Een linkse column

Een linkse column. Eindelijk. Die had er al lang eens aan moeten komen. Het werd tijd. Dat zijn van die dingen waar je eigenlijk nooit tijd voor hebt. Correctie, waar je eigenlijk nooit de tijd voor neemt. Maar nu heb ik die tijd gekregen en dan zal ik die gebruiken ook. Een lot uit de loterij. Het glas is halfvol en er zit nog een bodempje in de fles.

Nou ja, linkse column. Eigenlijk kan links niet zonder rechts. Links zonder rechts is machteloos, net als rechts zonder links hulpeloos is. Of omgekeerd, dat maakt niet uit. Ze vullen elkaar aan. Zoals GroenLinks rechts geholpen heeft geen gezichtsverlies te lijden bij de Amerikanen en Duitsers, door in te stemmen met de nieuwe Afghanistan-missie. Er was tenslotte al beloofd dat we een politiemissie zouden gaan uitvoeren, het moest alleen nog even aan het volk verkocht worden. Net zoals mevrouw Sap het glansrijk aan de achterban heeft weten te slijten om kort daarna in een interview de keiharde afspraken die met Mark Rutte onderhandeld waren af te zwakken. Want zeg nou zelf, honderd procent veiligheid, dat valt toch niet te garanderen?

Ik vraag me af of in een omgekeerde situatie Mark Rutte hier ook zo makkelijk mee weg zou komen. Stel je voor dat er een linkse minderheidsregering is, die met steun van de VVD de hypotheekrenteaftrek gaat beperken. Dat zal daar niet in goede aarde vallen. En dan een week later een partijcongres houden en uitleggen dat dankzij de VVD er garanties zijn dat er toch nog renteaftrek is, want ze hadden het net zo goed helemaal af kunnen schaffen. Zou Rutte dat gelukt zijn? Nu misschien wel, maar toen hij pas de leider was? Ik denk het niet. Links helpt rechts, het is vreemd. De verwarring komt natuurlijk door GroenLinks. Kijk naar hun logo: links staat rechts en groen is rood. Dat valt toch niet meer te snappen.

In feite zijn links en rechts hetzelfde. Je kent die uitspraken wel: kansenwijken en prachtjongeren of omgekeerd, kansenjongeren en prachtwijken. Het maakt niet uit, beide is goed. Het mooier voordoen dan het is. Deze termen worden weggezet als typisch links, maar het zijn gerecycelde rechtse termen. Een makelaar of tweedehands autoverkoper zou je aan de rechterkant zetten. Weet je wat die voor mooier-maken-dan-het-is termen die al jaren gebruiken? Een huisje voor klussers. Klinkt bekend? Dat is niet een huis waar veel mee te doen is, maar een huis waar veel aan gedaan moet worden. Een auto voor liefhebbers. Liefhebben betekent dat je elk weekend bezig bent om hem te reviseren en klaar te maken voor die ene dag in het jaar dat de temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid precies goed genoeg zijn om geen extra schade aan je auto aan te richten als je er die dag mee gaat rijden.

Links en rechts denken is sowieso vrij dom. Beide kanten zijn op weg naar hetzelfde doel, al willen ze er op een andere manier komen. Duurzaam produceren. Omdat het beter is voor het milieu of op den duur goedkoper en het enige alternatief om überhaupt te produceren? Milieu is dan weer zo'n linkse hobby. Daar staat dan een rechtse directe tegenover. Zonder een van de twee gaat het mis. Links of rechts, zonder de ander glijden beide af naar dictatuur, onderdrukking en repressie. Juist links en rechts samen houden de zaak in evenwicht als twee kanten van een magneet. Of onze hersens.

Daar is ook sprake van een linker- en rechterhelft. Beide heb je nodig, ze vullen elkaar aan. Sterker nog het is een soort van kruisbestuiving; de rechterhelft stuurt de linkerhand en de linkerhelft stuurt de rechterhand. Waarom dit een volledig linkse column is? De linkerhersenhelft wordt gebruikt vooor taal, logica en het heden en verleden, dus die heb ik zeker gebruikt. Mijn rechterhand zit dusdanig in het gips dat ik niet eens één vinger kan gebruiken, dus ik heb dit volledig met links getikt. En bij het intikken heb ik weinig fouten gemaakt. Links is zo gek nog niet. Oké vooruit, rechts is ook niet slecht, omdat mijn rechterhersenhelft mijn linkerhand heeft aangestuurd.