Puisten en de PVV

Thako van den Heuvel

Halve waarheden kunnen hun nut hebben. Om een stukje onzekerheid bij mensen weg te nemen, is het in mijn ogen soms geoorloofd om zaken een beetje positiever weer te geven en niet alle informatie prijs te geven. Opmerkingen als “Alles komt goed” of “Het valt wel mee”, kunnen nooit de volledige lading dekken, want niemand kan de toekomst exact voorspellen. Maar ze kunnen wel de nodige rust geven, die een eventueel vervolg gunstig zal beïnvloeden.

Een onzekere puber kun je enorm helpen, door niet je volledige mening te geven. Laten we wel zijn: een puistenkop is lelijk! Maar meestal kiezen we ervoor om enerzijds te stellen dat die puisten met een paar jaar alweer zijn verdwenen. Anderzijds zeggen we natuurlijk dat het ondanks alles een hele mooie jongen of meid is en dat het allemaal best wel meevalt. Zo opvallend zijn die rooie korsten en enorme pukkels nu ook weer niet.
De volledige waarheid. Een puistenkop is écht een smerig gezicht. Verdwijnende puisten zijn nog steeds geen garantie voor schoonheid. Maar een herwonnen zelfvertrouwen, is wel een garantie voor een mooie uitstraling.

De politiek zal dit ook regelmatig doen. Misschien ook moeten doen. Als je de meest negatieve scenario's schetst, kan er paniek uitbreken, die de werkelijkheid alleen maar kan verslechteren. Als je alles enkel positief blijft beschrijven, is niemand voorbereid op een slechte afloop.
Een beetje nuancering helpt ook hier vaak heel goed. Als het economisch echt klote gaat, moet je voorkomen dat de bevolking helemaal in paniek raakt en er helemaal niets meer wordt gekocht en verkocht. Als je echter stelt dat de bomen tot in de hemel blijven groeien, krijg je een land vol DSB-slachtoffers.
Rust is en blijft dan de beste garantie voor een goede afloop. Je hoeft dan niet iedereen lastig vallen met de meest gruwelijke opties.

Slecht voorbeeld is de excessieve reactie van de VS op 9/11. De halve wereld werd ineens tot vijand gebombardeerd, terwijl ieder zinnig mens toch wel zag dat het wereldwijd om een beperkte groep ging. Een lastige groep om te bestrijden, maar toch. Door de gehele Islamitische wereld als vijand te bestempelen, heeft de VS zelf miljoenen extra vijanden gecreëerd. Iedere dode in de oorlog tegen het terrorisme creëerde een nieuwe vijandige familie. Elke onschuldig gedetineerde verdachte werd een nieuwe vijandige strijder. En dat maakte het allemaal weer nog moeilijker om de daadwerkelijke vijanden te isoleren.
Kenmerkend is hier de eenzijdige en simplistische kijk op zaken. Door één waarheid aan te nemen en de rest als leugen te willen zien, moet je halve waarheden gaan vertellen, om je eigen mening in stand te houden. De halve waarheden worden dan steeds vaker keiharde leugens. Tenslotte zal de waarheid helemaal verdwijnen en is er alleen nog die zelfverzonnen werkelijkheid.

Geert Wilders heeft een aantal hele slechte kanten van de Islam onder de aandacht gebracht. Het is even de vraag of hij hier bijster origineel in was, maar hij wist het standpunt wel populair genoeg te maken, om er politieke winst uit te slaan. Dat er bepaalde grote gevaren aan de extremistische kanten van de Islam kleven, is helemaal waar. Dat er achterlijke elementen onder moslims rondlopen, klopt ook. Maar dan komen we alweer bij de kanttekening dat dit niet voor alle moslims geldt en dat dit evengoed opgaat voor elke andere geloofsovertuiging of ideologie. Tenslotte probeert Wilders al het slechte gedrag onder mensen van etnisch Islamitische afkomst af te schuiven op de Islam. Dat komt nog verder van de waarheid af te staan, want crimineel gedrag onder de Nederlandse wetgeving, wordt net zo goed volledig afgewezen door de Islam.
De PVV nam dus één waarheid als leidraad. Om die waarheid in stand te houden, moeten andere zaken worden ontkend en/of overdreven. De werkelijke gang van zaken werd bedekt, door niet alle feiten te noemen. En zo worden halve waarheden vanzelf ook weer leugens.

Onlangs stelde de PVV Kamervragen over de mishandeling van een moslima zonder hoofddoek, op het Scala College in Alphen. Zij werd mishandeld door een groep meiden met hoofddoek. Met enkel die informatie, zou je denken dat we het hier over een incident gaat dat is gerelateerd aan de Islam.
Tot je even verder leest en ziet dat het slachtoffer is belaagd vanwege een bericht op sociale media. Dit spreekt de daad zeker niet goed, maar het plaatst het wel weer gewoon in het perspectief van pubers, die elkaar het leven zuur maken. Via Hyves en dergelijke, breken er wekelijks vetes uit op middelbare scholen! Nu gaat het misschien over hoofddoekjes, maar andere keren gaat het over de verkeerde kleur lippenstift, foute schoenen of een te bloot topje!

De PVV valt de Kamer, de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dus lastig met gezeik over ruzies tussen tienermeisjes? Voor meiden van die leeftijd is de “moeilijke huid” waarschijnlijk een veel ernstiger probleem dan een enkele knokpartij.

Gaat de PVV zich nu ook snel hard maken voor Clearasil Tonic en camouflagestift in het zorgpakket? Daar helpen ze namelijke veel meer tieners mee. Zeker de Germaanse tieners met een blanke huid, bij wie de puisten gewoon veel sneller opvallen.