contract tussen De Graafschap en Kalezic liep aan het einde van dit seizoen af, waardoor verlenging van de overeenkomst noodzakelijk was. Omroep Gelderland wist gisteren al te melden dat diverse bronnen binnen de club suggereerden dat de trainer zijn langste tijd gehad zou hebben. Daarnaast zou ook de moeizame samenwerking tussen de Serviër en Looyen één van de redenen zijn.

De Graafschap wil graag een andere koers inslaan en kon niet meer leven met de visie van Kalezic. De ploeg uit Doetinchem gaat nu op zoek naar een meer ervaren hoofdtrainer.

Kalezic nam in februari 2008 het stokje over van Henk van Stee, die destijds zijn ontslag kreeg. In datzelfde seizoen degradeerde De Graafschap naar de Jupiler League, maar de Servische coach trok de ploeg overeind en promoveerde een jaar later weer naar de hoogste Nederlandse voetbalklasse.

Ook in het seizoen 2010/2011 doet De Graafschap het tot op heden prima. De formatie staat op de twaalfde plaats en pakte tot dusver 25 punten.

File bij omgeslagen tanker opgelost

De file bij de omgeslagen tanker op de Rijn bij de Lorelei is opgelost. Dat lieten Duitse autoriteiten dinsdag weten.

Na het ongeluk lagen honderden schepen te wachten tot ze erdoor mochten. Vorige week donderdag kreeg de scheepvaart groen licht voor dalvaart (richting Nederland) onder begeleiding. Sinds die tijd zijn ongeveer 420 schepen het wrak gepasseerd. De vaart wordt sinds een paar dagen afwisselend stroomafwaarts en -opwaarts geleid.

Een groot deel van de 2400 ton zwavelzuur die de tanker bij zich had, wordt gecontroleerd in de Rijn geloosd, omdat alleen overhevelen naar een ander schip om het af te voeren te veel risico's met zich meebrengt. Tot nu toe is 210 ton zwavelzuur in de Rijn terechtgekomen. Volgens de autoriteiten verandert de zuurgraad van de Rijn op sommige plekken rond het wrak wel, maar blijven de metingen binnen de verwachte waarden.

File bij omgeslagen tanker opgelost
File bij omgeslagen tanker opgelost (Foto: ANP)

Rusland schaft wintertijd af

Rusland kent vanaf de komende herfst geen winter- en zomertijd meer. Dat heeft de Russische president Medvedev besloten. Hij was al nooit fan van 'het winteruur'. "Ik heb beslist het winteruur af te schaffen, te beginnen vanaf deze herfst," zo zei een overtuigde Medvedev.

Rusland blijft nu voorgoed in de zomertijd zitten. Medvedev liet weten de maatregel naar de regering te hebben gestuurd.

De zomer- en wintertijd werd geïntroduceerd tijdens de oliecrisis in verschillende landen, om zo energie te besparen. Aangezien deze crisis al lang voorbij is zijn de zomer- en wintertijd al meermalen onder vuur komen te liggen. Veel landen houden echter nog vast aan deze gewoonte, waaronder Nederland.

Eindbaas Marvel vs Capcom 3 vernietigt werelden en spelers

De eindbaas van Marvel vs Capcom 3 is niemand minder dan Galactus, 'Devourer of Worlds'. Zo te zien is hij ook aardig goed in het vernietigen van spelers. Jarenoude fighting-game traditie is om een eindbaas te hebben die je genadeloos kapot maakt, met bonuspunten voor het vullen van het halve scherm.

Galactus voelt zich aanvankelijk te goed om tegen spelers te vechten, dus stuurt hij twee 'heralds' op ze af, personages die de Silver Surfer-behandeling hebben gekregen. Daarna maakt hij zijn eigen handen vuil. Zo te zien zal het geen makkelijke opgave zijn om deze grote jongen te verslaan.

Militair aangehouden voor zware mishandeling

Een 22-jarige militair uit de Noord-Brabantse gemeente Grave is maandag aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling. Dat maakte de marechaussee dinsdag bekend.

De man zou op 23 januari in een uitgaansgelegenheid in de gemeente Grave een 25-jarige plaatsgenoot een kopstoot hebben gegeven. Het slachtoffer liep een hersenschudding op en een scheurtje in zijn schedel.

De militair heeft bekend en mocht na verhoor naar huis. De marechaussee maakt een proces-verbaal op.

Kamer stemt tegen fusie Connexxion en Veolia

Het kabinet moet er alles aan doen om de fusie tussen Connexxion en Veolia te blokkeren. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van deze strekking aan, die was ingediend door de linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en de PvdA.

Indiener van de motie Farshad Bashir (SP) wees erop dat door de fusie één bedrijf ongeveer 70 procent van de markt in handen krijgt. Dat is onwenselijk, vindt ook een meerderheid van de Tweede Kamer. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft al toestemming gegeven voor het samensmelten van de twee vervoersbedrijven.

Het parlement debatteerde vorige week al over de kwestie met minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD). Zij vindt echter dat er nog voldoende markt overblijft. De bewindsvrouw was niet van plan om de fusie te blokkeren.


Kamer stemt tegen fusie Connexxion en Veolia (Foto: Novum)

Fergie verdedigt blunderende Christina Aguilera

Fergie komt op voor haar collega Christina Aguilera. Christina zong het Amerikaanse volkslied verkeerd tijdens haar optreden voor de Super Bowl. Maar Fergie, zangeres van de Black Eyed Peas, vindt dit geen schande. "Wij zijn ook maar mensen."

"Het is zo'n groot evenement, de zenuwen nemen de overhand. Ik begrijp het helemaal", zei Fergie op de Amerikaanse zender Premiere Radio Networks. "Ze is een van de beste zangeressen van onze tijd en dat kan niemand van haar afpakken. Soms word je gewoon nerveus."

Christina hoeft niet lang te wachten op een herkansing. De zangeres opent zondag samen met onder anderen Jennifer Hudson de Grammy Awards. De uitreiking van de prestigieuze muziekprijzen begint met een eerbetoon aan Aretha Franklin.


Fergie (Foto: Novum)

PVV-lijsttrekker senaat deze week bekend

Nog deze week wordt duidelijk wie de lijsttrekker van de PVV wordt voor de Eerste Kamer. Dat kondigde Geert Wilders dinsdag in de Tweede Kamer aan. Dan komen ook de namen van de overige kandidaten naar buiten.

De strategie voor de PVV-campagne is helder, zei Wilders. "We willen zo groot mogelijk worden en zo veel mogelijk zetels afsnoepen van andere partijen." Bij de campagne zet de PVV zowel in op een sterke positie in de provincies als in de Eerste Kamer. Een meerderheid voor coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV in de senaat is nodig om het kabinet slagvaardig te laten opereren.

De lijsttrekker van de PVV doet zondagmiddag mee aan het debat op Radio 1. Namens de VVD en het CDA doen Loek Hermans en Elco Brinkman mee, beiden lijsttrekker voor de senaat. De andere partijen sturen hun partijleider.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten worden op 2 maart gehouden. In mei kiezen de Statenleden de nieuwe senatoren.

Launchtitels 3DS bekendgemaakt

De spellen die uitkomen bij de Europese release van de 3DS zijn bekendgemaakt door Nintendo. Sommigen hiervan waren al bekend, maar nu weten we zeker wat gamers op kunnen pikken samen met het systeem op 25 maart. Het is een gevarieerde line-up, maar Nintendo's eigen 'killer apps', zoals Kid Icarus: Uprising, komen iets later.

De volledige lijst:

 • Pilotwings Resort
 • Nintendogs + Cats: Golden Retriever & New Friends
 • Nintendogs + Cats: French Bulldog & New Friends
 • Nintendogs + Cats: Toy Poodle & New Friends
 • Super Street Fighter IV: 3D Edition
 • The Sims 3
 • PES 2011 3D - Pro Evolution Soccer
 • LEGO Star Wars III: The Clone Wars
 • Ridge Racer 3D
 • Super Monkey Ball 3D
 • Samurai Warriors: Chronicles
 • Asphalt 3D
 • Tom Clancy's Ghost Recon: Shadow Wars
 • Tom Clancy's Splinter Cell 3D
 • Rayman 3D


In totaal vijftien titels, waaronder wel drie versies van Nintendogs+Cats. Genoeg om mensen naar de winkel te doen rennen op 25 maart? We zullen het zien.

Kamer debatteert over WikiLeaks

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat naar aanleiding van de Amerikaanse memo's over Nederland die de laatste tijd zijn uitgelekt via de klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten op initiatief van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans.

Uit de WikiLeaks-berichten blijkt onder meer dat hoge ambtenaren de Verenigde Staten in 2009 hebben gevraagd druk uit te oefenen op toenmalig PvdA-leider Wouter Bos, om ervoor te zorgen dat hij akkoord zou gaan met verlenging van de missie in Uruzgan.

Timmermans wil in debat met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) over de vraag wat ambtenaren wel en niet tegen vertegenwoordigers van andere landen mogen zeggen.

Het kabinet wil tot nu toe niet reageren op de inhoud van de uitgelekte berichten. Volgens het kabinet staat niet vast of het gaat om authentieke Amerikaanse ambtsberichten. De VS wil dat bevestigen noch ontkennen.


Kamer debatteert over WikiLeaks (Foto: Novum)

Raad maar

Wat is er zo apart aan het onderstaande kopje en schoteltje? Degene die de goede/exacte omschrijving als eerste weet te geven in een reactie krijgt een eervolle vermelding onder de foto! Onder de foto vind je de winnaars!

 

ultimasnake2 gaf het voorzetje en egeltje1985 maakte het af. Daarnaast wist superdexx te vertellen dat het schoteltje uit 2 delen bestaat. Daarom hebben we besloten deze 3 users als winnaar te verkiezen!

In de 'Lees verder' vind je het antwoord in beeld..

Wolfsburg schorst Diego voor ťťn duel

Pierre Littbarski heeft zijn eerste daad als interim-trainer bij VfL Wolfsburg gesteld. Hij laat Diego buiten de selectie voor het duel tegen Hamburger SV, omdat de middenvelder ontoelaatbaar gedrag vertoond heeft. Steve McLaren werd gisteren door de Bundesligaclub op straat gezet na de 1-0 nederlaag tegen Hannover 96.

In die wedstrijd eiste Diego een penalty op, terwijl Patrick Helmes de aangewezen man voor deze klus is. Diego schoot op de lat, waardoor Die Wölfe de nederlaag niet meer af konden wenden.

Rode kaart Moens niet geseponeerd

Ondanks protesten van trainer Jan Everse is Sparta-doelman Oscar Moens alsnog voor één duel geschorst. De rode kaart die Moens zondag tegen SC Cambuur kreeg, is niet geseponeerd. Dit meldt Sparta op de officiële website van de Rotterdamse club.

Moens kreeg rood omdat hij buiten het strafschopgebied hands zou hebben gemaakt. Op tv-beelden leek het er echter op dat hij de bal tegen zijn lichaam kreeg.

Trainer Jan Everse was het niet eens met de rode kaart. Moens kreeg de prent voor een handsbal, maar "een handsbal was het niet", reageerde Everse na afloop tegenover de camera's van RTL7. "Via zijn lichaam is de bal tegen zijn arm gekomen. Er zijn meer scheidsrechters die geen kaart geven. Helaas valt uit de gegeven vrije trap ook direct de 0-1 en is het over." Moens mist door de schorsing de wedstrijd uit bij FC Dordrecht.

'Oudjes geen makkelijke prooi voor overvallers'

Ouderen zijn bij woningovervallen lang niet zo hulpeloos als overvallers schijnen te denken. Ook valt er doorgaans weinig buit bij hen te halen, blijkt uit onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in opdracht van de Raad van Korpschefs.

Overvallers blijken zich minder voor te bereiden bij overvallen op ouderen. De gedachte dat een woningoverval op bejaarden gemakkelijk is en snel veel geld opbrengt is ongegrond, omdat de buit relatief laag is en de overval vaak niet eens lukt. Doordat ouderen zich vaak genoeg verweren, raken zij wel vaker gewond.

Opmerkelijk is dat bij de 163 onderzochte woningovervallen 233 mensen gewond zijn geraakt. Een op de vijf slachtoffers was tussen de 64 en 98 jaar. De meeste overvallen worden tussen 17.00 en 02.00 uur gepleegd, met een piek tussen 20.00 en 23.00 uur. In ongeveer de helft van de gevallen kwam de overvaller binnen door aan te bellen en zich voor te doen als werknemer van een bepaald bedrijf.

In 73 procent van de berovingen bereidde de dader zich voor. Dit gold vooral voor woningovervallen op criminelen en ondernemers. Bij een derde van de overvallen werd geweld toegepast om aan de buit te komen. In 20 procent van de gevallen ging het om buitensporig geweld, dit betrof vooral overvallen op ondernemers. In totaal is bij ongeveer de helft van de gevallen een of meer slachtoffers gewond geraakt; één woningoverval werd het slachtoffer fataal.

Ten opzichte van 2009 daalde het aantal woningovervallen vorig jaar met 9 procent, zo staat in het rapport 'Woningovervallen ontmaskerd'. Het aantal overvallen op 55-plussers steeg in dezelfde periode echter wel van 159 naar 184. Uit het onderzoek blijkt verder dat er vaak een relatie is tussen dader en slachtoffer.

De politie adviseert slachtoffers bij een overval gebruik te maken van het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Direct na het vertrek van de dief moet het alarmnummer worden gebeld.

Ook Force India VJM04 onthuld

Force India heeft als laatste renstal de Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 aan de pers getoond. De Indiase renstal zal dit seizoen gaan rijden met Adrian Sutil en Paul di Resta als coureurs. Nico Hülkenberg zal als derde rijder de VJM04 op de vrijdagen gaan besturen.

De VJM04 is opvallend met de platte stompe neus, waar andere renstallen kiezen voor een aanmerkelijk scherpere variant. Daarnaast is de luchtinlaat boven de coureur gebaseerd op die van Mercedes van vorig jaar. Ook Team Lotus heeft voor deze optie gekozen dit seizoen. Tenslotte lopen de sidepots verder naar binnen toe af.

Vorig jaar eindigde Force India met de VJM03 regelmatig in de punten en voor dit seizoen wordt er gemikt op een verbetering van de resultaten en een verdere aansluiting met de topteams. Donderdag zal de auto in Jerez voor de eerste maal in actie gaan komen.


Reusachtige gevangene blijft vastzitten

Een zwaarlijvige gedetineerde die eiste dat hij werd vrijgelaten, blijft gewoon vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag besloten in een kort geding. De man wilde dat zijn straf werd omgezet in elektronisch huisarrest omdat de inrichting niet op zijn omvang en lengte zou zijn berekend.

De man, die 2.07 meter lang is en 240 kilo weegt, zou sinds zijn gevangenneming kampen met diverse fysieke problemen. Hij heeft vooral veel rugklachten door het slechte en te kleine bed in zijn cel. Ook is zijn matras te dun, zijn er geen geschikte stoelen in de bibliotheek, bezoekersruimte en de recreatieruimte en kan hij niet meedoen met het arbeidsprogramma. Bovendien past hij niet op het toilet en zijn de doucheruimtes te klein.

Volgens de advocaat van de man is het daarom onmenselijk om hem in de gevangenis te houden. Zijn straf wordt te zwaar omdat hij nu bijna 24 uur per dag noodgedwongen in zijn cel doorbrengt, aangezien hij nergens aan mee kan doen.

De rechter oordeelde dat de man zijn straf gewoon moet uitzitten. Volgens hem is geen sprake van een 'inhumane detentiesituatie' en waren er ook geen klachten toen de man in een andere inrichting gevangen zat. De directeur van de gevangenis belooft een passende stoel voor de man aan te schaffen.

De reusachtige gevangene moet het nog ruim een jaar volhouden in zijn cel. Hij zit een gevangenisstraf van twee jaar uit voor fraude.

Zwemwater op temperatuur dankzij crematorium

De warmte van de schoorsteen van een crematorium in het Britse dorpje Redditch zal worden ingezet om onder meer het naastgelegen gemeentelijke zwembad te verwarmen. De gemeenteraad stemde maandag in met de plannen, meldden Britse media dinsdag. Het plan moet 14.560 pond (ruim 17.000 euro) per jaar aan besparingen opleveren.

Een vakbondsleider heeft het plan onsmakelijk en beledigend voor inwoners genoemd. Maar negen op de tien inwoners steunen het plan, aldus de gemeente nabij het Engelse Birmingham.

De bouw van de installatie begint deze zomer.

Wilders: Idioten in het kwadraat in Iran

PVV-leider Geert Wilders vindt het Iraanse regime 'idioten in het kwadraat'. Hij zei dat dinsdag in reactie op beschuldigingen van Iran dat Nederland terrorisme steunt en van de zaak-Bahrami een mensenrechtenkwestie maakt.

Volgens Wilders is Iran 'een onbetrouwbaar islamofascistisch land' en moet Nederland de Iraanse ambassadeur zo snel mogelijk 'het land uitknikkeren'. Wilders hoopt dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken daar alsnog toe besluit.

Wilders pleit nog niet voor het volledig verbreken van de diplomatieke banden met Iran, maar hij zou 'het niet betreuren'. Het uitzetten van de Iraanse ambassadeur is wat hem betreft 'een eerste stap'.

Wilders: idioten in het kwadraat in Iran
Wilders: Idioten in het kwadraat in Iran (Foto: ANP)

Tbs-kliniek doet aangifte na vondst kinderporno

De tbs-kliniek Tweelanden in Utrecht waar enkele weken geleden kinderporno werd gevonden, heeft aangifte gedaan. Dat gebeurde op nadrukkelijk verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Er was nog geen aangifte gedaan, omdat niet kon worden uitgevonden van wie het materiaal was. De dvd en losse afbeeldingen met kinderpornografisch materiaal werden gevonden in een kast die niet aan iemand toebehoorde, zei Teeven. Hij vindt echter dat altijd aangifte moet worden gedaan in dergelijke gevallen. Hij noemde de aanwezigheid van kinderporno in de kliniek 'buitengewoon onacceptabel'.

De politie is inmiddels een onderzoek gestart, zei hij. De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Lilian Helder (PVV). Zij noemde het 'volstrekt onacceptabel' dat nog geen aangifte was gedaan. Ook eiste Helder dat de controle in tbs-klinieken zou worden verscherpt. Ook moeten de tv's en dvd-spelers in de kliniek worden weggehaald, vindt zij. "Dan weten we zeker dat op korte termijn aan het probleem wordt gewerkt."

Zo ver wilde Teeven niet gaan. Het gaat erom dat geen kinderporno wordt afgespeeld op die dvd-spelers. "Daar moeten de klinieken op toezien." En de controle in de klinieken is weliswaar al 'vrij scherp', maar het moet nog scherper. Teeven stuurt binnenkort een brief naar de Kamer over het tbs-beleid. Dan kondigt hij aan welke aanvullende maatregelen worden genomen.

Inbreker rukt in elektronicazaak

De politie van Marathon, in de Amerikaanse staat Florida, heeft afgelopen nacht een opmerkelijke inbreker gepakt. Kenneth White werd op heterdaad betrapt in een elektronicazaak. De 19-jarige knul was zich aan het aftrekken voor een van de computers aldaar.

Toen het alarm maandag om 23.30 uur afging van de lokale Windswept Appliance and Air Conditioning shop, gingen twee agenten op weg naar de melding. Bij aankomst zagen zij een gebroken ruit. Verder bemerkten ze buiten een paar schoenen, alvorens de open deur binnen te wandelen.

Eenmaal binnen zagen de agenten White haastig zijn broek omhoogtrekken, terwijl achter hem een computer porno afspeelde. Hierna vertelde de jongen dat hij in de winkel was om werk te zoeken. Tevens zag hij binnen licht branden, waarna hij op onderzoek uitging.

De jongeman heeft nu twee aanklachten tegen hem lopen. Hij wordt beschuldigd van kruimeldiefstal en vernieling. Omdat het bekijken van porno op andermans computer niet strafbaar is, wordt dit hem niet ten laste gelegd.

Kenneth White
Kenneth White (Foto: Monroe County Sheriff's Office)

Richard Gere vervangt Al Pacino in Arbitrage

Richard Gere is in gesprek om de hoofdrol te spelen in de beursthriller Arbitrage. De rol was eerder weggelegd voor Al Pacino, maar hij heeft zich om onduidelijke redenen teruggetrokken uit de productie. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Arbitrage gaat over een succesvolle zakenman die wanhopig probeert zijn imperium te verkopen in de hoop forse winst te maken. Het probleem is dat hij niet helemaal eerlijk aan zijn bezittingen is gekomen en dus zoekt hij een manier om zijn frauduleuze praktijken in de doofpot te stoppen. Daarbij maakt hij een gewelddadige fout met desastreuze gevolgen.

Susan Sarandon speelt Gere's echtgenote in de film. Eva Green, bekend als Bondgirl in Casino Royale uit 2006, is te zien als zijn minnares. De opnames beginnen in april in New York. De film moet volgend jaar in de bioscoop draaien.

Arbitrage wordt geregisseerd door Nicholas Jarecki, die ook het scenario schreef. Jarecki schreef in 2008 ook mee aan het script van The Informers gebaseerd op een boek van Bret Easton Ellis, de auteur van American Psycho.


(Foto: Novum)

Miljoen vergoeding voor Moerdijkse groentetelers

Boeren die schade hebben opgelopen door de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk krijgen een vergoeding. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker wil de ongeveer dertig telers van wintergroenten tegemoetkomen voor de inkomensderving die ze hebben geleden. Door de brand konden ze een aantal weken hun groenten niet op de markt brengen omdat niet zeker was of die wel veilig waren voor consumptie.

Er is een bedrag van maximaal 1,1 miljoen euro beschikbaar. De overheid is niet verplicht tot het geven van een vergoeding, maar Bleker wil dat toch doen omdat de telers veel inkomsten verloren zagen gaan.

Moore klaagt Weinstein-broers aan voor oplichting

Filmmaker Michael Moore heeft producenten Harvey en Bob Weinstein aangeklaagd voor contractbreuk en fraude. Volgens de Amerikaan hebben de broers minstens 2,7 miljoen dollar van de winst van zijn documentaire Fahrenheit 9/11 in hun zak gestoken, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Moore zegt dat hij met de Weinsteins was overeengekomen de winst van Fahrenheit 9/11 te delen. De regisseur vermoedt dat de producenten, bekend van The Lord of the Rings-trilogie, echter winst hebben weggesluisd. De documentaire over de reactie van de regering-Bush op de aanslagen van 11 september 2001 leverde wereldwijd 222 miljoen dollar op.

De advocaat van de gebroeders Weinstein zegt dat de producenten zich aan het contract hebben gehouden. "Meneer Moore heeft flink verdiend aan zijn film en wij vinden dat hij overdrijft. Hij zou zich moeten schamen."


(Foto: Novum)

Karzai: NAVO-bases moeten dicht

Internationale militaire bases in Afghanistan die zich bezighouden met ontwikkelingsprogramma's en wederopbouw van provinciale infrastructuur moeten sluiten zodra de Afghaanse regering de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het land overneemt. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag gezegd. De machtsoverdracht moet dit jaar van start gaan.

Karzai heeft herhaaldelijk kritiek geleverd op de provinciale wederopbouwteams. Zij zouden de Afghaanse regering ondermijnen door alternatieve financieringsmogelijkheden en gemeentelijke diensten te bieden. Eerder al riep Karzai op tot de sluiting van de bases, maar dinsdag leek hij een tijdpad te presenteren voor hun ontmanteling.

De Afghaanse regering heeft gezworen om stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land over te nemen. Dit jaar gaat de regering hier een begin mee maken. Uiteindelijk moet de machtsoverdracht in 2014 afgerond zijn.

Karzai zei niet uit te zijn op de onmiddellijke sluiting van de bases. Wel wil hij dat de bases als onderdeel van de machtstransitie worden ontmanteld om te voorkomen dat er 'parallelle' regeringsstructuren ontstaan. De transitie betekent volgens Karzai dat alles moet worden overgedragen aan Afghaanse leiders en dat alles Afghaans eigendom wordt. "Daarin is voor de bases natuurlijk geen plaats meer", aldus Karzai. "Het is geen wedstrijd tussen ons en de internationale gemeenschap. Ze zijn hier niet om met ons te wedijveren, hopen we."

De internationale bondgenoten van Afghanistan hebben gezegd door te gaan met de wederopbouwprogramma's, ook na de machtsoverdracht. Het is nog onduidelijk of de provinciale wederopbouwteams ook onderdeel zijn van dit plan. Op dit moment zijn er 27 provinciale wederopbouwteams actief, verdeeld over 34 Afghaanse provincies.


Karzai: NAVO-bases moeten dicht (Foto: Novum)

Regisseur Inferno opgelucht door vertrek Lohan

Regisseur Matthew Wilder is opgelucht dat Lindsay Lohan niet meer bij zijn film Inferno: A Linda Lovelace Story is betrokken. Tijdens de samenwerking met de omstreden ster was er elke dag juridisch gesteggel waardoor de productie vertraging opliep. Lohan was gecast als pornoactrice Linda Lovelace.

"Eerlijk gezegd ben ik enorm opgelucht, omdat we de film volgens mij nooit hadden kunnen afmaken als Lindsay Lohan er nog bij betrokken was geweest", zegt Wilder tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. Uiteindelijk werd de 24-jarige Lohan vervangen door de 32-jarige Zweeds-Amerikaanse actrice Malin Akerman.

"We beginnen in april in New Orleans met Malin, en we staan allemaal te trappelen", gaat Wilder verder. "Het is vreemd, want ook Malin wordt achtervolgd door paparazzi, maar er hangt een heel andere sfeer. Nu kan ik gewoon mijn film maken."

De justitiële perikelen van Lindsay gaan intussen gewoon verder. Ze wordt verdacht van diefstal van een gouden ketting van 2500 dollar en zou tijdens haar verblijf in de Bette Ford-kliniek een medewerkster hebben aangevlogen.

Desondanks lijkt Lohan nog steeds in trek te zijn bij andere filmmakers. Zo melden anonieme bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat ze gevraagd is voor een rol in Superman: The Man of Steel. Producent Warner Bros. heeft hierop nog niet gereageerd.


Lindsay Lohan (Foto: Novum)

Dj TiŽsto draait jaar lang in Las Vegas

Dj Tiësto vestigt zich een jaar lang in Las Vegas. De 42-jarige Nederlander, die al enige tijd in Miami woont, verhuist naar de Amerikaanse gokstad om daar tot december te draaien in het Hard Rock Hotel & Casino. Dat maakte de organisatie van toeristeninformatie van Las Vegas in Nederland dinsdag bekend.

Tiësto heeft al kennis kunnen maken met The Joint, de club van het hotel en casino. De dj draaide daar tijdens oud en nieuw. "Dat was eigenlijk de kickoff van zijn eigen show, Tiësto in Concert, die hij het hele jaar in Vegas gaat geven", licht een woordvoerder van het informatiepunt toe.

De Vegas-shows van Tijs Verwest, beter bekend als Tiësto, vinden vrijwel maandelijks plaats. Tussendoor draait Verwest ook in andere steden. Zijn optreden op het Energy Festival in Utrecht, volgende week zaterdag, is vooralsnog de enige Nederlandse show die in zijn agenda staat.

Het toeristisch informatiepunt van Las Vegas hoopt Tiësto voor langer dan een jaar aan de gokstad te kunnen verbinden. "We hopen dat we hem als ambassadeur van Las Vegas kunnen strikken."


Dj Tiësto draait jaar lang in Las Vegas (Foto: Novum)

LG wil PlayStation 3-verbod in VS

Elektronicagigant LG eist dat Sony de PlayStation 3 in de Verenigde Staten van de markt haalt. Volgens het Koreaanse bedrijf zou de PlayStation 3 technologie bevatten die door LG gepatenteerd is in de VS.

Uit vrijgegeven documenten blijkt dat LG de zaak heeft neergelegd bij het Amerikaans handelscomité ITC. Dat comité controleert de in- en uitvoer en kan de import van een product verbieden.

Het gaat om vier patenten die te maken hebben met elektronische apparaten waarin een Blu-ray-speler of componenten daarvan zijn verwerkt. Momenteel zijn er meerdere versies van de PlayStation 3 beschikbaar. In de aanklacht van LG wordt melding gemaakt van een van deze versies, de CECH-2501A.

De PlayStation 3 die gelabeld is als CECH-2501A is het vernieuwde model met een harddisk van 160 gigabyte. Waarom LG alleen deze versie van de PlayStation 3 heeft genoemd is onbekend.

Volgens persbureau Bloomberg heeft LG de aanklacht tegen Sony ingediend uit wraak. In december spande Sony namelijk een rechtszaak aan tegen LG omtrent patenten rond technieken in mobiele telefoons.


LG wil PlayStation 3-verbod in VS (Foto: Novum)

Debuutalbum Caro Emerald vijf keer platina

Caro Emerald heeft met haar debuutalbum Deleted Scenes from the Cutting Room Floor vijf keer de platina status bereikt. De plaat is binnen een jaar 254.000 keer over de toonbank gegaan.

"Niet normaal", reageert de 29-jarige zangeres, die het voorlopig rustig aan moet doen vanwege een stembandoperatie. "Als het van de dokter mocht, zou ik het van vreugde uitschreeuwen." Emerald werd vorige week donderdag geopereerd aan een poliep op haar rechterstemband. Het duurt nog zo'n twee maanden voor ze weer mag zingen.

Deleted Scenes from the Cutting Room Floor, de bestverkochte cd van 2010 in Nederland, stond maar liefst 30 weken bovenaan in de Album Top 100. De plaat neemt momenteel de derde positie in. Ter ere van de vijfde platina plaat wordt een speciale editie uitgegeven van de single Stuck. Op de Caro Emerald - Stuck Deluxe EP staan ook nog vijf bonustracks.


Debuutalbum Caro Emerald vijf keer platina (Foto: Novum)

Justitie wil Berlusconi direct berechten

De openbare aanklagers in Milaan zullen woensdag een formeel verzoek indienen om de Italiaanse premier Silvio Berlusconi onmiddellijk te berechten wegens betaalde seks met een minderjarige. Dat maakte hoofdofficier van justitie Edmondo Bruti Liberati dinsdag bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de premier ervan betaalde seks te hebben gehad met een 'aanzienlijk' aantal jonge vrouwen onder wie de 17-jarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima El Maroug. Het OM stelt ook dat Berlusconi later onoorbare druk uitoefende op de politie om El Maroug vrij te laten toen ze was opgepakt op verdenking van diefstal.

Berlusconi spreekt alle aantijgingen tegen en zegt nooit voor seks te hebben betaald. Volgens hem zijn de aanklachten van de 'linkse' magistraten politiek gemotiveerd en gaat het om een poging om hem ten val te brengen.

Justitie wil Berlusconi direct berechten
Justitie wil Berlusconi direct berechten (Foto: ANP)

Drugs in penis wordt man fataal

Een Duitse toerist heeft in Thailand het loodje gelegd door een overdosis methadon. De drugs bleek te zijn ingespoten in zijn penis. Zijn meegereisde vriend, die hetzelfde geintje uithaalde, is opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens de politie van Chalong kwam het homostel op 26 januari aan in het kader van een groepsreis. Een van hen heeft de artsen verklaard methadon te hebben ingespoten in zijn jongeheer. Hierna verliet hij het ziekenhuis, waarna hij even later dood in zijn hotelkamer werd aangetroffen.

De politie heeft verklaard dat alle gevonden bewijzen wijzen op een overdosis methadon. Zo trof de politie bloederige injectienaalden en methadon aan op de hotelkamer. Ook zaten er punctieplekjes op de fallus van de overleden man.

De methadon was aan beide heren voorgeschreven door een vooraanstaande privékliniek. Wel werd hen op het hart gedrukt de drugs uitsluitend oraal in te nemen. De partner van de overleden man ligt nog altijd in kritieke toestand in een ziekenhuis in Phuket.

Golden Globes naar de rechter na beschuldiging

De organisatie achter de filmprijzen Golden Globes heeft een rechtszaak aangespannen tegen een oud-werknemer. Michael Russell beweert dat The Hollywood Foreign Press Association (HFPA) films heeft bevoordeeld in ruil voor geld, cadeaus of gratis reisjes.

HFPA heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen Russell, zijn pr-bedrijf en zakenpartner wegens fraude. De organisatie beweert dat ze hun beschuldigingen niet hard kunnen maken. Bovendien zouden ze met de uitlatingen een vertrouwelijke overeenkomst hebben geschonden en hebben geprobeerd te profiteren van hun banden met de awardshow.

Drie weken geleden klaagde Russell HFPA aan omdat de organisatie in ruil voor cadeaus, prijzen en nominaties zou hebben uitgedeeld aan films. De aanklacht bevatte geen concrete voorbeelden van omkoopschandalen. HFPA schildert Russell af als een wraakzuchtige ontslagen werknemer.

Beide zaken werden ingediend bij de rechtbank in Los Angeles. Zowel HFPA als Russell eist een onbekend geldbedrag.


Golden Globes naar de rechter na beschuldiging (Foto: Novum)

'Uitgemergelde tbs'er wurmt zich door raampje'

Een tbs'er heeft afgelopen weekeinde op een wel heel bijzondere wijze geprobeerd te ontsnappen uit de Van Mesdagkliniek in Groningen. De man had zichzelf zo vermagerd dat hij zich door een klein raampje wist te persen, meldt RTV Noord dinsdag.

Door op klassieke wijze lakens aan elkaar te knopen, kon de man vervolgens op de begane grond komen. Het lukte echter niet om ook nog over de buitenmuur te klimmen. Bewakers konden hem inrekenen toen een medegevangene alarm sloeg.

Een woordvoerder van Van Mesdag bevestigt dat er zondagnacht iemand heeft geprobeerd te ontsnappen, maar wil er niets over zeggen in verband met de privacy van de man en beveiliging van de tbs-kliniek. Er is een onderzoek ingesteld naar de ontsnapping. Waar de man voor wordt behandeld, is onbekend.

'Vertraging treinen is terug te dringen'

Het aantal treinvertragingen als gevolg van technische storingen kan aanzienlijk worden verminderd. Dat stelt de Deense wetenschapper Lars Nielsen in zijn proefschrift.

De onderzoeker heeft wiskundige modellen ontworpen die de manier waarop met storingen wordt omgegaan kan verbeteren. Hierdoor ondervinden reizigers minder overlast en kan de vervoerder kosten besparen.

De modellen, onder meer gebaseerd op gegevens van de afdeling kortetermijnplanning van de NS, helpen spoorwegplanners sneller te beslissen en oplossingen aan te dragen door snel uit te rekenen hoe de reizigers het beste op hun bestemming kunnen komen als een trein uitvalt.

De 31-jarige Deen studeerde computerwetenschappen en wiskunde aan de universiteit van Odense en werkte eerder ook samen met het Deense spoorwegbedrijf. In het verleden won hij diverse toonaangevende prijzen voor het oplossen van treinproblemen.

Nielsen verdedigt zijn proefschrift vrijdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


'Vertraging treinen is terug te dringen' (Foto: Novum)

Goudsmokkelaars opgepakt in Oost-Congo

In Oost-Congo zijn vier buitenlanders gearresteerd die miljoenen dollars en een partij goud bij zich hadden. De autoriteiten in het gebied verdenken de buitenlanders - een Amerikaan, een Fransman en twee Nigerianen - van het smokkelen van goud.

Volgens gouverneur Julien Paluku werden de vier vorige week donderdag aangehouden na een achtervolging per auto vanaf het vliegveld van Goma. Paluku zei dat de buitenlanders vanuit Abuja in Goma waren aangekomen met een grote som geld om goud te kopen.

Een regeringswoordvoerder benadrukte dat de Congolese regering er alles aan doet om de maffia in het oosten van het land aan banden te leggen. Mijnbouw en handel in delfstoffen is in Oost-Congo sinds september vorig jaar verboden, in een poging van de regering om meer grip te krijgen op een industrie die in handen is van gewapende groepen, waaronder voormalige legerrebellen.

Toestand Kubica verder verbeterd

Lotus Renault GP heeft vandaag bekend gemaakt dat de toestand van Formule 1-coureur Robert Kubica verder is verbeterd. De Pool ligt sinds afgelopen zondag in het ziekenhuis nadat hij met een rally-auto op een vangrail klapte en deze zijn Skoda doorboorde.

Een zware operatie aan zijn rechterhand volgde, waarna hij op de intensive care werd gebracht om zijn toestand constant te kunnen monitoren. Gisteren was Kubica al in staat om even met zijn familie en doktoren te praten, daarna moest hij weer slapen. Zijn artsen weten nu te melden dat de Pool goed reageert op de behandeling en dat hij er klaar voor is om te vechten voor zijn comeback.

Donderdag zal Kubica opnieuw geopereerd worden om de breuken in zijn rechterschouder en -voet te behandelen, waarna hij enkele dagen later nog geholpen zal worden aan de gebroken elleboog die hij opgelopen heeft. De coureur zal nog zeker twee weken in het Santa Corona ziekenhuis verblijven, waarna besloten wordt waar hij zijn revalidatie voort zal gaan zetten.

[WTT] Ferrer verrassend onderuit

Jarkko Nieminen heeft voor de eerste grote verrassing gezorgd bij het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De Fin was met 6-3, 6-4 te sterk voor de als derde geplaatste David Ferrer. Nieminen speelt in zijn volgende partij tegen Viktor Troicki, die gisteren de Nederlander Thomas Schoorel naar huis stuurde.

Nieminen, de nummer 43 van de wereldranglijst, nam revanche voor zijn nederlaag tegen Ferrer in de eerste ronde van de Australian Open van vorige maand. In Melbourne ging de zege in vier sets naar de nummer zes van de wereld: 6-4, 6-3, 1-6, 6-2. Uiteindelijk reikte Ferrer tot de halve finale, waarin hij verloor van Andy Murray.


  Ferrer verrassend onderuit  (Foto: Novum)

Barbie riskeert celstraf

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie van Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol, riskeert een celstraf omdat ze een skileraar toegetakeld zou hebben met een glas. Het voorval zou vorige week hebben plaatsgevonden tijdens de opnames van de wintersportversie van het tv-programma.

In een bar zei een bezoeker: "Jij bent echt het mooiste meisje hier", waarop de skileraar grapte: "Ja, van een afstand." Deze opmerking viel slecht, en Barbie zou daarop een glas in het gezicht van de skileraar geduwd hebben. Deze hield aan de actie een gebroken tand en een snee over.

De skileraar heeft aangifte gedaan en Barbie zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. De zaak dient mogelijk pas over een aantal maanden. Volgens diverse media riskeert ze een celstraf. Volgens de producent valt het echter allemaal wel mee. "Er was een stukje van zijn tand af en het is meteen goedgemaakt. Er is aangifte gedaan omdat dit moest vanwege de verzekering."

Nieuwe screenshots TES5: Skyrim

Ze zijn eigenlijk al lang niet meer zó exclusief, maar dat wil niet zeggen dat we ze moeten negeren. Twee nieuwe screenshots van Skyrim zijn afgelopen maandag verschenen op het net, waarin we een indruk krijgen van Bethesda's The Elder Scrolls 5: Skyrim engine.

The Elder Scrolls 5: Skyrim gaat volgens Bethesda ook anders aanvoelen als Oblivion. Gevechten zijn wreder dan ooit door het gebruik van finishing moves, er zit een nieuw skill-systeem in en er wordt een 'nieuwe' engine gebruikt. Op de elfde van de elfde van tweeduizendelf kunnen we weer met draken vechten.

TES5:S

 TES5:S

GVB niet blij met houseparty in metro

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB ziet het plan om een houseparty te geven in een metro niet zitten. Het bedrijf maakt zich zorgen over de veiligheid en doet een dringend beroep op de organisatie om het feest af te blazen.

Een groep jongeren roept mensen via Facebook op om zaterdag 'los te gaan in de ondergrondse'. De actie is bedoeld om de GVB te steunen in de strijd tegen de geplande miljoenenbezuinigingen. De feestvierders pakken om 21.16 uur op Centraal Station de metro naar Gein en willen vervolgens de hele avond heen en weer 'raven'.

Dinsdagmiddag gaven al 1800 mensen aan naar het feest te komen. Maar volgens een GVB-woordvoerder is dat veel te veel. Een metrostel is berekend op driehonderd reizigers. "Het is een sympathiek gebaar, maar liever niet in onze voertuigen."

Het vervoersbedrijf hoopt snel contact te krijgen met de organisatie. Uit voorzorg treft het bedrijf maatregelen.


GVB niet blij met houseparty in metro (Foto: Novum)

Hekserij verder gereguleerd in RoemeniŽ

Het Roemeense parlement behandelt een voorstel om van heksen een vergunning te eisen en het doen van valse voorspellingen strafbaar te stellen. Het wetsvoorstel is de Senaat reeds gepasseerd, maar moet nog worden goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden.

De maatregel borduurt voort op een nieuwe arbeidswet, die heks als beroep erkent. Roemeense heksen zijn hier niet onverdeeld gelukkig mee, omdat ze nu net als andere ZZP'ers belasting moeten betalen. Op het doen van voorspellingen die niet uitkomen komt volgens het wetsvoorstel een boete of zelfs gevangenisstraf te staan.

Bijgeloof speelt in Roemenië nog altijd een belangrijke rol, onder alle lagen van de bevolking.


Hekserij verder gereguleerd in Roemenië (Foto: Novum)

Dagzege Haussler in Qatar

De tweede etappe in de Ronde van Qatar is gewonnen door Heinrich Haussler. De Australische wielrenner was in de rit, over 135 kilometer van de Kamelenrenbaan naar de Doha Golf Club, Daniele Bennati (Ita) en Denis Galimzjanov (Rus) te snel af. Theo Bos kwam als vierde over de streep.

Tom Boonen bleef aan de leiding in het algemeen klassement. De Belg heeft één seconde voorsprong op Haussler.

Sibon weg bij Melbourne Heart

De 36-jarige spits Gerald Sibon krijgt ondanks goede prestaties geen nieuwe verbintenis bij het Australische Melbourne Heart. "Hij heeft het team verder geholpen met zijn routine, in en buiten het veld. Ik weet het, dan komt het tegenstrijdig over om niet met elkaar verder te gaan. Maar we zijn hier nu eenmaal gebonden aan de reglementen van de bond."

"We zijn dik tevreden over Gerald", zegt trainer John van 't Schip tegen Sport Promotion. "Maar we kunnen niet eens verlengen. De Australische voetbalbond staat niet toe dat je de begroting overschrijdt. Je hebt je budget en daar moet je je aan houden. Zo simpel is het."

De voormalig aanvaller van sc Heerenveen en Ajax werd dit seizoen clubtopscorer met zeven doelpunten en hij had vier assists op zijn naam staan. De boomlange spits stelt zich begripvol op. "Ja, ik had hier best willen blijven. De wil was er ook. Maar de regeltjes voorkomen dat. Best balen, maar daar heb je nu eenmaal mee te dealen."

Blom moet in BelgiŽ fluiten na blunder

Scheidsrechter Kevin Blom wordt na zijn blunder tijdens FC Groningen - Willem II naar België afgevaardigd, meldt de KNVB op de officiële website. De Nederlandse arbiter is aangewezen voor de wedstrijd Lokeren - Charleroi komend weekeinde.

Als een echte straf kan het niet worden gezien aangezien het nog altijd een wedstrijd op het hoogste niveau betreft. Blom gaf Arjan Swinkels afgelopen zondag ten onrechte een rode kaart voor hands. De KNVB seponeerde de kaart dan ook direct maandagochtend.

Eerder dit seizoen gaf Blom al een onterechte rode kaart aan Swinkels in de wedstrijd Willem II - VVV. De Tilburgers verloren het cruciale duel toen met 1-4. Afgelopen zaterdag liep FC Groningen nadat Swinkels het veld had verlaten uit van 3-1 naar 7-1.

Molenaar Racing hoopt laatste strohalm te pakken

Arie Molenaar zal morgenochtend een definitief besluit nemen over het voortbestaan van Molenaar Racing. De Nederlandse renstal kampt met een gat van 350.000 euro op een begroting van 1,2 miljoen euro voor het 125cc-seizoen. Jasper Iwema en de Spanjaard Luis Salom zijn de rijders die voor dit jaar zijn vastgelegd.

Na een noodkreet in de media dienden zich enkele mogelijke nieuwe sponsoren aan. Met één er van is Molenaar vandaag nog in gesprek om tot een overeenkomst te komen. Op basis hiervan zal de eigenaar van het raceteam de knoop door gaan hakken. "Het is de laatste strohalm."

Egypte: Grote opkomst na interview Ghonim

Op het Tahrir-plein is dinsdag volgens verschillende bronnen het grootste aantal demonstranten tot nu toe bijeengekomen. De toename in opkomst komt door een interview met Wael Ghonim, de Google-topman in Egypte die twaalf dagen gevangen heeft gezeten en maandag weer vrij is gekomen.

Het lijkt erop dat de demonstranten in Ghonim een gezicht hebben gevonden voor de revolutie. Nationale beroemdheden, rechters en professoren hebben zich voor het eerst bij de demonstranten gevoegd. Er gaan meer geluiden op die oproepen tot een mars naar het gebouw van de staatstelevisie of het presidentieel paleis.

Het zeer emotionele interview met Ghonim is hier te zien. Het is Arabisch gesproken maar via subtitles is Engelse ondertiteling te kiezen.

Meer Battlefield 3 details

Volgens CVG is er een berg Battlefield 3-informatie het net op geslingerd door NeoGAF, die het weer uit het Game Informer magazine heeft. Een fikse samenvatting hebben ze op het NeoGAF-forum neergepend, waarvan een flink gedeelte al bekend was. De rest is alsnog om enthousiast van te worden.

We wisten al dat we kunnen vechten in Parijs (de Eiffeltoren zou kapot kunnen), Teheran en New York. In de PC-versie kunnen 64 spelers tegen elkaar, de consoles 'maar' 24 spelers. DICE zou volgens de nieuwe informatie zijn eigen audio hebben opgenomen van kogels en helicopters. Daarnaast is er een 'aardbeving'-level en zouden er meer unlocks zijn dan BF:BC2. Zie hieronder voor het complete lijstje.

 • Aiming for CY Q4 2011 release
 • Concept for BF3 has been in the works for years, waiting on proper tech to seamlessly come together
 • Frosbite 2.0 is the culmination of this tech, entirely re-written
 • Lighting sounds neat, one "probe" contains more lighting information than an entire BFBC2 level.
 • Level destruction is going to be "believable" but basically everything is destructible.
 • Character animations powered by ANT, what EA Sports uses.
 • AI characters and multiplayer characters have different animation sets
 • No more "gliding" animations that look off, animation realism is a focus
 • Captured their own war audios (bullets, tanks, helicopters, etc) at different distances to ensure realism
 • Better audio cues for certain actions, more easily able to listen for threats
 • Plan on better, more immediate post release content
 • More unlocks than BFBC2
 • Dice trying to find a good balance between customization of your character and not having "pink rabbit hat(s)"
 • 4 classes
 • Will talk about squads "later"
 • Looking into a theater mode but can't talk about it
 • Will have co-op
 • There will be a kill-cam but it can be turned off
 • BF3's team is almost twice as big as the team for BFBC2
 • They want the pacing of the single player mode to be balanced, with highs and lows. Makes the comparison to a song vs a guitar solo.
 • Part of the single player mode takes place in Sulaymaniyah - Iraqi Kurdistan.
 • "F***" will be used often, so M rated for sure
 • There will be an earthquake in a level. The destruction sounds very impressive. 7 story building collapses, looks very well done
 • Significant narrative that goes with the SP mode
 • More than one setting, you're not in the middle east for the whole game
 • PC version is lead version
 • Why 64 players for PC only? No complains from the console crowd.
 • No mod tools at release. Maybe none down the line either. Frosbite 2.0 is complex and mods tools would have to be dumbed down, so does Dice really want to put their time to that or would it be better spent elsewhere?
 • Original story, not based on Bad Company at all.

Battlefield 3 moet in de herfst van 2011 uitkomen.

Schulden inzien via internet straks mogelijk

Nederlandse huishoudens kunnen nog dit jaar via internet inzien hoeveel schulden ze volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) hebben uitstaan. Binnenkort gaat een pilot van start, maakte het BKR dinsdag bekend.

De procedure om de schulden op te vragen is nu vrij omslachtig. Mensen moeten eerst naar de bank waar ze zich moeten legitimeren en allerlei formulieren invullen. Vervolgens moeten ze hiervoor 4,95 euro betalen. Jaarlijks vragen ongeveer 150.000 mensen hun schuldpositie op. Volgens het BKR groeit de behoefte onder consumenten om hun schuldpositie op te vragen.

Schulden inzien via internet straks mogelijk
Schulden inzien via internet straks mogelijk (Foto: ANP)

Twente wil langer door met Landzaat

FC Twente-middenvelder Denny Landzaat kan voor één jaar bijtekenen bij de huidige landskampioen. Volgens een woordvoerder van FC Twente kan de 34-jarige Amsterdammer dus langer aan de slag in Enschede.

De Tukkers hopen dat de onderandelingen op korte termijn worden afgerond. Aan TC/Tubantia laat Landzaat weten dat hij een goed gevoel heeft bij de onderhandelingen. "De kans is heel groot dat ik bijteken."

De middenvelder kwam vorig jaar september naar FC Twente toen de Ivoriaan Cheik Tioté naar Newcastle United werd getransfereerd. Landzaat was transfervrij, omdat zijn aflopende contract bij Feyenoord niet verlengd werd wegens financiële redenen. Bij de landskampioen bloeide de middenvelder op en speelde reeds zeventien competitiewedstrijden.

'Ben Bot moet bemiddelen in conflict met Iran'

D66 en de ChristenUnie willen dat oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot gaat bemiddelen in het diplomatieke conflict tussen Nederland en Iran. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold liet weten dat de kwestie rond de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami niet verder mag escaleren.

"We moeten een helder signaal afgeven richting Teheran. Maar tegelijkertijd kan een bemiddelaar voor de-escalatie zorgen", zei Pechtold dinsdag. "Er zitten minstens vier Nederlanders gevangen in Iran. We moeten op blijven komen voor hun belangen."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is het met Pechtold eens. Dat de relatie met Iran tijdelijk bekoeld is vind hij prima, maar daarna zou Ben Bot moeten bemiddelen. "We mogen de Nederlandse gevangenen in Iran niet in de steek laten", laat hij weten.

Harry van Bommel (SP) voelt meer voor de 'schandpaalmethode'. Volgens hem wil Iran dat zaken als de executie van Bahrami niet aan de grote klok worden gehangen. Hij pleit voor een einde aan de zogeheten stille diplomatie.

Iran stelde dinsdag dat Nederland opkomt voor veroordeelde drugssmokkelaars en terroristen steunt. "Nederland maakt een mensenrechtenkwestie van de zaak en probeert politieke druk uit te oefenen", zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het is zeer betreurenswaardig dat landen die zeggen op te komen voor mensenrechten en zichzelf voordoen als beschaafde landen, steun geven aan misdaad of drugssmokkel," voegde hij daaraan toe.

Nederland is woedend op Iran omdat dat land Bahrami heeft geëxecuteerd. Haar lichaam is begraven zonder dat Bahrami's familie op de hoogte was gesteld. Nederland heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen, maar die weigert tot nu toe te verschijnen.


Oud-minister van Buitenlandse Zaken Bot als bemiddelaar (foto: ANP)

Lege Warhammer Online servers gaan dicht

Warhammer Online heeft het maar moeilijk. De MMO van ontwikkelaar EA Mythic moet drie servers sluiten. We gaan ervan uit dat deze servers te weinig spelers hadden en te duur werden om te onderhouden. Twee realms in de VS (Iron Rock en Volkmar) en één in Europa (Carroburg) bijten in het stof.

Mythic maakt het mogelijk om gratis je karakter te verplaatsen. Carroburg verplaatst naar Drakenwald, Iron Rock en Volkmar verplaatsen naar Gorfang. Om deze migratie te ondersteunen veranderen Drakenwald en Gorfang in zogenaamde 'multi-realms'; realms waar de speler zowel Order als Destruction kan spelen. De karakterlimiet is daarnaast opgehoogd naar 20.

Guild-leiders kunnen hun volledige guild verplaatsen. Drie weken lang is het onmogelijk om op de oude realms nieuwe karakters aan te maken, en zodra iedere speler weg is, wordt de stekker eruit getrokken.

Je kunt ook ergens anders naartoe verhuizen, maar dat kost (real life)geld.

WH:O

Lunterse misbruikt en mishandeld door indringer

Een 19-jarige vrouw uit het Gelderse Lunteren is eind vorig jaar ernstig seksueel misbruikt door een indringer. Dat maakte de politie dinsdag bekend. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Het slachtoffer lag in de nacht van 13 op 14 december te slapen in haar woning aan de Hessenweg toen ze werd opgeschrikt door een indringer. Hij misbruikte, mishandelde en bedreigde de vrouw. Waarschijnlijk is ze door de mishandeling ook enige tijd buiten bewustzijn geweest.

De politie zoekt getuigen van het misdrijf en hoopt tips te krijgen naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht.

HRT toont foto's 2011-bolide online

Hispania Racing heeft vandaag online de eerste foto's van de 2011-bolide gepresenteerd. Het Spaanse team meldt dat de F111 in eigen beheer is ontwikkeld door technisch directeur Geoff Willis en hoofddesigner Paul White. De livery van de auto is verzorgd door Hollywood-ontwerper Daniel Simon.

De auto is een doorontwikkeling van de bolide zoals deze vorig seizoen werd gebruikt. Grootste visuele veranderingen zijn naast de livery de motorkap en de beweegbare achtervleugel die geïmplementeerd is. Teameigenaar José Ramon Carabante heeft voor later dit seizoen al enkele grote updates aangekondigd.

Simon is blij dat hij de kans gekregen heeft om het troosteloze donkergrijs om te toveren in iets aantrekkelijks. "Ik mis de visuele uitspatting van weleer en grote, opvallende startnummers. Het is leuk om te spelen met de beperkingen die de vorm van een Formule 1-auto je oplegt. Veel is onmogelijk, maar ik heb een manier gevonden om de auto te voorzien van de essentie van het racen," zei de ontwerper die een passie voor autosport heeft.

De bolide heeft nog veel ruimte over voor sponsoren. Deze is nu opgevuld met teksten als "This is a cool spot", "Strong suction effect, hold onto something when step here" en "Your logo here".

Boer Zoekt Werknemer

De romantiek in Boer Zoekt Vrouw is niet meer zoals hij was in voorgaande afleveringen. Waar boer Wim vorig jaar nog een innige tongzoen kreeg van Astrid toen hij haar vertelde dat hij met haar verder wilde, moest boer Gijs het doen met een glimlach van Femke. Annemarie zoekt geen man om haar leven mee te delen, maar een goedkope arbeidskracht. Het is duidelijk: de boeren zoeken dit seizoen geen liefde. Maar wat dan wel?

[WK] GŲrgl pakt wereldtitel op Super G

De eerste discipline bij het wereldkampioenschap skiën in het Duitse Garmisch-Partenkirchen, de Super G bij de vrouwen, is gewonnen door de Oostenrijkse Elisabeth Görgl. Görgl bleef de Amerikaanse Julia Manusci 0,05 seconden voor. Het brons werd veroverd door Maria Riesch uit Duitsland.

Titelverdedigster Lindsey Vonn eindigde als zevende. Kort voor de start van de race besloot de Amerikaanse alsnog mee te doen aan de Super G. Vorige week liep ze bij een valpartij op de training een lichte hersenschudding op.

Pechstein: "Nachtmerrie is voorbij"

Claudia Pechstein mag op 12 februari in Erfurt haar rentree maken op de schaatsbaan. De inmiddels 38-jarige Duitse werd in februari 2009 voor twee jaar geschorst omdat bij haar bij de WK allround in Hamar dat jaar abnormaal hoge bloedwaarden waren geconstateerd, iets wat zou wijzen op dopinggebruik.

Pechstein vocht de schorsing aan, maar kreeg nul op het rekest, waardoor ze pas dit jaar haar rentree kan maken. "De nachtmerrie is gelukkig voorbij. Ik zal mijn kwelgeesten nooit vergeven, maar ik ben er nu weer klaar voor," zei de Duitse die zich op 12 februari hoopt te kwalificeren voor de world cup op de 3.000 meter in Salt Lake City. Hiervoor moet ze in Erfurt sneller rijden dan 4:15 minuten.

Kwaliteit tbs-behandeling beter met second opinion

Medewerkers van verschillende tbs-klinieken moeten elkaars behandelingen jaarlijks inhoudelijk beoordelen. Zo'n second opinion verbetert de kwaliteit van de behandelingen. Dat stelt Ko Hummelen, bijzonder hoogleraar forensische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, dinsdag in zijn oratie.

Tbs-behandelingen worden nu iedere zes jaar inhoudelijk beoordeeld. Hummelen vindt dat dat vaker moet. Patiënten zijn volgens hem eerder bereid hun gedrag te veranderen als rekening wordt gehouden met hoe zij de behandeling ervaren.

Hummelen denkt dat behandelaars elkaar op deze manier scherp houden en zich beter bewust worden van hun eigen werkwijze en de visie van een ander. De controles moeten wel vrijwillig worden opgezet. "Het gaat mij veel meer om het gesprek. Kwaliteitsverbetering krijg je niet door dwingende controles op te leggen."

Wallen krijgen nieuw bestemmingsplan

Ruim zestig panden op de Amsterdamse Wallen en in het Singelgebied verliezen hun prostitutiebestemming. Daardoor mag in deze gebouwen in de toekomst geen prostitutie meer worden bedreven. Het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft dinsdag ingestemd met een nieuw bestemmingsplan waarin dit staat, zo maakte een woordvoerder bekend.

In de toekomst houden alleen nog panden op de Oudezijds Achterburgwal en aanliggende stegen (Wallen) en de Oude Nieuwstraat en omgeving (Singelgebied) hun prostitutiebestemming. Op plekken als het Oudekerksplein en de Geldersekade verdwijnt die.

Het wijzigen van het bestemmingsplan is onderdeel van het project 1012, waarmee de gemeente de oude binnenstad wil transformeren. Zo wil zij onder meer het aantal bordeelramen en coffeeshops terugdringen. Een van de doelen hiervan is het tegengaan van zaken als witwassen en vrouwenhandel.

Wallen krijgen nieuw bestemmingsplan
Wallen krijgen nieuw bestemmingsplan (Foto: ANP)

Cybercrime nu ook meldpunt voor kindersekstoerisme

Kindersekstoerisme kan sinds deze week bij het Meldpunt Cybercrime (MCC) worden gemeld. Eerder was het al mogelijk om de politie via deze site in te lichten over terreur en kinderporno.

Seksueel misbruik van minderjarigen is strafbaar in Nederland, ook als dit in het buitenland gebeurt. Tips over dergelijk misbruik kunnen gaan over personen die in het buitenland minderjarigen hebben misbruikt, maar ook over websites die reizen voor kindersekstoerisme aanbieden.

Vooral in landen als Thailand, Brazilië, Cambodja, Gambia, Indonesië en de Filipijnen komt kindersekstoerisme voor. Personen die zich hier schuldig aan maken worden in het land waarin ze zich hebben misdragen vervolgd.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) beheert het meldpunt en wil hiermee een centraal punt creëren waar tips over internetmisbruik binnenkomen. Meldpuntcybercrime.nl werd in 2007 in het leven geroepen en heeft in drie jaar 419 meldingen van kinderporno en 119 meldingen van terreur binnengekregen. Het MCC is slechts bedoeld als meldpunt, aangifte kan alleen bij de plaatselijke politie worden gedaan.


MCC open voor melding van kindersekstoerisme (Foto: Novum)

DVD: Hot Tub Time Machine

Wat als je de kans krijgt om je jeugdjaren weer opnieuw te mogen doen? Zou je het dan net zo doen of zou je het iets anders doen, zodat de toekomst iets positiever voor je wordt? Die kans krijgen John Cusack (2012), Clark Duke (Sex Drive), Craig Robinson (Zack & Miri Make a Porno) en Rob Corddy (What Happens in Vegas) in Hot Tub Time Machine. Zij reizen door de tijd met behulp van een bubbelbad.

Jochie verkwist 1000 pond op Xbox Live

Een 11-jarig jongetje heeft 1000 pond verkwist op Xbox Live. De moeder van het jongetje had haar creditcardsgegevens uitgeleend zodat het jongetje een Gold-abonnement kon aansluiten. Toen bleek dat het jongetje wat meer had uitgegeven dan het Gold-pakket, moest er een schuldige komen. Wie? Microsoft natuurlijk.

"It is ridiculous to allow someone of his age to make payments without any checks being done. When he is in gaming mode he can't be thinking about the money. You can't put all that responsibility on a young boy. It is impossible to monitor everything your children do. These companies should take some responsibility. They take advantage of vulnerable people."

Volgens de moeder is het jongetje niks te verwijten. Echter, je moet bij elke aankoop een bevestiging doorvoeren. Voordat je 1000 pond er doorheen gejaagd heb, ben je wel even verder. Het jongetje wordt in ieder geval niet gestraft, want 'hij heeft al genoeg geleden'. Microsoft heeft echter gewezen op de parental controls van de Xbox. Wat er verder gaat gebeuren is nog onbekend.

xboxliv

Vitesse zeer ontstemd over uitspraken Pot

Vitesse is niet blij met de uitspraken van Cor Pot. De bondscoach van Jong Oranje uitte kritiek op het beleid dat wordt gevoerd bij Vitesse.

Davy Pröpper komt bij Vitesse niet aan spelen toe. Pot haalde hem desondanks bij de selectie van Jong Oranje. "Dit is een beetje een protest naar Vitesse toe", zei Pot tegen De Telegraaf. Daarnaast gaf Pot aan dat hij Pröpper heeft gezegd goed na te denken over een eventueel nieuw contract.

De Pers vroeg om een reactie bij technisch directeur Ted van Leeuwen. "We zijn daar zeer ontstemd over", zegt Van Leeuwen. "We vinden het zeer ongepast dat een bondscoach zich met het beleid van een club bemoeit en indirect ook daarmee de opstelling van de ploeg beïnvloedt. Je zou ook kunnen zeggen dat Pot aan Davy het advies geeft om niet bij te tekenen bij Vitesse. Dat kan natuurlijk niet."

Onder trainer Albert Ferrer komt Pröpper amper aan spelen toe. Door de komst van enkele spelers uit het netwerk van Merab Jordania is de middenvelder op het zijspoor beland. Afgelopen transferperiode kon hij de overstap maken naar Ajax, maar daar werkte Vitesse niet aan mee.

Huta Galung: "Het moet nu gebeuren"

Jesse Huta Galung strandde gisteren al in de eerste ronde van de ABN AMRO World Tennis Tournament. De Nederlander ging met 4-6 en 4-6 onderuit tegen de Oostenrijker Jürgen Melzer. Toch kon hij niet ontevreden zijn, want het krachtsverschil was niet groot.

Huta Galung kreeg een wildcard voor het evenement en had met de nummer elf van de wereld een sterke tegenstander geloot. "Ik serveerde drie games slecht en die werden meteen afgestraft. Ik was ook sommige momenten niet helemaal scherp waardoor ik fouten maakte. Tegen deze jongens kun je een slechte game niet meer rechtbreien, dat is het verschil. Maar ik speelde niet minder, hij sloeg mij niet weg"

De Nederlander is in het afgelopen jaar stappen gaan maken in het tennis en staat nu 112e op de wereldranglijst. "Het heeft allemaal met geloof te maken. Nu geloof ik er in, ik speel goed. De goede lijn ga ik doortrekken, daar geloof ik heilig in. Op Roland Garros wil ik in de top honderd staan," zei de 25-jarige speler die beseft dat de tijd nu gaat dringen. "Ik ga niet op mijn 27ste nog futures spelen. Dus nu moet het gebeuren."

Provinciebestuurders bedreigd om afschieten ganzen

De Noord-Hollandse provinciebestuurder Jaap Bond (CDA) en zijn voorganger Peter Visser (PvdA) zijn de afgelopen jaren veelvuldig bedreigd, omdat ze vergunningen hebben verleend om ganzen af te schieten. Dat zeggen zij dinsdag in het Noord-Hollands Dagblad.

Bond rept van honderden hatemails per jaar. Nu de provincie Noord-Holland van plan is ook damherten af te schieten, is het aantal bedreigingen toegenomen. "Soms schrijven ze: 'In plaats van die herten moesten ze jou afschieten'. Dan ga je wat mij betreft over een grens."

De dreigementen komen vooral per e-mail binnen. "Maar ik heb ook rouwkaarten gehad en aankondigingen van mijn eigen begrafenis", zegt Visser.

Noord-Holland geeft toestemming om ganzen af te schieten vanwege de schade die ze aanrichten op boerenland en omdat ze gevaar kunnen opleveren voor vliegtuigen op Schiphol. Damherten moeten volgens de provincie worden afgeschoten omdat die dieren ook schade veroorzaken en bovendien gevaar opleveren voor het verkeer.


Provinciebestuurders bedreigd om afschieten ganzen (Foto: Novum)

Orgaandonorsysteem blijft ongewijzigd

Het huidige donorregistratiesysteem blijft ongewijzigd. Dat heeft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) besloten, schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een ander registratiesysteem leidt niet tot meer orgaandonoren, zo blijkt volgens de bewindsvrouw uit onderzoek. Dan gaat het om het zogeheten actieve donorregistratiesysteem, waarbij mensen automatisch worden geregistreerd als donor tenzij ze hiertegen bezwaar maken.

Niet alleen leidt dit systeem niet tot meer donoren, het is ook een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht, vindt Schippers. "Die inbreuk is alleen te rechtvaardigen als het een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert."

De bewindvrouw is wel hoopvol voor de rol die ziekenhuizen kunnen spelen bij het vinden van meer donoren. Als orgaandonatie topprioriteit krijgt en alle zorgverleners zich hiervoor inzetten, kan het aantal orgaantransplantaties 'structureel hoger' worden.

Ook wordt de huidige campagne 'Nederland zegt Ja' voortgezet wegens succes. In 2010 lieten bijna 233.000 mensen zich opnemen in het donorregister. In totaal zijn 5,5 miljoen mensen geregistreerd.

'Contador vier keer positief in Tour'

Tijdens de Tour de France van 2010 is de Spaanse wielrenner Alberto Contador maar liefst vier keer positief bevonden op het gebruik van clenbuterol. De Spaanse krant Marca meldt dit vandaag.

Het medium heeft papieren van de Spaanse wielerbond RFEC. De bond heeft een schorsing van een jaar voorgesteld voor de Spanjaard. Tegen dit voorstel is Contador in beroep gegaan. Marca meldt dat niet alleen op de tweede rustdag doping is gevonden, maar in de drie dagen die daarop volgden zouden er sporen van verboden middelen gevonden zijn bij Contador. 

Glock wil snel punten pakken in 2011

Gisteren presenteerde Virgin Racing de Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 in Londen. Coureur Timo Glock wil met de MVR-02 snel punten pakken, maar weet dat het een moeilijke opgave zal worden. Hij zal donderdag in Jerez als eerste met de bolide gaan rijden.

"Het is erg speciaal om bij de tweede presentatie van dit team te zijn. We hebben er heel hard voor gewerkt. Ik kan niet wachten om de MVR-02 te besturen tijdens de testsessie in Jerez. Het zal interessant zijn om met de nieuwe Pirelli-banden te rijden, nadat we er vorig jaar in Abu Dhabi en vorige week in Valencia al mee hebben getest," zei Glock gisteren in Londen.

"We willen in de eerste races al punten pakken. We werken beter, dus het zou moeten lukken. We moeten echter ook realistisch blijven. Vorig jaar kwamen we drie tot vier seconden te kort, en dat werk je niet in een winter weg. We hebben dus nog zeker wat werk te doen."

Rampenzenders komen internetcapaciteit tekort

Regionale omroepen komen bij rampen vaker internetcapaciteit tekort. Om te voorkomen dat websites van regionale omroepen overbelast raken bij calamiteiten, proberen de rampenzenders gezamenlijk hun capaciteit op internet te vergroten.

Dit zei directeur Gerard Schuiteman van de koepelorganisatie ROOS (Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) maandag. Naar aanleiding van de chemiebrand in Moerdijk onderzoeken regionale omroepen de mogelijkheden om bij elkaar extra internetcapaciteit te lenen als zich een ramp voordoet. "Omroep Brabant kan dan bij overbelasting van de website bijvoorbeeld aankloppen bij RTV Utrecht als die capaciteit over heeft. Dat klinkt logisch, maar is technisch wel erg complex", zegt Schuiteman.

Wettelijk is alleen de regionale radio aangewezen als rampenzender.

Man fapt op cheerleaders

De 45-jarige Amerikaan Richard Molett is opgepakt wegens openbare zedenschennis en dronkenschap en trespassing, nadat getuigen zagen hoe de man zijn penis tevoorschijn toverde tijdens America's Best Championships Cheer & Dance Competitions van de cheerleaders in het Kentucky Fair & Expo Center in Kentucky.

De terloops opgesnorde beveiligers konden de fappende man niet te pakken krijgen. De politie moest eraan te pas komen om de dronken Amerikaan op andere gedachten te brengen.

Nadat de man was gearresteerd bleek bovendien dat de man geen kaartje had gekocht om van de voorstelling te genieten. Ook had hij 'een natte plek' op zijn broek.

Ajax wil Eredivisie niet subsidiŽren

Ajax weigert om de Eredivisie nog langer te subsidiëren. Volgens de algemeen directeur bij de Amsterdammers Rik van den Boog wil zijn club niet langer topbedragen gaan betalen voor binnenlandse transfers, omdat Ajax via andere kanalen al de teams sponsort.

Van den Boog is er trots op dat hij voor Suárez in ieder geval een hoog bedrag uit het vuur sleepte. "Wel apart hoe dat ging. Liverpool kwam in eerste instantie met twaalf miljoen euro, omdat er hier in Nederland mensen hadden geroepen dat Luis voor vijftien miljoen euro weg kon," zei hij tegen NUsport.

"Wij zeiden: 'Ha, voor dat geld blijft hij lekker bij ons. 'Kom nou toch, zeiden zij, heel Nederland roept dat er een strik omheen mag als iemand vijftien miljoen biedt. Cut the crap en verkoop 'm aan ons.' We bleven onze poot stijf houden. Konden ze niet geloven. Uiteindelijk hebben ze zich laten verleiden tot dat bizarre bedrag."

Van het bedrag van 26,5 miljoen werd uiteindelijk niets uitgegeven, omdat de transfer van Bas Dost op het laatste moment afketste. "Wij kunnen niet doorgaan met het subsidiëren van de Eredivisie. Wij betalen al meer dan de rest," ging Van den Boog verder. "Een percentage van alle inkomsten gaat naar de KNVB. Dat is bij ons twee miljoen euro, terwijl ADO Den Haag misschien een ton betaalt. De tv-gelden worden keurig verdeeld over alle clubs terwijl er veel meer mensen naar Ajax kijken dan naar de meeste andere clubs."

"De derde wijze waarop wij extra betaalden gebeurde doordat een dikke transfer van ons doorstroomde naar de andere clubs. 'Hé Ajax komt langs, we vragen even zeven, acht miljoen.' Daar komt dus een knip in. Dat doen we niet meer. Dan krijgen die andere clubs een probleem met hun begroting, dus ik hoop dat ze nu normale prijzen gaan vragen. Zo niet, nou ja dan halen wij onze nieuwe spelers uit andere landen."

Iran: Nederland steunt terroristen

Nederland steunt terroristen die verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan twaalfduizend mensen en maakt een mensenrechtenkwestie van een onverdedigbare drugszaak. Dit zei dinsdag woordvoerder Ramin Mehmanparast van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder bekritiseerde Nederland in het kader van de diplomatieke onenigheid over de executie eind januari van de Nederlandse Zahra Bahrami. De 46-jarige vrouw van Iraanse komaf is in Iran wegens drugssmokkel geëxecuteerd. Het vonnis werd zonder aankondiging voltrokken en het stoffelijk overschot werd niet aan nabestaanden overgedragen.

Mehmanparast doelde op groepen die gewapenderhand het Iraanse regime willen omverwerpen. Zo stelt Teheran dat de leden van de radicale groep Mujahedin-e-Khalq terroristen zijn. Veel leden wonen in West-Europa.

Nederland steunt terroristen volgens Iran
Nederland steunt terroristen volgens Iran (Foto: ANP)

'Online gamer geen nerd maar hunk'

Het stereotype beeld over gamers is achterhaald. Gamers zijn geen eenzame nerds, maar aantrekkelijk, gezond, begaan en populair bij het andere geslacht. Daarnaast ziet de helft van de gamers zijn vrienden maandelijks en een derde zelfs dagelijks.

Dat beweert althans gamebedrijf Bigpoint naar aanleiding van een onderzoek onder 6663 online gamers naar hun gamegedrag en dagelijks leven.

Volgens het onderzoek is het beeld van de eenzame gamer achterhaald. "Uit ons onderzoek komt naar voren dat online gamers aantrekkelijke personen zijn met een gezonde en sociale levensstijl", laat een woordvoerder weten. Gamers zijn volgens het onderzoek verder niet alleen sociaal op het internet, maar houden ook 'echte' vriendschappen over aan het online gamen.

Uit het onderzoek blijkt dat 28 procent van de ondervraagden vrienden heeft ontmoet via internet.


'Online gamer geen nerd maar hunk' (Foto: Novum)

Wielrenners dreigen WK te boycotten

Er bestaat een kans dat dit jaar het WK wielrennen op de weg geen doorgang zal vinden. De renners zijn het eenzijdig opleggen van regels door het UCI zat en dreigen nu met een boycot van de wedstrijd. Volgende week zullen de partijen in Oman om de tafel gaan zitten.

De renners eisen van het UCI dat ze een volledig gesprekspartner worden en dreigen naast het boycotten van het WK ook om de licentiefee niet te betalen. Onderdeel van de kwestie is het verbod op de oortjes dat voor kleinere koersen is ingesteld. Uit respect voor de organisatoren van de rondes van Qatar en Mallorca zijn de coureurs gisteren toch van start gegaan.

Mocht het overleg in Oman met UCI-voorzitter Pat McQuaid tot niets leiden dan lijkt het er op dat de topwielrenners niet meer vrijgegeven worden voor het WK en het UCI met een strop van enkele miljoenen kan komen te zitten. Ook het niet afdragen van de licentiefees kan een dergelijk bedrag kosten.

'Bergkamp assistent De Boer bij Ajax'

Dennis Bergkamp wordt volgend seizoen vrijwel zeker assistent van Frank de Boer bij het eerste van Ajax. Dat laat Ronald de Boer weten aan de Arabische krant Sport360. Bergkamp volgde onlangs Frank de Boer op als trainer van de A1. Eerder had de oud-topspits in Amsterdam de D2 onder zijn hoede.

Bergkamp moet op de bank de plaats in gaan nemen van Danny Blind, die dan volledig aan de slag kan gaan als technisch directeur. "Dennis maakt het seizoen samen met Fred Grim nog af bij de A1. Daarna voegt hij zich zo goed als zeker als assistent bij het eerste", zegt Ronald, die op zijn beurt de functie van Bergkamp bij de A1 zou overnemen.

Zenit moet spelers lenen voor wedstrijd

Zenit Sint-Petersburg heeft om het oefenduel tegen Sparta Praag in Spanje morgen doorgang te laten vinden spelers moeten lenen. De Russische ploeg van coach Luciano Spalletti zag zoveel internationals vertrekken dat er geen elftal meer op de been te brengen was.

Om het duel in Marbella toch doorgang te laten vinden zijn er enkele spelers van het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv geleend. Deze ploeg doet samen met Zenit en Sparta Praag mee aan de Marbella Cup. Afgelopen donderdag speelden Nenad Lukic, Martin Kavdanski, Plamen Kratsjoenov, Dani Kiki en Dragi Kotsev nog tegen Zenit, maar nu gaan ze eenmalig het shirt van de Russische club dragen.

Aantal faillissementen nog steeds hoog

In 2010 zijn 9.620 faillissementen uitgesproken van bedrijven en natuurlijke personen. Dat is 9 procent minder dan in 2009. Het aantal bedrijfsfaillissementen kwam het afgelopen jaar uit op 6.300. Dat is weliswaar 10 procent minder dan in 2009, maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag nog altijd een van het hoogste aantallen bedrijfsfaillissementen ooit in een jaar.

In de bouw en de horeca nam het aantal bedrijven dat over de kop ging verder toe, met respectievelijk 20 en 7 procent. In alle andere sectoren daalde het aantal bedrijven dat de deuren noodgedwongen moest sluiten. Ondanks een sterke daling, was de zakelijke dienstverlening nog altijd de bedrijfstak met de meeste faillissementen.

Aantal faillissementen nog steeds hoog
Aantal faillissementen nog steeds hoog (Foto: ANP)

Man gedood door gewapende haan

In de Amerikaanse plaats Tulare, in de staat Californië, is een man overleden aan de gevolgen van een snijwond. De man liep de wond op toen de politie een inval deed bij een hanengevecht, zo meldt Fox News.

Bij de commotie die ontstond bij de inval werd de 35-jarige Jose Luis Ochoa in zijn rechterkuit gesneden door de haan, die voor het gevecht was bewapend met messen die aan zijn pootjes waren bevestigd.

Ochoa werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, maar doktoren konden niet voorkomen dat de man doodbloedde.

Uncharted 3 krijgt briljante vuureffecten

Naughty Dog heeft in de eerste twee delen van Uncharted al laten zien dat ze schitterende effecten kunnen creëren voor sneeuw, water en ijs. Voor het derde deel hebben ze een nieuw doel gesteld; nieuwe effecten toevoegen voor vuur. Ze willen vuur maken dat een gebouw langzaam doet verassen.

"We're always on the lookout for new technical challenges and we're really happy with what we're achieving with our fire effects. It's not just a static asset - the fire deteriorates the wood realistically and there are blowback effects, like you would expect. The smoke is looking much better this time around."

We hebben al in trailers gezien dat vuur een rol zal spelen in de nieuwe game. Volgens een medewerker van Naughty Dog zal je in een level kunnen stilstaan en zien hoe het gebouw langzaam opgeslokt wordt door het vuur. Wel snel doorlopen, want anders word je zelf opgeslokt en dan is het Game Over. Verder willen ze zuurstof gaan gebruiken om het pad van het vuur te bepalen. Als er ergens een grote hoeveelheid zuurstof is, zal het vuur langzaam daarheen verschuiven. Of de zuurstof ook invloed op je protagonist heeft, is niet bekend.

"You could sit down and watch the chateau burn around you, if you sit there long enough. However, we want the player to proceed through the game at a decent pace so that's not going to happen. Even in the demo, you can see beams deteriorating as they burn, and you can even take cover behind them when they give way and fall to the floor, only for that cover to disappear when the beam has burned away completely.

Procedural fire is a pretty difficult technical challenge, especially on top of everything else you're trying to get in the game, but it produces some brilliant effects, like the corners of the wallpaper starting to roll and then igniting, and then the embers flickering in the air.

Essentially, we're programming oxygen and then having the fire follow it around the environment."

Uncharted 3: Drake's Deception zal uitkomen op 4 november voor de PlayStation 3.

uc3

Toyota ziet winst bijna halveren

De Japanse autofabrikant Toyota heeft de winst in het afgelopen kwartaal met bijna de helft zien dalen door tegenvallende verkopen op de thuismarkt en de dure yen. Desondanks heeft het concern zijn winstverwachting voor heel het boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar boven bijgesteld.

Toyota voorziet nu dat de operationele winst dit jaar uitkomt op 550 miljard yen (4,9 miljard euro). Eerder ging de grootste autoproducent ter wereld uit van een winst van 380 miljard yen. Ook de verwachting voor de wereldwijde autoverkopen werd licht opgeschroefd. Toyota verwacht dat de totale verkopen uitkomen op 7,48 miljoen, vergeleken met een eerdere verwachting van 7,41 miljoen.

Toyota ziet winst bijna halveren
Toyota ziet winst bijna halveren (Foto: ANP)

Nieuwjaar in Beijing: 194 brandjes

Het afsteken van vuurwerk tijdens de viering van Chinees nieuwjaar heeft in de Chinese hoofdstad Beijing tot 194 brandjes geleid, tweemaal zo veel als vorig jaar. Zeker 388 mensen liepen door het vuurwerk verwondingen op. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag.

Het afsteken van vuurwerk tijdens Chinees nieuwjaar is een traditie waarbij jaarlijks veel gewonden vallen en vaak brand ontstaat. De grootste brand vond dit jaar plaats in het noordoosten van het land, waar een vijfsterrenhotel in vlammen opging.

In Beijing waren dit jaar 840 duizend agenten en burgerwachten op de been om vuurwerkrampen te voorkomen.


Nieuwjaar in Beijing: 194 brandjes (Foto: Novum)

[Upd] Grootschalige tentamenfraude Inholland

Studenten van de hogeschool Inholland in Diemen hebben op grote schaal gefraudeerd met tentamens. Een schoonmaker had de toetsen voor het afnemen van het tentamen doorgespeeld aan studenten, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van correspondentie tussen verontwaardigde studenten en de examencommissie.

Studenten van alle leerjaren hebben volgens de krant meegedaan aan de fraude. Die zou zijn begonnen in een klas waar een van de studenten op goede voet stond met een schoonmaker. Aanvankelijk werden de tentamens verspreid onder een kleine groep vrienden. Later werden ze echter doorverkocht aan studenten van alle jaren.

Het vertrouwen van de leraren in de leerlingen heeft een 'enorme deuk' opgelopen, schrijft de examencommissie volgens de Volkskrant. Sommige docenten zouden er letterlijk ziek van zijn dat studenten zo ver gaan om een voldoende te halen.

De hogeschool stelt dat alleen bij recent afgenomen tentamens is gefraudeerd. Een student stelt echter dat de fraude al een halfjaar gaande was. "Ik stap over naar een andere hogeschool, want mijn Inholland-diploma is straks niets meer waard."

Update 09.58 uur
Inholland heeft aangifte gedaan van de diefstal. Bij de afgelopen tentamenperiode, vorige maand, zijn acht tentamens gestolen. De hogeschool heeft alle voldoendes ongeldig verklaard, zo heeft een woordvoerder dinsdag laten weten naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Het gaat om tentamens in de financiële vakken en spelling van de vestiging in Diemen. "Het is heel zuur voor de studenten die wél met hard studeren een voldoende hebben gehaald, maar alle tentamens met een voldoende moeten herkanst worden", aldus de woordvoerder. Ongeveer honderd studenten moeten hun tentamen opnieuw doen.

Meer ruimte om student te weigeren

Hogescholen en universiteiten krijgen meer ruimte om leerlingen te weigeren. Universiteiten mogen studenten met een hbo-propedeuse weigeren en hogescholen mogen groepen mbo'ers weigeren. Voorwaarde is wel dat de geweigerde studenten altijd ergens kunnen doorstromen.

Dat staat in een kabinetsreactie die staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat om een reactie op het rapport van de commissie-Veerman over de toekomst van het hoger onderwijs.

Het kabinet verwacht van instellingen dat zij zich meer van elkaar gaan onderscheiden. Zo zouden universiteiten zich moeten specialiseren in een bepaald gebied, waar ze ook hun onderwijs op laten aansluiten.

Sommige hogescholen zouden zich moeten richten op bacheloropleidingen, terwijl andere zich meer richten op een combinatie van bacheloropleidingen, hbo-masters en praktijkgericht onderzoek.

De bedoeling is dat de student hierdoor meer keus krijgt. Het betekent volgens Zijlstra wel dat instellingen opleidingen en vakgebieden moeten afstoten.

Grolsch stopt met thuistap Cheersch

Bierbrouwer Grolsch stopt na drie jaar met zijn thuistapsysteem Cheersch omdat er te weinig belangstelling voor is. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

De markt van het thuistappen in Nederland staat volgens Grolsch behoorlijk onder druk en de brouwer ziet onvoldoende toekomstperspectief voor Cheersch om er verder in te investeren. "Het volume van Cheersch is de afgelopen periode helaas onder de maat gebleken en ook de verwachte groei blijft uit. Dit maakt het voor Grolsch onvoldoende interessant om door te gaan met Cheersch", aldus de onderneming.

Voor mensen die toch nog thuis een biertje willen tappen blijft de Perfect Draft als thuistapsysteem verkrijgbaar.

Grolsch stopt met thuistap Cheersch
Grolsch stopt met thuistap Cheersch (Foto: ANP)

Kijkcijfers Super Bowl breken record

De jaarlijkse finale van de competitie van het American football, bijgenaamd de Super Bowl, heeft zondag een recordaantal kijkers getrokken. De televisiezender die de wedstrijd uitzond, Fox, maakte maandag (plaatselijke tijd) in Detroit bekend dat er 111 miljoen kijkers waren. Dat zijn er 4,5 miljoen meer dan vorig jaar.

De wedstrijd die de Green Bay Packers wonnen van de Pittsburgh Steelers is volgens Fox het best bekeken programma in de VS in zeker twintig jaar tijd.

Vorig jaar keken 106,5 miljoen naar de Super Bowl. Dat waren een half miljoen kijkers meer dan de 106 miljoen Amerikanen die in 1983 afstemden op de laatste aflevering van de comedy 'M*A*S*H' (Mobile Army Surgical Hospital). Die serie was in 1972 van start gegaan.

Kijkcijfer'Super Bowl' breekt record
Kijkcijfers Super Bowl breken record (Foto: ANP)

Boze moslims IndonesiŽ koelen woede op kerken

Honderden conservatieve moslims hebben dinsdag op het Indonesische eiland Java een rechtbank bestormd en twee kerken in brand gestoken. De moslims waren verontwaardigd over de in hun ogen te lichte straf voor een wegens blasfemie veroordeelde christen.

De 58-jarige Antonius Richmond Bawengan werd door de rechtbank in Temanggung schuldig bevonden aan het verspreiden van boeken en pamfletten, waarin 'islamhaat wordt verspreid'. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor godslastering.

Dat was niet naar de zin van conservatieve moslims, die eisten dat de man de doodstraf kreeg. De oproerpolitie moest eraan te pas komen om de boze menigte uiteen te jagen.

Twente voorlopig nog zonder Tiendalli

Dwight Tiendalli komt voorlopig niet in actie voor FC Twente. De verdediger kampt met een vervelende knieblessure. Daardoor moest Tiendalli de wedstrijd van afgelopen zondag tegen FC Utrecht al laten schieten. De regerend landskampioen kwam in de Domstad niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Tiendalli had al eerder te maken met een knieblessure. Ook in januari tijdens het oefenduel met TSG 1899 Hoffenheim raakte de linksback geblesseerd aan zijn knie. Een MRI-scan moet meer duidelijkheid geven voor Tiendalli. Dat meldt Voetbal International.

Trainer Michel Preud'homme kan wel weer een beroep doen op Oguchi Onyewu. De Amerikaan had griep en ontbrak daardoor in de selectie voor het duel met Utrecht. Twente speelt zaterdag tegen Vitesse.

Voorlopig geen officiŽle functie Cruijff bij Ajax

Johan Cruijff gaat voorlopig geen officiële functie bekleden binnen Ajax. Maandagavond kwamen de clubleiding en de ledenraad van Ajax bij elkaar. Cruijff zou een technische functie moeten gaan innemen bij de Amsterdamse club, maar de clubleiding en de ledenraad kwamen gisteren niet tot een akkoord over het voornemen van drie platforms om zodoende technische zaken, financiën en de organisatie te toetsen. Later deze week gaat de ledenraad opnieuw om de tafel met de clubleiding.

Eind vorig jaar uitte Cruijff felle kritiek in zijn columns in De Telegraaf over Ajax. Dit leidde tot het vertrek van Martin Jol, het aanstellen van Frank de Boer als hoofdtrainer en meer oud-spelers in de ledenraad. Onder leiding van Keje Molenaar namen voormalige Ajacieden plaats in de ledenraad om zodoende meer 'knowhow' te brengen.

Of Cruijff zelf een officiële functie zal gaan bekleden binnen de Amsterdamse club is nog even afwachten. Het is onduidelijk op welke dag de ledenraad en de clubleiding weer met elkaar gaan praten.

Vier verdachten vast in grote drugszaak

Bij een grote drugsactie van de Nederlandse en Belgische politie in Noord-Brabant zijn dinsdagochtend vier verdachten aangehouden. Ze worden verdacht van productie van en handel in synthetische drugs en het witwassen van crimineel geld. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De verdachten zijn opgepakt bij invallen in woningen in Oss, Waalwijk en Eindhoven. In totaal werden 23 Nederlandse en Belgische panden doorzocht.

De Nederlandse en Belgische politie zijn al anderhalf jaar bezig met de grote drugszaak. 50 Belgische en 150 Nederlandse rechercheurs werken aan de zaak. Er zijn al tientallen kilo's amfetamine in beslag genomen.

De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

[NHL] Blackhawks blijven stroef draaien

De verdedigend Stanley Cup-kampioenen, de Chicago Blackhawks, blijven dit jaar stroef draaien in de NHL. Dit keer werd er met 3-1 verloren van de Calgary Flames, die met deze overwinning de achtste plaats in de conference pakken. Deze plaats geeft aan het einde van het seizoen recht op een playoffplaats. De Blackhawks staan vooralsnog op de elfde plaats.

Mikael Backlund opende voor de thuisploeg de score met een backhand-schot. Het enige dat de Flames zichzelf mochten verwijten is dat ze niet verder voorstonden aan het einde van de periode gezien het feit dat de Blackhawks slechts drie schoten op doel wisten te produceren. Het duurde tot de tweede periode voordat de Blackhawks iets terugdeden. Patrick Kane zette de de ploeg uit Chicago op gelijke hoogte.

Curtis Glencross wist uiteindelijk in de derde periode de winnende treffer te maken. Na een knappe pass van Olli Jokinen kon hij alleen op het doel afschaatsen en oog in oog met goalie Cory Crawford faalde hij niet. De treffer van Rene Bourque in het lege net was alleen voor de statistieken nog van belang.

De Flames hebben nu, na een matige seizoensstart, uit de laatste acht wedstrijden punten gehaald. Zeven van die wedstrijden wonnen zij zelfs.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Calgary Flames Chicago Blackhawks 3-1
Toronto Maple Leafs Atlanta Thrashers 5-4
Detroit Red Wings New York Rangers 3-2
Nashville Predators Edmonton Oilers 0-4
Phoenix Coyotes Colorado Avalanche 3-0
Vancouver Canucks Ottawa Senators 4-2

WikiLeaks: Vicepresident Egypte favoriet IsraŽl

Omar Suleiman, die onlangs werd aangesteld als vicepresident van Egypte, geniet in Israël al lang de voorkeur om de Egyptische president Hosni Mubarak op te volgen. Dat blijkt uit geheime Amerikaanse diplomatieke telegrammen, waarover de Britse krant Daily Telegraph maandag berichtte.

In een door WikiLeaks vrijgegeven telegram uit augustus 2008 zegt een adviseur van het Israëlische ministerie van Defensie tegen Amerikaanse diplomaten dat de Israëliërs denken dat Suleiman 'minstens interimpresident' wordt als Mubarak 'overlijdt of wordt uitgeschakeld'.

De Amerikaanse diplomaat Luis Moreno schreef dat 'er geen twijfel over mogelijk is dat Israël het liefste ziet' dat Suleiman Mubarak opvolgt.

Een delegatie van het Israëlische ministerie van Defensie was, in de woorden van adviseur David Hacham, 'geschokt door de verouderde verschijning van Mubarak en zijn onduidelijke uitspraak', toen zij hem in Egypte ontmoette. "Hacham was echter vol lof over Soliman", aldus het telegram. In sommige diplomatieke berichten wordt de naam van Suleiman als Soliman geschreven.

Volgens het telegram sprak Hacham soms diverse malen per dag met de plaatsvervanger van Suleiman.


WikiLeaks: Vicepresident Egypte favoriet Israël (Foto: Novum)

Harmonix moet mensen ontslaan

De developer van de Rock Band-reeks, Harmonix, heeft 15% van hun personeel moeten ontslaan. Vorige maand kwam Harmonix nog in het nieuws doordat ze zichzelf uitgekocht hadden voor de mooie prijs van $50. Kennelijk kwamen daar zoveel schulden bij dat ze genoodzaakt zijn deel van hun personeel de straat uit te sturen.

"Harmonix is restructuring our organisation to bring it into alignment with our current product development plans. Unfortunately, this means reducing the number of full-time staff. We sincerely appreciate the work of each and every one of these employees. Harmonix is working to ensure that those affected are well taken care of as we make this change."

Bronnen dichtbij Harmonix hebben verteld dat de geplande DLC geen schade zal oplopen door de ontslagen. Of de niet-geplande DLC wordt beïnvloed, is niet bekendgemaakt. 

harmonix

[NBA] Boston onderuit tegen Charlotte

Dallas Mavericks heeft in de NBA de achtste zege op rij geboekt. De ploeg uit Texas versloeg Cleveland Cavaliers met 99-96. Jason Terry was de topschutter bij de Mavericks met 23 punten. Voor de Cavaliers was het de 25e nederlaag op rij in dit seizoen.

De koploper in de Eastern Conference, Boston Celtics, verloor met 94-89 van Charlotte Bobcats. Charlotte speelde het grootste gedeelte van de wedstrijd zonder topscorer Stephen Jackson. Jackson moest met vijf fouten, onder meer voor protesteren, naar de kant. Gerard Wallace was bij Charlotte goed voor negentien punten inclusief vrije worpen waarmee hij met nog drie seconden op de klok de winst veilig wist te stellen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Boston 94-89
New Orleans Minnesota 92-101
Memphis LA Lakers 84-93
Dallas Cleveland 99-96
Denver Houston 103-108
Portland Chicago 109-103
Sacramento Utah 104-107
Golden State Phoenix 92-104

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de politie die de weg kwijt is.

In Amsterdam-West gaat de politie sollicitatie geven aan straatcrimineeltjes. Het is overigens niet de bedoeling, dat de boefjes vervolgens bij de sterke arm zelf solliciteren. De reden van deze cursus is dat de politie “contact met deze jongeren wil houden”.

Sneijder en Bonevacia verlengen bij Ajax

Ajax is erin geslaagd om Rodney Sneijder en Roly Bonevacia langer vast te leggen. De twee talenten hadden een aflopend contract in Amsterdam. De twee middenvelders hebben nu bijgetekend tot de zomer van 2013. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Sneijder moet nog wachten op zijn debuut in de hoofdmacht, Bonevacia niet meer.

Laatstgenoemde maakte eerder dit seizoen zijn debuut onder Martin Jol. Aan het begin van het seizoen haalde Jol hem bij de wedstrijdselectie en liet hem op 14 augustus 2010 spelen tegen Vitesse (4-2) winst. Onder Frank de Boer is hij nog niet aan spelen toegekomen.

Sneijder (19) moet nog wachten op zijn debuut. Door de transfer van Urby Emanuelson naar AC Milan haalde De Boer het broertje van Wesley Sneijder bij de wedstrijdselectie voor het uitduel met FC Utrecht (3-0 verlies). Tijdens dit duel zat hij negentig minuten op de bank.

Box Office USA

Zoals gisteren al te lezen was, was het een slecht weekend in de Verenigde Staten. Met een totale omzet van $ 73,4 miljoen was dit het slechtste weekend van het jaar. Ook ten opzichte van vorig jaar, waar er maar één slechter weekend was, het weekend van 10-12 september waar toen slechts $ 65,8 miljoen werd opgehaald.

Twee nieuwe releases bezitten in ieder geval de hoogste plaatsen.  The Roommate en Sanctum bezetten de eerste twee plaatsen.

Van alle films in de top tien moest The Rite het meeste inleveren, namelijk een procentueel verschil van -62,2% ten opzichte van vorig weekend waar deze film nog eerste stond. The King's Speech heeft het op deze manier gezien (-30.3%) het beste gedaan en is ook de enige film die een plekje stijgt.

De release van Cold Weather deed het gemiddeld gezien het beste afgelopen weekend, maar moet tevreden zijn met een 57e plaats. De film draaide op slechts één scherm en haalde een totaal bedrag van $ 14.513 op. De film Salvation Poem zou zo op de tweede plaats zijn gekomen met $ 9.138 gemiddeld, maar blijft met vier schermen op de 44e plaats steken. Derde in de lijst met gemiddelden zou Kaboom, met twee schermen op de 54e plaats, zijn met $ 8.129.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 The Roommate $ 15 mil. 2.534 $ 5,921 $ 15 mil.
2 Sanctum $ 9,4 mil. 2.787 $ 3.390 $ 9,5 mil.
3 No Strings Attached $ 8 mil. 3.050 $ 2.625 $ 51,4 mil.
4 The King's Speech $ 7,7 mil. 2.584 $ 2.985 $ 83,5 mil.
5 The Green Hornet $ 6 mil. 3.033 $ 1.967 $ 87,1 mil.
6 The Rite $ 5,6 mil. 2.985 $ 1.872 $ 23,7 mil.
7 The Mechanic $ 5,3 mil. 2.704 $ 1.958 $ 20 mil.
8 True Grit $ 4,6 mil. 2.902 $ 1.599 $ 154,9 mil.
9 Black Swan $ 3,4 mil. 1.977 $ 1.707 $ 95,7 mil.
10 The Dilemma $ 3,3 mil. 2.545 $ 1.290 $ 45,6 mil.

Sekte eist terugtrekking Nigeriaanse militairen

De Nigeriaanse regering moet militairen uit het noordoosten van Nigeria terugtrekken. Bovendien moet de regering moskeeën herbouwen die zijn vernietigd. Dat heeft de radicaal-islamitische sekte Boko Haram maandag geëist. Boko Haram is verantwoordelijk voor tientallen moorden in het gebied.

De groep eiste kortgeleden de verantwoordelijkheid op voor de moord op zeven personen, onder wie een gouverneurskandidaat voor de deelstaat Borno. De sekte dreigde maandag door te gaan met aanslagen als de regering niet aan de eisen tegemoet komt. "De veiligheid van mensenlevens en eigendommen zijn in handen van de almachtige god", aldus een woordvoerder. "De militairen die gestationeerd zijn in Borno en een aantal aangrenzende deelstaten kunnen geen eind maken aan de reeks aanslagen en moorden in Maiduguri (de hoofdstad van Borno, red.)."

De Nigeriaanse autoriteiten dachten in 2009 Boko Haram te hebben vernietigd, nadat de moskee van de groep was gesloopt en de leider van de groep was overleden in een gevangenis. Nu leeft de bevolking van Maiduguri en de omliggende steden opnieuw in angst voor de groep. Ook westerse diplomaten maken zich zorgen. Ze vrezen dat de groep de aandacht trekt van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida.

Mertens alsnog opgeroepen bij BelgiŽ

Dries Mertens is alsnog opgenomen in de Belgische selectie voor de oefeninterland van woensdag tegen Finland. Bondscoach Georges Leekens doet een beroep op de middenvelder van FC Utrecht omdat hij met enkele blessuregevallen kampt, meldt het Belgische Sporza. Het is voor Mertens de tweede keer dat hij bij de groep zit.

Mertens wacht nog altijd op zijn debuut bij de Rode Duivels. In oktober liep de 23-jarige voetballer, die dit seizoen één van de smaakmakers is in de Eredivisie, een voetblessure op. Net als Mertens is ook Yassine El Ghanassy van AA Gent op het laatste moment opgeroepen.

Leekens kampt in aanloop naar het duel met Finland met behoorlijk wat personele problemen. Achter de namen van Moussa Dembélé, Jelle Vossen en Marouane Fellaini staat een vraagteken.

FAO vreest voor overstromingen zuidelijk Afrika

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft maandag gemeld dat veel landbouwgebieden in het zuiden van Afrika door overstromingen en zware regenval zijn beschadigd. De FAO vreest dat de schade nog groter wordt, omdat het regen- en orkaanseizoen nog niet over hun hoogtepunt heen zijn.

De FAO vreest voor overstromingen in verschillende landbouwgebieden in Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afika.

In sommige delen van Lesotho is al 60 procent van de oogst verloren gegaan en zijn duizenden schapen en geiten verdronken. Volgens de FAO dreigt in veel van de getroffen gebieden de voedselvoorziening in gevaar te komen.

Oemarov eist aanslag Moskou op

De islamitische rebellenleider Dokoe Oemarov zegt dat hij opdracht heeft gegeven voor de zelfmoordaanslag in Moskou in januari, die 36 levens eiste. Oemarov claimde de verantwoordelijkheid voor de terreuractie op het vliegveld Domodedovo in een maandag vrijgegeven videoboodschap.

Oemarov kondigde meer aanslagen aan bij de strijd van rebellen voor een onafhankelijke moslimstaat in de Kaukasus. Zo'n islamitische staat zou Tsjetsjenië, Dagestan en enkele andere Russische deelrepublieken moeten omvatten.

Oemarov noemde de aanslag op 24 januari op de internationale luchthaven Domodedovo 'een speciale operatie'. Hij zei dat die was gericht tegen het Russische volk en de Russische premier Vladimir Poetin.

Zondag liet de Russische politie weten dat ze twee jonge inwoners van de republiek Ingoesjetië in de Kaukasus ervan verdenkt te hebben geholpen bij de aanslag op Domodedovo. Zij komen uit het dorp Ali-Joert, waaruit ook Magomed Jevlojev afkomstig was. Jevlojev is volgens de politie de man die zich in januari in de aankomsthal van het drukste vliegveld van Moskou opblies.

'Oud-springruiter Anton Ebben overleden'

Oud-springruiter Anton Ebben is vorige week vrijdag overleden. Hij is 80 jaar geworden, meldt de NOS.

Ebben haalde zijn grootste successen eind jaren zeventig. Met zijn paard Jumbo Design deed hij in 1976 mee aan de Olympische Spelen in het Canadese Montréal. Een jaar later haalde hij met de nationale equipe Europees goud in Wenen. Op hetzelfde kampioenschap haalde hij een individuele bronzen medaille.

In 1978 werd het team waar Ebben deel van uitmaakte tweede in Aken. Pas in 2006 haalde Nederland weer een medaille op een landenwedstrijd op een wereldkampioenschap.

Natalie Portman twijfelde aan belang filmvak

Natalie Portman heeft lang getwijfeld of ze wel actrice moest blijven. Ze heeft zich vaak afgevraagd of acteurs wel even belangrijk zijn als dokters of leraren. De 29-jarige actrice die dit jaar kans maakt op een Oscar voor haar rol in de balletfilm Black Swan, heeft zich toch verzoend met haar vak.

"Ik denk dat kunst niet alleen belangrijk is, maar essentieel voor de ziel van een mens en van een gemeenschap. Ik wil niet te gewichtig doen over wat ik doe, maar ik vind het heel waardevol," zegt Portman in een interview met persbureau Reuters.

Ook vertelt de in Israël geboren Portman dat ze er niet van houdt zichzelf terug te zien in haar films. Ze kijkt er één keer naar en daarna nooit meer. "Je moet de wereld door je eigen ogen zien en niet naar jezelf kijken."

De actrice is binnenkort in de bioscopen te zien in de romantische komedie No Strings Attached met Ashton Kutcher en later dit jaar met James Franco in de avonturenkomedie Your Highness. Black Swan, dat vijf Oscars kan winnen, draait sinds kort in de Nederlanse bioscopen. De Oscars worden over drie weken uitgereikt in Los Angeles.


Natalie Portman twijfelde aan belang filmvak (Foto: Novum)

'Zestigduizend scholieren ademen veel fijnstof in'

Ruim zestigduizend basisscholieren ademen dagelijks schadelijke hoeveelheden fijnstof in omdat hun school te dicht bij een snelweg of een provinciale weg ligt. Bij elkaar liggen 275 basisscholen te dicht bij een snelweg en 72 basisscholen te dicht bij een provinciale weg. Dat stelt het Astma Fonds dinsdag.

Het fonds vraagt de Tweede Kamer in een petitie de wetgeving zo aan te passen dat een school niet meer in de buurt van een snelweg of een provinciale weg mag worden gebouwd. Een school zou niet binnen 300 meter van een snelweg mogen worden gebouwd. Voor provinciale wegen houdt het Astma Fonds 50 meter aan.

Het RIVM, de GGD en de Gezondheidsraad adviseren gemeenten al ruime afstand te houden. Dat advies kunnen gemeenten echter naast zich neerleggen.

Eerste gesprek Korea's sinds aanval eiland

Militaire functionarissen van Noord-Korea en Zuid-Korea zijn dinsdag met elkaar in overleg gegaan. Dat heeft het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap gemeld op gezag van een medewerker van het ministerie van Defensie.

Het overleg heeft plaats in een gedemilitariseerde zone in het grensgebied van de twee landen. Het zijn de eerste gesprekken sinds het leger van Noord-Korea in november vorig jaar het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met granaten bestookte. Vier mensen kwamen door de aanval om het leven.

De gesprekken van dinsdag dienen als voorbereiding op een militair topoverleg tussen de twee landen. Hiervoor is nog geen datum geprikt. Volgens Yonhap wordt het topoverleg mogelijk gevoerd op het niveau van de ministers van Defensie van Noord-Korea en Zuid-Korea.

Het ministerie van Defensie van Zuid-Korea heeft echter al laten weten dat de minister pas aanschuift voor gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot als Noord-Korea excuses aanbiedt voor de aanval op het eiland Yeonpyeong in november en het torpederen van een Zuid-Koreaans oorlogsschip bijna een jaar geleden.

Vorig jaar maart zonk een Zuid-Koreaans marineschip, waardoor 46 mensen om het leven kwamen. Volgens Zuid-Korea had het noorden het schip getorpedeerd. Noord-Korea ontkent dat.

Proces arts Jackson voor de camera

Televisiecamera's zullen worden toegestaan tijdens het proces tegen Conrad Murray, de lijfarts van de overleden popster Micheal Jackson. Dat maakte een Amerikaanse rechter maandag bekend. Zolang de camera's de rechtsgang niet bemoeilijken, ziet de rechtbank geen bezwaren tegen hun aanwezigheid.

Tegen Murray is een aanklacht van dood door schuld ingediend. De arts wordt onder meer het toedienen van een overdosis van het verdovingsmiddel propofol verweten, die Jackson mogelijk fataal is geworden. Murray ontkent dit. Ook zou hij op een ondeugdelijke manier hebben geprobeerd de King of Pop te reanimeren en daarna het ambulancepersoneel niet hebben verteld wat hij met Jackson had gedaan.

Proces arts Jackson voor de camera
Proces arts Jackson voor de camera (Foto: ANP)

Stapvoets rijdende trein ontspoord

Op het spoor ten westen van de Overijsselse plaats Oldenzaal is maandagavond een langzaam rijdende trein ontspoord. Dat kwam door een wisselstoring. De zes passagiers in de trein raakten niet gewond. Ze zijn met bussen verder gebracht.

De wisselstoring op het spoor van Hengelo naar Oldenzaal was al bekend en daarom reed de trein rond 22.45 uur stapvoets. "Het ging om een kleine storing en we namen aan dat de trein de wissel nog wel kon passeren", legt de woordvoerder uit.

De trein reed bij de wissel echter van het spoor af. "Dit soort foutjes komt wel vaker voor. Maar het is natuurlijk heel lastig voor de passagiers." De trein is inmiddels weer op het spoor getakeld en afgevoerd naar een werkplaats voor controle.

Door de werkzaamheden was het spoor in beide richtingen afgesloten en reden er bussen in plaats van treinen. De dienstregeling zou volgens de woordvoerder inmiddels weer normaal moeten zijn.

Tťvez: "Heb de club nooit schade willen aanrichten"

Carlos Tévez voelt zich weer helemaal happy bij Manchester City. Een paar maanden geleden wilde de Argentijn nog vertrekken uit Engeland omdat hij het leven als voetballer niet meer zag zitten. Nu is de aanvaller naar eigen zeggen weer helemaal fris in het hoofd en wil hij met City de Champions League in.

"Dit is een periode in mijn loopbaan waarin ik meer ben gaan genieten. Ik heb een relaxed gevoel door de goede resultaten die we neerzetten", vertelt Tévez op de website van zijn club. De spits maakte afgelopen weekeinde drie goals tegen West Bromwich Albion.

"Ik heb de club nooit schade willen aanrichten, dat zou nooit in me opkomen. Ik denk niet dat er een speler is die meer van dit shirt houdt dan ik. Dat laat ik zien in elke wedstrijd, ik geef alles", aldus de Argentijn.

Onder het ijs (2) (slot)

Naar het donker. Dat herinnerde ze zich. Als je onder het ijs schiet, zwem naar waar het donker is. Maar nergens zag ze een donkere vlek in het oppervlak. Tonight we want you to don't fight it. Ze draaide zich zodat ze met haar voet omhoog kwam. Ze trapte. Ze probeerde haar hak in het ijs te boren. Nog een trap. Nog een. Haar trappen veroorzaakten een scheur in het ijs, maar ze kwam er niet doorheen. Feel it. Nog eens trappen. En nog eens. Don't fight the feeling. Haar krachten waren tanende. Ze kon bijna niet meer. Ze mocht niet doodgaan. Ze zou doodgaan als ze niet doortrapte. Gotta feel the feeling. Ze probeerde te schreeuwen, maar ze had er bijna geen adem meer voor.

Djuric: "Ik wil de fans laten zien wat ik kan"

Igor Djuric stond zaterdag voor het eerst in de basis van sc Heerenveen. De verdediger wil nu meer. Opvallend is dat Djuric in de winterstop nog mocht vertrekken uit Friesland.

Tot een transfer kwam het niet en daar is de verdediger niet rouwig om. "Ik wil de fans laten zien wat ik kan. Ik geef alles, want Heerenveen is mijn tweede thuis geworden", aldus Djuric in de Leeuwarder Courant.

"Ik voel me als voetballer na anderhalf jaar opnieuw geboren. Allerlei gevoelens gingen door me heen. Ineens maak ik deel uit van een andere wereld. Dit is geweldig." Djuric was tegen N.E.C. Nijmegen nog dicht bij het winnende doelpunt, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Ramon Zomer.

Djuric weet hoe sommige mensen over hem dachten. "Maar hoe uitzichtloos het soms ook was, hoe de mensen ook over me gesproken hebben: ik heb áltijd vertrouwen in mezelf gehouden en ben áltijd positief gebleven. Ik heb keihard gewerkt en geduld gehad. Nóóit heb ik me beziggehouden met een andere club, elke minuut ben ik gefocust geweest op Heerenveen. Ik ben hier en hier wil ik me bewijzen."

'City of Samba' in de as gelegd

Een grote brand heeft de veertien pakhuizen in de 'City of Samba' bij de haven van Rio de Janeiro deels in de as gelegd. In de pakhuizen hadden de sambascholen van Rio hun kostuums en praalwagens opgeslagen voor het carnaval van volgende maand.

Het vuur greep razendsnel om zich heen vanwege de grote hoeveelheden brandbaar materiaal. De brandweer rukte uit met zeventig man personeel en vijftien brandweerwagens, maar kon niet voorkomen dat veel carnavalsspullen verloren gingen.

Jorge Castanheiro, de voorzitter van de vereniging van sambascholen, sprak van 'een gigantisch verlies'. De burgemeester van Rio zei tegen Globo TV dat de 'City of Samba' nog deze week herbouwd zal worden. Hij beloofde ervoor te zorgen dat alle sambascholen dit jaar toch aan de parade kunnen meedoen.


'City of Samba' in de as gelegd (Foto: Novum)

Nieuwe Baskische partij verwerpt geweld ETA

Baskische separatisten hebben maandag een nieuwe politieke partij gelanceerd. De partij verwerpt het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De lancering van de nieuwe partij - waarvan de naam nog niet bekend is - is het gevolg van een intens debat tussen groepen die onafhankelijkheid van Baskenland voorstaan. De groepen concludeerden dat bommen en kogels niet het juiste middel zijn om onafhankelijkheid voor Baskenland te verwerven.

De aankondiging van de nieuwe partij werd gedaan door een tiental activisten, onder hen een aantal voormalige leden van verboden pro-ETA-groepen en zelfs een voormalig ETA-strijder. "Links, dat voor de onafhankelijkheid is, verwerpt en keert zich af van geweld of het dreigen met geweld voor het bereiken van politieke doelen. Daaronder wordt verstaan geweld door de ETA, als dat zou hebben plaatsgevonden, in al zijn vormen", zei Rufino Etxeberria, een prominente figuur in de onafhankelijkheidsbeweging.

De politieke tak van de ETA, Batasuna, werd in 2003 verboden door de Spaanse regering, op grond van banden met de ETA. De nieuwe partij probeert de leegte die Batasuna achterliet op te vullen. De partij wil kandidaten gaan leveren voor de gemeenteraadsverkiezingen die in mei plaatsvinden.

De Spaanse regering heeft herhaaldelijk geëist dat Batasuna de ETA moet afwijzen als de partij opnieuw een legale status wil krijgen en deel wil nemen aan de politiek in Baskenland. Woensdag wordt het programma van de nieuwe partij ingediend bij het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

De Spaanse regering was voorzichtig blij met de aankondiging van de nieuwe partij. Minister van binnenlandse zaken Alfredo Perez Rubalcaba merkte op dat het de eerste keer is dat Batasuna het geweld van de ETA expliciet afwijst. Volgens de minister geniet Batasuna echter weinig geloofwaardigheid onder de Spaanse bevolking, omdat het de ETA vele jaren heeft gesteund. "We hebben een lange weg te gaan en in de tussentijd wil ik dat niemand vergeet dat de ETA nog moet verklaren definitief te stoppen met geweldplegingen", aldus Rubalcaba.

Een woordvoerder van de Socialistische Partij noemde de aankondiging 'belangrijk nieuws'. Hij waarschuwde wel voorzichtig te zijn bij het toekennen van een legale status aan de nieuwe partij. "We denken dat na 25 jaar van het steunen van geweld een paar verklaringen of een partijprogramma onvoldoende zijn."

De centrumrechtse Volkspartij zei maandag dat de nieuwe partij simpelweg een nieuwe versie van Batasuna is en verboden moet worden. "ETA en Batasuna zijn hetzelfde", aldus een woordvoerder. "Zo lang ETA blijft bestaan wordt ze niet gelegaliseerd, wat Batasuna ook zegt."

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.