Moszkowicz danst niet meer met Bouterse

Bram Moszkowicz maakt waarschijnlijk nooit meer danspasjes met de Surinaamse president Desi Bouterse. Hij deed dit in 1996 met zijn toenmalige cliënt. De advocaat zei woensdagmiddag dat hij dat dansje 'nu niet meer gedaan zou hebben'. "Het is verkeerd, je hoort niet te dansen met je cliënt", zei hij volgens het Amsterdamse studentenblad Folia.

De strafpleiter was woensdagmiddag met ruim vijfhonderd studenten in de Amsterdamse Beurs van Berlage voor de opname van het interviewprogramma College Tour. Toen de beelden van het dansje zouden worden vertoond dreigde hij niet meer mee werken aan het tv-programma.

"Dit mag je niet uitzenden, want daar moet ik toestemming voor geven", sprak de advocaat volgens Folia, nadat hij al ruim een uur openhartig had gepraat. Over Desi Bouterse wilde hij ook best praten, maar niet als ook die beelden werden uitgezonden. "Dat kunt u niet bepalen", zei presentator Twan Huys. "Die beelden zijn van Nova."

Na onderhandelingen werd besloten alleen het geluid uit te zenden. Moszkowicz wilde niet zeggen waarom hij de beelden per se niet uitgezonden wil hebben. Bouterse wordt, samen met 24 anderen, beschuldigd van de moord in december 1982 op 15 politici, journalisten en andere tegenstanders van zijn militaire dictatuur in Suriname. In 1999 werd hij in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor drugshandel.

Moszkowicz herhaalde ook een baan als minister van Justitie 'op termijn misschien' wel te ambiëren. De uitzending van College Tour is donderdagavond te zien op Nederland 3.


Moszkowicz danst niet meer met Bouterse (Foto: Novum)