Bleker de boer op in zoektocht naar steun

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) voert de komende weken intensief overleg met provincies en natuurorganisaties over de bezuinigingen op het natuurbeleid. "Ik hoop op een vergelijk voor de komende jaren", zei hij woensdagavond in Nieuwsuur.

In de uitzending leverden gedeputeerden van Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland forse kritiek op de bezuinigingen, evenals oud-minister en voorzitter van Natuurmonumenten Cees Veerman. De provincies krijgen de komende drie jaar 600 miljoen euro minder voor natuurbeleid, maar kunnen tot en met 2013 toch nog 3,5 miljard euro uittrekken voor natuuruitbreiding.

"Dat is gigantisch veel", vindt Bleker, die van de provincies te horen heeft gekregen dat ze zich de komende jaren al voor meer dan 4,1 miljard euro hebben verplicht tot grondaankopen. De provincies zeggen dat ze aan contracten vastzitten. "Je moet je als overheid betrouwbaar opstellen", zei een gedeputeerde.

"Er is al ontzettend veel grond gekocht, die vaak nog niet eens in gebruik is als natuur", reageerde Bleker. "Als we dat nu eerst inrichten en het beheer op orde krijgen, dan kan dat leiden tot een goed functionerend natuurstelsel." Hij beloofde dat boeren in de toekomst meer geld krijgen voor beheer. "We moeten af van die harde scheiding tussen natuur en landbouw."

Bleker staat in ieder geval achter de politieke keuze van het kabinet om op natuur te bezuinigen. "Ik heb liever dat het geld naar ouderenzorg gaat." Veerman, die sprak van kapitaalvernietiging, riep hem juist op opnieuw te onderhandelen in het kabinet. "Het is fout om nu te bezuinigen, het is bestuurlijk niet verstandig en onfatsoenlijk. We moeten het rentmeesterschap weer centraal stellen."

Bleker zei dat hij maandag met zijn partijgenoot Veerman heeft gebeld en een afspraak heeft gemaakt om volgende maand eens rustig met hem te praten. "Ik heb hem heel hoog zitten en hoop dat ik dan een positiever beeld kan schetsen dan nu."


Bleker de boer op in zoektocht naar steun  (Foto: Novum)