De Jager roept bankiers op tot matigen beloning

Minister Jan Kees de Jager doet dinsdag een beroep op bankiers om hun beloning te matigen. "Ik vind dat ook bankiers, in tijden waarin u en ik een stapje terug moeten doen, hun beloning moeten matigen", zegt De Jager in een gesprek met televisiezender RTL 7. Hij denkt niet direct aan dwang, maar doet hiertoe 'een moreel appel' op de sector.

De minister reageert hiermee op de lankmoedige houding die topbankiers tentoonspreidden tijdens hoorzittingen in de Tweede Kamer over de topbeloningen en bonussen in de sector. Hieruit bleek dat veel van hen zich niet gehouden voelen aan de beloningsrichtlijnen uit de code banken.

De Jager zegt zich te kunnen indenken dat beloningen in steden als Hong Kong en Singapore hoog moeten zijn om personeel te behouden. Echter, indien activiteiten in Nederland plaatsvinden, ziet hij hiertoe de noodzaak niet.

De invoering van een speciale bankenbelasting om tegen in Nederland opererende banken op te treden, ziet hij echter niet zitten. Hij staat alleen achter een bankenbelasting als die in heel Europa wordt ingevoerd. "Nederland is er voorstander van, als die in Europa gecombineerd ingevoerd wordt."

De Britse overheid heeft besloten tot een heffing speciaal voor banken. De Jager wijst erop dat de vennootschapsbelasting daarentegen is verlaagd in het Verenigd Koninkrijk, waardoor onduidelijk is of het per saldo neerkomt op een lastenverzwaring voor de banken.