Spanning VS en Pakistan om hechtenis diplomaat

De Verenigde Staten worden steeds bozer over de voortdurende hechtenis van een Amerikaan die in Pakistan twee mannen doodschoot die hem in een verkeersopstopping in de stad Lahore belaagden.

Gepland overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken over de oorlog in Afghanistan wordt later deze maand in Washington mogelijk op een lager niveau gevoerd. Op termijn zou de Amerikaanse miljardenhulp aan Pakistan in gevaar kunnen komen.

Washington stelt dat de Amerikaan diplomatieke onschendbaarheid geniet en uit noodweer heeft gehandeld toen de twee Pakistanen hem onder bedreiging van een vuurwapen probeerden te beroven. "Pakistan moet zijn internationale verplichtingen onder de Conventie van Wenen nakomen en de man vrijlaten", zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, P.J. Crowley.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de twee landen de strategische noodzaak van hun samenwerking niet uit het oog moeten verliezen. "Onze betrekkingen zijn volwassen genoeg om langs moeilijkheden te navigeren", liet woordvoerder Abdul Basit weten.

De Amerikaan Raymond Davis moet vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnen. Pakistaanse leiders vermijden stellige uitspraken over de zaak te doen, om de woede onder de bevolking over het voorval niet verder aan te wakkeren. Bij de bevolking leeft toch al het idee dat de regering zich tegenover de Amerikanen als een lakei gedraagt.

Pakistan zegt dat de rechtbanken in Punjab over het lot van de Amerikaan moeten beslissen. Bestuurders van de provincie wachten nog altijd op een verklaring van de federale regering dat Davis een diplomatieke status heeft. Wat de zaak verder compliceert is dat de federale en provinciale regeringen door rivaliserende partijen worden gedomineerd.

Het dodelijke schietincident speelde zich af op 27 januari. Verder kwam een Pakistaanse omstander om toen hij werd overreden door een auto van andere Amerikanen die hun landgenoot te hulp schoten. De politie wil ook die Amerikanen ondervragen.

De anti-Amerikaanse sentimenten zijn verder aangewakkerd door de zelfverbranding van de weduwe van een van de doodgeschoten Pakistanen. Zij verklaarde zondag voor haar daad dat zij het niet kon verdragen dat de moordenaar van haar man mogelijk vrijuit zou gaan. De vrouw overleed later aan haar verwondingen.