Minder plastic hergebruikt dan industrie beweert

Plastic wordt veel minder vaak hergebruikt dan beweerd. Ongeveer de helft van het door huishoudens ingezamelde kunststof afval wordt opnieuw gebruikt. Nedvang, de organisatie die namens de verpakkingsindustrie de inzameling van plastic afval regelt, spreekt van 71 procent.

Dat blijkt uit een rapport van de VROM-Inspectie die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) woensdag naar de Tweede Kamer stuurt. Het verschil komt door het moment waarop is gemeten.

Het percentage dat Nedvang hanteert is de hoeveelheid plastic die overblijft na een eerste sortering. Volgens de inspectie gaat na die eerste sortering echter nog een groot deel verloren door verontreinigingen en het verwijderen van ongewenste kunststoffen.

Atsma wil een uniforme meet- en registratiemethode voor het hergebruik van kunststof afval. Hij gaat bij de Europese Commissie het belang daarvan aankaarten. De staatssecretaris wil op een lijn met andere Europese lidstaten kunnen werken. Ook vraagt Atsma Nedvang nog eens kritisch naar de meetmethode te kijken.

In oktober vorig jaar zei directeur van Nedvang Jan Storm nog dat 80 procent van het ingezamelde plastic opnieuw wordt gebruikt. Hij reageerde daarmee op uitlatingen van topman Ruud Sondag van het vuilnisbedrijf Van Gansewinkel. Die stelde dat het plastic scheiden nauwelijks zin heeft en dat veel plastic helemaal niet wordt gerecycled.

De recyclingdoelstelling van 32 procent is in 2009 overigens ruimschoots gehaald, constateert de inspectie. De komende jaren loopt de doelstelling verder op tot 42 procent in 2012.


Minder plastic hergebruikt dan industrie beweert (Foto: Novum)