China respecteert onafhankelijkheid Zuid-Sudan

China, van oudsher een bondgenoot van Noord-Sudan, heeft gezegd dat het de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan zal respecteren. Het land wil vrede en stabiliteit in de olierijke regio, die aan veel van de Chinese energiebehoeften voldoet.

Sudan produceerde vorig jaar 490.000 vaten olie per dag en twee derde daarvan ging naar China. Er is China dan ook veel aan gelegen om met zowel het noorden als het zuiden goede banden te onderhouden zodat investeringen en mankracht beschermd worden. Er wonen zo'n 24.000 Chinezen in Sudan.

Beijing hoopt dat het noorden en het zuiden hun problemen door middel van gesprekken zullen oplossen en verwacht dat de vredesovereenkomst volledig wordt geïmplementeerd, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Het onafhankelijkheidsreferendum in Zuid-Sudan was een belangrijk onderdeel van de vredesovereenkomst.

China is sinds lange tijd een politieke bondgenoot van de regering in het noorden, geleid door Omar al-Bashir, en wordt geregeld bekritiseerd omdat het geen economische druk op de regering uitoefent vanwege de massamoorden in de westelijke regio Darfur.