Overlast door acties in openbaar vervoer

Vanaf maandag moeten reizigers in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rekening houden met minder openbaar vervoer. Het personeel van de vervoerbedrijven GVB, HTM en RET voert dan namelijk actie.

De vervoerbedrijven zijn boos over de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden. Abvakabo FNV laat woensdag weten dat een ultimatum van de vakbonden aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) inmiddels is verlopen.

Maandag rijden in Amsterdam minder trams, bussen en metro's. Dinsdag wordt actiegevoerd in Den Haag en woensdag in Roterdam. De bonden willen de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar maken door het aanbod eenmalig te verkleinen. Abvakabo benadrukt dat het niet gaat om stakingen of werkonderbrekingen.

Het kabinet denkt 120 miljoen euro te bezuinigen door het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden. Nu wordt het nog 'onderhands' gegund, waardoor er geen andere vervoerders kunnen meebieden. Volgens de bonden zou de reiziger de dupe worden van de concurrentieslag. Bovendien zouden honderden banen verdwijnen en het ov-aanbod 30 tot 40 procent minder worden.


Overlast door acties in openbaar vervoer (Foto: Novum)