Piraten kapen supertanker

Somalische piraten hebben woensdag een onder Griekse vlag varende supertanker gekaapt. Het schip vervoerde voor 110 miljoen euro aan ruwe olie en was onderweg van de Perzische Golf naar de Golf van Mexico. Dat hebben de Griekse autoriteiten bekendgemaakt.

Het schip, de Irene SL, werd op ongeveer 360 kilometer voor de kust van Oman aangevallen. Sindsdien is er geen contact meer geweest met het vaartuig. Aan boord zijn zeven Griekse bemanningsleden, zeventien Filipijnen en een Georgiër. Rederij First Navigation Special Maritime Enterprises, de eigenaar van het schip, bevestigde dat de tanker is aangevallen, maar wilde verder niet op het voorval ingaan.

Het was de tweede keer in twee dagen tijd dat een olietanker door zeeschuimers werd gekaapt. Dinsdag viel al een Italiaanse tanker in handen van zeerovers.

Schepen die olie vervoeren leveren meer losgeld op vanwege de waarde van de lading. Eigenaren van de olie willen de kaping vaak snel beëindigd zien, met name op momenten dat olieprijzen dalen, omdat het risico bestaat dat er anders een miljoenenverlies wordt geleden.

Tevens hebben piraten woensdag een Zuid-Koreaans vissersschip laten gaan. Het schip werd vier maanden geleden gekaapt, terwijl het op krab aan het vissen was. Aan boord waren 43 opvarenden. Een marineschip van de Europese patrouillevloot in het gebied is op verzoek van Seoul onderweg naar de vissersschuit om te kijken hoe het met de zeelieden is gesteld. Hoeveel losgeld is betaald, is niet bekendgemaakt.