'Scholieren nog steeds opgehokt'
Om het verplicht aantal lesuren te halen worden scholieren nog steeds zonder les of begeleiding opgehokt in studielokalen. De Inspectie van het Onderwijs moet niet alleen nagaan of scholen de urennorm halen, maar ook onderzoeken hoe scholen hun lessen invullen. Dat concluderen het Landelijk Aktie Komitee Studenten en Scholieren.com.
Gemiddeld worden middelbare scholieren per schooljaar zeventig uur zonder begeleiding in een studielokaal gezet. Deze uren worden gepresenteerd als zelfwerktijd, maar in de praktijk komt hier volgens het LAKS weinig van terecht.
Minder dan een derde van de 2700 ondervraagde scholieren geeft aan zo'n uur zinvol te besteden. Op het vmbo is dit ongeveer een kwart. Het zou tijdens de studie-uren te onrustig zijn om aan studeren toe te komen.
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) meldde vrijdag dat meer scholen de urennorm halen. Volgens het LAKS betekent dat weinig als die uren niet goed worden ingevuld. "Liever geen les dan een demotiverend en zinloos uur op school", stellen de scholieren.
Er is niet eerder onderzoek gedaan naar het aantal 'ophokuren', maar de scholieren is wel gevraagd of het voor hun gevoel toeneemt of afneemt. De meesten zeggen dat ze dit schooljaar minder worden opgehokt dan in voorgaande jaren. De scholen zelf geven volgens het LAKS aan dat de situatie is verbeterd, maar dat ze nu aan de top van hun capaciteit zitten.