Egypte: Ghonim 'bereid te sterven' voor revolutie

Wael Ghonim, marketingmanager voor Google, heeft in een exclusief interview met CNN aangegeven dat hij bereid is te sterven om de revolutie te doen slagen.

Volgens Ghonim is de tijd om te onderhandelen met het regime van Mubarak voorbij. Volgens de Google medewerker is er al te veel bloed vergoten.

Ghonim is al vanaf het begin betrokken geweest bij de revolutie in Egypte. Hij was de oprichter van de Facebookpagina die als eerste opriep om te demonstreren op 25 januari jongstleden. Nadat Ghonim zich bij de demonstranten had gevoegd, werd hij op 27 januari gearresteerd. Na een gevangenschap van bijna twee weken werd hij uiteindelijk vrijgelaten.

Ghonim heeft de topambtenaren in het regime toegesproken. "Als je een echte Egyptenaar bent, een heroïsche Egyptenaar, is het tijd om je functie neer te leggen", zei hij.

Na zijn vrijlating is Ghonim volgens velen het gezicht van de revolutie geworden. Iets waar hij zelf niet heel blij mee is. "Dit gaat niet om mij", zei hij diverse malen in het interview.

Ghonim deelde mee dat hij zijn vrouw een volledige volmacht heeft gegeven. Zij beheert nu alle financiële zaken van de Google medewerker. Dit heeft hij gedaan omdat hij 'bereid is te sterven voor verandering'.


Ghonim net na zijn vrijlating (Foto: Novum)