Schade Moerdijkbrand ruim 41,5 miljoen

De totale schade als gevolg van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is ruim 41,5 miljoen euro. Die schatting maakte voormalig voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Peter van der Velden woensdag bekend.

De gemeente en de veiligheidsregio willen de schade verhalen op Chemie-Pack. Volgens een woordvoerder van Moerdijk wordt momenteel nog juridisch bekeken wie wat gaat betalen. De gemeente is tot nu toe vier ton kwijt aan de gevolgen van de brand op 5 januari.

Van der Velden, die ook burgemeester is van Breda, draagt woensdag zijn voorzitterschap over aan Jan Mans die sinds deze week waarnemend burgemeester van Moerdijk is. Mans volgde Wim Denie op die half januari bekendmaakte zijn post te verlaten. Hij dacht de nazorg na de brand niet aan te kunnen.

Met het aanstellen van Mans als burgemeester is de nazorgfase van de brand in gang gezet. Een commissie onder leiding van Mans gaat zich de komende maanden bezighouden met de afhandeling van de gevolgen van de brand. Er wordt onder meer gekeken naar de schade, communicatie, gezondheid, milieu en juridische consequenties.

De gemeente verwacht dat de commissie vijf ton gaat kosten. De komende weken wordt duidelijk hoe de organisatie te werk gaat.